נעים להכיר: הכליות

תפקיד הכליות בגופנו (1)
כליות
כליות

בזמן האחרון אנחנו קוראים ושומעים על תרומות כליה "אלטרואיסטיות", כלומר תרומת כליה לאדם  שאינו בן משפחה ואינו מוכר כלל לתורם. יש קבוצות אוכלוסייה מסוימות שבהן זה אפילו טרנד. איני מתכוונת לעסוק בשאלות האתיות הכרוכות בתרומה כזו וכמובן גם לא בשאלות הרפואיות. לאור ההתעניינות בהשתלת כליות חשבתי שכדאי לספר מעט על הכליות. בסדרה הנפתחת כעת אסביר לשם מה בכלל אנחנו זקוקים להן, מה קורה כשהן מפסיקות לתפקד, האם הרפואה יודעת לטפל באנשים שכליותיהם הפסיקו לתפקד ומדוע דווקא כליה היא איבר שאנו שומעים הרבה על תרומות שלו, הן מן המת והן מן החי. כמו כן אקדיש זמן לתיאור הבדיקות הכימיות של תפקודי הכליה – דם ושתן. לא אעסוק בבדיקות הדמיה, היות שאיני מתמצאת בהן. בסוף הסדרה אספר אנקדוטה הקשורה לתפקודי כליה.

הגוף שלנו הוא מפעל כימי שבו מתרחשות תגובות כימיות רבות. אנחנו אוכלים, מפרקים את המזון ובאבני הבניין המתקבלות אנחנו משתמשים לבניין גופנו. אין בניין בלי השקעת אנרגיה. המזון שאנו אוכלים מספק לנו את האנרגיה הנדרשת הן לבניין הגוף והן לביצוע פעולות. האם בניין גוף מתרחש גם אצל אדם בוגר? אכן כן. חשוב לדעת כי בגוף יש כל הזמן שיווי משקל בין תהליכים של הרס לתהליכים של בנייה. כדוגמה אביא את הכדוריות האדומות בדם. אורך החיים שלהן הוא שלושה חודשים, כך שכל הזמן יש תחלופה – הרס של כדוריות וייצור כדוריות חדשות. לצורך ייצור הכדוריות החדשות דרושים הן חומרי בניין והן אנרגיה. מובן שאצל ילד בשלבי צמיחה תהליך הבנייה הוא הדומיננטי.

כל מי שעבר ליד אתר בנייה או ליד מפעל כלשהו ראה לידו כמויות גדולות של פסולת שיש לפנות. אם הפסולת לא תפונה, היא תיערם ותפריע להמשך הבנייה או להמשך פעולת המפעל. פסולת רבה נוצרת גם אצלנו בגוף כתוצר לוואי של התהליכים שתיארתי. אם פסולת זו לא תפונה, הגוף לא יוכל להמשיך בפעילות תקינה.

מה הוא האיבר האחראי לפינוי הפסולת הנוצרת בגוף? הכליות.

אפשר להתייחס לכליות כאל מפעל כימי של פינוי ומחזור פסולת, אך תפקידן אינו מסתכם רק בכך. הפינוי כולל הרחקת חומרים רעילים שהם תוצרים של חילוף חומרים, כגון אמוניה, והרחקת נוזלים עודפים. הפינוי מתרחש על ידי יצירת השתן והפרשתו. בייצור השתן מעורבים צעדים מסובכים מאוד של הפרשה ושל ספיגה מחדש. כל התהליכים הללו הכרחיים לשמירת שיווי משקל כימי יציב בגוף. אך הרחקת פסולת אינה התפקיד היחיד של הכליות. יש להן תפקידים חשובים נוספים:

  • רגולציה של המלחים ושל החומציות בגוף. עודפי נתרן וחומצה מופרשים ואילו אשלגן מוחזר בחזרה למחזור הדם.
  • רגולציה של כמות הנוזלים בגוף. עודפי נוזלים מופרשים בשתן ואינם נאגרים בגוף.
  • הכליות מיצרות את ההורמון אריתרופויטין, המגרה את ייצור הכדוריות האדומות. הורמונים אחרים המיוצרים בכליה מסייעים להסדרת לחץ הדם.
  • הכליות מייצרות את הצורה הפעילה של ויטמין D, המסייע לספיגת סידן במעי ובכך מסייע לבניית העצם.
  • הכליות משחררות הורמונים המווסתים את לחץ הדם.

והיכן נמצא מפעל זה, הכולל בתוכו גם מפעל מחזור, שאנו קוראים לו כליות?

בשרטוט הכותרת תוכלו לראות את הכליות, שצורתן כצורת גרגר שעועית וגודלן כגודל אגרוף אדם. הן ממוקמות קרוב למרכז הגב מאחורי הצלעות.

מדוע קראתי להן מפעל מחזור? רמז כבר נתתי לעיל, אך על כך ועל תהליכים המתרחשים בכליה אספר בהמשך.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

11 תגובות

    1. לצערי גם היום לא לומדים דברים אלו בבית הספר ואני רואה זאת אצל נכדי. אמנם לומדים ביולוגיה אבל לא מספיק תשומת לב מוקדשת לתהליכים המתרחשים בגוף

    1. תגובתך משמחת אותי מאד, היות והכוונה שלי היא להציג דברים בפשטות ובבהירות כך שגם אדם ללא קשר מקצועי לנושא יוכל להבין.

  1. תודה. ממש מדהים שלכולנו יש כליות וכמעט אף אחד לא יודע כלום עליהם. את זה צריך ללמד ואפילו יותר לעומק במערכת החינוך. כך נשמור יותר נכון על בריאותנו.

    1. במערכת החינוך מקדישים לא מעט לאנטומיה של גוף האדם, אבל לא מספיק תשומת לב מוקדת לתהליכים המתרחשים בגוף

    1. ניסיתי לחפש תשובה לשאלתך. לפי מה שמצאתי ביטוי זה חודש על ידי אברהם מאפו, סופר תקופת ההשכלה. אם תחפשי ב"גוגל" תמצאי כי במקורותינו הכליות נחשובות למקום שממנו נובעים רגשות. אני כמובן לא מתימרת להיות מומחית לבלשנות ואני מקווה שהתשובה מספקת

  2. תמשיכו לכתוב על הדברים האלה שהם המשותף לכולנו ומעניינים את כולנו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונת דוד

הפריימריסט

חמשיר לקראת הבחירות המוניציפליות