סוכרת (11)

האם קינמון יכול לשמש תרופה לסוכרת?
קינמון בכל מיני צורות
קינמון (אבקה, מקלות, ופרחים מיובשים) צילום: Simon A. Eugster en.wikipedia.org

בעולם המערבי ניכרת מגמת נטישה של הרפואה הקונבנציונלית וחיפוש תרופות חדשות ביערות הגשם של פרו או במזרח. רווחת הטענה כי תעשיית התרופות מושחתת וכי מאכילים אותנו בתרופות מיותרות רק כדי לייצר רווחים עבור יצרני התרופות. אין לי ידע בתחום ולכן איני מתכוונת לשפוט, אבל אני כן מבינה את הקסם שבשימוש בתבלין כתרופה במקום בכימיקל סינתטי.

לתבלינים רבים מייחסים היום סגולות רפואיות. לחלקם מייחסים פעילות אנטי-סרטנית, כורכום למשל, ולאחרים פעילות תרפויטית אחרת. חלק מן התבלינים או הצמחים נבדק במחקרים מדעיים יסודיים ובמקרים רבים נמצא החומר הפעיל, בעל התפקיד הביולוגי החשוב. אזכיר אחד מהם: כבר לפני עשרות שנים השתמשו בהודו בתמציות של צמח המוקונה (Mucuna Pruriens-Velvet Bean), שהוא סוג של קטנית, כתרופה לתסמינים של מחלת פרקינסון. כמובן אין זו הדוגמה היחידה.

אחד מן התבלינים הנפוצים שכיום מייחסים לו סגולות רפואיות הוא הקינמון. אמנם בדרך כלל אנו משתמשים בו כתבלין למאפים ולתבשילים שונים, אך במשך אלפי שנים הוא שימש ברפואה המסורתית ובשימור מזון.

הקינמון שאנו מכירים כמקלות או כאבקה הוא קליפה של סוגים שונים של עץ הקינמון (Cinnamomum). כדי להכינו יש להסיר את קליפת העץ וממנה להסיר את החלק הפנימי. בתהליך הייבוש הקליפה מתקפלת בתוך עצמה וכך מתקבלים המקלות שאנו מכירים. אבקת הקינמון נוצרת מטחינת המקלות. שני סוגי עצי קינמון משמשים להכנת המקלות. המוצר המוכר לרובנו מופק מקסיה (Cassia) – הוא הזול יותר ואתו נערכו כל המחקרים בנושא ההשפעה המיטיבה של הקינמון.

מחקרים לא מעטים נערכו על ההשפעה המיטיבה של קינמון על רמת הסוכר בדם בצום, על רמת ה-HbA1c ועל שומני הדם. במחקרים רבים נמצא כי צריכת קינמון מורידה את רמת הסוכר בדם וכן את רמת השומנים. חשוב לציין כי קיים מחקר מתחילת שנות ה-2000 הסותר ממצאים אלו, אך הוא כנראה יחיד. יש חילוקי דעות באשר להשפעת הקינמון על רמת ה-HbA1c.

מנגנון הפעולה של הקינמון אינו ברור דיו, אך במחקרים שונים נמצא כי הוא משפיע על רגישות התאים לאינסולין. כפי שהזכרתי בעבר, סוכרת מטיפוס 2 מתחילה כאשר רגישות התאים לנוכחות אינסולין יורדת. במחקר שבדק את השפעת צריכה של קינמון בכמויות שונות, לא נמצא כל הבדל בין 1.3 גר' קינמון ו-6 גר' קינמון ביום. היום מקובל להמליץ על חצי גר' קינמון ביום.

אך למרבה הצער אין טוב בלי רע. כאמור, הקינמון הנמצא על מדפי החנויות מופק מקסיה. נוסף לחומר הפעיל בקינמון, סוג זה מכיל חומר הנקרא קומרין. קומרין נמצא כגורם למחלות כבד אצל חיות מעבדה ולכן מומלץ שלא לצרוך אותו בכמויות גדולות. לא אלאה אתכם בחישובים אלא אציג את השורה התחתונה בלבד: לא מומלץ לצרוך יותר מ-2.5 גר' קינמון מסוג זה ביום. היות שההמלצה, כאמור, היא צריכה של כחצי גר' קינמון ביום, לא נראה כי עלולה להתעורר בעיה. בקינמון מן הסוג השני – קינמון ציילוני (Ceylon Cinnamon) – כמויות הקומרין מזעריות ואין כל הגבלה על צריכתו. כדאי לציין שסוג זה יקר יותר וככלל אינו נמצא על המדפים.

חולי סוכרת המטופלים בתרופות להורדת הסוכר בדם או באינסולין חייבים להיזהר מאוד בשימוש בקינמון כתרופה. תוספת של כמות גדולה של קינמון עלולה להוריד את רמת הסוכר בדמם לרמה מסוכנת. יש להתייעץ ברופא המטפל ובדיאטנית לפני נטילת קינמון. כמובן שאין כל בעיה במאכלים מתובלים בקינמון, היות שהכמויות אינן משמעותיות.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

16 תגובות

    1. מי שכן יכול לדבר אתך זו הדיאטנית (או הדיאטן). יש לי חברה שאכן הדיאטנית המליצה בפניה על אכילת קינמון לצורך הורדת רמת הסוכר וזה מה שגרם לי להתענין בקינמון לא רק בעוגת תפוחים

  1. למרות הפרסומת "קינמון מוסיף המון" כדאי להזהר משמוש מוגזם בגלל הקומרין, אלא אם כן את קונה את הקינמון הציילוני.

