יורש העצר הסעודי – ד"ר ג'קל ומיסטר הייד

תהליך השתלטותו של יורש העצר על מוקדי הכוח בסעודיה
תמונה של מוחמד
מוחמד בן סלמאן commons.wikimedia.org

כל דוחות המודיעין בעקבות רצח העיתונאי הסעודי-אמריקאי ג'מאל חאשוקג'י באוקטובר 2018 הוליכו אל יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (MBS, להלן מב"ס), כמי שנתן את ההוראה. הפרשה העיבה קשות על מעמדו הבין-לאומי ובעיקר על יחסיו עם מנהיגות הקונגרס בוושינגטון. נדמה היה שהפרשה גרמה למב"ס ל"הוריד פרופיל" ולהימנע מכותרות שליליות למשך שנה שלמה.

גל המעצרים הנרחב בקרב בכירי הנסיכים בסוף השבוע האחרון הפנה שוב את אור הזרקורים אל מב"ס. במאמר זה אנסה להסביר את האירועים האחרונים בפרספקטיבה של חמש שנים – מאז עלה לכס המלוכה אביו, המלך סלמאן, והתחילה הצמיחה המטאורית של בנו מב"ס.

ציניקנים אומרים שבכל שנה עשה מב"ס מהלך משמעותי בתהליך השתלטותו על מוקדי הכוח בסעודיה.

ב-2015 הוא מונה לשר ההגנה (בהיותו בן 30 בלבד וללא כל ניסיון צבאי-ביטחוני). ב-2016 הוא מונה ל"סגן יורש העצר". ביוני 2017 פוטר יורש העצר ומב"ס מונה ליורש עצר יחיד. באוקטובר אותה שנה הוא עצר כ-400 מהדמויות הבולטות בממלכה (נסיכים בכירים ואנשי העסקים הגדולים ביותר) למשך שבועות במלון פאר בריאד, ותוך חקירות ועינויים סחט מהם עשרות מיליארדי דולרים תמורת שחרורם. ב-2018 ביקש מב"ס להשתיק קול אופוזיציוני סעודי בכיר בתקשורת הבין-לאומית והורה על חיסול חאשוקג'י, בעל טור בוושינגטון פוסט.

והנה, במהלך 2019 הציג מב"ס את הצד "המודרני" שלו שהתבטא בפתיחות מהפכנית בכל הקשור למעמד האישה, למופעי תרבות ובידור, לכניסת זרים לממלכה, להחלשת "משטרת המוסר" וכו'. מאמר באתר זה התייחס אליו כאל "אדם בעל ראייה רחבה ועדכנית המוביל קו חדש ומאוד ליברלי".

אך בסוף השבוע האחרון חידש מב"ס את מסעו לעבר חיסול כל אופוזיציה פוטנציאלית מתוך בית המלוכה. כדי להבין היטב את המשמעות של זהות העצורים, אני מפנה את הקוראים אל מאמרי "בית המלוכה הסעודי ברגע של אמת" (18.10.2018).

בעקבות הסתבכות מב"ס ברצח חאשוקג'י והצורך לבלום את המשבר, הצעתי שמב"ס יפנה את כס יורש העצר ובמקומו ימונה אחד מהשניים: יורש העצר הקודם, הנסיך מוחמד בן-נאיף (בן 58, בעל 25 שנות ניסיון בנושאי ביטחון וקשרים ענפים בוושינגטון) או הנסיך אחמד בן ה-75, אחרון האחים של המלך סלמאן, ומאחרוני בניו החיים של מייסד הממלכה אבן סעוד. סברתי ששינוי כזה יבנה מחדש את הלכידות של משפחת המלוכה שנסדקה קשות ובמקביל תשקם את מערך היחסים הבין-לאומיים של הממלכה.

ומי היו הראשונים להיעצר בגל המעצרים בסוף השבוע? אכן, שני הנסיכים שהצעתי לעיל. לא די שהם, במעמדם ובגילם, נעצרו על ידי מי שיכול להיות בנם ונכדם, אלא שההאשמה שהוטחה בהם הייתה "בגידה". בהמשך נעצרו נסיכים נוספים מענפים שונים של בית המלוכה. ברור היה שמב"ס חותר במעצרים אלה לא רק לנתק מהעולם החיצון כל מי שמסוגל פוטנציאלית להוות אופוזיציה, אלא שהוא מבקש גם להשפילם ולהעביר מסר מרתיע בבחינת "למען יראו וייראו".

מי שחשב, שהתגובה הבין-לאומית לרצח הברוטאלי של חאשוקג'י תמתן את אופיו הפזיז של מב"ס ותגרום לו לחשב את צעדיו ביתר זהירות, הוכה בתדהמה לנוכח גל המעצרים.

כאן המקום להאיר את שני הפנים באישיותו של מב"ס כפי שהם משתקפים במדיניותו.

מחד גיסא, הוא ביסודו רפורמטור שבאומץ לב ביטל קודים דתיים וחברתיים שהיו מוטבעים עמוק בחברה הסעודית זה עידן ועידנים. נכון שהדבר נעשה גם כדי להשביע את שאיפות בני הדור הצעיר המתוסכל מהיעדר אופקים וגם כדי לשאת חן בעיני המערב ולהציג סעודיה חדשה. אך סביר שהדבר נבע גם מהכרתו העמוקה שסעודיה לא תוכל להתקיים בעידן המודרני אם תמשיך להיות כבולה בנורמות ובאיסורים שאבד עליהם הכלח. זוהי גם הנחת היסוד של "חזון 2030", גולת הכותרת של מדיניותו הכלכלית, שנועדה לשים קץ לתלות המוחלטת בהכנסות הנפט ולהפריט את חברת הנפט הלאומית ארמקו. במובנים רבים מב"ס הוא האדם שהממלכה הייתה זקוקה לו: רפורמטור דינמי, פעלתן, נלהב, המבין את הצורך להזניק את ערב הסעודית לעולם העכשווי.

מאידך גיסא, בה בעת קיים במב"ס הפן השלילי והמסוכן, שעלול לסכן את כל הישגיו, ובוודאי שכבר ערער את לכידות בית המלוכה הסעודי ואת יציבות הממלכה. פן שלילי זה בא לידי ביטוי הן בנושאי פנים והן במדיניות חוץ וביטחון.

בתחומי הפנים ריסק מב"ס את שני העקרונות שהבטיחו את אחדות בית המלוכה: במקום שיטת ירושה המושתתת על איזון בין הענפים השונים של המשפחה, הוא בעצם קיבע מונופול של בני סלמאן על תפקיד המלך. ובמקום תהליך קבלת החלטות שמבוסס על קונצנזוס, הוא הפך לשליט-על יחיד, שעל פיו, ורק על פיו, יישק כל דבר. ואכן, מב"ס ריכז בידיו היקף סמכויות בלתי-נתפס: שר הביטחון, שר החוץ בפועל, שר האנרגיה בפועל, יו"ר המועצה הכלכלית, יו"ר חברת הנפט ארמק"ו, ועוד כהנה וכהנה. אך גם ללא תארים רשמיים, מב"ס עומד מאחורי כל השינויים בממלכה בחמש השנים האחרונות. לא לחינם הוא מכונה Mr. Everything. ריכוז כוח חסר תקדים כזה בידי צעיר בשנות ה-30 לחייו, שתפס את מוסרות השלטון ללא כל ניסיון פוליטי, כלכלי, צבאי ודיפלומטי, ובעל השכלה בסיסית ביותר, וחשוב מכול – ללא בלמים ואיזונים, יכול להיות הרה אסון.

מדיניות החוץ הסעודית התבססה במשך עשרות שנים על זהירות, מתינות, הימנעות מהיגררות לקונפליקטים, יצירת קואליציות, שמירה על אופציות פתוחות, ועל אבטחת מטריית הגנה אמריקאית ליום סגריר. מרגע שאביו היה למלך, החל מב"ס לנפץ עקרונות יסוד אלה, אחד לאחד.

הוא פתח במלחמה בתימן, מלחמה ראשונה לצבא הסעודי זה 80 שנה, מבלי שתהיה לו אסטרטגיית יציאה (EXIT STRATEGY). הביצה התימנית עלתה עד כה 300 מיליארד דולר!

