ככל שמתעצם הסחר האלקטרוני, כך גדלה חשיבות הדירוג במנועי החיפוש. עבור יותר ויותר חברות, דירוג דפיהן במקום גבוה בתוצאות החיפוש הוא לא פחות משאלה קיומית. עובדה זו יצרה מקצוע יוקרתי-אופנתי שמכונה SEO (אופטימיזציה במנועי חיפוש). מקצוענים אלה אמורים לפצח את האלגוריתמים הסודיים של מנועי החיפוש וליישם את הידע שלהם כדי לקדם דפים של חברות המשלמות על כך בכסף מלא. אולם בעת האחרונה מתחוללים בתחום החיפוש והדירוג שינויים מפליגים. נדמה שרוב המשתמשים, ואף חלק ניכר מן המקצוענים, אינם ערים להם.
בראשית, כשנוצרו מנגנוני החיפוש, הפרמטרים לדירוג התוצאות היו בתוך האתר ובדף המסוים. לכן אמות מידה אלה מהדור הראשון כונו On-Site. מדובר בפרמטרים כגון: מספר המופעים של מילת החיפוש, הדגשת מילות החיפוש, מיקום מילת החיפוש בדף והימצאות המילים המבוקשות בתגי העל. הפרמטרים ומשקלם נשמרו בסודיות רבה. הכול הרי היה בשליטת בעל האתר ועושי דברו, ולכן הייתה להם היכולת לעוות את התוצאות האובייקטיביות לכאורה. אך מנועי החיפוש חייבים להגיע לתוצאות חסרות הטיה, וזאת לתועלת הגולשים. אחרת אלה האחרונים יעשו שימוש במנועים אחרים.
בניסיון להתמודד עם הבעיה, נולד דור הפרמטרים השני, אלה שכונו Off-Site. כאן הושם הדגש על הקישורים הנכנסים לדפים מדפים באתרים אחרים. הרי אפשר למדוד כמויות של לינקים שנכנסים לדף מסוים, להתייחס לרלוונטיות של לינקים אלה, לאמוד את איכותם וללמוד את משמעות תוכנם. כעת היה קשה יותר לעוות את התוצאות, והדבר רק חיזק את מעמדם של אנשי ה-SEO. נדרשה מהם מומחיות גדולה יותר כדי להבין את הפרמטרים מחוץ לאתר, ועוד יותר כדי למצוא דרכים לשיפור דירוגם של דפים מסוימים על בסיס אותם פרמטרים חדשים.
והנה, בשנים האחרונות הולך ומתגבש הדור השלישי, הנוכחי, של הפרמטרים. בדור השלישי הדגש הוא על איכות הדף המסוים ועל איכות האתר שממנו בא דף זה. יכולים להיכלל כאן פרמטרים כגון: זמן טעינת הדף, ותק האתר, משך נפילות האתר, עדכניות הדף ומקוריות התוכן. יש כאן מהפיכה תפיסתית. כעת ראוי ורצוי כי מנועי החיפוש יכריזו בריש גלי על הקריטריונים המשמשים אותם במלאכת הדירוג. הם מעוניינים, ולו לתועלתם האגואיסטית, שהאתרים שאליהם יובילו את הגולשים יהיו איכותיים. לשם כך הם צריכים להבהיר את כללי הדירוג. אלה קריטריונים אובייקטיביים, ואם אתר מסוים על דפיו יהיה איכותי, מנוע החיפוש רק ישמח לדרגו גבוה.
השקיפות צריכה להיות הדרך המובילה לדירוג נכון. צריך ללמד בקול גדול מה נדרש כדי שאתר ודפיו ייחשבו איכותיים, וצריך אפילו להסביר כיצד משיגים זאת. אם מנוע החיפוש יפנה משתמש לאתר ותיק שדפיו מעודכנים לשעה האחרונה, שנפילות מתרחשות בו אחת לשנים רבות, שמופיע בו חומר שכולו מקורי וכן הלאה, הרי כולם יהיו מרוצים. יש מי שלא הפנימו את השינוי המתהווה; הם ממשיכים להסתודד וללחוש בכל פעם כשמדובר בדירוג במנועי החיפוש. אבל אין ספק שבעתיד הקרוב גם הללו ייווכחו שמקצוע ה-SEO עומד בפני שינוי מהותי.
3 תגובות
נראה לי מוזר שהעניין הכלכלי לא נכנס למרכיב הלוגריתמים של מנועי החיפוש , הרי חברה גדולה בעלת משאבים וכסף תמצא את עצמה בין המקומות הראשונים ללא רלוונטיות ומקוריות . אין למעצמות החיפוש עניין בהגדלת ההכנסות על ידי קידום אתרים אלו ?
אני שותף עסקי ברשת חברתית של כחצי מיליון משתמשים, ואנחנו מתעסקים המון בכל נושא מנועי החיפוש.
האם לא ניתן להניח כי ריבוי הפניות לאתר מסויים, בשיטת off-site, מעיד על איכות האתר?
ככל הנראה, אתר לא מוצלח ולא פעיל מעיד על איכות לא טובה, כפי שריבוי הפניות ופעילות מעידים על איכות טובה (כתלות הגדרת המושג "איכות").
אתר יכול להיות פעיל, עולה מהר וכמעט ללא תקלות, אך אם הוא לא חשוף לפרסום אוף אתר אחר לא מפנה אליו, יתכן שיש סיבה לכך.
לפיכך, לדעתי, אותו דור פרמטרים שלישי שאתה מתייחס אליו מסתמך על נתונים שנלקחו מ off-site וממשיך אותם, ולאו דווקא יוצר דור פרמטרים חדש. כמי שמתעסק בתחום, אשמח אם תרחיב בנושא.
ירון שלום,
תודה על השאלה המאוד מעניינת
אין ספק כי מספר הכניסות של גולשים, כמו גם מספר הקישורים הנכנסים, הנם פרמטרים רלוונטיים לאיכות האתר
רבות כבר דובר על חוכמת ההמונים
אולם יש לזכור לפחות שני דברים
ראשית, אפשר להטות פרמטרים אלה בצורה מלאכותית
שנית, לפחות לכאורה כמות איננה בהכרח איכות, והרי מנוע החיפוש מבקש ממניעים אגואיסטיים שלו להביא אותך לתוצאה האיכותית ביותר
כפי שבעצמך כתבת, הפרמטרים של הדור השלישי לא באים בהכרח במקום אלה של הדורות הקודמים, אלא נוספים אליהם
אפשר גם להתייחס לסימן השאלה שהעלית מכוון נוסף
אתה מתייחס יותר לתוצאה, בעוד מנועי החיפוש מבקשים למצוא את הסיבה לתוצאה
מכל מקום יש לזכור שתי עובדות חשובות:
הנושא דינאמי ומשתנה כל העת
האינטרס של מנוע החיפוש שונה לחלוטין מהאינטרס של האתרים