כשבוע לאחר שבני גנץ, יו"ר כחול לבן, לא הצליח להרכיב ממשלה, פנה יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, אל שתי המפלגות הגדולות בקריאה ואמר: "ישראל מצויה במצב חירום שלטוני שעלול להביא לקריסה כלכלית וחברתית", עוד הוסיף אדלשטיין: "זה רגע האמת של הפוליטיקה הישראלית. זהו הרגע לבחור בין מנהיגות לפחדנות".
כבר תקופה ארוכה שישראל חווה משבר מנהיגות. במקום מנהיגות אנו חווים מופעי פחדנות של נבחרי הציבור (כולל אדלשטיין בעצמו). אחרי שתי מערכות בחירות רצופות בשנה אחת ושלישית שכנראה בדרך, לא נראית באופק הקמת ממשלה אשר תיתן מענה למשבר.
משבר המנהיגות פוגע במדינה ובחברה הישראלית בצורה משמעותית, ואף יפגע עוד הרבה יותר ככל שהמצב הנוכחי יימשך. המשבר בא לידי ביטוי בכל היבטי החיים: ביטחון, מדיניות החוץ, כלכלה, בריאות, פוליטיקה כמובן, ואולי הפגיעה הקשה ביותר היא במרקם החברתי, בלכידות החברתית אשר הולכת ומתפוגגת ומוחלפת בפילוג, שנאה ועד כה באלימות מילולית!
שעת משבר זו מעוררת, לדעתי, את הצורך בדיון בנושא המנהיגות בכלל, ובמנהיגותו של ראש הממשלה (זה עשר שנים ברציפות), בנימין נתניהו, בפרט.
אחת ההגדרות הנפוצות של מנהיגות היא יכולתו של אדם או קבוצת אנשים להוביל אנשים אחרים אל עבר מטרה משותפת במינימום סמכות. פעולה מנהיגותית מתקשרת בצורה ישירה להשפעה וליצירת שינוי, ועל כן קשורה בטבורה ליכולת להשפיע על המוטיבציה של אנשים.
המנהיגות נחשבת לתכונה חשובה בחברה האנושית והניסיון להבין ולהגדיר מנהיגות מעסיק פילוסופים וחוקרים משחר ההיסטוריה הכתובה. לפי אריסטו, המנהיגות מורכבת מאתוס – אמינות ורקע המנהיג, מלוגוס – פנייה להיגיון, ומפאתוס – פנייה לרגש.
לפי רובין שארמה, התכונה המשמעותית העיקרית של מנהיג היא להלהיב את אנשיו לקראת מטרה משכנעת, שתורמת בסופו של דבר לשיפור חייהם של אחרים.
בין הניסיונות הרבים להגדיר מה משותף למנהיגים שהצליחו להוביל קבוצות, ארגונים ומדינות לשיאים יוצאי דופן, ישנו מכנה משותף מרכזי והוא היכולת של המנהיג להצביע על כיוון שאליו הולכים ועל עקרונות שלאורם פועלים. כלומר, כולם הצביעו על מטרה ועל חזון משותף שאליו שואפים ועל הערכים אשר יובילו אליו.
לדעתי, המרכיב החשוב ביותר בהגדרה של מנהיגות הוא המטרה המשותפת שאליה צריכים לשאוף והדרך הערכית אשר מובילה אליה. כלומר חברה, בוודאי מדינת ישראל, זקוקה לחזון שאליו שואפים מרבית חבריה.
אין ספק כי לראש הממשלה, בנימין נתניהו יש את מרכיבי המנהיגות אשר עליהם מדבר אריסטו, ובשפע. אולם היעדר החזון בולט לעין. יותר מכך, מה שפוגע בחברה הישראלית הוא הכיוון שאליו מושך נתניהו. מהו הכיוון מעבר להפחדה? מהי המטרה מעבר לשנאה? נראה שהמטרה היא שליטה והשגת כוח על מנת לשמור את השלטון ולא למען הנהגת הציבור הישראלי לעבר עתיד בהיר וטוב יותר.
בשנים האחרונות ישראל אינה מונהגת. ישראל מתנהלת ללא מטרה וללא חזון משותף שלאורו יכולה מרבית החברה לצעוד יחד. בשלב זה ישראל מפולגת לכאלה שלא רואים בנתניהו מנהיג, בוודאי לא מנהיג ראוי, ולכאלה אשר הולכים אחריו בעיניים עצומות, אבל לאן? לא נראית מטרה ברורה באופק, אולי בעצם כן – המטרה היא השלטון, השלטון של בנימין נתניהו ולשם כך כמעט כל האמצעים כשרים. והאמצעים אשר בהם משתמש ראש הממשלה על מנת לשמור על שלטונו הם בעייתיים מאוד.
