גלולות למניעת הריון

מה כדאי?
חבילת גלולות
תמונה: Depositphotos

הגלולה למניעת הריון היא אמצעי מניעה בטוח ונוח לשימוש, במידה ואת מקפידה על הוראות השימוש, ונוטלת כל גלולה בזמן. זאת בנוסף ליתרונות רבים נוספים, כדוגמת הקלה על כאבי מחזור ותסמינים אחרים של הווסת, הפחתת הדימום, סיוע בהתמודדות עם אקנה, ועוד.

השאלה היא, איזו גלולה היא המתאימה ביותר עבורך? 

מהי גלולה למניעת הריון? וכיצד היא פועלת?

התעברות מתרחשת כאשר הביצית המשתחררת מהשחלה, מופרית על ידי הזרע, ומשתרשת בדופן הרחם. התהליך קורה בעידוד ההורמונים בגופך, אשר שולטים בשחרור הביצית מהשחלה (ביוץ), ומכינים את גופך לקבל את הביצית המופרית. כך, ובדומה לאמצעי מניעה הורמונליים אחרים, מכילה הגלולה למניעת הריון כמות קטנה של הורמונים סינטטיים המעכבים את ההורמונים הטבעיים של הגוף, ומונעים את הביוץ. זאת בנוסף לשינוי ריר צוואר הרחם, פעולה המקשה על הזרע לעבור דרך צוואר הרחם ולפגוש את הביצית. פעולה נוספת המשויכת לגלולה ולאותם הורמונים סינטטיים היא שינוי רירית הרחם, מצב המקשה על הביצית להשתרש בדופן הרחם.

סוגי גלולות עיקריים

ישנן כמה שיטות למניעת הריון, כל אחת פועלת בצורה שונה, בין אם מדובר במניעת שחרור הביצית או המפגש עצמו בין הזרע לביצית. כשמדובר בגלולה ישנם כמה סוגים שפועלים בצורה דומה. השוני , בא לידי ביטוי ברמת היעילות, אופן השימוש ותופעות הלוואי.

למעשה, כל גלולה למניעת הריון מכילה שילוב שונה של ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, שיכולים כאמור למנוע ביוץ, לעבות את רירי צוואר הרחם כדי למנוע כניסת זרע לרחם, וגורמים לרירית הרחם להידלדל, מצב שמונע מהביצית המופרית להשתרש כמו שצריך בדופן הרחם.

ישנן גלולות המכילות את הורמון הפרוגסטרון בלבד, שיכול למלא את כל שלושת הפונקציות, אך אינו עוצר באופן עקבי את הביוץ. גלולת אלו מתאימות בעיקר לנשים שעדיף שימנעו מהורמון אסטרוגן מסיבות בריאותיות או אחרות, כדוגמת מגרנות, היסטוריה של שבץ מוחי או מחלות לב, ומחלות כלי דם. כך גם עבור נשים בנות 35 ומעלה ומעשנות, שילוב שעשוי להגביר את הסיכון לפתח קריש דם.

זאת לעומת גלולות משולבות, המכילות גם את הורמון האסטרוגן המשפיע על מניעת הביוץ, והופך את הגלולה ליעילה יותר. גלולות מסוג זה ניתנות במחזורים של חודש, כשכל גלולה פעילה מספקת את אותה רמת הורמונים. זאת לעומת גלולות שכוללות רמות שונות של הורמונים, או גלולות למניעת הריון שניתנות במחזורים של 13 שבועות.

ישנן גם גלולות למניעת הריון דלות הורמונים, המכילות כמות הורמונים נמוכה יותר מגלולות רגילות. מדובר באמצעי מניעה המתאים לנשים הסובלות מרגישות להורמונים או למעוניינות בהקלה בתסמיני גיל המעבר.

תופעות הלוואי והסיכונים שבנטילת גלולה

בעוד שגלולות למניעת הריון בטוחות עבור רוב האנשים, הן עלולות להיות מלוות בתופעות וסיכונים, שיכולים לכלול אחד או יותר מהבאים:

  • כאבי ראש.
  • בחילות.
  • דימום בין וסתי.
  • הפרשות מרובות מהנרתיק.
  • רגישות בחזה.
  • התכווצויות בבטן.
  • ירידה בחשק המיני.

איך תוכלי לדעת מה הכי מתאים לך?

ההחלטה לגבי סוג אמצעי מניעה בו תעשי שימוש, בין אם מדובר גלולה למניעת הריון או בכל סוג אחר, היא בדרך כלל אישית וסובייקטיבית. בנוסף, חשוב להתחשב בהיסטוריה הרפואי, במצבך הבריאותי והנפשי, כיצד משפיעים עליך סוגים שונים של הורמונים, והאם את פעילה מינית באופן קבוע.

כדי להתאים לך את הגלולה שהכי נכונה וטובה לך, חשוב גם לבצע בדיקות מקיפות וכך לבצע החלטה מושכלת ומקצועית, המבוססת על הפרמטרים הבאים:

  • תסמיני הווסת, והאם את סובלת מדימום מאסיבי.
  • האם את מניקה.
  • האם את סובלת מבעיות בריאותיות או מצבים רפואיים כרוניים, שלא תמיד מאפשרים שימוש בגלולה למניעת הריון כלל.  
  • אינטראקציה עם תרופות נוספות שייתכן שאת נוטלת.

בנוסף, ומכיוון שקיים סיכון מוגבר לקרישי דם בעת השימוש בגלולות למניעת הריון, חשוב לבצע בדיקות דם ובדיקת משטח צוואר הרחם (פאפ) באופן סדיר, כדי למנוע סיכונים או לאבחנם במועד, כמו גם מעקב גניקולוגי.

שימי לב!

למרות שנטילת גלולה בצורה נכונה מספקת הגנה ויעילות של עד 99.9%, היא אינה מגינה מפני מחלות המועברות במגע מיני. לכן, חשוב לעשות שימוש גם בקונדום גברי או נשי.

את המאמר כתב ד"ר גיא גוטמן, רופא נשים בכיר

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של איתי

חד גדיא פיננסי

על עליית הריבית והסיכונים הפיננסיים במגזר העסקי

פרה בשדה

חץ בענף רפת החלב

השפעת נזקי המבצע והחלטות האוצר על ענף רפת החלב