מהו החוק בדבר הטרדה מינית במקום העבודה?

החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה
עובדים במשרד מול אשה
תמונה: freepik.com

כאשר עובד או עובדת חשים כי הם הוטרדו במקום עבודתם על רקע מיני, אחת מן השאלות העיקריות שעולות היא – האם אכן אירוע שכזה קרה? האם הוא ענה על הקריטריונים האמורים בחוק?

ישנם מקרים בהם לא יהא לעובדים כל צל של ספק כי אכן מדובר במעשה שעובר על החוק ושמצדיק את האפשרות להגיש תלונה ולנקוט בצעדים הנדרשים. ולעומתם, ישנם מקרים בעצימות נמוכה שאינם מאפשרים לאדם שאיננו בקיא בתחיקות שבישראל, לפסוק באשר למצבו הנוכחי.

האם למשל הערה מעליבה היא הטרדה? האם הצעה של עובד בעלת אופי מיני היא עבירה? והיכן עובר הקו שבין לנסות וליצור קשרים חברתיים ואישיים, לבין להטריד?

ראשית כל, מהי הטרדה מינית?

בהתבסס על סעיף 3 לחוק למניעת הטרדה מינית, הרי שמדובר בצעד הכולל בתוכו: מעשים מגונים, הצעות חוזרות ונשנות העוטות על עצמן אופי מיני, סחיטה העוטה על עצמה אופי מיני, אמירות בעלות אופי מיני שנועדו לבזות ולהשפיל, יחסי מרות וניצולם בעבור צרכים מיניים, התנכלות ועד לפרסום חומרים שונים ללא הסכמת אדם אחר.

כפי שניתן לראות, עבירה זו בהגדרתה הכללית איננה קושרת עצמה בהכרח אל עבר סביבת העבודה. אולם משום שהמודעות לתופעה הלכה והתרחבה, כך גם החוק התרחב ובשנת 1998 חוקק החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה.

מטרת החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה

מלבד העובדה ששמו של החוק מספר על כוונתו, הרי שהוא נועד גם לייצר גבולות, כללי התנהגות וקווים אדומים מוגדרים.

מתי הערה לעובדת במשרד היא פסולה ומתי לא? כיצד אמורים להתנהג? ומה לא יעבור את אגף משאבי האנוש ויוביל לסילוקו של העובד ואף למקרים של נקיטת צעדים משפטיים?

כך למשל החוק מגדיר כי ניסיון בקבלת טובות הנאה מיניות בתמורה לקידום או שיפור תנאי העסקה, הרי שזוהי הטרדה מינית. כך גם מגע ללא כל הסכמה בסביבת העבודה או אפילו תנועה פיזית העוטה על עצמה מעין מחווה.

מהי מסגרת העבודה?

חשוב לציין כי מסגרת מקום העבודה יכולה להשתנות בהתאם לנסיבות ותנאי המקום.

ברור לכול כי הטרדה המתרחשת במקום העבודה עצמו, הרי שהיא עונה על חוקים אלו. אולם יש לדעת כי גם אם הדבר מתנהל מחוצה לו, אך בהקשר לעבודה, הרי שיש מקום לבחון נקיטת צעדים.

כך למשל, אם הדבר מתרחש במסגרתו של קורס חיצוני מטעם העבודה, או ביום כיף לעובדים, בשירות הניתן מחוץ לעבודה כגון מכירות פרונטליות ושירות פרונטלי וכיוצא בזאת.

מהן הדרכים למנוע הטרדה מינית בעבודה?

הדרך למניעה עוברת קודם כל בהבנה וידיעת החוק.

כיום ארגונים רבים מעבירים בקרב עובדיהם הדרכות סדורות שמטרתן להבין את כללי ההתנהגות הנאותים והיכן בדיוק עוברים הקווים האדומים. מטרת ההדרכה היא הן להרתיע והן לאפשר לעובדים והעובדות להבין אם באפשרותם לנקוט בצעדים כנגד מעשים שהתרחשו בסביבת העבודה.

בכל שאלה והתייעצות בנושא זה בקרו באתר: https://www.hatrada.org/

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

עצרו

מלחמת שנת היובל

דרכינו הנסתרות לציין יובל למלחמת יום הכיפורים