הפחדה, שנאה, הסתה וסכסכנות – יצירת פיצול של אנחנו והם, ודה-לגיטימציה של ההם – ערבים, שמאלנים, אליטות. כל מי שלא חושב כמונו, כלומר כמו ראש הממשלה, מתויג כשמאלני שאינו פטריוט ואף לא ציוני ומכאן שאינו לגיטימי בחברה. כך מוצא את עצמו אביגדור ליברמן כ"שמאלני", וכך לפניו כל אלה אשר העזו לבקר את ראש הממשלה: יעלון, בני בגין, דן מרידור ועוד. למעשה בצורה הזו מוציאים כחצי מהאוכלוסייה בישראל משייכות לגיטימית למדינת ישראל.
נוסף על כך, שימוש במצגי שווא, במניפולציות ובתיאוריות קונספירציה – תפירת תיקים, שלטון האליטות בתקשורת ובמערכת המשפט ולשם כך תקיפה של מערכות השמירה על החוק ושבירת שלטון החוק, אשר הופך ללא לגיטימי.
מנהיגות אמיתית צריכה לעשות בדיוק את ההיפך, היא צריכה לעורר תקווה, לקרב קבוצות ולבבות, להביא לקבלה ואיחוד ולעודד אחווה ואהבה בין חלקי העם השונים. מדינת ישראל זקוקה למנהיגות אמיתית שתציב חזון ואת הדרך הערכית להשגתו, ולא תילחם ותנסה לשבור את התקשורת, את האליטות ואת שומרי הסף, יחד עם מערכת הערכים הראויה.
בנג'מין ד'יזראלי אמר "הזן את תודעתך במחשבות גדולות, שכן לעולם לא תגיע רחוק יותר ממחשבותיך". על כן אנחנו צריכים חזון גדול.
בראש ובראשונה ישראל צריכה חזון שיציג דרך להחזרת הסולידריות החברתית של החברה הישראלית וצמצום ביטויי הפילוג והשנאה. בד בבד ובקשר הדוק ישראל צריכה חזון אשר ידבר על הדרך לצמצום הפערים הכלכליים-חברתיים אשר מפרקים את המרקם החברתי.
לאחר השבת האמון והסולידריות החברתית, מדינת ישראל צריכה חזון אשר יתווה את הדרך לפתרון הסכסוך עם העולם הערבי, עם החברה הפלסטינית מעבר לקו הירוק ועם החברה הפלסטינית אשר בתוך הקו הירוק – הפלסטינים אזרחי ישראל.
הזירה הפוליטית היום לא ממש מספקת מנהיג כזה אשר, כמו בן-גוריון, ידע להציב את המטרות הראויות ולבחור את הדרך הראויה. היחיד אשר מדבר על חלק מהדברים הוא בני גנץ אולם לא בצורה המלהיבה מספיק אנשים ללכת אחריו. אולי עוד יפתיע.
21 תגובות
דאוג לאינטרסים של קומץ מקורבים.
זה תמיד כך בכל ממשל – יש דאגה לאינטרסים של מקורבים. מדוע שבישראל זה יהיה שונה?
שעבר כבר את הקו האדום של שנאה. אם בעיה זו לא תפתר הכל אבוד.
סכסוכים פנימיים תמיד היו. והרבה יותר חמורים וקריטיים מהסכסוך העכשווי. דווקא עכשיו הסכסוך הוא בסך הכל תקלה של הדמוקרטיה. תיקו כפי שזה קורה אפילו בכדורגל. אין רצח. אין שפיכות דמים. אין מהומות. אם זה לא יסתדר – ילכו לבחירות. גם ההוצאה הכספית לא נוראה. סה"כ את הכסף שעולות הבחירות מחלקים לעובדים ולספקי שירותים. הכסף חוזר למשק לצורך קניות. מעודד את היצור, המסחר והכלכלה.
הסכסוך הפנימי לא עבר שום קו אדום של שנאה. סה"כ הבדלי האינטרסים הם עניין לגיטימי וכל עוד הוא מתנהל על פי כללי הדמוקרטיה, כפי שאכן קורה כאן – אין צורך להיבהל.
בהחלט הכל לא אבוד. אפילו לא מתקרב לאבוד. לא לאבד פרופורציות. אז תרגיעו.
מרוב רגיעה נהפוך לטורקיה וביבי יהיה הסולטן הראשון של ישראל.
עברנו כבר הרבה קווים אדומים בשנים האחרונות. תשמע מה אומרים חברי ליכוד לשעבר: בגין, מרידור, איתן מילוא לבנת ואחרים.
הם דווקא מאוד מודאגים.
אז אסור להקל ראש כי אנחנו בשעה קריטית!
מסכים לחלוטין. ביבי נלבה את הסכסוך הזה כבר שנים ואנחנו רגע לפני קרע בלתי הפיך.
חיבים לשנות. חייבים מנהיגות מאחדת!
ומכן מקור כל הבעיות
אכן להרבה מפלגון אין ממש אידאולוגיה אבל לא זאת הבעיה העיקרית אם כי היא מקשה מאוד.
הבעיה העיקרית היא העדר חזון ואבדן הערכים!
חייבים לשנות את המצב לפני שיהיה מאוחר מידי.
כבר הרבה שנים זה המצב.
זה מה שהעם בוחר זה מה שהעם אוהב זה מה שהעם רוצה
תמיד יש מה לעשות. אין לנו את הפריבילגיה להכנע למצב הקיים. צריך להאמין שניתן לשנות, צריך לפעול לשינוי והשינוי יבוא.
בישראל אין משבר מנהיגות. יש משבר מנהיג – אני חוזר – משבר מנהיג. משבר של שחיתות שלטונית שנובע מהצמרת ומסביבתה הקרובה.
ביבי התחיל טוב. על הדרך קרה לו משהו. הוא השתנה, גם בעזרת רעיית ראש הממשלה.
הוא מהווה הוכחה לתזה ששלטון ארך מדי משחית את השליט.
הוא היה צריך להתחלף אחרי 2 קדנציות. אזי כל "משבר המנהיג" היה נמנע.
עם זאת אני מבקש להפנות את תשומת לבך לעצמתה של החברה האזרחית בישראל – הושבנו כבר בבתי כלא נשיא, ראש ממשלה, שר אוצר, שר פנים ועוד. גם ביבי ישב באותו מקום אם השופטים יחליטו כך.
אין לי ספק שישראל תמשיך להקיא מקרבה את המושחתים, כמו גם שמידי פעם יתגלו בקרבה מושחתים חדשים. זו דרכו של עולם ואם תשים לב – דווקא במדינתנו המצב הכללי לא כל כך רע. טוב לחיות כאן. כך מראים מבחנים שונים שנערכים ע"י גורמי מחקר חיצוניים. את זה אפילו ערביי ישראת מתחילים להבין.
יש גם יש משבר מנהיגות בישראל. ביבי אמנם הבעיה המשמעותית אבל ישנה שממה מנהיגותית מסביב. לכל חבורת הנבחרים וה"מנהיגים" בימין אין עמוד שדרה לקום ולהגיד שהמלך הוא עירום – סליחה מושחת, משחית, מסית ומדיח.
בינתיים, ולמרות החברה האזרחית המופלאה, אנחנו עלולים למצוא עצמנו בעולם של ארדואן וטורקיה או אפילו פוטין ורוסיה.
אם לא היתה בעיה מנהיגותית היו משותפיו של ה"מלך" צריכים לקום ולהראות לו את הדרך החוצה. במקום זאת אנו רואים מופע מביש של ציניות, אופורטוניזם וחישובים פוליטיים.
לא נהיה כטורקיה כי עמנו אינו עם טורקי. גם לא נהיה כרוסיה כי לא עברנו כאן 70 שנות "דיקטטורה של הפרולטריון.
המונח מנהיגות הוא הרבה יותר רחב ממנהיגות פוליטית. יש לנו כאן מנהיגות מעולה בכלכלה, בתעשייה, ביצוא, במדע, בטכנולוגיה, בצבא וכיו"ב.
הסתבכנו עם המנהיגות הפוליטית בגלל שהאליטה הקודמת הדירה את וזלזלה ב"ישראל השנייה". לכן עלו לעמדות הנהגה אלה שמקיפים את נתניהו. אתה בוודאי מכיר היטב את הדברים.
האסון של ביבי – ושלנו – הוא שהוא התחיל טוב. היה ראש ממשלה טוב. אבל במעלה הדרך הוא התקלקל. היה צריך להחליפו מזמן. אולם בגלל מערך פוליטי שחלקו המשמעותי הוא "אנטי מפא"י" צאצאי הליכוד ממשיכים להשפיע על בחירת הנציגים לכנסת.
