טיפול בהגדלה שפירה של הערמונית

סימפטומים וטיפולים
רופא עם ציוד
צילום: pixabay

הגדלה שפירה של הערמונית – BPE בשמה הלועזי הרשמי, מאופיינת בהתפתחות תסמינים במערכת השתן העליונה, כשהמטופלים ברובם הינם גברים בני 50 ומעלה. מדובר בעלייה במספר תאי האפיטל ומספר התאים התומכים ברקמת הערמונית, כשהסיבות לבעיה אינן ידועות במאת האחוזים ומורכבות מפקטורי גדילה, הורמונים בגוף ועוד. טיפול בהגדלה שפירה של הערמונית הוא קריטי, כיוון שהמטופל עלול לסבול מאוד מכאבים ואי נוחות.

בלוטת הערמונית עצמה, או במונח הרפואי פרוסטטה, הינה חלק ממערכת הרבייה הזכרית. היא ממוקמת לצד שלפוחית השתן, ותפקידה להפריש נוזל המגן על תאי הזרע. היא מקיפה את השופכה, כך שהיא משפיעה על תהליך מתן השתן בגוף הגבר.

טיפול בהגדלה שפירה של הערמונית – איך מזהים מצב של הגדלה שפירה?

מצב רפואי זה מתבטא בהפרעה קלה, בינונית או חמורה בזמן מתן שתן; לפתע הזרם איטי יותר, מקוטע או מפוצל, ישנה תכיפות בתחושת הלחץ על השלפוחית אך מצד שני לעתים נתקל האדם במאמץ לשם מתן השתן. טיפול בהגדלה שפירה של הערמונית מתבצע אצל אורולוג, כשמרבית המטופלים מעידים על יקיצות רבות במהלך הלילה לצורך מתן שתן (נוקטוריה).

אופי טיפול בהגדלה שפירה של הערמונית ייקבע בהתאם לחומרת הסימפטומים; במידה ואלו קלים-בינוניים לא יינתן טיפול באופן מידי, אלא יומלץ למטופל על מעקב מסודר בכדי לנטר באופן קפדני את המצב. בנוסף, מומלץ למטופל לבצע שינויים דרסטיים באורח החיים בכדי לנסות להקל על הסימפטומים:

  • נוזלים – הפסקת צריכת נוזלים שעה-שעתיים לפני השינה בכדי למנוע השכמות חוזרות ונישנות.
  • טיפול תרופתי – במידה ונרשמו למטופל תרופות, יש למצוא את הזמן המתאים ביותר ליטול אותן בכדי למנוע מתן שתן מוגבר במהלך הלילה.
  • אלכוהול וקפאין – ההמלצה היא להימנע משני אלו לחלוטין, שכן הם מגרים מאוד את שלפוחית השתן ומגבירים את הסימפטומים. במידה ואי אפשר להימנע מהם לגמרי, אז לעשות את כל המאמצים בכדי לא לצרוך אותם מספיק זמן לפני השינה.
  • פעילות גופנית – כאמור, פעילות גופנית היא מצוינת לשיפור כל מצב גופני, כולל הגדלה שפירה של הערמונית למרבה הפלא. מומלץ להקפיד על הליכה מתונה מדי יום במשך חצי שעה-שעה, על מנת להשיג הקלה בסימפטומים. חשוב לציין שעד היום לא נמצא הסבר מפורט מה הקשר בין ההליכה ובין המצב הרפואי שאנו מתארים, אבל באופן כללי – פעילות גופנית תמיד מומלצת!

אולי כדאי לציין את העובדה שלהגדלה שפירה של הערמונית, ישנו מרכיב גנטי. מסתבר, שישנה שכיחות גבוהה פי ארבעה אצל מטופלים שלהם קרוב משפחה מדרגה ראשונה שאובחן בעבר במחלה. כמו כן, למחצית מהמטופלים שנזקקו לביצוע ניתוח פרוסטטה מתחת לגיל 60, היה הקשר גנטי.

נעים להכיר, אמבוליזציה של עורקי הערמונית

טיפול בהגדלה שפירה של הערמונית המומלץ ביותר כיום, הוא אמבוליזציה (כלומר, חסימה) של עורקי הערמונית. זהו טיפול חדשני ומתקדם המתבצע בטכניקה פולשנית זעירה, כשהמטרה היא לחסום את אספקת הדם לערמונית. ללא אספקת דם, הערמונית מתכווצת ומאפשרת לשתן לזרום באופן חלק יותר. ההליך אורך כשעתיים ולאחריו המטופל עובר להשגחה למספר שעות ולעתים לילה אשפוז. הטיפול יתאים לגברים שמרגישים שהם נותנים שתן בתדירות גבוהה מהרגיל וחשים חוסר התרוקנות, שמרגישים שזרימת השתן חלשה מידי, כשטיפול תרופתי אינו עוזר, מטופלים עם קטטר שתן קבוע המעוניינים להיגמל ממנו, וכן מועמדים לניתוח הסרת ערמונית המאופיין בגורמי סיכון שלא מאפשרים את ביצועו.

אם גם אתה מרגיש לאחרונה שמשהו אינו כשורה בתהליך מתן השתן – אל תחכה! מדובר באי נוחות שאם תתעלם ממנה, היא רק תלך ותגבר. פנה לרופא שלך עוד היום ובדוק האם הבעיה קשורה לפרוסטטה, על מנת שיטפלו בה בהקדם האפשרי.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

עצרו

מלחמת שנת היובל

דרכינו הנסתרות לציין יובל למלחמת יום הכיפורים