מהי הדרכה הורית?

שינוי תגובותינו יביא לשינוי התנהגות ילדינו
ידי הורה וילד
תמונה: https://www.freepik.com/free-photo/little-girl-holding-hands-with-father_12396732.htm#query=parents&position=5&from_view=search&track=sph

מצחיק לחשוב על כך, וכבר משנותינו המוקדמות, אנו מתכוננים במרץ לחיים הבוגרים, שואפים להצלחה בלימודים, נרשמים ללימודים גבוהים או מקצועיים, ועושים הכול כדי להוכיח את עצמנו ולטפס בסולם הדרגות. ומה לגבי הורות?

דווקא המקצוע החשוב ביותר, איננו מציב כל תנאי קבלה נוקשים, וכך לפתע, על אף כל ההכנות מצד הורינו המנוסים, הסבים והסבתות המלומדים, אנו נכנסים לנעליים משמעותיות ובעלות אחריות עצומה.

אין הורה שלא יעיד על קושי או אתגר שהוא חווה אל מול ילדיו; ילדים מטבעם כמבוגרים, בוחנים גבולות וגם זקוקים לכאלו. האתגרים יכולים להתבטא בתרחישים יומיומיים כגון סירוב להתרחץ או חוסר נכונות להתלבש בבוקר לקראת הגן, והם יכולים לעטות על עצמם כובעים משמעותיים יותר כגון נטייה לאלימות פיזית, מילולית או בעיות התנהגותיות נוספות.

בהורות – תמיד יש מה ללמוד

תפיסה מוטעית שרווחת בקרב רבים, היא לראות בהדרכות ההוריות כמעין סימן של הודאה בכישלון צורם; 'כיצד כשלנו כהורים עד כדי הזדקקות להדרכה מגורם חיצוני', האמנם?

אחד מן המאפיינים החשובים ביותר בהדרכות הוריות ניכר בעובדה שהן מאפשרות לכל הורה והורה ללמוד כיצד להיכנס לנעלי ילדיו, לשאול את השאלות הנכונות ולענות תשובות מדויקות יותר.

דוגמה קלאסית היא השאלה הנפוצה בקרב הורים: למה הוא עושה לי את זה? למה הילד מסרב להתקלח? למה הילד מתעלם מן הבקשה להתלבש לקראת הגן ומעדיף לשחק?

בהדרכה ההורית לומדים לשאול – מה הילד שלי מרוויח מזה? ודי בשאלה זו, כדי לשנות את אופן הטיפול באתגר, מן הקצה אל הקצה.

על-כן, הדרכות הוריות יכולות לסייע לכל אחד ואחת, בכל אתגר ואתגר. רבים מן ההורים, יכולים אף להשתמש בשיטות והטכניקות הנלמדות בהדרכה, בעבור אתגרים נוספים המגיעים במרוצת הגיל.

הדרכה הורית – הדגש הוא על הפרקטיקה

ישנם הנוטים לדמיין את מתכונתה של ההדרכה ההורית כמעין טיפול פסיכותרפי. על אף הדמיון שכן מדובר במפגש בקליניקה אל מול יועץ או יועצת חיצוניים, הרי שהדרכה הורית מבוססת על מספר מפגשים בודדים בלבד ותוכנית פעולה פרקטית ליישום.

כבר מן המפגש הראשון, יכולים ההורים לגולל בפני מדריכי ההורים את אשר על לבם, להסביר את האתגרים ולקבל טיפים, הכוונות ונקודות למחשבה.

הגישה המרכזית בהדרכה ההורית אומרת כך: בטרם ננסה לשנות את התנהגות ילדינו, עלינו לבחון מה לא עבד עד כה, ולשנות את ההתנהגות שלנו – ההורים. מטבע הדברים שלאחר שנשנה את תגובותינו, גם ילדינו ישנו את התנהגותם.

ממפגש למפגש, חולקים ההורים עם המדריכ/ה את הרשמים והשינוי שחל בבית. חשוב לציין כי מרבית המדריכים והמדריכות מקדישים את אחד מן המפגשים הראשוניים לביקור בית, וזאת כדי להתרשם במו-עיניהם מן הדינמיקה שבין ההורים לילדיהם.

ההדרכה מבוססת על תוכנית פעולה סדורה שמטרתה להוביל לשינוי ניכר ממפגש למפגש, ועד לתוצאה המיוחלת.

מתכונת ההדרכות

חשוב לציין כי לצד האפשרות להדרכת הורים פרטנית, הרי שניתן גם למצוא מסגרות שונות המאפשרות לקיים סדנת הורים  ובה יכולים להשתתף מספר רב של הורים ולדון בבעיות שונות וכלליות.

גם סדנאות הורים ניחנות באפשרות לעצות פרקטיות, וקבלת פרספקטיבה שונה על האופן שבו עלינו להידרש לאתגרים אותם מציבים לנו ילדינו.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

עצרו

מלחמת שנת היובל

דרכינו הנסתרות לציין יובל למלחמת יום הכיפורים

תמונת דוד

הפריימריסט

חמשיר לקראת הבחירות המוניציפליות