לפני 38 שנים הופל שלטונו של השאה, שליט איראן באותם ימים. ישראל הפכה באחת ממדינה ידידותית וקרובה לטהראן למדינה שנואה המוגדרת "השטן הקטן", לצדו של "השטן הגדול" – ארצות הברית.
במהפך הדרמטי נזנחו לחלוטין עשרות שנות ידידות ושיתוף פעולה נרחב בין שתי המדינות. אמנם היה גם שיתוף פעולה צבאי עם צבא השליט שהודח, אך זה איננו מצדיק עוינות לנצח מצדה של טהראן. בשנים הראשונות לאחר המהפך באיראן יזמה ישראל מגעים וניסתה לשוב ולחדש את הקשר עם המשטר. היא הציעה עזרה בעת מלחמת שמונה השנים שהתנהלה בין איראן לעירק. ההצעות לא נדחו, אולם טיפול כושל מנע את מימושן.
כעת המפתח לחידוש היחסים מצוי בידי ישראל. מנהיגי טהראן הציבה את ארצם בראש החותרים לפתרון הבעיה הפלסטינית, ומכאן עמדתם הקיצונית נגד ישראל. אולם אם בדרך פלא יושג מחר הסכם מדיני אשר יהיה מקובל על המערכת הפוליטית הפלסטינית, תיעלם לחלוטין העוינות האיראנית המדאיגה.
במפגש בין ראש ממשלת ישראל לנשיא האמריקני הייתה נקודה מעניינת. בעוד שדונלד טראמפ דיבר על הצורך במציאת פתרון לבעיה הפלסטינית, בהדגשה אופטימית כי הפתרון בר-ביצוע, בנימין נתניהו השיב לו באמירה כי יש לבטל את הסכם הגרעין שבין המעצמות לטהראן, או לפחות למצוא דרכים להידוק הפיקוח על מעשיהם של האיראנים בתחום זה.
ישראל מודאגת לאחרונה, ובצדק, מהתקרבות אפשרית של גורמים איראניים לגבולנו הצפוני, במסגרת המציאות החדשה המתהווה בסוריה. לדעתי דאגה זו תיעלם אם יושג ההסכם בזירה הפלסטינית. אמת זו מוכרת ומובנת היטב במערכת הפוליטית של ישראל, המודעת לכך כי המפתח מצוי בידינו. אלא שעובדה זו איננה מוצגת בפני העם בישראל. יתרה מכך, מנסים להשלות אותנו כי ניתן ליצור קשרים ולכרות בריתות עם העולם הערבי-מוסלמי אך להותיר את השאלה הפלסטינית ללא פתרון.
אינני משלה את עצמי, הסכם שלום עם הפלסטינים יחייב את ישראל לשלם מחיר כבד, שכלל אינני בטוח שמדינת ישראל מוכנה לשלמו. כזה שדעת הקהל בישראל איננה מעלה על דעתה. הסכם מדיני עם הפלסטינים יחייב שינוי מחשבה והתנהגות.
איננו יודעים מה תוחלת הישרדותו של משטר האייתולות באיראן, אך עומדות לרשותנו לפחות שמונה שנים של ההסכם הגרעיני שנחתם עמה, ואת השנים האלה אפשר לנצל להתקדמות בפתרון השאלה הפלסטינית. ממשלה אחראית חייבת להסביר לעם את האמת. עוינות נצח עם העולם הערבי-מוסלמי איננה עובדה בלתי ניתנת לשינוי. ישראל חייבת להציע פתרון שגם הצד הפלסטיני יוכל לחיות עמו. כך תופל חומת העוינות סביבנו.
3 תגובות
אני מסכים לכל מילה,הסיכוי אפס
נאיבי
שתי הערות לסיכום שלך:
העוינות האירנית לישראל היא בסיסית וההסתמכות על פתרון הבעיה הפלשטינית אינה אלא תרוץ
כי העולם המוסלמי (בעיקר הערבי)כקולקטיב, אינו יכול לקבל את קיומה של ישות ציונית מדינית במזרח התיכון ולא משנה כמה זמן, כסף וילדים זה יעלה לו- מתוך ההשפעות התרבותיות, דתיות ולאומיות.