כמעט אין אדם בעולם המערבי שלא מכיר את גוגל. ענקית החיפוש הוקמה בשנת 1998 כמנוע חיפוש קטן ומאז הפכה לאחת מחברות הטכנולוגיה המובילות בעולם, והיא שינתה את חוקי המשחק בכל הקשור לגלישה באינטרנט ולאופן שבו אנו משתמשים ברשת.
לארי פייג' וסרגיי ברין הם האנשים שהקימו את החברה מקליפורניה, שכיום מעסיקה כ-61,800 עובדים מסביב לעולם ושההכנסה השנתית שלה ב-2015 הייתה כ-74.5 מיליארד דולר. אך האם אנו יודעים מה עומד מאחורי הסכום הזה? מאין מגיעות ההכנסות ומה חלקם של המרכיבים בתוך עוגת ההכנסות האדירה הזאת? הרי כל השירותים הנפוצים שגוגל מציעה – מנוע חיפוש, Gmail, Youtube, Maps ועוד – הם חינמיים.
המגמה העולמית בעולם הפרסום היא גידול בחלקו של הפרסום בדיגיטל על חשבון הפרסום בטלוויזיה המסחרית, ולכן חשוב להכיר לפחות על קצה המזלג מה עומד מאחורי אחד הכוחות הגדולים בעולם הפרסום בכלל ובפרסום הדיגיטלי בפרט.
כ-90% מהכנסותיה של גוגל – בערך 67 מיליארד דולר – מגיעים מפרסום. ה-10% הנותרים מגיעים מפרויקטים שונים כגון Google Play Store, Google Cloud, מכוניות אוטונומיות, משקפי גוגל ועוד.
כעת נתעמק מעט בנתח הפרסום. באופן כללי, הפרסום בגוגל מתחלק לשניים: רשת החיפוש (Search Network) – פרסום בדפי תוצאות החיפוש של גוגל ורשת התוכן (Display Network) – פרסום במקורות אחרים שבבעלות גוגל, דוגמת Gmail, Youtube וכו', ובאתרי תוכן מרחבי האינטרנט שאינם מנועי חיפוש ואינם בבעלות גוגל.
החלק הארי של הכנסות גוגל – כ-80% מסך ההכנסות – מגיע מפרסום ברשת החיפוש, שעונה לכמעט 5.5 מיליארד שאילתות חיפוש בכל יום ולמעל 2 טריליון שאילתות בשנה. נוסף לכך, מגוון החיפושים גדל בכל יום – כ-15% מכלל החיפושים הם מונחי חיפוש שמעולם לא חופשו קודם לכן.
קיימות 3 שיטות תמחור בפרסום בגוגל:
– תמחור לפי קליק (PPC – Pay Per Click) – זהו מודל התמחור הפופולרי ביותר כיום בעולם הפרסום באינטרנט. במודל זה המפרסם משלם לגוגל אך ורק אם משתמש לחץ על קישור למודעה שלו.
– תמחור לפי הופעה (PPM – Pay Per Mille) – על פי שיטה זו המפרסם ישלם סכום מסוים עבור כל 1,000 הופעות או חשיפות.
– תמחור לפי המרה ( (PPA – Pay Per Action/Conversion– בתמחור לפי המרה המפרסם ישלם רק כאשר הלקוח שהגיע דרך גוגל ביצע פעולה כל שהיא באתרו, בדרך כלל מילוי טופס הרשמה (Lead) או רכישה של מוצר (Sale).
שיטת התמחור צריכה להתאים לאסטרטגיית המוצר של המפרסם. לדוגמה אם מפרסם מעוניין למתג את עצמו ולהעביר מסרים, שיטת התמחור המתאימה תהיה PPM.
מפרסמים רבים מתחומים מגוונים משתמשים ברשת החיפוש כדי לפנות ללקוח הפוטנציאלי – המשתמש שמקליד מונח חיפוש – בדיוק ברגע שהוא התעניין וחיפש משהו מסוים; בעגה המקצועית זה נקרא פרסום ממוקד תוכן. בדף הראשון של תוצאות החיפוש מספר המקומות למפרסמים מוגבל, ופחות מ-5% מהמשתמשים ממשיכים לדף השני, לכן התחרות קשה. הנשכרת העיקרית מהעניין היא גוגל, כי המפרסמים מוכנים לשלם לה יותר – כשהביקוש עולה המחיר עולה.
כשמדובר בסכומים אסטרונומיים והכנסות של עשרות מיליארדי דולרים בשנה, מסקרן לגלות מהם הענפים המובילים בפרסום בגוגל ומי הם המפרסמים הגדולים ביותר. אלה חמשת הענפים הגדולים ביותר בפרסום בגוגל: פיננסים וביטוח, קמעונאות וסחורה כללית, טיולים ותיירות, עבודות וחינוך, בית וגינה. ואלה חמשת המפרסמים הגדולים ביותר בגוגל: Amazon, Priceline Group (בעלים של חברות בתחום הנסיעות), AT&T (תאגיד תקשורת), Expedia, Microsoft.
4 תגובות
לא ידעתי שאתה גם כותב.
תודה רבה!
מי המפרגן? (לא רואה את השם)
בינתיים רוב החברות הגדולות בעבר כולל במנועי החיפוש נעלמו אחרי כמה עשרות שנים. זה יקרה גם לגוגל? נקודה למחשבה.
בשביל לא להיעלם גוגל יצטרכו להיות ערים לטרנדים עולמיים עתידיים ולצרכים של האנשים. בינתיים הם בהחלט בכיוון הנכון ולראיה הוא פרויקט המכוניות האוטונומיות שבו הם משקיעים כסף רב. לא כל פרויקט יהיה הצלחה מסחררת אך הם אכן יוזמים פועלים בכדי להישאר רלוונטיים גם בעתיד הקרוב והרחוק.