התופעה המצערת של שכחת ילדים במכונית עלולה להוביל לפציעות קשות ואפילו למוות, במיוחד בקרב ילדים צעירים. על פי ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, בין שנת 2010 ליוני 2021 דווחו לא פחות מ-980 מקרים של שכחת ילדים ברכב, מתוכם כ-35 הסתיימו במוות. למרות ניסיונות שונים של משרדי הממשלה וארגונים אחרים שנעשו בשנים האחרונות, התופעה הקשה הזו לא פחתה.
לאחרונה, כדי למנוע מקרים של שכחת ילדים בכלי רכב אישר משרד התחבורה חקיקה חדשה המחייבת שימוש במערכות סיוע לנהג המתריעות מפני שכחת ילדים במכונית.
בישראל ובעולם קיימות עשרות מערכות בטיחות המשמשות לאזהרת הורים מפני שכחת ילדים במכוניות, העומדות בדרישות תקנות התעבורה המאושרות, חלק מהמערכות מותקנות לצמיתות ברכב וחלקן ניתנות להעברה בין כלי רכב שונים. בנוסף, יצרניות רכב רבות, כולל טויוטה, יונדאי והונדה, מוכרות גם כמה דגמים חדשים שבהם כבר מוטמעות מערכות התרעה.
בדרך לחקיקה התעוררו בעיות רבות: הנתונים שנמסרו לחברי הכנסת היו סותרים, לא צוינה הפגיעה האפשרית ביעילות מושב הבטיחות של הילד, ולא הייתה התייחסות לעלות הגבוהה של התקנת המערכת, שתגיע ל-300 מיליון ש"ח.
הדיון הראשון בתקנה התקיים בינואר 2021, ובמרץ אישרה הוועדה הכלכלית תקנות המחייבות את התקנת המערכת בכל רכב פרטי המסיע ילדים מתחת לגיל 4. מערכות נגד שכחת ילדים נמצאות ברחבי העולם כבר כמה שנים, וחלקן אף נמכרות בישראל; אך איטליה היא המדינה היחידה שחוקקה חוק המחייב זאת לפני כשנה.
ההתקנה בישראל עברה מספר שינויים עד לגרסה הסופית. החשובים מביניהם: השוואה בין תקנים ישראליים לתקנים איטלקיים, החלת החוק על ילדים מתחת לגיל 4 במקום גיל 5, כפי שתוכנן במקור, וכניסתו של החוק לתוקף ב-1 באוגוסט במקום לדחות אותו. ב-1 ביוני הורשו היבואנים לקבל אישור ממשרד התחבורה. ברגע האחרון ההתקנה הפכה להיות הוראה זמנית, תקפה עד 1 באוגוסט 2023 לפחות. על פי משרד התחבורה, ההחלטה התקבלה לאחר התייעצות עם אנשי מקצוע. וה"דחייה נועדה לבדוק שיטות חלופיות לאפשר מערכות כאלה, תוך התחשבות בצורכי הנהגים בכל ההיבטים".
משרד התחבורה אישר כיום שימוש ב-10 מערכות, ועוד 16 ממתינות לאישור. מערכות נגישות יותר, כמו אפליקציות ייעודיות או צמידים אלקטרוניים, שעולות עשרות שקלים עדיין לא אושרו. ההיצע להורים די נמוך, מה שכמובן משפיע על המחיר, מחירה של מערכת התרעה הוא כ-500 שקלים. מכיוון שיש להתקין מערכת כזו בכיסא בטיחות של כל ילד מתחת לגיל 4, מדובר בהוצאה לא מבוטלת לכל משפחה. בנוסף על כך, ואף גרוע יותר, חלק מהמערכות הללו עלולות להוות סיכון ממשי לילדים מכיוון שהתקנתן מפרה את הנחיות יצרן הכיסאות.
כדי להדגיש ולאשש את חשיבותן של התקנות החדשות, פרסם משרד התחבורה נתונים מטעם ארגון "בטרם" על תופעת שכחת ילדים במכוניות. על פי נתונים, בעשר השנים שבין 2008 ל-2018 היו 661 מקרים של שכחת ילדים ברכב בישראל, מתוכם 30 הסתיימו במוות.
כאמור, החובה להתקין מערכת התרעה העומדת בדרישות התקן האיטלקי תחול על כל רכב פרטי המסיע ילדים מתחת לגיל 4 שנים, אך כל עוד ישנם תקנים רלוונטיים אחרים בעולם, ניתן להשתמש גם בהם. על מנת להימנע מתקנות עמוסות רגולציה, הוחלט להסתמך על התקן הקיים ולעמוד בו במקום להוסיף את החובה לציית לתקן החדש.
החובה להתקין מערכת זו תחול על כלי רכב פרטיים, מכוניות נוסעים במשקל של לא יותר מ-5 טון, וכלי רכב מסחריים במשקל כולל מותר של לא יותר מ-3.5 טון, למעט כלי רכב המסיעים תלמידים, וכן מוניות ואוטובוסים. החובה תחול לא רק על הורים או בני משפחה, אלא על כל מי שמסיע ילדים מתחת לגיל 4 ברכב פרטי. הקנס על הסעת ילדים מתחת לגיל 4 ללא התקנת מערכת כזו ברכב הוא 250 ש"ח ו-4 נקודות, והאכיפה תחל בינואר 2022.
השרה מיכאלי ביקשה לדחות את חובת התקנת המערכת ליוני 2022 על מנת לבחון מחדש את ההחלטות שהתקבלו בתקופת השרה רגב. לדבריה, קביעת שיטת ההתקנה דורשת חשיבה נוספת ותיקונים נרחבים.
7 תגובות
בכל הצרות שיש כעת לא לשכוח את בעית הילדים שנשכחים בכלי הרכב. זה התחילמותבע קורבנות הרבה לפני הקורונה וימשך גם הרבה אחרי שהיא תיעלם. אסור לזלזל התופעת מוות של הכי יקרים
למה השלטונות מעכבים חקיקה וחיוב התקנים מצילי חיים? מה ההסבר?
אין מה להוסיף. מאמר בנושא קורע. לקדם את כל הפתרונות האפשריים
יוני זה עוד חמישה חודשים. בואו נראה שזה קורה. לא לשכוח, לאלדחות, לא לוותר.
כל הכבוד שבין כל ההתרחדויות והצרות מצאת זמן להתייחס לבעיה הכאובה. אחרי כל מוות של ילד הכותרות זועקות במשך כמה שעות ואחרי זה שקט.עד המקרה הבא. חייבים להתמיד במלחמה בתופעה הזאת עד שתמוגר
מצטרף למחמאות על העלאת הנושא והקריאה להתמודד עם הבעיה
אני מסכימה כי במצב שקורה בעולם ובארץ ובממשלה, זה לא נושא שיזכה לעדיפות