בינה מלאכותית (באנגלית אינטליגנציה מלאכותית – Artificial intelligence, ובראשי תיבות: AI) הוא שם מטאפורי לאינטליגנציה – תפיסה, סינתזה והסקת מידע – המודגמת על ידי מכונות, בניגוד לבעלי חיים ובני אדם. תחום זה מנסה לדמות את יכולת החשיבה האנושית על ידי אמצעיים טכנולוגיים, באמצעות למידת מכונה (באנגלית Machine Learning). התחום עוסק ביכולת לתכנן תוכנות ומחשבים להציג יכולות השואפות להתקרב להתנהגותה של הבינה האנושית ואולי לשפר אותה.
ההתייחסות ל-AI לאורך "ההיסטוריה" הקצרה שלה, כ-60 שנה בסך הכול, מעניינת מאוד. בשנות ה-60 של המאה הקודמת דחו חוקרים את ההיתכנות של AI תוך בחינתה על משימות "תבוניות" כגון שחמט ממוחשב או הבנת שפה. אני זוכר שכילד לפני כעשרים שנה צפיתי בסרט "אני רובוט" בקולנוע, ותוך כדי כל האפקטים המרשימים שביצע ויל סמית' התחלתי להזיע מהחשש ש"הרובוטים בדרך אליי", ואז נזכרתי שזה רק סרט. מאז התקדם התחום בכמיליארד שנות אבולוציה אנושית, וכיום בינה מלאכותית אפילו מוגדרת "מסוכנת" על ידי חוקרים רבים ממגוון רב של תחומים.
היסטוריונים כגון יובל נח הררי מציגים את החשש שנאבד את השליטה בציוויליזציה שלנו אם לא נעצור לזמן מוקצב ונבצע הידברות על כללי המשחק, אחרת יכול להיות שמכונות ישלטו בנו. מהצד השני ובאופן די סאטירי, יזמי-על כמו אילון מאסק, בכירים בתעשיית ההייטק כמו מייסד "אפל" סטיב ווזניאק, מנכ"לים של חברות טכנולוגיה ומהנדסים רבים קוראים לעצור את מירוץ החימוש בבינה המלאכותית. בה בעת ניתן לראות שמילים לחוד ומעשים לחוד. התחום ממשיך לדהור ל"הפיכה מלאכותית" ומתודלק בין השאר על ידי חלק מהאנשים שהוזכרו לעיל.
כמהנדס העוסק בתחום ממגוון היבטים, אני שואל את עצמי: מה ההשפעה של הבינה מלאכותית עליי כאינדיווידואל? האם AI מהווה אתגר או סיכון עבורי? והאם נדרש ממני לעשות משהו?
בהחלט!
התעלמות מ-AI כמוה כהתעלמות מצחצוח שיניים, ואולי אף גרוע מכך. הבינה המלאכותית היא מזמן לא שאלה של האם, אלא כיצד אני משתמש/מגיב/ממנף אותה, וזה רלוונטי לכל תחום שרק נחשוב עליו. אם בעבר היה נהוג לבחון מכונה על ידי "מבחן טיורינג", היום נדמה כאילו המכונות בוחנות אותנו במבחן דומה. קשה מאוד לזהות: האם נותן השירות הוא אדם או מכונה? האם מאמר נכתב על ידי אדם או מכונה? אולי המאמר הזה?
כדוקטורנט וכמרצה אני מקשיב לחשש מעתיד הלימוד האנושי אשר קיים בקרב חוגים שונים באקדמיה. לדוגמה, האם הסטודנטית (אולי המרצה) העתיקה את המידע מ-ChatGPT? איך יראה שוק העבודה בעוד מספר שנים בודדות? הבינה המלאכותית נוגסת במגזרים רבים בשוק העבודה, מוחקת ויוצרת משרות חדשות בקצב מסחרר. כעובד, כדוקטורנט וכמרצה בתחום אני בוחן בכל יום את השינויים בתחום – אחרת פשוט לא אהיה רלוונטי.
עם כל זאת, אני רוצה להציג במאמר גישה שונה שתתייחס אליי כאינדיווידואל: אם זה כאן ואני יכול להשתמש בזה לטובתי (עדיין), למה לא להשתמש בזה?
למה לא לבקש מה-AI שיחד נחפש מידע באינטרנט או במאמר? למה שלא נתחלק, אני וה-AI, במשימות כתיבת קוד? למה לא לבקש מה-AI לבחון את טיב הקוד שלנו ולשפר אותו? מהניסיון האישי שלי, בפעולות כאלה אני לא רק מפיק ערך של ידע, אלא שהעבודה-משחק עם בינה מלאכותית, ספציפית במודלי שפה כגון ChatGPT, גם משפרת את יכולת הניסוח והתמצות שלי לטובת הפעולה שעד היום אנחנו בני האדם היינו הטובים ביותר בה – לשאול שאלות.
32 תגובות
הנושא החשוב והמדובר ביותר בתחום טכנולוגית המידע
הדעות קיצוניות לשני הכיוונים
לכם חשוב שתביאו לנו הרבה מאמרים בתחום. קודם כל כדי שנבין את הנושא
ואולי גם נגבש דעה משלנו.
יתותח אין עלייך איתמר
צודקת ב100% הוצאת לי את המילים מהפה
ירדן תודה, ניסיתי לתת מבט ממעוף הציפור על התחום ולהציג זווית חדשה – ברמת האדם הפרטי (וכמובן שזו רק דעתי האישית)על ההתמודדות עם האבולוציה המטורפת של התחום – בשונה ממלחמת הטיטאנים שניגשים לנושא ברמת כלל האוכלוסייה.
אולי רעיון לכתיבה בהמשך על דוגמא מחיי היום יום תוך שימוש ב AI בה ניתן לראות את הרווח של הבודד לעומת האתגר של האוכלוסייה 😀
יפה !
רעיון- אולי תכתוב סט פוסטים להנגשת הdata science ai לעם
כל פעם מהיבט אחר -אלגוריתם אחר, מהו אומר, מתי משתמשים, איזה גרפים מייצגים, איזה בעיות מחיי היומיום/עבודה יכול לפתור , case study
שיהיה בסגנון זורם אבל שיורד לעומקם של דברים
לי נשמע מעניין בתור צרכנית ידע
😀👍 מתייעץ עם CHAT GBT על מה הכי כדאי לדבר
איתמר, כתוב נהדר. נעזרת בבינה מלאכותית כדי לכתוב 🤭?
אני בדעה שלך, אם אי אפשר לנצח אותם, תצטרף אליהם. קצב השינויים הרבה יותר מהיר ממה שהרגולטורים יכולים לעכל. לא מאמין שתהיה רגולציה בקרוב.
תודה דני,
לדעתי כמו בחוקי הכלכלה, האבולוציה תתפתח מהר יותר איפה שיש יותר מילים/data. וזה כמובן בשפה האנגלית. ואת זה רואים כבר עכשיו. השאלה היא מי השפות הבאות שיכנסו חזק לתחום?
אם במחקר של התזה שהובלת יחד איצי חקרנו על למידה בלתי מונחית להבנת טקסט ולהערכת תרגום, וראינו שלמשפחות של שפות דומות יש ביצועים טובים יותר מאמין שהשפות הבאות יהיו גרמנית צרפתית ואחיותיהן.
מסכים לחלוטין, AI הוא כלי מדהים בעל פוטנציאל מינוף עצום בכל תעשייה אפשרית, ועזרתו יכולה לקחת מחקרים לשלב הבא.
עם זאת, אכן חשוב מאוד לבסס איזשהם כללי יסוד שכן שימוש ב-AI בידיים הלא נכונות או לצורך מטרות זדוניות יכול להוביל לתוצאות הרסניות.
מאמר חשוב ונכון. חשוב בעיקר שאנשים מהתחום ינגישו את הנושא הזה לציבור ולא כל מיני שרלטנים למיניהם שרק מפחידים את הציבור בלי להבין את הטכנולוגיה
אני חושב שיותר חשודים הם אותם אנשים שמבינים טכנולוגיה הייטב, מבינים את ההשלכות ומזהירים בריש גלי עליהן ומיד לאחר מכן מוציאים גרסא יותר מתקדמת של המערכת AI של החברה שלהם
לדעתי האנשים ששולטים בכלי מסוכנים באותה מידה כמו האנשים שלא ושיכולים להיות מושפעים ממניפולציות (הדוגמא שהכי בולטת היא הקלטות מפוברקות של פוליטיקאים ואנשי מפתח).
חייב להנגיש את הכלי לציבור בסביבה מבוקרת, ויפה שעה אחת קודם.
מאמר מרתק .
ניתוח מעניין של התחום.
השאלה שמטרידה רבים האם יום אחד הגולם יקום על יוצרו?
לדעתי לא ניתן לעצור את התהליך , אבל צריך לקבוע את כללי המשחק .
אם נחשוב על זה לאט לאט (או מהר מהר) זה נכנס לחיינו.
שוק המניות – רוב הטרנזקציות מתבצעות לא על ידי אנשים /insights/artificial-intelligence-in-the-stock-market.cfm
שוק הרכבים האוטונומיים לאט לאט מתקדם לשם ועוד הרבה.
