בלי חורים בשיניים ועם פה בריא

ההחלטה להרחיב את טיפול השיניים בסל הבריאות
תמונה של אדלר
פרופסור יהודה אדלר

לפני שנתיים אישרה הממשלה פה אחד את הרחבת טיפולי השיניים לילדים במסגרת סל הבריאות בשני שנתונים נוספים. הוחלט שהטיפולים יינתנו בקופות החולים גם לילדים בני 12–14, ועלות התוספת לתקציב הבריאות תסתכם ב-80 מיליון שקלים. כעת, לפי ההסכם של האוצר ומשרד הבריאות, טווח הגילים הזכאים לטיפולי שיניים יורחב בשנתון נוסף בשנים 2017–2018 וסכום הסיוע יגדל בעוד 80 מיליון שקלים ובסך הכול יגיע ל-160 מיליון שקלים.

חלק מהטיפולים כבר מבוצעים בהצלחה. טיפולי השיניים כוללים טיפולי מניעה בחינם וטיפולים משמרים בהשתתפות עצמית של 20 שקלים בלבד. טיפולי החינם כוללים צילומי רנטגן ונשך, בדיקת רופא, הסרת אבנית ואיטום חריצים. טיפולים בהשתתפות עצמית של 20 שקלים כוללים כתרים, עקירות, שימוש בגז צחוק בטיפולים כואבים ועזרה ראשונה.

חשוב להבין שטיפולים זהים במגזר הפרטי עולים פי 20 ויותר, ועבור משפחות רבות ההקלה הכספית עצומה. גדולה עד כדי ההבדל בין טיפול לבין הזנחה, כי לעיתים קרובות כשחסר כסף מזניחים, והנזק לפה הופך לחמור.

מסמך יעדים ותכניות של משרד הבריאות בנושא הפה והשיניים "יעדים לשנת 2020" נכתב על ידי ועדה מיוחדת בראשות פרופ' יהונתן מן מהפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית. המסמך עסק בבריאות הפה אצל אנשים מחמישון ההכנסה התחתון וגילה שמצב שיניהם "לא טוב". במסגרת היעדים החליטה הוועדה להתמקד בילדים ונוער החיים ברמה חברתית-כלכלית נמוכה, והם הפכו לאוכלוסיית "ראש חץ" מבחינת ההשקעה בטיפולי שיניים.

גם לקשישים מגיע טיפול. במשרד הבריאות בשיתוף משרד ראש הממשלה והמשרד לשוויון חברתי מתכננים תכנית מסובסדת לטיפולי שיניים לבני 70 ומעלה במסגרת קופות החולים. רופאי השיניים בקופות החולים נחשבים לאנשי מקצוע מיומנים שמעניקים טיפול איכותי ואמין. בגיל השלישי ההוצאה הכספית לטיפולי שיניים נחשבת להוצאה כבדה, במיוחד למי שהכנסתו מבוססת על פנסיה ועוד יותר למי שמתבסס על קצבת זקנה בלבד. בקרב ניצולי שואה, רובם בני 85 ומעלה, מצב השיניים גרוע במיוחד ולחלקם אין אפשרות כספית לבצע טיפולים מתאימים.

רובנו נתקלים מפעם לפעם בקשישים וקשישות עם שן או שתיים חסרות, לסת לא ישרה, פלטות להשלמת לסתות מחומרים שונים שמודבקות בבוקר בדבק רפואי ובלילות עוברות ניקוי בתמיסה מיוחדת. הנזק לפה גדול, הריח אינו נעים, המראה אינו מלבב והאכילה מוגבלת. לכל זה ניתן להוסיף את מה שפחות רואים – כתרים זמניים שרועדים, סתימות שורש שנזנחו או לא נעשו, חניכיים נפוחים ומראות נוספים לא נעימים. נוסף לכך, יש להבין שחוסר היגיינה וחוסר הקפדה על בריאות הפה עלולים לגרום לסרטן הפה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו וסגן השר יעקב ליצמן גיבשו מקורות כספיים לטיפולי שיניים לקשישים. צוות היישום שהוקם למציאת המימון מגבש המלצות על הרכב סל הטיפולים ודרכי המימון בתוך זמן סביר, ואז הממשלה תאשר גם טיפולי שיניים הכרחיים לקשישים.

הרפורמה בטיפולי השיניים החלה ביולי 2010, אז יועדו הטיפולים לילדים עד גיל 8, והתרחבה במשך השנים. בשנה הבאה המעגל יורחב עוד יותר ובריאות הפה תשתפר. חשוב לזכור ולהבין שלבריאות הפה והשיניים יש השפעה עצומה על איכות החיים. מניעה של מחלות פה במבוגרים וטיפול במקרה הצורך חשובים גם לשיפור ההרגשה והבריאות הכללית. בני הגיל השלישי זכאים ליחס וטיפול ובקרוב ישתפר מצבם, כפי שכבר מתרחש בקרב הילדים והנוער. מדובר בהישג בריאותי ציבורי חשוב.

 

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

17 תגובות

  1. הגיע הזמן לסתום את החורים שנוצרו עם השנים בעיקר כלפי אוכלוסיות מוחלשות.

  2. פה בריא מונע בעיות בשיניים וכאבים מיותרים. טיפולי שיניים עולים הון רב ולכן הקפדה על פה בריא הוא חיסכון כספי משמעותי וגם פחות כאב.

  3. טיפולי שיניים לקשישים מיעוטי יכולת צריכים להכלל בסל הבריאות ובקופ"ח.

  4. טיפול שיניים בסיסי, הדרכה בהגיינת הפה, הם חובה של קופות החולים לציבור המבוטחים.יש לדאוג שיבוצעו.

  5. הבעיה של שיניים הרוסות ופה פגום בולט במיוחד אצל קשישים.להם צריך למצוא תקציב מיוחד לשיקום.

  6. הזנחת הפה והשיניים נעשות בעיקר בקרב שכבות אוכלוסיה חלשות בשל חוסר יכולת כספית. היום כל טיפול בפה עולה הון ולפעמים ביקור עם סתימת שורש יכול להגיע ל-1000 שקל. המדינה צריכה לדאוג לחסרי יכולת לממן את מרבית הטיפול על חשבונה ובלבד שהגיינת הפה תשמר כיאות.

  7. מקצוען ברמה בינלאומית
    , בין הבודדים בארץ, שרואים רחוק.

  8. הגיינת של הפה היא דבר חשוב ,רגיש, ופגיע אם קיימת הזנחה. רצוי שאצל מבוגרים המדינה תסייע לטיפול. בקרב צעירים ונוער צריך להגביר את החינוך לנקיון וההסברה בתחום.

  9. טיפולי שיניים יקרים בישראל. לכן רבים דוחים ונמנעים מטיפול. ברור שאז מצב הפה רע. חשוב שתהיה הסברה מקיפה בנושא וסיבסוד המחיר לשכבות חלשות.

  10. מי שלא מבין שטיפולי שיניים ופה אינם חשובים יסבול בעתיד מכאבים ובעיות..

  11. אכן, נקודה חשובה – לא לעצור , להמשיך להציף. תודה לכם

  12. מצוין. תודה לכם. תחום חשוב, וקשור לרוב האוכלוסיה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של דורון

גַּלִּי

שיר על "כולם"

תמונה של נח

איפה הצדק?

תגובה למאמרו של גדעון שניר ולכרזות בהפגנת הימין