אין מנהיג בישראל

ישראל זקוקה למנהיג ערכי השואף לשלטון צודק ונקי
צילום של שי
ד"ר שי ענבר

ישראל היא מדינה מורכבת מאוד, בעיותיה סבוכות והיא קשה ומאתגרת להנהגה. בשנים האחרונות מנהיגי המדינה מובילים להעמקת המתחים בין חלקי העם השונים, ולא בוחלים בשימוש בשלל ביטויים המפלגים את הציבור – בוגדים, לא יהודים, "סמאלנים", שלא לדבר על ערבים.

בעת האחרונה מדינת ישראל נקרעת מבפנים בסוגיות טוהר המידות של ראש הממשלה והתנהגותו הציבורית. עם ריבוי הפרשיות הפליליות שבהן נחשד ראש הממשלה ועם איבוד הבלמים שלו והעדפת טובתו האישית על פני טובת הציבור והמדינה – יש צורך במנהיגות חדשה, אמיצה, מרגיעה ומאחדת.

מדינת ישראל זקוקה יותר מתמיד למנהיג בעל חזון ושיעור קומה, מנהיג ערכי השואף לשלטון צודק ונקי, מנהיג המקדש בראש ובראשונה את האינטרס הציבורי. האם ניתן למצוא בימינו מנהיגות כזו במחנה שממנו בא ראש הממשלה – מחנה הימין? תשובתי החד-משמעית היא לא!

בימים האחרונים כל הטוענים לכתר והמתכוונים לרשת בבוא העת את נתניהו, בוחרים להצטרף למנזר השתקנים פן יבולע להם – ועל כן הם אינם ראויים להחליפו. זו איננה מנהיגות, זו פחדנות וזהו אופורטוניזם. מנהיגות באה לידי ביטוי בזמני משבר, בזמנים של הכרעות ערכיות. מנהיגות איננה אופורטוניזם. מנהיגות בוודאי איננה פחדנות, לא אישית ולא ציבורית.

מנהיגות במדינה דמוקרטית היא שליחות ושירות לציבור ולא שלטון לשמו. מנהיג במדינה דמוקרטית שם את טובת הציבור והמדינה הרבה לפני טובתו האישית וטובת קרוביו. מנהיג ראוי אינו מתנהג על פי שיקולים אלקטורליים או אישיים, אלא מביע עמדה ראויה שתהווה סמן לחברה ושהציבור יבחר ללכת אחריה.

אף אחד מן השמות העולים כאפשריים להחליף את בנימין נתניהו אינו מוביל, כלומר אינו מנהיג! כולם מובלים מתוך פחד, ממניעים של כדאיות, אישית בעיקר, ומשיקולים אלקטורליים:

נפתלי בנט רואה את עצמו מנהיג הימין וגם התייצב בימים האחרונים בעמדת המחליף. מדוע שילכו אחריו כשהוא מפחד להחליט ולהגיד את מה שברור שצריך להגיד – נתניהו לך הביתה.

גדעון סער גם הוא רואה את עצמו כמחליף לנתניהו, אך שותק כמו דג בכל הסוגיות הבוערות אשר מטלטלות את המדינה ואת מוסדותיה, בעיקר מוסדות שלטון החוק. ממה מפחד סער? מדוע שילכו אחריו אם אין לו תכונות בסיסיות של הנהגה – אומץ, חזון, יושרה ציבורית וראייה של טובת הציבור. היכן הדוגמה האישית וההובלה?

ישראל כץ – דג נוסף באקווריום של השותקים – שר בכיר, ביצועיסט עם קבלות, הרואה את עצמו מקבל את רשות הליכוד מבלי שאומר ועושה את הנדרש. איך מצפה כץ לקבל את המושכות אם הוא מפחד לנווט את העגלה? אם הוא מפחד לצאת בגלוי נגד ההתנהלות של ראש הממשלה?

אביגדור ליברמן טוען כבר שנים לכתר מנהיגות הימין, אבל אין לו את עמוד השדרה הנחוץ על מנת לצאת בראש ולדרוש בתקיפות ההולמת מנהיג להחליף את מי שאיבד את הדרך בצורה כל כך קיצונית.

יולי אדלשטיין הוא האחרון אשר יכול לטעון לכתר מנהיג הימין, שכן הוא מנסה לזכות בכתר כגורם פשרה ולא על סמך מנהיגות כלשהי. קולו לא נשמע בשום עניין שראוי ללכת אחריו ובוודאי לא בנושאים ערכיים הדורשים אומץ לב ציבורי ויכולת הובלה.

