התמכרות לטלפון הנייד

השפעות לא טובות על החיים והבריאות
צעירים עם סלולר
תמונה: freepik.com

מפעילים אפליקציית ניווט בדרך הבייתה מהעבודה? מבצעים פעולה חשבון בסיסית במחשבון בטלפון? מסמסים במהלך נהיגה או אפילו מסתכלים על המסך כל כמה דקות ללא מטרה משל היה הדלת של המקרר בתקופת הסגרים בקורונה? ייתכן ואתם מכורים לטלפון הנייד. מה הסיבות לתלות הגוברת ואיפה עובר הגבול בין הנאה לסכנה? מאז כניסתו לחיינו של הסמארטפון הראשון בראשית שנות ה- 2000, הקשר בינינו לבינו הלך והתהדק, כשהתלות היומיומית שלנו בו רק מנכיחה את העובדה שכבר קשה עד בלתי אפשרי להתנתק ממנו. על אף שלא מדובר בתופעה חריגה בימינו, התמכרות לנייד ולמסכים (כמו בכל התמכרות), יש השפעות לא טובות על החיים והבריאות שלנו. ולמרות שכל בר דעת יכול להבין מדוע שימוש בטלפון הנייד במצבים מסכני חיים כמו למשל לסמס תוך כדי נהיגה, אמור להדליק נורה אדומה, רובנו לא רק שלא נמנעים ממנו אלא אף מעמיקים את רמת הקשר עם מסכים נוספים כמו שעון חכם, מסכי בקרה ברכבים, טאבלטים ועוד. למה אנחנו עושים את זה? כי כמו בכל התמכרות- צריכה ממנו מייצרת אצלנו תחושה מיידית טובה, והימנעות ממנו יוצרת את האפקט ההפוך (לפחות בטווח הקצר). אין זה סוד שמפתחים עומלים מסביב לשעון כדי שאנחנו לא נעזוב את הטלפון לרגע. אם לדוגמא בעבר גללנו ברשתות החברתיות עד לנקודה בה עצרנו לאחרונה, היום אנחנו יכולים לגלול לנצח ותמיד יהיה מידע חדש או פרסומת רלוונטית שתקפוץ. מה גורם לנו להמשיך לגלול? הפחד לפספס משהו שקורה (FOMO) לצד העובדה שבכל פעם שאנחנו מתעסקים בטלפון המוח שלנו מתומרץ בהפרשת דופמין, מה שיוצר לולאת תגמול החוזרת על עצמה ככל שאנו עוסקים בו יותר.

התמכרות מסכנת חיים?

מתן תשומת לב לסוגיה הרווחת של שימוש מוגבר בטלפון הנייד ובמסכים עד לכדי התמכרות נועד לחייב  אותנו למצוא את האיזון בין שימוש חיובי ומהנה לבין שימוש מופרז ומסכן חיים המשפיעה עלינו כפרט וכחברה. מעבר להשלכות הבריאותיות שיש לשימוש מוגבר במסכים ובטלפון הנייד כמו השפעה על איכות הראייה והשינה, תנודות במצב הרוח, כאבי צוואר ופרקים, השימוש בו במקומות ואירועים מסוימים, לא רק שיכול להזיק לנו במידה רבה אלא עשוי לסכן את חיינו ואת חיי הסובבים אותנו. ב- 2017 נפלה אישה בניו ג'רזי לבור אחרי שהלכה במדרכה כשעיניה שקועות בטלפון הנייד; רוסיה פרסמה שחייליה באוקראינה מתקשים להיפרד מהטלפונים הניידים, מה שהוביל לקליטת אותות ע"י האוקראיניים ותקיפתם של החיילים הרוסים, נהג אוטובוס תועד קורא הודעות ומסמס תוך כדי נהיגה בכביש מהיר, והרשימה עוד ארוכה. היות והטלפון הנייד לא הולך להיעלם מחיינו והתחזיות מחזקות את מקומו לצידנו ואף קרוב אלינו יותר משנה לשנה, נכון וחשוב להבין מתי השימוש שלנו במכשירים סלולריים מיטיב איתנו, ומתי מדובר בהתמכרות שיש לטפל בה לפני שיהיה מאוחר מידי עבורנו ועבור הסביבה בה אנו חיים.

בגבולות הטעם הטוב

שימוש בטלפון הנייד בפרט וצריכת מסכים ככלל אינה בהכרח דבר רע. מחקרים מעידים על צדדים חיוביים יותר של התופעה, ביניהם מחקר שפורסם באוקטובר אשתקד ומצא מתאם חיובי בין התפתחות קוגניטיבית אצל ילדים ובני נוער לבין משחקי מחשב, ולכן, אין זה עניין של שחור או לבן או בהמלצה גורפת להימנע ממסכים לחלוטין.

שימוש מבוקר במכשירים ניידים, בין אם באמצעות הגבלת משך הזמן שאנחנו גוללים ברשתות החברתיות בצורה אקטיבית על ידי אפליקציות ייעודיות ובין אם באמצעות עזרים טכנולוגיים אחרים, עשויה להפוך את השימוש שלנו בטלפון הנייד לפעולה חיובית, נעימה ומפיגת מתח וזאת בתנאי שנותרה בגבולות הטעם הטוב. הגבול נחצה במקום שבו מלכתחילה אנחנו מושיטים את היד לנייד כתגובה אוטומטית להפגת השעמום, ופעולה זו מתארכת על חשבון פעולות אחרות ופוגעת בהן, כמו למשל מפגשים חברתיים, במהלך יום לימודים וחשוב אף יותר – בדרכים.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונת דוד

הפריימריסט

חמשיר לקראת הבחירות המוניציפליות