האופציה היחידה לסילוק נתניהו היא אם לפיד יוותר על הרוטציה וכך (על פי הסקרים) כחול לבן עשויה להתקרב ל- 40 ח"כים. גנץ הוא איש טוב. היה תלמיד שלי. היכרתי את אביו שחינכו למעשים טובים. אם גנץ יבחר לראשות הממשלה אתה וודאי תסכים אתי שלא תוכל לדבר על משבר מנהיגות.
יצחק ידידי
אני מבין את הרצון לראות את הדברים בצורה חיובית אבל לפעמים צריך לפתוח טוב יותר את העיניים ולראות את הכל!
עד מתי אפשר להאשים את מפא"י? הימין בשלטון כבר למעלה מ-40 שנה. איך ניתן לדבר על ישראל השניה והראשונה כשנתניהו הוא הוא האליטה הישנה מכל בחינה שתסתכל על כך, אפילו סטריאוטיפות: אשכנזי מרחביה בן של פרופסור, משכיל שחי בארה"ב ולא סובל ממחסור כיס. אולי אתה זוכר אני מדבר על הנזק שבנתניהו כבר שנים והנה אנחנו מגיעים לרגע בעיתי. כל ההנהגה הימנית סובלת מהעדר עמוד שידרה! אם זה לא בעית מנהיגות אני לא יודע מהי בעיה.
לגבי גנץ אני מסכים הוא אדם ראוי אבל אנחנו צריכים להגיע לשם. אולי???
בכל מקרה יותר מאשמח לטעות כאן.
נתניהו איננו האליטה הישנה. לחלוטין לא. הוא שייך לקבוצה הפוליטית שכלפיה אמר בן גוריון "רק לא עם חרות ומק"י. לכן הדור השני והשלישי של "ישראל השנייה" מתחבר אליו.
לגבי מפא"י – המורשת שלה קיימת, בועטת ובסופו של דבר גם תעלם מהמפה הפוליטית.
להנהגה הימנית יש לא רק עמוד שדרה אלא גם אידאולוגיה. הם מגשימים את האידאולוגיה שלהם.
בעייתם היא נתניהו. כאן זה מתחיל אם כי בוודאי לא נגמר.
יצחק היקר
אני מסכים לחלוטין שנתניהו הוא הבעיה אבל ההתבטלות המוחלטת של כל הסובבים אותו והפחד שלהםממנו מצביעה על העדר מנהיגות מוחלט!!!
פגיעה בערכים, פגיעה בשלטון החוק, הסתה וסכסכנות כדי לשמור על השלטון, הפרת הבטחות, ניצול המשרה לטובתו האישית, שחיתות – כל אלה ללא תגובה של ההנהגה הימנית כביכול הם העדות המוחלטת להעדר מנהיגות ולמשבר מנהיגותי.
כולם סביבו נפגעו ממנו אישית ועדיים הם לא מראים לו את הדרך החוצה, לטובתם האישית, לטובת המחנה שךהם, לטובת המדינה! מה זה אם לא משבר מנהיגות קשה?
סולם הערכים השתנה בחברה הישראלית. את הערך הקולקטיבי החליף הערך האינדיבידואליסטי, במקום רגשי אשמה יש רגשי קורבן, את הערכים הסוציאליסטים החליפו ערכים קפיטליסטים. מתוך חברה כזו צריכה לקום מנהיגות. אתגר לא פשוט לחלוטין.
אכן שינויי ערכים מהותיים עברו ועוברים על החברה הישראלית. אם זה קרה לכיוון הזה זה גם יכול לקרות לכיוון ההפוך. כנראה זה יותר קשה אבל בסופו של דבר מספיק אנשים יבינו את המשבר ויקום המנהיג שילכו אחריו בחזרה לערכים הראויים אשר ישרתו את החברה ולא את היחיד.
יש כמה חזונות מנוגדים ועויינים לחלוטין
אני לגמרי מסכים איתך. אבל כאן בידיון נכנס עניין המנהיגות או העדר המנהיגות.
מנהיגות נכונה וטובה תציב את החזון המשותף ותתוה את הדרך למימושו.
זה מה שחסר לנו עכשיו יותר מתמיד.
ההנהגה הנוכחית היא חלק מהבעיה ולא מהפתרון. לכן צריך להחליף הנהגה!