האם ממשל הנשיא ביידן מאבד את הצפון?

מהפכים בממשל האמריקני שחייבים להדאיג את ישראל
תמונה של ביידן
צילום: Gage Skidmore commons.wikimedia.org

זמירות חדשות נשמעות מוושינגטון ברחבי המזרח התיכון, ואולי גם במקומות אחרים בעולם. אולם עיון בהיסטוריה של הטראומות שאירעו לארצות הברית ביובל השנים האחרונות מצביע על העובדה שהממשל האמריקני החדש, בהנהגתו של הנשיא ביידן, מסרב ללמוד מניסיונם של קודמיו וחוזר על אותן טעויות שבעבר הקרוב דרדרו את המצב המדיני, המצב הכלכלי והמצב הפוליטי במזרח התיכון. אפשר להביא כדוגמאות את סירוב הנשיא קרטר לתמוך במשטר השאה, את הסיוע שנתן הנשיא אובמה להפלת מובארק, את הפקרת קדאפי, את ההימנעות מפעולה כשאסד השתמש בחל"כ ואת השבר עם טורקיה. עתה ממשל ביידן, שהתמלא בבכירים מתקופות קודמות של ממשלים דמוקרטיים, נכנס לסדרה של מעשים שמבטיחים עתיד, אפילו קרוב, רצוף בבעיות קשות. הדבר נובע מכשל בהבנת הגישה של האסלאם הרדיקלי, הסוני והשיעי כאחד, כלפי ארה"ב – בפיהם "השטן הגדול". מבט על התמורות שממשל ביידן יוזם ביחסו אל מוקדי כוח מוסלמיים, מצביע על כך שפקידי ונבחרי השלטון החדש בוושינגטון אינם מכירים את מעשיו של ארגון הטרור האסלאמי הגדול ביותר בעולם, האחים המוסלמים, או בוחרים להתעלם מהם. ארגון זה, על כל שלוחותיו, פועל ללא לאות להפלת משטרים ערביים שאינם לרוחו ומתנכל ללא הפסק לממסד הפוליטי הבין-לאומי התומך במשטרים המוסלמיים המתונים, דהיינו בממסד האמריקני. המטרה של האחים המוסלמים היא לחסל את המשטרים הפרו-מערביים במזרח התיכון כדי להשתלט על אזור קריטי בין אירופה, אסיה ואפריקה המהווה מרכז קשר ימי בין הים התיכון, ים סוף, המפרץ הפרסי והאוקיינוס ההודי.

אם ארה"ב תרים ידיים במזרח התיכון ותפקיר מדינות מתונות שהיא תומכת בהן, אין ספק שהאזור יהפוך לאימפריה שיעית בחלקו ולאימפריה נאו-עותומנית בחלקו האחר. אין לכך קשר עם מדיניותה של ארה"ב כלפי ישראל. זו מדיניות של אסלאם רדיקלי נגד "הכופרים". במקרה זה אפשר להסתכל על תפקידה של ישראל כמסייעת לארה"ב להגן על האינטרסים שלה במזרח התיכון בעצם העובדה שישראל מסייעת להגנה על ירדן ומשתפת פעולה עם מצרים, סעודיה ונסיכויות המפרץ בקשרים עם משטריהן. כנראה ממשל ביידן אינו מקנה חשיבות לשיקולים גיאו-אסטרטגיים אלה בשל סיבות שעוד יש להתחקות אחריהן.

