האם אפשר לקצר את התהליך לקבלת פטור ממס הכנסה? אכן כן. לפנסיונרים המבקשים הטבות מס קיימת אפשרות למסלול מקוצר. אז כיצד עושים זאת והאם זה כדאי?
טופס ישיר מול גופי הפנסיה: החל מתחילת שנת 2020 מקבלים חלקנו, הפנסיונרים, טפסים למילוי על מנת ליהנות מהטבות מס בפנסיה. טפסים אלה נשלחים מטעם החברות המנהלות – חברות הביטוח וקרנות הפנסיה – והתנהלות זו ישירות מול החברות מחליפה את הצורך בפנייה למס הכנסה.
פטור ממס על הפנסיה: אנו זכאים לפטור בסך כולל של כ-800,000 ש"ח. תיקון 190 מאפשר ניצול הפטור באופנים שונים, לדוגמה פטור על הפיצויים, פטור על הפנסיה, היוון קצבה. הפטור גדל עם השנים וצפוי להתקבע על שיעור של 67% בשנת 2025. הפטור מחולק לשני רבדים: רובד ראשון בשיעור 35% מהקצבה המזכה, שהוא הרובד הבסיסי, וניתן לנצלו גם כפטור על הפיצויים; רובד הפטור הנוסף, שעתיד להגיע ל-32%, ניתן לניצול על הפנסיה או על היוון.
קבלת הפטור על הפנסיה: על מנת לממש את הפטורים, על הפורש לפנות למס הכנסה בתהליך שנקרא קיבוע זכויות. הפנייה נעשית באמצעות טופס 161ד'. היתרון הבולט במסלול המקוצר ומילוי הטפסים שנשלחים מטעם הקופות – טופס 161ח', או למי שהגיע לגיל פרישה לפני 1.1.2012 טופס 161י' – הוא בכך שניתן לחסוך את הפנייה למס הכנסה, וכמו כן מילוי הטפסים במסלול המקוצר פשוט מאוד לעומת המסלול הרגיל.
המסלול המקוצר לקבלת פטור ממס על הפנסיה – מדוע?
מסטטיסטיקה שנערכה בקרב גמלאים עלתה המסקנה שרבים אינם פונים לקבלת הפטורים ומאבדים כסף רב. לפיכך, כדי להקל על ציבור הפורשים, אושרה מתכונת של מסלול מקוצר לקבלת הפטור הנוסף באופן פשוט ונגיש ומבלי שיהיה צורך לגשת למס הכנסה.
עם זאת, לפי ניסיוננו עם הלקוחות שלנו, יש יתרון בפנייה למס הכנסה וקיבוע זכויות, אף שפנייה מסוג זה דורשת מילוי פרטים, כגון מקומות עבודה קודמים, תקופות עבודה, ניצול פטורים קודמים וכדומה, לעומת "קיצור הדרך" במילוי הטופס והגשתו ישירות לגופי הפנסיה.
מה חשוב לדעת טרם החתימה על הטופס במסלול המקוצר?
- מילוי הטופס מחליף את הפנייה למס הכנסה וההחלטה בו בלתי הפיכה (בתום 90 יום).
- הטופס נותן אפשרות להחיל, כברירת מחדל, את הפטור על הפנסיה, ולא תמיד זו הבחירה הטובה ביותר בהתחשב בגובה הפנסיה של הפנסיונר, בסוגי הקרנות הקיימות לו ובהעדפותיו האישיות.
רוב הפנסיונרים אינם מכירים את כל החלופות העומדות לזכותם ואת ההשלכות הכספיות של בחירה כזו או אחרת. בחירה אוטומטית עלולה לגרום להפסד של אלפי ואף עשרות אלפי שקלים.
- מילוי הטופס מתייחס לחלק מסוים מתוך הטבת המס הכוללת (הרובד הנוסף), מכאן שעדיין נדרש לפנות למס הכנסה על מנת לנצל את מלוא הזכאות.