כל השחקנים הפוליטיים בישראל, בוודאי אלו שרואים עצמם מנהיגי המדינה בעתיד, יודעים שנתניהו הגדיש את הסאה, יודעים שתמה מנהיגותו. כולם רואים את הנזק שהוא גורם לאינטרסים הציבוריים, לבריאותה של המדינה ובפרט ללכידות הציבורית ולשלטון החוק.

אף שהם יודעים הם מחרישים. זו איננה מנהיגות אלא פחדנות אישית וציבורית! אנשים אלו אינם ראויים להיות מנהיגים. אין להם חזון או אומץ להוביל שינויים, הם לא שמים את טובת המדינה והציבור בראש, לפני שיקולים ואינטרסים אישיים, מפלגתיים, אלקטורליים. איש מן מהמועמדים מטעם עצמם לא הציב מטרה ערכית ופעל לאורה כדוגמה אישית על מנת להחזיר את המדינה למסלול תקין.

לצערי הרב, כבר היינו בסיטואציה דומה עם ראש הממשלה הקודם, אשר מצא את עצמו לבסוף בכלא. אז, הטוענים לכתר, מהצד השני של המפה הפוליטית, ידעו לגלות מנהיגות ולהראות לו את הדרך החוצה.

במערכת הפוליטית הנוכחית, גם הצד השמאלי של המפה איננו משופע במנהיגים מלהיבים אשר ראויים להנהיג את מדינת ישראל בחזרה לדרך הישר – הדרך הערכית, הדרך המאחדת.

יאיר לפיד הינו הדמות המרכזית משמאל לממשלה הנוכחית אשר רואה את עצמו בעמדת הנהגה. השאלה היא לאן בדיוק רוצה לפיד שנלך אחריו? לאמצע? מה זה האמצע? איזו תפיסת עולם. לפיד נזהר לא להעמיד את עצמו בשום מחלוקת כדי לא להפסיד קולות. האם זו מנהיגות? נראה לי שלא.

אבי גבאי אשר נתפס לזמן קצר כאלטרנטיבה מעניינת ולא שגרתית הצליח מהר מאוד ו"בזכות" כמה התבטאויות תמוהות להפסיד את כל הקרדיט שהיה לו מעצם החידוש. בשלב זה לא ברור לאן רוצה גבאי להוליך אותנו.

אולי יש צורך לחפש את המנהיג לא מתחת לפנס ולא מבין הדמויות המובנות מאליהן. אולי כמו בהיסטוריה היהודית איזה ג'ינג'י מפתיע? אני למשל הייתי הולך אחרי אדם כמו דויד גרוסמן ובטוח שיוביל אותי למקום ראוי, אבל זה רק אני.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

17 תגובות

  1. מנהיג חדש ולא ממוסד שכובש בבת אחת את הבמה ומנצח את כל הפוליטיקאים המעופשים

    1. לא הייתי מצפה לאביר על סוס לבן. צריך לבחור במי שיש ולהתחיל דף חדש. אם יגיע מישהו חדש ומעניין ברוך הבא.

  2. תודה על ההכוונה הפוליטית המעניינת, הגם ששכחת את אריה דרעי, שלי יחימוביץ' בוז'י הרצוג ועמיר פרץ (באמת למה?) המסקנה הבלתי ניתנת להזמה היא – ביבי. רק הוא יכול להנהיג אותנו בעת הזו. ותחושת הבטן שלי היא שהוא ימשיך להיות. אז מה נעשה?

    1. את הנזק הרב שלו הוא כבר עשה! כבר החלפנו דעות על גבי במה זו לגבי מנהיגותו של ביבי.
      יצאתי מנקודת הנחה שברור שהוא סיים את הופעתו על במת ההיסטוריה הישראלית. שקווה שבמוקדם ולא במאוחר. כל הלא מנהיגים שצוינו לעיל היו צריכים להראות לו את הדלת החוצה מזמן. בנקודת זמן זו כל אחד כבר יותר טוב ממנו אחרי שהשחית את הפוליטיקה, אחרי שהרעיל את החברה ואחרי שגרם הרס בסכסוך הישראלי-פלסטיני.

