ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה, החריב את הדמוקרטיה בארצו. הוא שדד את מערכת המשפט ואילף את התקשורת. בהונגריה האנטישמית, וגם בפולין, אוהבים את הממשל בישראל ואת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ.
אורבן הצהיר על כינון דמוקרטיה לאומית ולא ליברלית בהונגריה. שוב הוכח שמי שהורס את מרכיבי הדמוקרטיה מביא למשטר טוטאליטרי. עתה חברו כל המפלגות האחרות נגדו והחליטו להעמיד מועמד שיתמודד נגד מפלגתו "פידס" בכל אזור בחירה ומועמד שיתמודד נגדו על משרת ראש הממשלה. אורבן בנה על חילוקי הדעות העמוקים בין הימין הקיצוני למפלגות הליברליות, ולא שיער שיריבים בנפש יכולים להקים מערך כוחות אחד כנגדו ולסכן את בחירתו העתידית, שנראתה לו בטוחה.
ייתכן שהעדרו של טראמפ מהמערך העולמי יקל על מתנגדיו. הסיסמה "רק לא אורבן" מזכירה לנו משהו, אבל שתי הסיסמאות צודקות. לו היו המפלגות בישראל מסוגלות להתעלות לגודל השעה, היו נוקטות צעד דומה. בהונגריה התחילה שחיקת הדמוקרטיה כמו בישראל: הסתה אימתנית נגד מערכת המשפט, שהובילה להחלפת חבריה בנאמני המנהיג, התקפה על המחנה הליברלי בנוסחה האנטישמית "המיליונר היהודי ג'ורג' סורוס מממן אתכם", מערכת חוקים נגד הלהט"בים וגם הקשחה של מדיניות ההפלות. כוחו ועוצמתו של אורבן הביאו למעשי שחיתות של מקורביו – הונגריה עמוסה בפרשות שחיתות שמושתקות ביד רמה – אבל "הבייס" נותר נאמן לו.
כאן בארץ בנימין נתניהו ממשיך לשקר לדעת הקהל ללא מורא ועם המון משוא פנים. הוא תכנן את כל צעדיו באורח ברור. הוא לא הביא תקציב ל-2020 ול-2021 כדי לחמוק מהרוטציה, שעליה הצהיר בפני כל העם בעיניים כלות. הוא השפיל במתכוון את גנץ ואשכנזי, העלים מהם מידע, נהג איתם כאילו לא חתם עימם הסכם לממשלה משותפת. אך נתניהו לא הביא בחשבון שגם בימין יהיו בקיעים. עד כדי כך היה מלא בהכרת ערך עצמו. הוא סילק את בנט ושקד מעל פניו, לא הציע לסער להשתלב בהנהגה, כפי שהיה עושה מנצח נדיב, וזלזל בתופעת שאשא-ביטון במאבקה על נושאי הקורונה. הנטישה האחרונה – הצטרפותו של אלקין לסער – חשובה במאבק נגד נתניהו, גם משום שאלקין אינו מתנגד ידוע לראש הממשלה וגם משום שהוא אישר את ההרגשה של רבים מכל המחנות. אם אחרי טראמפ ילכו גם אורבן ונתניהו הביתה, תחזור אלינו האמונה שייתכן לפעול אחרת, ויותר מכך – מאבקים חשובים, כמו סכנת הגרעין האיראני, ימצאו מחנה תומכים גדול הרבה יותר, עם ארצות הברית בראש.
כרגע אורבן נראה כמו נתניהו – מנהיג שלא יוחלף. אבל נראה שבעולם מתרחשים תהליכי שינוי והתחדשות. ימים יגידו אם יקרמו עור וגידים.
15 תגובות
מעודד לקרוא את מאמרו של עוזי ברעם, העושה השוואה אחד לאחד על האופן שבו ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה הרס את הדמוקרטיה שם, לבין תהליך הדה-דמוקרטיזציה המתנהל על ידי נתניהו בישראל. רק שבהונגריה התאחדו עתה כל המפלגות האחרות, בסיסמא "רק לא אורבן" המתגברים בכך על חילוקי הדעות המסורתיים ביניהם במטרה להפסיק את שלטונו של הדיקטטור. לאחרונה התרחשו בארץ שתי נקודות מפנה משמעותיות העשויות לשים קץ לשלטונו של נתניהו. הראשונה, פרישתו של גדעון סהר מהליכוד והקמת מפלגה חדשה הזוכה למקום מרשים בסקרים. השנייה, ולא פחות חשובה היא ההופעה הדרמטית של אלקין, שהציג ללא כחל וסרק את נתניהו כמי שהפך את העם היושב בציון בן ערובה למטרותיו הלא-כשרות. המהלך של אלקין הופך על פיה את הקדרה של נתניהו שאינו יכול לשנמך את מעמדו של אלקין, שהיה יד ימינו, ולהציגו כשמאלני. יש פה הזדמנות של פז לשלב בקמפיין הבחירות מקטע שיציג את אשר עלול להתרחש אצל כל אחד מאיתנו, אם נתניהו ימשיך לשלוט.
נאה דרשת והיטיב עוזי ברעם לתאר את הנושא הכאוב. אלא מה ? – הבחירות יתקיימו עוד 3 חודשים. אח"כ בערך חודשיים ניתנים למו"מ להקמת קואליציה. בינתיים יגיעו ימי חגי וימי הזיכרון באביב.
בינתיים ביבי בבלפור והכול יכול לקרות.
אמנם שתי סנוניות כדוגמת סער ואלקין עזבו את הליכוד אבל עדיין אי אפשר לראות שהאביב מגיע.
יש לקוות שתהליכי השינוי וההתחדשות שאתה מצביע עליהם אכן יתרחשו.
יש תקווה
כי לא רק מפלגות אחרות התייצבות כאן מול ראש הממשלה. כאן אנשים ממפלגתו עורקים למפלגות היריבות.
את הלקחים הנדרשים כל כך
מאמין שיש גבול לשקרים…גם אם נתניהו ישיג 30 מנדטים אני לא רואה מישהו שיסכים להצטרף אליו אחרי ששיקר את גנץ…אולי הפוליאיקה אחרי טראמפ תהיה עם פחות פייק ניוז ושקרים…ימים יגידו
הערה כללית
יש לנו במערב נטייה להאמין שמשטר דמוקרטי הוא הטוב ביותר לכולם, כולל עירק ו אאיי פיג'י…. ארצות הברית של טראמפ התחילה להבין את הטעות של קודמיה שניסו מתוך אידיאולוגיה לכפות "דמוקרטיה" ללא כול הצלחה "דמוקרטיה" על עמים שתרבותם אינה בשלה לכך (ראה וייטנאם, עירק, מצרים, רצועת עזה וכו.). גישתו של טראמפ גם לצפון קוריאה וגם לסעודיה הייתה- "אני לא בא לשנות אתכם" ולכן התחילו לדבר איתו. כך למשל הביקורת על ארה"ב בשל המאמץ לגנות בכול הזדמנות את סין על כך שאינה "דמוקרטית" בעוד שהצופה המפוכח יכול לראות מיד כיצד למשל הודו ה"דמוקרטית" מפגרת בעשרות שנים אחרי סין שאינה דמוקרטית בכול מה שנוגע לחילוצם של מיליונים מחרפת רעב . רק סין "לא דמוקרטית" יכולה הייתה לעשות מהפך אנושי כזה בזמן כול כך קצר. אפריקה הרוסה מפני שבמשך עשרות שנים מנעו סיוע ממדינותיה על כי לא היו מספיק "דמוקרטיות". לכן ההמלצה היא לא למהר ולשפוט מדינות אחרות רק כי הדמוקרטיה אינה שיטת הממשל הנבחרת בתקופה נתונה. (אפשר לחשוב שהאנרכיה בישראל היא מודל דמוקרטי נשאף..)
אני מסכים עם גדעון שדמוקרטיה היא לא חזות הכל במדינות ענקיות עם מותג שליטה מסובך כמו סין. אבל אל תשווה זאת להונגריה הקטנה והאנטישמית. חוסר הדמוקרטיה בסעודיה ובאמירויות הופך כל הסכם אתם לגחמת השליט במועד נתון. טראמפ לא דוגמא לכלום לו יכול היה לא היו בחירות בארצו ולא דמוקרטיה. ישראל מראשיתה היא בת מסורת דמוקרטית מאז הקמתה עכשיו מנהיגה רוצה לברוח ממסורת זו. מזה והוא אשר כתבתי
שתי הערות:
הניתוח שלי אינו מסתיים "במדינות גדולות" כטענתך, סינגפור למשל, לא הייתה דמוקרטיה, נשלטה עי מי שיכנה אותו "רודן" שהביא אותה לאחת המדינות הקטנות והמפותחות ביותר בעולם, שלישראל יש הרבה מה ללמוד ממנה בכול התחומים החברתיים.
לגבי הונגריה- איני בקי בכול הפרטים, אבל כדי להתמודד עם גלי ההגירה המוסלמית המאיימים להציף את הונגריה – למודת ניסיון העבר של "השפעות מוסלמיות", כנראה לא די בכלים של שמאל ליברלי סוציאליסטי אוניברסלי.. לכן אני הייתי נזהר מלשפוט או להטיף מוסר לאומה ההונגרית בשל בחירה הפוליטית שעשו – בלי כול קשר לאנטישמיות המוטבעת בה.
לא מחפש שמאל סוציאליסטי אוניברסלי אני מבקש דמוקרטיה ליברלית. הטפת המוסר בעינה עומדת. בשם כל טיעוניך מותר להפוך את מערכת המשפט בפולין והונגריה לנשלטות ע"י הממשלה?. מותר להשתלט על מערכת התקשורת ובעצם להלאים אותה? .כמו שאתה מדבר על "השפעות איסלאמיות". מחר יבוא ראש ממשלתנו ויאמר שי "סכנה קיומית אירנית" וישתמש בתקנות שעת חרום לעשות את כל מה שאורבן עושה שם. תפקידנו לראות תהליכים ולהתריע בעוד מועד.
אני מסכים ב 100% עם ד"ר שניר. דמוקרטיה היא מילה יפה אך זה לא מה שחשוב למדינה מתוקנת. אם יש רווחה, חופש הפרט, חלוקת משאבים צודקת, בטחון אישי, העדר פשיעה, סדר ונקיון, חינוך מעולה, דאגה לקשיש, תעסוקה מלאה, כלכלה חופשית ותחרותית, פריון עבודה גבוה ורמת חיים גבוהה, מי צריך דמוקרטיה? החסרון של דמוקרטיה היא התחלופה התכופה של נבחרים שלא כולם מוצלחים והאנרגיה המושקעת בבחירות והחשש לגלישה לפופוליזם ולאנרכיה.
פחות מעניין מי יזכה. ויש הפעם סיכוי לכך.
בדוגמאות האחרות המפלגות האחרות התאחדו מול המנהיג הגרוע. אצלנו המפלגות האחרות רק מתפצלות ונשבעות לא לשבת זו עם זו
כבר לא צוהל כמו פעם