    1. הפרסומת היא בכלל ללימון ולא לקינמון חחחחחה!
      לימון מוסיף המון.
      בגילי המופלג ועם הזכרון המשובח שלי,אני לא טועה.
      חפשי בגוגל…

      1. היות ואני חושבת שמן הראוי להתיחס ברצינות לכל תגובה גם היא לעגנית החלטתי לקבל את עצתך ולא להסתמך על זכרוני. כתבתי בגוגל לפי עצתך את המלים "קינמון מוסיף המון" ואכן זכרוני לא הטעני-הביטוי מופיע בכותרות רבות של מדורי בשול ודיאטה. נכון שגם הביטוי "לימון מוסיף המון" שמש כפרסומת.
        צר לי מאד שמכל מה שכתבתי בחרת להתיחס בצורה לעגנית דווקא לביטוי זה. את משתבחת בזכרונך המשובח, אבל הפעם הוא לא שרת אותך היטב וחבל.

  2. האם שתייה חמה עם מקל קינמון טובה לירידה במשקל וכמה כוסות תה קינמון מומלץ לשתות ביום?

    1. לא ידוע לי על השפעת הקינמון על משקל הגוף. כשאת שותה תה קינמון או מכינה אותו ממקלות קינמון, אם הוא הקינמון הצילוני אין כל בעיה של כמות. שתי ככל אוות נפשך. למרבה הצער הקינמון הרגיל אצלנו הוא מזן קסיה ובגלל הקומרין שבו יש להגביל את הצריכה.

    1. אני מאד משתדלת להביא נושאים אקטואליים, אך לדון בהם מזויות לא כל כך מקובלות במדורי הרפואה. המטרה שלי אינה יעוץ רפואי (איני רואה), אלא מתן רקע וידע לקורא בנושאים אלו. אני שמחה שבמקרה שלך הצלחתי. אני חושבת שתמצא ענין גם במאמרונים שכתבתי על נושאים רפואיים באתר זה

  3. שלום יפה ורד
    את מדברת על 2.5 גרם ביום. אני מבינה שהכוונה לאבקה. איך מתייחסים בכמויות לתה חליטה מקליפות עץ הקינמון? האם גם הם מסוכנים לכבד?

    1. אני מחזיקה בידי אריזה של ויסוצקי הנקראת קסם הקינמון. לפי הנתונים שעל האריזה משקל כל שקית 2.5 גר' ו-51% מתוכן השקית הוא קינמון גרוס. אינני יודעת כמה קינמון נמס בכוס כשאת מכינה את ה"תה" ולצערי לא כתוב על החליטות אם הן מקסיה או מקינמון צילוני. כאמור קינמון מעץ הקסיה הוא המכיל את הקומרין המסוכן. אם כל הקינמון נמס והקינמון הוא מעץ הקסיה, לא מומלץ לצרוך יותר משתי כוסות כאלו. אני לא רוצה לפסוק כי כפי שאת קוראת יש הרבה חורים במידע על שקיות ה"תה" הללו.

    1. המאמרים מופיעים ב-Diabetes Care
      האחד ב-2003
      Diabetes Care
      Skip to main page content
      Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes
      1. Alam Khan, MS, PHD123,
      2. Mahpara Safdar, MS12,
      3. Mohammad Muzaffar Ali Khan, MS, PHD12,
      4. Khan Nawaz Khattak, MS12 and
      5. Richard A. Anderson, PHD3
      +Author Affiliations
      1. 1Department of Human Nutrition, NWFP Agricultural University, Peshawar, Pakistan
      2. 2Post Graduate Medical Institute, Hayatabad Medical Complex, Peshawar, Pakistan
      3. 3Nutrients Requirements and Functions Laboratory, Beltsville Human Nutrition Research Center, Beltsville, Maryland
      1. Address correspondence and reprint requests to Dr. Richard A. Anderson, Nutrient Requirements and Functions Laboratory, Beltsville Human Nutrition Research Center, Bldg. 307, Rm. 224, Beltsville, MD 20705. E-mail:Anderson@307.bhnrc.usda.gov

      והשני ב-2007
      Effect of Cinnamon on Glucose and Lipid Levels in Non–Insulin-Dependent Type 2 Diabetes
      1. Steve M. Blevins, MD1,
      2. Misti J. Leyva, MS, RDLD2,
      3. Joshua Brown, RDLD2,
      4. Jonelle Wright, PHD34,
      5. Robert H. Scofield, MD145 and
      6. Christopher E. Aston, PHD6
      +Author Affiliations
      1. 1Department of Medicine, University of Oklahoma, Oklahoma City, Oklahoma
      2. 2Department of Nutritional Sciences, University of Oklahoma, Oklahoma City, Oklahoma
      3. 3Department of Geriatrics, University of Oklahoma, Oklahoma City, Oklahoma
      4. 4Veterans Affairs Medical Center, Oklahoma City, Oklahoma
      5. 5Arthritis and Immunology Program, Oklahoma Medical Research Foundation, Oklahoma City, Oklahoma
      6. 6Department of Pediatrics, University of Oklahoma, Oklahoma City, Oklahoma
      1. Address correspondence and reprint requests to Steve Blevins, MD, General Clinical Research Center, O'Donoghue Research Building, 1122 NE 13th St., Suite 150, Oklahoma City, OK 73104. E-mail: steve-blevins@ouhsc.edu

  4. אז על איזה סוג קינמון תמליצי?
    ואם אני יכולה לבקש שיביאו לי מחול, איזה עדיף?

    1. הקינמון המועדף הוא הקינמון הציילוני Ceylon Cinnamon שכמעט ואינו מכיל קומרין.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של יורם

מבוא לתעמולה

עמדה פוליטית אי-אפשר לשנות, עלינו ללמוד לחיות יחד