      1. שסיום תפקידו על במת ההיסטוריה הישראלית – רק שאלה של זמן. אבל כמה זמן? כל מי שאני שואל אומר לי שהוא ימשיך. עם כל ההתקפות נגדו בתקשורת – הפופולריות שלו עולה ובסקרים הליכוד עולה. איך אפשר להסביר את זה?

        1. מכובדי שלום
          נראה כי ביבי פיצח את הנוסחה לרגשות קבוצת אוכלוסייה מסוימת. כידוע אנחנו לא מחליטים רק רציונלית אלא גם, ואולי בעיקר ממניעים רגשיים. לצערי הרב ביבי מצליח להלך קסם על אלה שהאינטרס שלהם האמיתי הוא להצביע נגדו.

  3. ואומרת לך מי הים שבחר אותם. תביט על העם ותבין למה יבחרו דוקא אלה שאתה שולל.

    1. לכן צריך להלחם ולנסות לשנות את העמדות של אלה שמאמינים בביבי. רובם פועלים למעשה בניגוד לאינטרסים שלהם.

  4. בקצרה, מנהיגות היא היכולת להציב חזון, מטרות ויעדים שלאורם ולסביבם החברה יכולה להתמקד ולפעול להשגתם באפקטיביות והצלחתו של מנהיג תלויה באישיות, במקום ובזמן.
    לעיתים רבות המקום והזמן, (הנסיבות) יוצרות מנהיגים אף שאישיותם לא עמדה במבחן קודם כמו החשמלאי ממספנות גדנסק לכן קביעת מסמרות בתחום זה כמו ההמלצה על גרוסמן כמודל- היא תמיד תהיה בעייתית (מערבת נהיית לב פוליטית מוטה). מזכיר את הפואמה "כהן ונביא" של אחד העם..
    בכול מקרה, הדיון במנהיגות הוא ראוי וחשוב בכול עת

    1. הבעיה שלנו עם המנהיגות הנוכחית היא שהחזון וכו הוא ביבי ומשפחתו. העדר המנהיגות הוא זה שכל הטוענים לכתר לא דורשים ממנו לרדת מן הבמה. גרוסמן הוא רק משל, אף כי יש לי הרגשה שהוא היה עושה זאת בצורה טובה. לפעמים החשמלאים למיניהם לא יודעים שהם מנהיגים עד שהשעה מאלצת אותם להבין זאת.

      1. אכן, כפי שאנו מבינים החשמלאי או רועה העיזים (שאול) אינם מודעים כלל לכישורי מנהיגותם עד שהנסיבות, או הנביא מזהה בהם משהו שבסופו של דבר מביא למנהיגותם.
        מאחר ואנחנו לא מתיימרים להיות בתפקיד הנביא הפעם, , הרי שהמלצתך היא אכן ממש תיאוראטית ללא כוונה של ממש

    2. אם נקבל (ואכן לפחות אנוכי מקבל) את הגדרותיך למושג מנהיגות, הרי שנתניהו, בהערכה הישגית, ממלא חלק נכבד מההגדרות הללו. אולי זו הסיבה שהתמיכה העממית בו (לפי הסקרים)מתעצמת?
      על כורחי אני נזכר במאמר חז"ל – אין מעמידים פרנס על הציבור אם אין קופת שרצים תלויה לו על צווארו (לא בטוח שזה הציטוט המדויק) אולי חז"ל היו יותר חכמים מאתנו? מה דעתך?

      1. יצחק היקר.
        אין לי ספק שלנתניהו יש יכולות מנהיגותיות. הצרה היא שהן מתועלות לכיוונים אנוכיים ושליליים. לא כל דברי חז"ל הם דברי חכמה. יכול להיות שרק מתארים מציאות מסוימת שאני מנסה לעורר על מנת להוקיע ולמנוע.

  5. את המנהיגים בוחר העם
    אם הבוחרים יהיו ברמה ועם ערכים הם יבחרו מנהיגים שעומדים בדרישות אלה
    עד אז חבל על הדיבורים

    1. אז מה אתה מציע להחליף את העם? או שאולי אפשר לנסות לשכנע ולגרום לאנשים להבין. צריך לפעול ולדרוש ערכים ומנהיגות ואולי אז נגיע למה שצריך. לחלוטין לא מקבל את הגישה שחבל על הדיבורים. הדיבורים הם חלק מהתהליך הדמוקרטי וצריך להרבות בהם!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של יורם

מבוא לתעמולה

עמדה פוליטית אי-אפשר לשנות, עלינו ללמוד לחיות יחד