ראוי להסב את תשומת הלב של הממשל האמריקני החדש למבחר חלקי בלבד של התנכלויות של גורמי אסלאם קיצוני בעובדי מדינה אמריקנים: במרץ 1973 רצחו טרוריסטים את שגריר ארה"ב בסודן וביוני 1976 את שגריר ארה"ב בלבנון. בנובמבר 1979 השתלטו "חיילי האייתוללות" על שגרירות ארה"ב בטהרן והחזיקו ב-63 בני ערובה אמריקנים במשך כשנה ורבע. באפריל 1983 פוצצה מכונית תופת בשגרירות ארה"ב בביירות והרגה 36 אמריקנים. באוקטובר אותה שנה הותקף מחנה הנחתים בביירות במכוניות תופת, שגרמו למותם של 242 חיילים אמריקנים. בדצמבר 1988 פוצץ מטוס "פאן-אם" מעל לוקרבי בסקוטלנד, 259 נוסעיו נהרגו, רובם אמריקנים. בפברואר 1993 התפוצצה מכונית תופת במרכז הסחר העולמי בניו יורק, הרגה שישה בני אדם וגרמה נזק של מאות מיליוני דולרים. ביוני 1996 התפוצצה מכונית תופת במגורי הצבא האמריקני בסעודיה והרגה 19 חיילים אמריקנים. באוגוסט 1988 התפוצצו מכוניות תופת ליד שגרירויות ארה"ב בקניה ובטנזניה וגרמו להרג של כ-300 בני אדם, בהם 12 אמריקנים. באוקטובר 2000 נפגעה ספינה אמריקנית בנמל עדן ו-19 חיילים אמריקנים נהרגו. בספטמבר 2001 פגע הטרור האסלאמי במגדלי התאומים ובבניין הפנטגון. כ-3,000 בני אדם נהרגו ונגרם נזק של מיליארדי דולרים לעולם העסקים הבין-לאומי. בספטמבר 2012 נרצחו בלוב ארבעה אמריקנים, כולל השגריר האמריקני בטריפולי. בדצמבר 2015 וביוני 2016 רצחו טרוריסטים אסלאמיים 14 אמריקנים בקליפורניה ו-49 אמריקנים בפלורידה. באוקטובר 2017 רצחו טרוריסטים אסלאמיים שמונה אמריקנים בניו יורק ובדצמבר 2019 נרצחו שלושה חיילים מהצי האמריקני בפלורידה (נתונים מפרסום של יורם אטינגר).

עתה באו הנשיא ביידן ואנשי ממשלו ופותחים במעשיהם עידן חדש כלפי האסלאם הרדיקלי. מנקודת הראות של ישראל, החמור ביותר הוא שינוי המדיניות כלפי איראן. האם ביידן ואנשיו אינם מבינים שהם מזריקים אנרגיה מחודשת בעורקי האסלאם הרדיקלי ומשיבים רוח בגבם של קיצוני האסלאם, והטרור שהם מפיצים במזרח התיכון, וגם עד ארה"ב הם שוב יגיעו?

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

12 תגובות

  1. לא שהמפלגה הדמוקרטית איבדה את הצפון- אלא שהוא נמצא במקום אחר, המובל עי תנועות השמאל הליבראלית הגלובלית -אם לא הרדיקלית לעיתים. שבוויכוח כיצד מתנהל העולם- היא מאמצת את תפיסת העולם האידאליסטית של קאנט על "השלום הניצחי", אוטופיה השואפת לטוב עולמי נוצרי הכולל הגשת הלחי השנייה שלצער האנושות- אינו עומד במבחן המציאות וגורם אך לסבל גדול עוד יותר. כפי שניסיון החיים אומר שלעיתים קרובות, אנשים עם כוונות טובות – גורמים ל נזק גדול עוד יותר.
    המחשבה האמריקנית שערכי תרבות המערב (דמוקרטיה ושוויון זכויות פרט אולטימטיביים) הם העילאיים שעל ארה"ב לשאת את הדגל ולהנחיל אותם כאן ועכשיו לכול יושבי תבל- גם בכוח, מייצרת קונפליקטים בעולם הדומה יותר למודל ה "טוב הרע והמכוער", קורה שכדי לישון בלילה עם מצפון נקי- יש אחר המשלם על כך בדמו. ואני מתייחס לרשימת התקלות שפרטת על התנהלות ארצות הברית במזרח התיכון ולא רק. הפרגמטיזם ההיסטורי האכזרי של כיבוש אמריקה והטבח באינדיאנים המעיק על המצפון האמריקני, ומניע למירוק החטא עד היום, מפנה את מקומו לאידיאליזציה בקצה השני של המשוואה, שאת מחירה שילמו, כדוגמא, למרבה הזוועה- מאות אלפי סורים, ממש על סף ביתנו.