הוא מתווה את הקו הלוחמני נגד איראן, ששיאו באזהרה נטולת כל בסיס ריאלי, ש"המלחמה הבאה תתנהל בתוך גבולות איראן עצמה". ההתקפה האיראנית על מתקני הנפט הסעודיים חשפה קבל עם ועולם את הפגיעות האסטרטגית של הממלכה ואת היעדרה של מטריית ההגנה האמריקאית. ההתקפה הצביעה על פער אדיר בין היומרות של מב"ס לבין השוקת השבורה של מדינה חסרת יכולת להגן על עצמה מפני שכנתה.

מב"ס יזם את החרם הערבי על קטאר, חרם שנכשל לחלוטין ואף גרם לפילוג בגוף המדיני המאחד את שש ממלכות הנפט במפרץ (משפ"מ): ערב הסעודית, איחוד האמירויות ובחריין מזה, קטאר מזה, וכווית ועומאן – שיושבות על הגדר.

מב"ס "חטף" פיזית את ראש ממשלת לבנון לשעבר אל-חרירי בעת ביקורו בסעודיה וכפה עליו להתפטר מתפקידו, בתקווה שהדבר יטרפד את השתלטות חיזבאללה על לבנון. לנוכח מחאות בין-לאומיות, מב"ס נאלץ לחזור בו בבושת פנים.

ומעל לכול, מב"ס נכשל גם בקריאת תמונת המצב האסטרטגית הבין-לאומית העולה משאיפתו של טראמפ לנתק את ארה"ב ממחויבויות גלובליות ו"לשוב הביתה" (דבר שהוכח שוב לאחרונה בהסכם עם הטאליבאן).

מאוסף כישלונות זה עולה דמותו של מנהיג נמהר ויהיר, ששועט קדימה לעבר מטרתו ללא מחשבה תחילה, וקרוב לוודאי שגם ללא ייעוץ הולם של "מבוגר אחראי".

הרפורמות של מב"ס אינן מעידות על מנהיג "ליברלי"; הוא שליט סמכותני (אוטוריטרי) הפועל כדיקטטור לכל דבר ועניין במסגרת משפחה מלכותית שהקונצנזוס והפשרה היו לחם חוקה. לכן אי-אפשר לכנות את רצח חאשוקג'י "אירוע נקודתי", אלא אירוע שמשתלב היטב בהתנהגותו ההרפתקנית והפזיזה של מב"ס. הלה לא השכיל לבנות לעצמו שום מקור חדש של לגיטימציה ונאמנות מלבד גורם "הפחד", מה שמבטיח זעזועים ובקיעים בבית המלוכה.

בבואנו, אם כן, לשקלל את מעשיו של ד"ר ג'קל, הרפורמטור בעל החזון, עם מדיניותו הפזיזה של מיסטר הייד, אין לנו אלא לקבוע שהאישיות השלילית היא הגוברת, מפני שהיא מעמידה בסכנה את עצם יציבותה של ערב הסעודית. בטווח הארוך – מב"ס הוא נכס קטן אך נטל גדול.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

23 תגובות

  1. אמנם הדעת כעת מתרכזת בקורונה מטבע הדברים, אבל חשוב לזכור שיש עוד דברים חשובים שישארו איתנו גם אחרי שנפטר מהמגיפה

  2. תודה על מאמר מאיר עיניים באשר לסעודיה. על פי הבנתי MBS הוא דיקטטור אכזר שנלחם על עתידו כמלך סעודיה כאשר הוא נתמך על ידי בני משפחתו המשתייכים לשושלת החסית (צאצאיה של חסה אחת מנשותיו של מייסד ערב הסעודית).
    לעבד אל עזיז אבן סעוד, המלך הראשון, מי שייסד את ערב הסעודית ב- 1932 היו 16 (שש עשרה) נשים ונולדו לו מהן 37 ילדים שנותרו בחיים בזמנו.
    כל אלה התרבו עד כדי כך שכיום מונה משפחת אל סעוד יותר מ- 10.000 (עשרת אלפים)נסיכים וחצאי נסיכים. זו גם המשפחה העשירה בעולם ששולטת על נכסים והון בסד"ג של יותר מ- 2 טריליון דולר. למעשה מנהלים את ההון הזה רק מאות אחדות של נסיכים מיוחסים.
    על כן המלחמה על השלטון בסעודיה היא עניין של לחיים ולמוות. זה אומר רציחות, מאסרים, עינויים וכיו"ב. כל זמן שאביו של MBS בן ה- 84 עדיין חי לא צפוי ערעור על מעמדו של MBS כיורש עצר. כאשר אביו, החולה והעיוור, ילך לעולמו ניתן להניח שנחזה במאבק דמים בתוך משפחת המלוכה הסעודית.
    כל זה אומר שעלינו – הישראלים – לנקוט זהירות רבה ביותר בקשרים שמתרקמים עם סעודיה.
    זה הכל על קרן הצבי.

