"האביב הערבי", שפרץ בראשית 2011, הביא לטלטלה במזרח התיכון. בכירי משרד החוץ האמריקני התבלבלו לחשוב שהנה דמוקרטיה מגיעה למדינות הערביות במרחב. הייתה זו תקופת הנשיאות של אובמה. שרי החוץ שלו היו הגב' קלינטון ובקדנציה השנייה מר קרי. עבר זמן עד שמומחי משרד החוץ האמריקני הבינו שלא רק שאין היתכנות לדמוקרטיזציה במדינות הערביות, אלא התהליך כולו מתנהל בכיוון הפוך: הרס המנגנונים הפוליטיים בכמה מדינות ערביות.
המדינה שסבלה יותר מהאחרות הייתה סוריה. במהרה התברר שמשטר אסד הבן מאותגר קשות על ידי קבוצות מורדים שונות. בחלק מסוריה נוסדה "מדינה" מוסלמית קיצונית. בצפון מזרח סוריה התארגנה "אוטונומיה" כורדית. כוחות זרים "תפסו פוזיציות" בסוריה. ביניהם נמנו טורקים, איראנים, חזבאללה, רוסים, אמריקנים ועוד. המצב בסוריה התערער לחלוטין. לנוכח האירועים התעוררה דאגה חמורה במדינת ישראל, שאף היא התערבה בכאוס הסורי, אם כי בזהירות ובחשאי.
כעבור כארבע שנים של מלחמת אזרחים בסוריה התברר שמשטר אסד עומד בפני תבוסה. בשנת 2015 התעורר השלטון בישראל לפעילות, במטרה לצמצם את האיום האניגמטי שהיה עלול להיווצר אם השלטון בסוריה היה מתמוטט. ראש ממשלת ישראל נתניהו נרתם לפעילות בזירה הסורית במלוא מרצו וכישרונו. חלק גדול מפעולותיו התנהלו מתחת לרדאר. על חלקן נמתחה ביקורת מצד האופוזיציה הן בישראל והן בארצות הברית. אך נתניהו המשיך בדרכו, והתוצאות מתבררות לפעמים כעבור שנים.
להלן אסקור שלושה קמפיינים יוצאים מגדר הרגיל שנתניהו ניהל במהלך שנת 2015. שלושת הקמפיינים סימנו את תחילתם של מהפכים בשלושה תחומים אשר משלימים זה את זה. התהליכים שהחלו בנקודות התחלה אלה הביאו למפנה במלחמת האזרחים בסוריה. תוך כדי כך התעצם מעמדה האסטרטגי של מדינת ישראל מן הקצה אל הקצה.
האירוע הראשון היה נאום נתניהו בפני שני בתי הקונגרס האמריקני ב-3 במרץ 2015. השני היה מחאה חריפה נגד הסכם הגרעין שנחתם עם איראן ב-15 ביולי 2015. השלישי היה המפגש של נתניהו עם הנשיא פוטין ב-21 בספטמבר 2015. לכל האירועים הללו הגיע נתניהו מעודכן במה שמתחולל בשטח ומוכן לדון עם בני שיחו על תכנון העתיד.
בנאומו לפני שני בתי הקונגרס האמריקני הוא יצא בנחרצות נגד מדיניותו של הנשיא אובמה בנוגע להסכם הגרעין עם איראן. אפילו אחרי שההסכם נחתם, כעבור כחודשיים וחצי, נתניהו לא השלים עם הדבר. הוא המשיך להביע את התנגדותו. לכן, בין היתר, הסנאט האמריקני לא אשרר את ההסכם על פי המתחייב מהחוקה האמריקנית.
זאת אחת הסיבות לכך שהנשיא טראמפ היה יכול לבטל את הסכם הגרעין ללא שהות ולחדש את הסנקציות שהוטלו על איראן. כך נבלמה מחדש זרימת הכסף למשק האיראני. המשטר האיראני גלש למשבר כלכלי חמור. לכן נחתך המימון לחזבאללה והתוצאה הייתה החלשת חזבאללה ופגיעה ניכרת במעורבותו בסוריה. מובן שביטול הסכם הגרעין החליש את משמרות המהפכה האיראניים וצמצם את מעורבותם בסוריה.
במפגש של נתניהו עם הנשיא פוטין בספטמבר 2015 נוצר שיתוף פעולה בין הצבא הרוסי לבין צה"ל. למעשה נוצרה מערכת תקשורת ישירה בין הצבאות ובאמצעותה נערך תיאום בין פעולותיהם. פעם אחת התיאום השתבש – כשמטוס ביון רוסי ישן הופל. תקלה זו אירעה בשל משגים של המפעילים הסורים שהודרכו על ידי הרוסים. הם ניסו להאשים את ישראל בתקלה זו, אולם במהרה התבררה להם מהות התקלה וכתוצאה מכך חזרו יחסי שיתוף הפעולה לרמה הקודמת ואף שודרגו.
במשך כשלוש השנים האחרונות תקף חיל האוויר הישראלי מאות מטרות של האיראנים והמשת"פים שלהם בסוריה. נגרמו להם אבדות רבות. עלות הציוד האיראני שהושמד מוערכת במיליארדי דולרים. הנזק התווסף לגירעון התופח באיראן בשל ביטול הסכם הגרעין והחזרת הסנקציות הכלכליות.
אין ספק שהבנתו של נתניהו ויכולתו לתקשר עם מנהיגים זרים בגובה העיניים הם גורמים חשובים בקמפיין המתנהל נגד איראן. חבל מאוד שמובילי דעת קהל בישראל אינם מדגישים הישגים אלו ובמקום זה מעלים על נס השמטת פירור חלה על מסלול שדה התעופה בקייב.
10 תגובות
כאשר ראש הממשלה נמצא תחת מתקפה חריפה מכול החזיתות בבית פנימה, רובן צודקות ביותר, ראוי גם לציין את נקודות הזכות לפועלו שלא לאמר שנחשב בעולם לאחד המדינאים המשפיעים ביותר בזירה עולמית בעשור האחרון.
בכול מקרה, הערך לכוננות ספיגה "אוהב נתניהו שכמוכך"…
תודה על תשומת לבך והערתך החשובה.
אציין כי הנני ערוך ומוכן ל"כוננות ספיגה" כפי שאתה כותב. אחרי כוננות ספיגה שנמשכה כחצי שנה בעת מלחמת ההתשה בגולן ב- 73\74 אין התקפות של כוחות זדוניים או אלו השטופים בבורות שיכולים להפחיד אותי.
עוד לא הגענו לפרק הסיכום של הסיפור
נכון מאד. עוד לא הגענו לפרק הסיכום של הסיפור. הטבח שערך אסאד הבן באזרחיו לא ישכח. נקמת הדם עוד תגיע בחזרה לקבוצה האתנית שלו. עד שישקמו את סוריה יעבדו עוד דורות אחדים.
עשה טוב. עוד עלול להתברר שזה רק החיש ההתחמשות הגרעינית הפרסית. צר לי שאני פוגע בדמותו של טראמפ האגדי.
עניין הגרעין בהסכם חשוב במידה שולית. לאיראן, בכל מקרה, לא יהיה גרעין. תנסה ללמוד יותר על העניין.
הלוז העיקרי של ההסכם הוא הפשרת עשרות מיליארדי דולרים שהיו מוקפאים בבנקים במערב בשל הסנקציות האמריקאיות. בכסף זה האיראנים זקפו ראש, מימנו טרור ברחבי העולם ובייחוד תמכו בחיזבאללה ובסלפים בעזה.
אתה אינך פוגע בדמותו של טראמפ. את שעשה הוא כבר עשה. למעשה אתה מוכיח שאינך מכיר את הנושא על כל היבטיו.
הרודן האנטי ציוני אסד ניצח
הכורדים חטפו
הכוחות הדמוקרטים אכלו אותה ממש
ומה הצהלה?
אסד לא ניצח. הוא הצליח לשרוד.
הכורדים חטפו בסך הכל כמו כולם.
אין ולא היו שם כוחות דמוקרטיים.
איפה ראית צהלה?
האם בכלל קראת את המאמר?
עוד יותר לא ברור מה העתיד צופןנדמה לי שהכותב מסיק מסקנות מהר מידי ובבטחון רב מידי
יכול להסתבר אפילו ההיפך
תודה על תשומת לבך והערותיך. עם זאת אבקש לידע אותך כדלהלן – לגבי מה שקרה בסוריה בעבר הנגלה עולה עשרת מונים על הנסתר. יש לנו מודיעין מעולה על סוריה. הרבה יותר טוב ממה שהיה בעבר.
לגבי העתיד – די ברור מה צופן בחובו העתיד הקרוב בסוריה. זו מדינה שלמעשה עברה תהליך של שואה. לא פחות.
לגבי היחסים עם הרוסים – קיימים שורה של הסכמים, בתחומים הצבאי והאזרחי. מציע לך להתעניין בנושא ואז תיווכח שהמסקנות שהסקתי הן בהחלט בתחום הסביר ואולי אף הממעיט.
לגבי הערתך שיכול להסתבר ההפך – לא ברור לי למה הנך מתכוון. אם תנסה לכוון לשאלות ספציפיות אשמח לענות או אף להפנותך למקורות בהתאם.