    1. לד"ר גדעון שניר
      מסכים עם הלוז של תגובתך.
      גם אם נניח שממשל ביידן מוצף בכוונות טובות –
      נזקו כבר נגרם. לאמריקה יותר מאשר לישראל.

  2. מי שמחפש פתרונות בדרכי שלום בודאי שלא איבד את הצפון. בתקופת טראמפ האיראנים עשו התקדמות גדולה מאוד בתחום האטום.

    1. למר דוד טירן
      לא נכון. בתקופת טראמפ האיראנים לא עשו התקדמות גדולה בתחום האטום.
      עוד – מי שמחפש שלום, בעיקר בשכונה שלנו, חייב להיות הכי חזק ולהתכונן למלחמה.
      ואולי הכי דחוף – לא לבטל את הסנקציות ולא לאפשר לאיראנים לקבל מיליארדים.
      עם כסף זה הם יחדשו את התמיכה בטרור המזרח תיכוני והעולמי, ויחזקו את המשטר
      השיעי-רדיקלי שלהם שכבר החל לגלוש במדרון הפוליטי הפנימי.

    2. טראמפ התחיל, אך לא איפשרו לו להשלים המלאכה. אינך יודע מה היה קורה אילו היו בידו ארבע שנים נוספות.
      כך שחבל לשמוח לאידו, הוא לפחות ניסה לעשות משהו שקודמיו וממשיכיו- יכשלו בוודאות רבה- כפי שאנו מכירים את האירנים.

  3. מדובר בממשל חדש, והכל עוד טעון הוכחה. אבל יש פוטנציאל לדרך חדשה, חיובית ונכונה. פתרון בעיות בהידברות ובהסכמה. שלום ולא מלחמה. כמובן שצריך להיות משני הצדדים. צריך לתת סיכוי.

    1. קארין היקרה,
      לא – זה אינו ממשל חדש. לא רק שהנשיא ביידן מסתובב בגבעת הקפיטול כבר כארבעים שנים, הוא מינה לתפקידים הבכירים ביותר בעלי התפקידים בממשל אובמה שחלקם אנטי ישראלים במוצהר. אם "יצליח לו" חידוש ההסכם עם האיראנים, יוזרמו לקופתם מיליארדי דולרים. אזי קרוב לוודאי שנחזה בגל טרור נוסף נגדנו שיחייב אותנו ללחום על מנת לחסלו.

  4. דוקא טראמפ הציב את העיקרון של אמריקה תחילה. כלומר שהוא בעד ישראל אם זה משרת את ארצו. דוקא ביידן נראה לי כמי שמוכן לתת עדיפות לערכים עקרוניים. מה שעשוי לעזור לנו אם נשמור על דרך צודקת.

    1. למר חנן קשת
      הנשיא אובמה נתן עדיפות לערכים עקרוניים – דמוקרטיזציה למשל.
      כשפרץ האביב הערבי הוא ואנשיו הודיעו שמתחילה דמוקרטיזציה בעולם הערבי.
      בהחלט ערך עקרוני צודק. מה קרה מאז כולנו יודעים.

  5. זה אולי לא לטובת ישראל אבל מותר לשלטון נבחר לדבוק באידיאולוגיה שלו. זה לא פסול.

  6. למר עודד ניצן
    מה? – אידאולוגיה לא לטובת ישראל – זה לא פסול?
    אתה כבר החלטת באיזה צד אתה?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של יורם

מבוא לתעמולה

עמדה פוליטית אי-אפשר לשנות, עלינו ללמוד לחיות יחד