לא מכבר הודיעה הקמעונאית הווירטואלית Amazon כי בכוונתה להתחיל להקים גם חנויות פיזיות שישתלבו במאמץ המכירות שלהם, שהיקפו כיום כבר מעל ומעבר למה שאנשים האמינו אך לפני שנים ספורות. בניו יורק, למשל, נפתח סופרמרקט שבו הקונים נוטלים פיזית את המוצרים ואין להם צורך לסרוק דבר, קונים ויוצאים ללא אף קופאי וללא שום פעולה נוספת. החיוב וכל הקשור בו מתרחש אלקטרונית. זהו כמובן רק ניסוי בטרם תורחב המגמה. כבר לפני כשנה וחצי פתחה החברה חנות ספרים פיזית בסיאטל, עוד קודם לכן ערכה ניסוי של מכירות מתוך משאית ניידת. קדמו לה אתרים קטנים בהרבה, אך לא מבוטלים בזכות עצמם, שפעלו בדומה ופתחו נציגויות ממשיות ברחובות הערים.
בימים האחרונים ניתן היה למצוא בעיתונות הישראלית ציטוטים מהסבריו של דדי שוורצברג, מנכ"ל אתר האינטרנט ADIKA (מקבוצת גולף) המתמחה באופנה, על מה ולמה הם מבקשים לפתוח גם חנויות פיזיות, אחרי שהגיעו להצלחה כחברה של סחר אלקטרוני. כל זאת בעקבות פתיחת חנות ראשונה בדיזינגוף סנטר. הסבריו אלו, לצד הסברי החברות האחרות שהלכו באותה דרך, ובצירוף מה שמשתמע מבין השיטין, מאגדים בעצם צרור סיבות שיחדיו מספקות הסבר שלכאורה מניח את הדעת.
סיבה חשובה אחת היא העובדה שישנם אנשים שלעולם לא יהפכו ללקוחות בסחר האלקטרוני. חלקם, מסיבותיהם הם, יקנו רק בכסף מזומן. אחרים לא רוצים להותיר עקבות לקנייה. ישנם כאלו שאינם מסוגלים להתמודד עם הטכנולוגיה. ויש מי שנכוו ולא שוכחים.
קבוצה נוספת היא של אלו שאינם חשים ביטחון בסחר האלקטרוני. הם קטני אמונה מכמה בחינות. מנהלי אתרי האינטרנט מאמינים כי ביקור או שניים בחנות פיזית שמהם הקונים יצאו מרוצים, יהפוך אותם, בהסתברות לא מבוטלת, ללקוחות וירטואליים. רוב עקרות הבית הישראליות לא מאמינות שבפועל אפשר לקנות באינטרנט בשר טרי ומובחר יותר מאשר בכל מעדנייה פיזית, שבה אפשר לראות, לבחון ואפילו לגעת במזון היקר טרם רכישתו. לקנות בסיור מודרך מאתר שאינך יודע אם הוא בכלל מייצג עסק אמתי, קשה לרבים. אחרי קנייה מוצלחת אחת תוך נוכחות פיזית, החשש בדרך כלל נעלם.
יש גם לקוחות מזדמנים. לדוגמה, לא סביר שסיני יקנה מלבוש באתר האינטרנט של עדיקה כשהוא בארצו. הסיכוי גדל אם בעת טיול בארץ הקודש הוא יעבור במקרה ליד החנות שלהם, ומשהו בחלון הראווה ימשוך את תשומת לבו. רוב האנשים בעולם לא יכולים אפילו לקנות באתרי אינטרנט כלל עולמיים כמו אמזון, בשל קשיי שפה, אי-הבנה במידות הבגד ובמושגים של חומרי הייצור וכדומה. בעת נוכחות פיזית כל אלה לא יהוו בעיה.
בסחר האלקטרוני לא תמיד ישים כלכלית למכור מוצרים או שירותים שכמותם קטנה מאוד. מנכ"ל עדיקה למשל מעריך כי כדי להעלות לאתר האינטרנט פרטים ותדמיות של בגד, נחוצה עבודת אנשי מקצוע שעלותה כמה אלפי שקלים. אם מדובר במוצר שיש ממנו רק פריטים בודדים במלאי – עלול העסק להפוך ללא כדאי. בחנות פיזית הבעיה חריפה הרבה פחות.
כל הנוגעים בדבר מבהירים כי ניסיונם בסחר האלקטרוני מלמד במפורש כי מספר ההחזרות קטן מאוד כאשר הקונה רוכש את המוצר בחנות, לעומת מי שרוכשים אותו מבלי למדוד או לבחון מקרוב. ההתעסקות עם ההחזרות, הוצאות הלוגיסטיקה, הבלאי, ועוד סיבות הופכים נימוק זה לאחד המשמעותיים.
ונקודה נוספת שאותה יש להזכיר: קצב שינוי הסחורות. בחלק מהענפים ובראשם אופנת הלבוש, המסחר באמצעות אתר מחייב החלפה מהירה של המוצרים המוצגים. אחרת התנועה באתר יורדת. יש אתרי אופנה שמדברים על החלפה שבועית של מוצרי החזית. ולביצוע החלפות בקצב מטורף שכזה יש כמובן עלות גבוהה.
אין ספק שכל אחד מההסברים נשמע הגיוני. לכולם יחד יש בוודאי משקל מצטבר, ובמאמץ אינטלקטואלי אפשר להוסיף עוד שתיים שלוש סיבות לרשימה האמורה. אולם חשוב לשמור על פרופורציות. המגמה לא הולכת להשתנות. הסחר האלקטרוני כובש חלקים גדלים והולכים בסחר העולמי, שגדל בהיקפו כשלעצמו. הגידול של אתרי הענק דוגמת אמזון ועליבאבא, מרשים לאין שיעור מזה של האתרים הקטנים. קניונים פיזיים, דוגמת עזריאלי, משקיעים לאחרונה כספים בכניסה לסחר אלקטרוני, מה שנשמע עד לא מכבר כדבר והיפוכו. ענקית המסחר המשולב הכלל-עולמית וולמרט, חווה רבעונים טובים בזכות הגדלה משמעותית של הנתח האלקטרוני בעסקיה, והקטנת מספר הסניפים בשטח. פתיחת חנויות פיזיות באתרי אינטרנט הנה תופעת קצה שלא תשנה משמעותית את התמונה בטווח הנראה לעין. זאת, גם אם נכונה השמועה המודלפת כי אמזון מתכננת פתיחת אלפיים סופרמרקטים, דוגמת החלוץ שנפתח כאמור בניו יורק.
חברות הענק שכובשות חלקי עולם, מנסות להיכנס גם לתחום הפיזי. אבל לעניות דעתי ושיפוטי זהו עוד ניסוי, קטן בהיקפו לעומת ניסויים אחרים שהן עושות בתחומים ממש הזויים. אתרי אינטרנט קטנים ומקומיים, מנסים כנראה את החנויות הפיזיות בניסיון להגיע למסה קריטית כלכלית, שתקנה להם זכות קיום תוך התגברות על מוגבלות הנפחים שלהם והצרת צעדיהם על ידי בעלות האתרים הבין-לאומיים הענקיים שבולעות עוד ועוד נתחי שוק באמצעות יתרון הגודל.
6 תגובות
יתחילו לחזור לקנות בחנויות
מאמר שאותי אישית מאוד עניין לקרוא. בעיקר כי בארהב רשתות ענק כמו Macys ו Sears מדברות על חוסר רווחיות של החנויות בקניונים הרגילים ומתחילות לסגור סניפים.
לעומת זאת יש פריחה ובנייה מטורפת של קניוני אאוטלט שבהן פועלות אותן הרשתות שחוות ירחדה דרסטית במכירות בקניונים הרגילים.
לרשתות הנל כמובן יש גם אתרים. ובאתרים המבחר רב הרבה יותר.
אני חושבת שהיום הקונה חכם יותר, משווה יותר ובאמת הפסיק להיות פראייר. בארהב גם אנשים עשירים קונים ב Costco שזו רשת הסופרים הזולה ביותר ולא מתביישים בזה. פשוט כי אין סיבה לשלם יותר על אותו הדבר.
אמזון לדעתי פשוט מחפשים לספק חוויה כוללת ללקוח. כמו שלכל חנות פיזית היום יש אתר אינטרנט ומדיה חברתית.
החלק של החנויות הפיזיות יורד אי אפשר לא להכמר בזה
הוספת חנויות פיזיות לרשת רק אם יהיו ממוחשבות בתחכום וימכרו רק מוצרי צריכה של שיא.
אולי אתם לא מבינים משהו?
תופעה מעניינת מאד! אבל יכולה להיות מובנת גם בלי הסברים של התנגדות לכלים החדשים (ל"טכנולוגיה הווירטואלית").
יש בחנות ספרים חוויה ששום צג לא יכול לספק וחוויה זו נחוצה לנו כמו שחיבוק נחוץ לנו. אני קונה ברשת עשרות ספרים בשנה, ובכל זאת התחושה היא אחרת.
אז פתיחת חנויות לספרים מנייר, איננה תנועה "אחרוה במנהרת הזמן", אלא ניסיון (אולי נואש) להציל את תחושת הממשות שיש בחנויות הישנות. וויתור על תחושה זו עלול לפגוע בתרבות שלנו כמו שוויתור על חיבוק ממשי יכול לפגוע ביחסי האנוש שלנו.