- המסלול המקוצר אינו מאפשר להחיל פטור רטרואקטיבי, כפי שניתן בהליך קיבוע הזכויות.
- פנסיונר שמקבל פנסיה מיותר ממקור אחד – עשוי לקבל טופס למילוי ממקור אחד מבלי שאותה חברה יודעת על המקור הנוסף ומבלי שהוא ממלא בהתאמה לכל הפנסיות.
- במקרה של פנסיה נמוכה, אשר מלכתחילה פטורה ממס, בהליך המקוצר לא ניתן לבצע חישוב משותף של בני הזוג, ולכן עלולים להפסיד נקודת זיכוי עבור בן הזוג.
בכל מקרה, בין שנעדיף את המסלול המקוצר או שנחליט לבצע הליך קיבוע זכויות – מומלץ להבין את התמונה כולה, את האפשרויות השונות ואת השלכותיהן.
14 תגובות
למה הכל כל כך מסובך. עובדים כל החיים ובסוף צריך להיות רואה חשבון בשביל אולי להבין. כך דואגת הממשלה לאזרחיה שבנו את המדינה?
לא ממש הבנתי את ההבדל בין שתי האופציות ולמה הזכויות יכולות להיות שונות
שמעון שלום רב,
כאמור, טופס מקוצר מופנה ישירות לגוף המשלם ולא למס הכנסה.
טופס מקוצר יכול להיות מוגש ע"י:
מקבלי קצבה מזכה יחידה, אשר לא הגישו לפקיד השומה בקשה לקיבוע זכויות באמצעות טופס 161ד.
מי שהחל מיום 1.1.2012, לא משכו סכומים ממעסיק או מקופת גמל בדרך של היוון קצבה בפטור ממס לפי סעיף 9א(ה) לפקודה.
מי שלא מתכוונים למשוך בעתיד סכומים ממעסיק, או מקופת גמל בדרך של היוון קצבה בפטור ממס לפי סעיף 9א(ה) לפקודה.
תודה על מידע חיוני זה
בשמחה
מדוע לא בונים שיטה קבועה ומסודרת שהפטור ממס פשוט ירד אוטומטית מההכנסות או יתווסף כמענק, או כל דרך אחרת. למה צריך בקשות וטפסים כשהרוב לא יודעים מה לעשות?
פתאום נחשפתי לעוד נושא רלוונטי שכלל לא היכרתי
שמחתי לקרוא, תודה
עברתי תהליך כזה בעצמי ובסוף הצלחתי. זה לקח לי המון זמן. דרש הרבה עצבים. ובסוף אני לא יודע אם בחרתי באלטרנטיבה הטובה בשבילי
בטח יש יועצים שיכולים להגיש את הטפסים ולסגור את הסיפור. מה התעריף?
שבוע טוב,
אכן ישנם יועצים שמספקים שרות זה (ואני אחד מהם).
אני אישית מעדיף לא לתמחר מראש, אלא לאחר שיחה עם הלקוח אשר בה אוודא שהטופס המקוצר נותן מענה אופטימלי על פי נתוניו, אחרת יש לשקול מילוי טופס 161ד. התמחור מתבצע בהתאם לעבודה הנדרשת ללקוח הספציפי. http://www.reuveni.co.il
מי דאג לחוק החיוני הזה? הממשלה הנוכחית או הממשלה הקודמת?
שלטונות המס יודעים מה הרוויח כל אחד
הם גם יודעים מה שילם
אז מה כאן מסובך לגבות או להחזיר את מה שצריך
למה לעשות מזה סיפור מסובך
זה יכול להתבצע אוטומטית
אין מדובר ב״החזר מס״ או גביית מס. מדובר במימוש של זכאות לפטור, אשר מגיע לפנסיונרים.
את הפטור ניתן להחיל על הקצבה, על פיצויים, על היוון קצבאות והכל בהתאם לצרכיו, רצונותיו ושיקול דעתו של הפנסיונר. אשר על כן אינו מבוצע אוטומטית.