ההיסטוריה העמידה אותנו היום בפני ממשלה מסוג שונה משהכרנו בעבר. אנו רואים לנגד עינינו גלריה שלמה של מנהיגים, כולם בעלי אידאולוגיות שונות, נרטיב שונה, אג'נדה שונה, וכמובן אופי שונה. איך היינו מגדירים או מאפיינים את "המנהיג הרצוי"?
לפני ימים אחדים שמעתי שיחה מוקלטת עם אישה מבוגרת ברחוב. שאל אותה המראיין על ביבי. "ביבי?" היא ענתה, "ביבי הוא גנב". המראיין המופתע הִקשה ושאל: "אז היית מצביעה לו"? "ודאי," ענתה האישה, "כולם גנבים".
למצביעה הנשאלת, כמו למצביעים רבים אחרים, העובדה "שביבי גנב" איננה משמעותית. אידאולוגיה, יכולת ביצוע ויכולת ארגונית, הן התכונות החשובות למנהיג. אופי ואישיות הם מרכיבים לא ממש חשובים. מה שמעלה את השאלה: אילו תכונות היינו רוצים שיהיו למנהיג?
אפלטון טען שהמנהיג הרצוי הוא מנהיג שרודף צדק. מנהיג אשר מוביל את החברה שהוא עומד בראשה להיות חברה צודקת. לפי אפלטון, חברה צודקת היא חברה המאפשרת לכל אדם לממש את הפוטנציאל שלו. מקיאבלי לא מסכים עם אפלטון. לטענתו, המנהיג הרצוי הוא המנהיג שיכול להבטיח לאזרחיו ביטחון, שגשוג והצלחה, ולא חשוב באילו אמצעים הוא משתמש כדי להשיג זאת. סוקרטס דיבר על המנהיג הפילוסוף, המנהיג החכם, שיודע ומבין את מלאכת החיים, שיודע להבחין בין טוב לרע, בין נכון לבין לא נכון. צ'רצ'יל לעומת סוקרטס אמר שהתכונה החשובה ביותר למנהיג היא אומץ: "אומץ היא התכונה החשובה ביותר למנהיג. כל התכונות האחרות חשובות פחות". לדעתו של צ'רצ'יל, מנהיג חייב להיות אדם אמיץ. במסורת שלנו אנחנו מוצאים אמירות כמו "רבן שמעון בן גמליאל אומר: 'על שלושה דברים העולם עומד: על הדין ועל האמת ועל השלום, שנאמר: 'אמת ומשפט שלום שפטו בשעריכם' (זכריה ח, טז )" (מסכת אבות א, יח). "רבן גמליאל בנו של רבי יהודה הנשיא אומר: 'כל העוסקים עם הציבור, יהיו עוסקים לשם שמים' – ולא כדי ליטול עטרה, לומר כך וכך עשיתי בשביל הציבור".
כל ההגדרות הללו בעצם מדגישות שני צירי מנהיגות: ציר האופי, מחד גיסא, ולעומתו ציר האידאולוגיה והיכולת מאידך גיסא. אידאולוגיה, אומץ, יכולת, כפי שביטאה זאת המרואיינת שהוזכרה לעיל: "אז מה אם הוא גנב, כולם גנבים". לגבי רבים מהאזרחים ה"אופי" הוא תכונה משנית לגמרי. ברם אנחנו שואלים: האומנם? האומנם לא חשוב שהמנהיג יהיה אדם ישר, אמין, הגון, שרוצה אך ורק את טובת הציבור? האם באמת הדבר החשוב ביותר הוא האומץ, היכולת להביא ביטחון, כלכלה ושגשוג לאזרחים, כדברי מקיאבלי? האם זהו המנהיג הרצוי? אתם תשפטו.
6 תגובות
קודם כל ישר דרך.
צנוע, ישר, דוגמא אישית, מודה בטעויות, מכיר באחריותו, מתייעץ במומחים, מכבד את יריביו נותן דוגמא אישית, וכן הלאה
אתם יודעים כמה מנהיגינו עונים על ההגדרה?
לפי תוצאות כל הבחירות בשנים האחרונות העם עוד לא החליט מיהו המנהיג הרצוי.
ואם המנהיג גם באופי שלו וגם באישיות שלו הוא שלילי? ואני מכירה מנהיג כזה.
איך אנשים מוכנים שהחלטות הכי חשובות לחייהם יתקבלו על ידי מנהיגים לא ישרים. והם מסכימים אוטומטית לכל החלטה שלהם.
מנהיג צריך להיות קודם כל חכם – ולרצות קודם כל בטובת ארצו ועמו – חייב להיות גם אמיץ – לא רק מול אויב גם מול התיקשורת – להגיד על מנהיג גנב – בלי הוכחה משפטית זאת הוצאת דיבה ואולי כדרך הסתה נגדו – על ידי מתנגדיו –