    1. שצריך אותו ואת המלך בגלל הכסף וחוסר הערכים המערביים שלהם. כך חילצו אותו מהסיפור בטורקיה.

    2. תודה על הערותיך.
      ראשית,תיקון קטן: התייחסת לבני משפחה "המשתייכים לשושלת החסית (צאצאי חסה)". כשמדובר ב"שושלת" הרי שיש רק אחת כזאת – הסעודית, המבוססת על האב המשותף אבן סעוד. כשמדובר בחלוקה ע"פ נשות אבן סעוד, משתמשים במונח "ענף". ובהקשר זה, ענפים אינם נקראים על שם האשה (למשל חסה שציינת) אלא על שם השבט/המשפחה של האשה; במקרה שלנו – הענף הסודיירי.
      התיקון החשוב יותר הוא של טעות בדבריך שיורדת לשורשו של המאמר. כתבת ש MBS "נתמך על ידי בני משפחתו המשתייכים לשושלת החסית". אז זהו שהוא שהוא לא נתמך על ידם! להיפך, הם אלה שהוא עצר באשמת בגידה! ולעצורים שהזכרתי במאמר, כולם בני אותו ענף משפחתי כמו MBS, צריך להוסיף עוד נסיך בכיר – ראש אמ"ן הסעודי לשעבר, הנסיך נאיף בן אחמד, שאף הוא בן אותו ענף כמו MBS! וכל זאת אחרי שבגל המעצרים והעינויים בסוף 2017 היו בכירי הנסיכים מאותו ענף סודיירי. הרושם הברור שעולה מזהות העצורים הוא ש MBS רואה דווקא בבני אותו ענף משפחתי שלו את המאיימים הראשונים במעלה על שלטון היחיד שלו.
      וכך אנו מגיעים לאניגמה הגדולה מכל: אם אפילו הנסיכים בני משפחתו הישירה נתפסים כאויביו – מי הם, אם כן, הענפים בבית המלוכה שתומכים בו? לא הצלחתי עד כה למצוא תשובה לשאלה. תחושת הבטן שלי היא שאין שום ענף שתומך בו, אלא שדרכי שליטתו הברוטאליות מפחידות ומרתיעות יריבים בפוטנציה להתאגד ולקרוא תיגר לשלטונו. ייתכן, עם זאת, שהתאגדויות כאלה מתחילות לקרום עור וגידים בסתר, מסיבות מוצדקות, וברגע המתאים יצוצו מעל פני השטח.

      1. תודה רבה על תשומת לבך והערתך בעניין "הענף" במקום "השושלת". נכונה מאד הערתך בעניין היריבות ל- MBS בתוך הענף הסודיירי. אולם עד כמה שהנני עוקב אחרי ההתרחשויות בסעודיה ובוודאי שהמידע שיוצא משם הוא חלקי, מגמתי וכו' הרושם המתקבל הוא שהוא זוכה לתמיכה מחלק מבני משפחתו הקרובה. הוא גם ארגן לעצמו כנופיות של בריונים, ראה למשל הקבוצה שרצחה את חשוקג'י בטורקיה.
        אין ספק שקיימות שם התארגנויות בסתר כפי שהנך מציין.
        כיוון שבעבר מינוי מלך בסעודיה היה מבוסס על הסכמה בין הנסיכים הדומיננטיים בענפי השושלת, וכנראה ש- MBS התמנה על ידי אביו, כנראה ללא הסכמה מסורתית רחבה, הפעילות האגרסיבית נגד מלכותו תתפרץ עם מותו של אביו, וכנראה שתהיה מלווה באלימות.
        בתגובתי סה"כ ביקשתי להמליץ על זהירות רבה בפיתוח קשרי ישראל עם סעודיה.

  3. מאמר מרתק. המסקנה: עם כל החסרונות של משטר דמוקרטי, הוא עדיף על האלטרנטיבה (כפי שצ'רצ'יל כבר אמר)

  4. תודה על מאמר מאלף ופותח חלון לאיזור שהוא בבחינת תעלומה לרוב האזרחים.

  5. שזה גם קשור לתמיכה מבחוץ. גם מהסביבה הקרובה וגם הרחוקה. אולי טראמפ? משם הכוח שלו.

    1. להרגשתך יש בסיס. מב"ס פיתח ידידות קרובה עם חתנו של הנשיא טראמפ, ג'ארד קושנר. ציניקנים דיברו על קשר הדוק בין שני יורשי עצר… אבל, עם כל הכבוד לוושינגטון, קשר טוב עם הבית הלבן איננו מספק למב"ס בסיסי כוח או מקור סמכות ולגיטימציה מבית.

      1. רק פרט משעשע, שום קשר לעתיד של מישהו: על מנת להתחזק מתחבר נסיך סעודי עם נדל"ניסט יהודי אמריקאי… ג'ארד=ירד, השם העברי של השישי לבריאה אחרי אדם הראשון: אדם, שת אנוש. קינן, מהללאל, ירד….

    1. נכון, על פי מקורות זרים, שחלה בשנים האחרונות התקרבות בין ישראל לסעודיה. נכון גם שדווקא צעיר דינמי ומרדן כמו מב"ס יכול ביתר קלות לפרוץ דרך וליצור אפיקי תקשורת עם ישראל. אך "ההתקרבות" (אם ניתן לכנותה כך) נובעת בראש וראשונה מאינטרס משותף שהוא אויב משותף – איראן, ומצורך סעודי לקשור קשרים עם מי שרואים את האיום האיראני באותה משקפת כמו הסעודים.

  6. איפה ראית שיש התקרבות בין יורש העצר הסעודי לבין ישראל?
    מה הפנטזיה הזו עליך?

  7. אבל בכל זאת נותר לא מעט מסתורין עם הדמות הכל כך קובעת אפילו ברמה בינלאומית. אולי בעתיד נבין יותר אין מעמדו כל כך מבוצר באופן פרקטי.

    1. אכן, תמיד יש מסתורין לא רק לגבי מב"ס אלא גם לגבי היבטים רבים של ערב הסעודית. התחושה שלי היא שמוקדי הכוח המסורתיים בחברה הסעודית נמצאים בהלם, מעין מצב "פוסט טראומטי", כתוצאה ממהלכיו המהפכניים והלא-קונבנציונליים של מב"ס. הסיטואציה שבה ביריונים של יורש עצר "ינוקא" עוצרים למשך שבועות מאות אנשים המשתייכים לאליטות הגבוהות ביותר של הממלכה, מענים אותם ומונעים מהם טיפול רפואי היא התגשמות של תרחיש מעולם המדע הבדיוני. מצב כזה של הלם קבוצתי מונע, לעת הזאת, התגבשות של אופוזיציה לשלטונו האוטוריטרי של מב"ס. קשה לצפות מתי יחול מהפך.

  8. מעניין ורציני. לסעודיה יש חשיבות גדולה בקשר לנפט ולכסף. והמאבק מול רוסיה עוד יעמיק כאשר ירגעו מהקורונה. חשוב מאוד מי חהיה שם המנהיג הבא ומי בארצות הברית.

    1. מניין לך שהם חושבים אחרת? הם פשוט מקבלים כנתון את עובדת היותו של מב"ס השליט על פיו יישק כל דבר ונערכים בהתאם לכך. נכון הוא שבסביבה הקרובה של טראמפ חשים בנוח עם מב"ס, אבל חוגים רבים בממשל ובגופי המודיעין האמריקאי מודעים היטב לנזק שגורם מב"ס ליציבות הממלכה ודעתם איננה נוחה ממדיניותו כלל ועיקר.

  9. בינתיים הסעודים בתרגיל אדיר מתקרבים לפחות לכאורה לסין. וואוו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך