האינטרנט הפך לאחת התשתיות המרכזיות בחיינו. מרוץ השתלטותו על עוד ועוד תחומים אף מוגבר ומואץ. כמו לכל טכנולוגיה, לאינטרנט יש השלכות והיבטים שליליים. אחת הפעילויות המבוקרות ביותר היא הרשתות החברתיות. ואכן תחום זה רווי ברפש ובשלילה. פגיעה בצנעת הפרט, הסתות, הפצת שקרים, עבירות על החוק למיניהן, רדידות, הדלפות של חומרים רגישים, עידוד ניכור חברתי, וזו רק תחילתה של רשימה ארוכה במיוחד.
אלא שבצד החסרונות יש לתופעת הרשתות החברתיות צדדים חיוביים ביותר. אלה נובעים מהיכולת של אנשים לתקשר עם אנשים אחרים, כמעט ללא כל גבול ומגבלה, כל אחד בתחומו ובנושאים הרלוונטיים עבורו. אנשים מכל קצוות תבל מתאחדים בנושאים משותפים. יש מי שמכירים אנשים ותרבויות שהיו זרים להם, והם יכולים לגלות את המשותף, החיובי והמאחד. אחרים נעזרים בידע של חברים ברשת גם אם מפרידות ביניהם יבשות. יש המארגנים תמיכה או התנגדות בנושאים שחשובים להם, וברשת הם מוצאים את אלה הסוברים כמותם. אפשר להפיץ עובדות על מעשים יפים או מכוערים של גופי מנהל ושלטון. לדווח ישירות מאזורי התרחשות. להבהיר שיש גם דעות אחרות. הכול מכול בכול.
אחת הדוגמאות האקטואליות והמשמעותיות בעצם הימים האלה היא הקשר עם האזרחים המתקוממים באיראן. מי היה יכול לדעת מה מתרחש בכל עיירה במדינה טוטליטרית זו ללא הרשתות החברתיות, לראות בזמן אמת כיצד שוטרים רוצחים אזרחים וכל פרט אחר מההתרחשויות האיומות. איך אפשר היה להעביר לאזרחים המדוכאים שם מילות עידוד ולחזקם ללא הרשתות החברתיות. מה עוד היה יכול לאפשר לאנשים מרחבי העולם לתקשר ולשתף עצות והנחיות. בכל יום, בכל שעה, בכל נושא, בכל כיוון.
לכאורה השלטונות יכולים לחסום את רשת האינטרנט בארצם, לחסום משתמשים מסוימים או אזורים מוגדרים. אלא שמדובר במלחמת מוחות, וכל צעד בלימה יגרור המצאת צעדי עקיפה מהצד שכנגד. יתרה מכך, טועה מי שסבור שהמדינה פשוט יכולה לנתק את עצמה מרשת האינטרנט. ראשית משום שהמדינה ומרכיביה זקוקים בעצמם לרשת, גם בתוך המדינה וגם בקשרים מחוצה לה. אבל אפילו תנתק המדינה פיזית את עצמה מהרשת, לצד שמנגד עומדות אפשרויות מורכבות אך ישימות. למשל, אילון מאסק הידוע כבר קיבל כנראה את אישור הממשל בארצות הברית להפעיל את שירות האינטרנט הלווייני שלו "סטארלינק" באיראן. לבלום תקשורת שכזו זאת בעיה קשה ביותר, מה עוד שגם כאן עומדים אמצעי נגד לרשות מי שרוצה לשמור על הקשר. ממשל ארה"ב כבר הודיע כי פנה לכמה מענקיות האינטרנט העולמיות בארצו, שיכולות בדרכים שונות להתגבר על ההתנכלות השלטונית המקומית ולעזור לשמור על קשר אינטרנטי עם הגורמים המתקוממים באיראן. ויש כמובן יכולות בהן אוחזים גופי בטחון חסויים.
נחזור לראשית המאמר. נכון, לרשתות החברתיות יש חסרונות לא קלים, אך יש להן גם יתרונות. היו זמנים שהתעבורה לסוגיה התנהלה באמצעות פרדות וחמורים. איש אינו מציע לחזור לשם כיום, אף שכלי הרכב מזהמים קשות את האוויר, חרף העובדה שמספר ההרוגים והפצועים ממשיך להמריא ואף על פי שפקקי התנועה מטריפים את הדעת. כולם ממשיכים לנסוע בכלי הרכב הממונעים, ואת הבעיות מנסים להקטין באמצעות טכנולוגיות מקילות וחוקים לבלימת הצדדים המזיקים. אמצעים אלה לא ינטרלו את כל הבעיות, אבל יקטינו אותן. בסופו של דבר היתרונות יעלו על החסרונות, למרות המחיר הלא פשוט. כך גם באשר לרשתות החברתיות.
למשל בעצם הימים האלה השמיע מפכ"ל משטרת ישראל את דעתו על הצורך המיידי לנטרל ולמנוע את ההשתוללות לסוגיה ברשתות החברתיות. מהר מאוד הוא ילמד כי למנוע את הבעיות כולן – זו משאלה לא מעשית כלל. אולם צעדים נבונים, אם ייעשו, יעזרו להקטין את הבעיות, וכך יעצימו את הצדדים החיוביים, ואלה יצדיקו את המשך פעילותן של הרשתות הללו, שימשיכו לפעול כך או כך.
10 תגובות
מסכים איתך
יש עוד הרבה יתרונות גדולים
והמון דוגמאות
יתכן שיש ברשתות החברתיות היבטים חיוביים כפי שציינת, אבל נזקן רב עשרת מונים על תועלתן. רוב בני האדם אינם יותר מדי מחונכים. הם מנצלים את יכולת התקשורת הבלתי מוגבלת להכניס לרשתות תכנים שליליים, פייק ניוז וקללות למיניהן. הרשתות החברתיות כבר גורמות להרס הסדר החברתי. לחריצת משפט שרירותית. למצב של כל דאלים גבר. לפירוק מנגנונים פוליטיים ולעליית הפשיזם, לצמיחת חברות רב לאומיות שמנשלות את הציבור הכללי מנכסיו. לפגיעה במעמדות הנמוכים ולהרחבת האבטלה. ליצירת כוח קניה ללא בסיס כספי מתאים. ויש עוד. המין האנושי נמצא בתחילה של מהפכה שעתידה מי יישורנו. וכמו שהמים מתנקזים למקום הנמוך ביותר כך גם מהות הקיום האנושי תתדרדר למעמקים ללא תקדים. זה כבר התחיל.
עוד דוגמא חשובה היא של קשר טוב וישיר בין מנהיגים ובין העם. טראמפ למשל קבע כאשר נבחר לנשיא כי זה קרה בזכות הקשר הבלתי אמצעי שלו עם העם באמצעות הרשתות החברתיות
קודם כל אני בהחלט מסכימה לאמירות האלה שלך.
שנית, האנשים המבוגרים מתקשים לקבל ולהבין את הטכנולוגיות החדשות ואת המשמעויות שלהן.
גם אני מאלה שחושבים שהתועלת עולה על הנזקים. חלק מהנזקים הפוטנציאליים אפשר לבלום אם יש ממשל רציני.
אלה ששוללים את הרשתות החברתיות דומים לדעתי למתנגדני החיסונים (שגם בהם יש תופעות לוואי שליליות)
ואיך מתבצע בפועל גיוס המונחם לכל מיני מטרות ממש קדושות?
זה לא אפשרי ללא רשתות חברתיות!
טוב או רע, העובדה היא שהרשתות החברתיות הן גורם מרכזי בחיינו שהולך ומתעצם
קשה לאכוף חוקים על משתמשי הרשתות החברתיות שהנם פרועים ובלתי ממושמעים
את הרכישה של טוויטר על ידי אלון מאסק אני רואה כחלק מהתופעות השליליות