אני ואתה ננצח את איראן

יחסי ישראל – סעודיה
דגל סעודיה
דגל ערב הסעודית commons.wikimedia.org

בעקבות ההתקפה האיראנית על מתקני הנפט של "אראמקו" בסעודיה באמצע חודש ספטמבר 2019, בכירים רשמיים בממלכה קראו לקהילה הבין-לאומית לצאת ולהגיב. בממלכה הסעודית נראתה עליית מדרגה בביטויים כנגד ההתקפה האיראנית חסרת הפרופורציה, ואף ביטויים קיצוניים כנגד ההססנות של ארצות הברית. דברים ברוח זו נשמעו דווקא משר בכיר בממלכה, עבד אלעזיז בן סלמאן, שר האנרגיה של סעודיה.

היום הסעודים כבר משוכנעים יותר מתמיד כי הם לבד במערכה מול איראן. זה זמן מה שהם מזהים את ההססנות של האמריקנים ואת רפיון ידם בכל הקשור לנושא האיראני וכן את אוזלת היד של הקהילה הבין-לאומית.

הסעודים אינם טיפשים ויודעים היטב כי מדינות אירופה – גרמניה, צרפת וגם בריטניה – עשויות להעדיף את הקשרים עם איראן. רק לאחרונה, בעיצומו של מפגש ה-G20, התבשרנו על מאמצים כבירים של הנשיא עמנואל מקרון להפגיש בין טראמפ לבין איראן. אכן, המדינות באירופה הסכינו עם הטלת הסנקציות מטעם ארצות הברית ועם פרישתה מהסכם הגרעין, אך ניכר שמהלכים אלה אינם לרוחם.

לגבי שאר המדינות – פוטין מדבר ומוחה כנגד ההתקפה, אך ברור כי אין זה אלא מס שפתיים. למעשה הוא תומך באיראן ומעדיף אותה על פני בנות ברית אחרות, ולראיה – אחיזתם בסוריה, הספקת טילים S400 ובניית האנגרים גדולים וממוגנים כדי למנוע תקיפות ישראליות. גם הגינויים של סין, הצורכת נפט סעודי בכמויות גדולות, כמעט שאינם נשמעים, עד כדי התעלמות מוחלטת. אם כך מה נשאר לסעודיה כדי להתגונן? הסעודים כרתו ברית אסטרטגית עם ארצות הברית, וזו תמכה בסעודיה ומקיימת איתה רכש חוץ שהיקפו מהגבוהים בעולם. עם זאת, ארצות הברית מתמהמהת בתגובתה להתקפה והשאירה את הסעודים בפני שוקת שבורה.

חוסר היציבות באזור כולו משפיע לא רק על הממלכה בסעודיה או על ישראל, אלא על מדינות נוספות התלויות ביציבות, כגון ירדן, עומאן ומצרים. המדינות המתונות באזור חייבות לטכס עצה יחד, כדי לראות איך לפעול ולרסן את פעולותיה של איראן במזרח התיכון ואת השפעתה על האזור כולו.

לעיתים אנו שוכחים כי בעיני איראן – הנשלטת בידי הזרם השיעי של האסלאם – הסעודים, מזרם הסונים, הם אויבים שנואים כישראל לכל דבר ועניין. בדרשות יום שישי של אייתוללה אחמד עלמאלהודה בעיר משהד נאמר כי "איראן איננה כבולה על ידי גבולות גיאוגרפיים, כיוון שכל ארגוני ההתנגדות באזור הם איראניים" (מתוך אתר "ממרי" בעברית). ברור כי הכוונה לחזבאללה ולח'ותים בתימן ולמיליציות השיעיות בעיראק הסרות למרותם.

דברים אלו של אייתוללה אחמד עלמאלהודה אינם נופלים על אוזניים ערלות בישראל ובסעודיה, ואף לא במדינות מתונות באזור כולו. לכן לעניות דעתי עוד נראה המשך והתפתחות בקשרים בין ישראל וסעודיה והמשך מאבק כתף אל כתף עם מדינות מתונות נוספות, ברצון עז להילחם באיראן ובגרורותיה המסכנות את היציבות האזורית.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

11 תגובות

  1. הבעיה שהכל תלוי בארצות הברית ומסתבר שטראמפ הרבה פחות רציני ונחוש מההצגות שלו

  2. ניתוח מעניין מאוד,
    השאלה אם אין סכנה שביום מהימים סעודיה תהפוך להיות נגדנו כמו איראן של אחרי 1979?

  3. סעודיה יכולה להפוך לבת ברית חשובה של ישראל.
    יש לישראל הרבה מה לתרום להם. וגם לנו לקבל מהם.

    1. טרמפ מאכזב.והוא לא פחות מבלתי צפוי.
      מאמר יפה.
      והרצתך על הנושא הייתה ממש מעלפת.

  4. הוא משענת קנה רצוף. אלא שאין להם ברירה אחרי שקשרו גורלם אליו. וזה מה שקרה לכורדים שהופקרו לארדואן. וזה מה שיקרה כנראה לנו.

    1. נכון מאוד טרמפ יצא בעייתי, החשש שלי שבסוף זה לא יתפוצץ לנו בישראל.

  5. טרמפ ימשיך לאכזב,את הסעודים ועכשיו את הכורדים.
    נקווה שלא יתהפך על ישראל.

  6. על פי אינדיקציות לא מעטות ואף רמזים שונים, דומני שהמצב העתידי שעליו מצביע המחבר, כבר קיים/מתקיים מזה מספר שנים ועיקרו תאומים החלפת מידע ותכניות עתידיות בעיקר כמובן בתחום הצבאי בטחוני

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך