ג'יהאד כלכלי

איומים מילוליים וכטב"מים – השפה החדשה במזרח התיכון
תמונה של סטיב
סטיב בלחסן

לאחרונה מתקדרים השמיים ברחבי העולם, ורוחות מלחמה החלו מנשבות. החות'ים בתימן תקפו פעמיים את אבו דאבי. לטענת החות'ים התקיפות בוצעו בשל השתתפותה של אבו דאבי בקואליציה הסעודית נגדם. לאחר התקיפה השנייה ובצעד נדיר, פרסמה הממלכה הסעודית סרטון קצר של יירוט הטילים הבליסטיים.

תושבים רבים באבו דאבי דיווחו כי שמעו קולות נפץ חזקים ואת הדהוד רעשי היירוט בכמה מקומות ברחבי העיר. אומנם לא דווח על נפגעים או על נזק, אך הורגש פחד בקרב התושבים. אבו דאבי היא מדינה קטנה באיחוד האמירויות, אשר אינה מתורגלת במלחמות. לאחר היירוט המוצלח הודיע משרד ההגנה של איחוד האמירויות כי מטוסי 16F- של חיל האוויר האמירותי תקפו את משגרי הטילים הבליסטיים.

שעות אחדות לאחר התקיפה הלילית מיהרו החות'ים להגיב. דובר ארגון הטרור התימני (שנתמך על ידי איראן), הודיע כי בניגוד להצהרת האמירויות, הארגון שיגר מספר רב של טילים ומזל"טים נגד שדה התעופה א-זפרה ונגד יעדים חיוניים באבו דאבי וזאת בתגובה להסלמה בתקיפות ובפשעים מצד האמירותים. עוד טען הדובר כי "האמירויות תמשיך להיות יעד, כל עוד יימשכו ההתקפות על העם התימני".

מאז מינויו של מוחמד בן סלמאן יורש העצר לשר ההגנה בשנת 2015, נבנתה קואליציה כנגד החות'ים בתימן, המהווים את גרורותיה של איראן. בשל כך הפכו סעודיה והמדינות הסוניות המתונות מטרה לתקיפות מצד החות'ים.

כולנו מכירים את המילה "ג'יהאד" אשר פירושה מלחמת קודש, אך רבים טועים לחשוב שג'יהאד הוא אחד מחמש מצוות האסלאם. מונח זה בעצם נועד לגרום למאמינים להגן על חוקי האסלאם בכל דרך. דהיינו לא רק מבצע הג'יהאד זוכה, וזאת מתוך הבנה שלא לכולם יש את תעצומות הנפש לחולל ג'יהאד, אלא גם התומכים הרבים בו. כל מי שמלין את הלוחם, דואג לפרנסתו, דואג להאכילו, מטפח ומחליף את סוסו ועוד, מסייע לג'יהאד. עם זאת, בכתובים של הזרמים השונים באסלאם, ישנם חילוקי דעות לגבי שכרו של המסייע.

כבר בראשית שנות ה-2000 התפרסם מחקר של פרופ' גבי וימן מאוניברסיטת חיפה, ולפיו יעדי הטרור השתנו ועברו לפלטפורמות דיגיטליות ולגרימת כאוס כלכלי. עיקר דבריו התבססו בין היתר על פיגועי ה-11/9 ועל פרסומי הקלטות של אוסמה בן לאדן אשר עיקר מטרתם הייתה לשתק את כלכלת ארה"ב והמערב.

לעניות דעתי, החות'ים בתימן יודעים היטב כי כוחן של הממלכה הסעודית, אבו-דאבי ושאר מדינות המפרץ, הוא בכלכלה וביצוא נפט. אך לא רק, מדינות אלו מושכות אליהן תיירות עולמית רבה. יש לציין כי בימים אלו מתקיים בדובאי כנס EXPO, שאליו מגיעים מבקרים מכל רחבי הגלובוס. ניסיונות הפגיעה ורוחות המלחמה המנשבות גורמים לביטולים רבים ומציבים את הממלכה הסעודית, ועימה אבו דאבי בעין הסערה תוך הפיכתה ליעד לא אטרקטיבי.

אבקש להזכיר לקוראים, כי אנו בישראל חשנו היטב את ההשלכות של האינתיפאדות והמלחמות על כל ענפי המשק, לרבות התיירות. הסכמי אברהם יכולים להיות בסיס איתן לשיתוף פעולה, לסיוע ותמיכה בכל הקשור ליצירת חוסן חברתי ולמלחמה באיראן וגרורותיה.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

10 תגובות

  1. נהדר מרשים ומיוחד כתמיד
    ד״ר אבי ביצור
    ראש המגמה ללימודי ביטחון והגנת העורף
    המכללה האקדמית בית ברל

    1. כמו תמיד!!
      סטיב, אתם תמיד נמצא עם ניתוח הכי מדוייק במה שקורה בעולם.
      והעצות שלך תמיד מוצלחות.
      שתמשיך כך….
      חבר מילדות, דוד

  2. הדוגמא החזקה ביותר ללחץ כלכלי זה מה שקורה עם רוסיה כעת. איך מזיזים למשימה את אירופה וארצות הברית?

  3. כאוס כלכלי יכול להכניע מדינה, אלא שזה תהליך קצת ארוך וזה יכול לגרום לצד השני מהלכים קיצוניים

  4. החותים אין להם כל משמעות. הם בעצם שליחים של איראן ומכן נובעת הבעיה. והאיראנים במישרין או בעקיפין יכולים לגרום צרות גדולות.

  5. כעת מסתבר שהאיראנים ניסו אפילו בנו לפגוע מרחוק. אם היו מצליחים היו לזה השלכות קשות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך