שביתת שוטרי משטרת ישראל ובג"ץ

סיפור על בג"ץ הצעיר בראשית ימי המדינה
תמונה של אבי
אבי גולדברג

מעמדו, תפקידו וסמכויותיו של בית המשפט הגבוה לצדק הפכו למושא מאבק פוליטי הסוחף ומפלג את העם בישראל. ממשפטנים ועד יושבי קרנות, ממלומדי משפט עד פרחי הסתה טיקטוקית, כולם בוחשים בידענות מופלגת במגרעותיו של סלע שודדי הים המתנשא להרגיז ולהתריס על גבעה רמה בירושלים, וביושביו, פיראטים בגלימות שחורות שחטפו את העלמה דמוקרטיה.

ההתחלות היו פשוטות יותר, כשהשלטון הצעיר במדינת ישראל בשנת 1949 ראה את עצמו מוסמך לשלול מהאזרחים החדשים של המדינה שאך זה קמה את הזכות להגן על זכויותיהם ואת היכולת לעמוד בפני החלטות ריבוניות כביכול ולא סבירות בעליל מכוח תקנות מיוחדות לשעת חירום. אותו בית משפט הגבוה לצדק צעיר הוא שיצא להגנתם מפני דורסנות שלטונית.

הממשלה הקימה ועדות מיוחדות על מנת לבדוק את תיקי השירות של יהודים שפעלו במסגרת מנגנון המנדט הבריטי בפלשתינה-א"י ואת נאמנותם למדינה שבדרך. ואולי את התאמתם האידאולוגית לשלטון מפא"י החדש. ב-7 באפריל 1949 התפרסמה ידיעה בעיתון "דבר" על אירוע חריג של התבצרות שוטרים בתל אביב וזה לשונה:

"שביתת־שבת של שוטרים

בניין המשטרה ברחוב יהודה הלוי בתל־אביב היה אתמול עד לחזיון בלתי־רגיל של שוטרים המסתגרים בחדריו ושובתים שביתת שבת לאות מחאה על פיטוריהם. בינתיים הוזמנה משלחת מבין השובתים אל שר המשטרה – המשלחת דרשה החזרה מידית לעבודה, בירור כל התיקים והאשמות, מינוי ועדה ניטרלית שתחקור. נודע לנו, כי שר המשטרה הסכים למנות בשיתוף עם המפוטרים ועדה שתשתף פעולה… כן הובטח למשלחת אפשרות פגישה עם ראש הממשלה בעניינם. אחרי פגישה שניה עם השר עזבו כל השוטרים בשעה 8.15 בערב את בנין המשטרה ללא כל אינצידנטים".

אלא שקצינים ושוטרים שכבר פוטרו על פי המלצת הוועדות, ללא פרסום נימוקים להחלטתן ותוך שמירת סודיות הדיון, ואף לפני שניתנה למפוטרים עצמם זכות להגן על עניינם "מכוח חסיון שהוטל על הדיון בעניינם", עתרו לבג"ץ.

הקצינים המפוטרים זכו בעתירתם בבית המשפט העליון בשבתו כבית דין גבוה לצדק, שקבע פה אחד כי "הפיטורים נעשו בניגוד לתקנות וללא שיקול דעת" וחייב את הממשלה בהוצאות המשפט. בפסק דין מנומק נקבע כי פיטורי הקצין שלמה סופר וכן יתר 13 הקצינים והשוטרים שקיבלו את הצו על תנאי נעשו ללא כל שיקול דעת ובניגוד לתקנות שהממשלה עצמה קבעה לגבי סמכויות הוועדה לחקירת עברם של פקידי ממשלת המנדט לשעבר .בפסק הדין, שהקראתו נמשכה יותר משעה, קבע בית הדין כי המדינה תשלם את הוצאות המשפט לשוטרים העותרים.

עוד על 1949, על המשפט המסעיר ועל בתי המשפט, ברומן הדוקו "תל אביב קיץ קטלני". אפשר להזמין ויישלח לקוראי "ג'וקופוסט" ללא תמורה. golavi.gold@gmail.com

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

6 תגובות

  1. אבל כעת השלטון רוצה לחזור למצב הלא הולם שהיה בתחילת הדרך ואפילו להחמיר אותו

  2. לדעתי האישית רוב שוטרי ישראל כיום הנם תומכי ביבי, ואנשים כוחניים ולא חסידי ההתנהגות התרבותית

  3. חברים
    כל שהצגתי הוא את הנחיצות של בגץ
    ראו ״חוק טבריה״ קומבינה מכוערת
    סידור עבודה לנאמני דרעי

  4. גם פעם עשו טעויות אבלתיקנו אותן והמצב הלך והשתפר
    המגמה התהפכה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

עצרו

מלחמת שנת היובל

דרכינו הנסתרות לציין יובל למלחמת יום הכיפורים

תמונת דוד

הפריימריסט

חמשיר לקראת הבחירות המוניציפליות