האבולוציה של התחום כל כך מהירה אולי שתדרוש שמחשבים יהיו חלק מאלה שיקבעו את הרגולציה.
כתבה יפה, בהחלט יש הרבה מאוד נקודות למחשבה. יתרונות גדולים לצד חששות …. המלצה – להשתמש באופן ביקורתי ומבוקר
כנראה נשיא ארצות הברית גם עבר על התור😂
פסגת ה-AI: הנשיא ג'ו ביידן פגש את המנכ"לים של גוגל, מיקרוסופט ו-https://www.ynet.co.il/news/article/hj2q7fznh
יהיו לכם הרבה טוקבקים. הנושא הלוהט שיככב כעת לפחות 20 שנים
מאמר תמציתי וקולע. פראייר מי שלא משתמש ב-AI.
מאוד מעניין פראייר מי שלא משתמש ב AI.
אני שואל את עצמי מי משתמש במי.
Open Ai כמו Facebook ושאר החברות לא מבקשות ממנו תשלום על השימוש באפליקציה, למרות שמיטב המהנדסים עובדים על תחזוקה שוטפת ושיפורים. מה FACEBOOK מקבלת אנחנו יודעים (לא הכל) אבל מה אפליקציות שהתפוצצו לחיינו מקבלות אנחנו ממש לא יודעים לעומק – ועד שנדע (אם בכלל) זה כבר יהיה לא רלוונטי.
נקודה חשובה.
אותי זה מפחיד בעיקר בגלל העובדה שאנחנו מיחסים לתוכנות האלה יכולות מעבר למה שהן מסוגלות, וכולם מקבלים את התוצאות כאילו לא צריך לבדוק ולתקן.
הביטוי בינה מלאכותית מבלבל הרבה אנשים
מדובר באלגוריתמים שניבנים באמצעות בינה אנושית
לא לדאוג, אנחנו נמשיך לשלוט בעניינים
נעמי אני מסכים שיכול להיות שהם תחילה תוכננו לפי בינה אנושית, אבל מה אם התכנון לא היה תקין?
לדוגמא לא הוגדר כראוי האילוצים (לדוגמא מתי עוצרים) או פונקציית המטרה(מה המחיר שאני מוכן לשלם).
תחשבי על מקרה שמגדירים לנהג אוטומטי תסע לפי חוקי הנהיגה וצבע מאוד בזהירות … הוא יכול להיתקע במצב שלא הוגדר (תמרור מחוק מידי או איזה טרוריסט AI ישים עוד אפס על תמרור מהירות ועוד מלא דוגמאות). איך המכונה תגיב?
וזה במשהו שמאד מפוקח, מה אם CHAT GBT ילמד אותך איך מכינים פצצת מסוכנות
https://outrider.org/nuclear-weapons/articles/could-chatbot-teach-you-how-build-dirty-bomb
נושא שכל אחד חייב ללמוד לפחות מבוא אליו. וכמעט בשום מקום לא מלמדים
הדלקת מדורה רצינית
כל הכבוד
תחום מרתק, תור מצוין!
לא להשתמש בAI ככלל ובChatGPT בפרט זה כמו להתעקש לרכוב על חמור במקום לנסוע ברכב.
כלי טוב, משתמשת בו הרבה, אבל בשניהם צריך לנהוג בחוכמה;)
אולי מישהו יסביר למי שאינם אנשי מחשבים מה היא בינה מלאכותית?
או שאתם מצפים שאני אשתמש בתוכנה של בינה מלאכותית שהיא תסביר לי?
והיא לא חשודה באובייקטיביות
היי בילהה,
רשמתי ממש בקצרה על זה בתחילת הטור.
מצרף לינק לפודקסט עם חיים ברינשטיין – אם בא לך להקשיב ככה בכייף, מאוד מעניין:
https://open.spotify.com/episode/6FusowncgFSHqOoohWMW02?si=LrpzB01ERv-XHIlbn2Sw7Q
הבעיה הגדולה ביישומים המשלבים אינטליגנציה מלאכותית היא שאנחנו מפסיקים לחשוב. אבל צריכים לקחת בחשבון שאף אחד לא יכול למנוע את הטרנד הזה. צריך רק לחשוב איך שולטים בו, ולא נגררים אחריו ללא מעצור.
מסכים עם כל מילה
בכל רע יש טוס וההיפך
על המנהיגים למצות מה שיותר יתרונות של הבינה המלאכותית ולמנוע כמה שיותר חסרונות שלה
בידיהם העניין