מי מכם שלמד פעם ביוכימיה בבית הספר התיכון ואולי באוניברסיטה וזוכר מעט מתלמודו, זוכר את המטבוליזם של הגלוקוז בצורה של מעגלים מסתעפים ומסתבכים עם שמות של תרכובות רבות המעורבות בתהליך. המאמר הזה לא יהפוך לשיעור מפורט ומייגע בביוכימיה. אנסה לתאר באופן כללי את גורל הפחמימות הנכנסות לגוף בעזרת התרשים להלן.
כדאי לשים לב לכמה דברים חשובים:
- כל הפחמימות שאנו אוכלים הם פולימרים (פולימר הוא מולקולה גדולה המורכבת ממספר רב של יחידות חוזרות), שבהם היחידה החוזרת היא גלוקוז ולא חד-סוכר אחר.
- הן הפרוקטוז (סוכר הַפֵּרוֹת) והן הגלקטוז (הסוכר המרכיב יחד עם גלוקוז את הלקטוז – סוכר החלב), הופכים בגוף לגלוקוז. לכן באכילת פירות או בשתיית חלב אנחנו מכניסים למערכת העיכול גלוקוז, העובר מיידית לדם.
- עודפי גלוקוז נאגרים בכבד כגליקוגן, ופירוקו בין ארוחה לארוחה מאפשר לגוף לשמור על רמת סוכר קבועה בין הארוחות.
- עודפים גדולים עוד יותר הופכים לטריגליצרידים – שומנים – ונאגרים בתאי השומן. בשעת הצורך הגוף יודע לפרק שומנים אלו ולייצר מהם גלוקוז (בתהליך הנקרא גלוקוניאוגנזה – יצירת גלוקוז מחדש) לצורך אספקת אנרגיה לגוף.
- חשוב מאוד! יש איבר אחד בגופנו שיכול לנצל רק גלוקוז לצורכי אספקת אנרגיה –המוח.
- לצורך שמירה על רמות קבועות של גלוקוז ולצורך אספקתו לאיברי הגוף, על כל התהליכים, הן של האגירה והן של היצירה מחדש של גלוקוז, להיות מפוקחים ומבוקרים. בגוף האדם בקרה כזו מבוצעת בעזרת ההורמונים אינסולין – שעליו שמעו כולם – וגְּלוּקַגוֹן.
במאמר הבא אספר על שני הורמונים אלו.
10 תגובות
ולא בטוח שהבנתי הכל
אבל משהו במאמרים על הסוכרת מושכים אותי
תודה
ותתחשבי במי שלא למד רפואה או כימיה
אשתדל להתחשב. אשמח לענות על כל שאלה על דברים שלא הובנו.
ואם כך אז הדייטות של אוכל חסר פחמימות הן לא בריאות!
אכן הגוף זקוק לפחמימות. אינני דיאטנית ולכן לא אוכל להביע דעה על דיאטה. ככלל, עדיף לאכול אוכל מאוזן ומגוון.
פשוט לא יאמן הרי אפשר לבלום אותה בקלות יחסית…
ההנחה היא כי הפיכת הסוכרת למגיפה, היא אכן תוצאה של התזונה שלנו וכמובן של ההשמנה היתרה.
וכמה תורשה?
כאמור איני רופאה ואף לא גנטיקאית. ידוע כי נטיות גנטיות יכולות להשאר חבויות וזה נכון כנראה גם לגבי סוכרת. מגיפת הסוכרת היא כנראה בין השאר תוצאה של השמנת יתר המוציאה לאור נטיות גנטיות חבויות.
מכאן הכל מתחיל
ובתחום זה מערכת החינוך לא עושה דבר
אמנם כשהיתי תלמידה בבית ספר יסודי היו שעורי תזונה שאינם קימים היום, אבל לא ברור לי הערך של שעורים אלו לתזונה נכונה. אי אפשר להטיל אחריות על משרד החנוך. לאדם אחריות על תזונתו ותזונת ילדיו. יש מסיק מידע בכל מקום על תזונה נכונה ולא נכונה. על האנשים לקחת את האחריות לידיהם. מה התועלת שתהיה מהדרכה לתזונה נכונה בבית הספר? זה עוד מקצוע למוד משעמם.