ביטוח סייבר, מהו?

להעביר לחברת הביטוח את חלק מסיכוני הטכנולוגיה
תמונה של זיו
פרופסור זיו רייך

בעולם שאנו חיים בו היום, הטכנולוגיה – מחשבים, סמארטפונים ועוד המון מכשירים חדישים – תופסת נתח חשוב בתפקוד היום-יומי שלנו. אנו משתשים בה כדי לתקשר עם חברים או עם בני משפחה, לשמוע מוזיקה, לצלם תמונות, וככל שהטכנולוגיה מתפתחת יותר אנשי עסקים וחברות עוברים לשימוש המכשירים דיגיטליים במקום שימוש בנייר. כמו בכל דבר, גם בשימוש הדיגיטלי יש סיכון. מהו הסיכון?

הרי לכם מקרה לדוגמה: בשנת 2013 הותקפה חברת "טארגט" (Target) האמריקנית על ידי האקרים רוסים. תוך שבועות בודדים נגנב מידע רב, ובעזרתו הצליחו ההאקרים לפרוץ לחשבונות בנק של עשרות מיליוני לקוחות ולגנוב סכומי כסף גדולים מאוד. במהלך החקירה החלו להגיע לטארגט תביעות משפטיות בסכומים של עשרות מיליוני דולרים. בסופו של דבר הודיעה החברה כי ההפסד עומד על סך של 148 מיליון דולר. ואז נכנס שחקן חדש למגרש – ביטוח הסייבר. למזלה של טארגט, היה לה ביטוח סייבר בשווי עשרות מיליוני דולרים.

מקרה נוסף התרחש בשנת 2018. פושעי סייבר והאקרים ממקור מדינתי פרצו לבורסות ולארנקי קריפטו, ובעזרת כלים מתקדמים ולפעמים אפילו הונאות פשוטות גנבו הון עתק.החלק החלש ביותר בתחום המטבעות הווירטואליים הוא אבטחת מידע, בעיקר אבטחת פלטפורמות מסחר וארנקי קריפטו – אפליקציות שמשמשות לשמירת המטבעות שנרכשו, והתעשייה עדיין לא מצאה פתרון לבעיה. את החולשה הזאת מנצלים האקרים לגניבות, בכללם האקרים בגיבוי ממשלות, למשל צפון קוריאה, שמשתמשת בהם כדי להגדיל את רזרבות המט"ח שלה. במקרה זה ההאקרים האלו, המכונים "קבוצת לזרוס", הצליחו לגנוב כ-600 מיליון דולר.

לאחר מקרים של גניבות קשה להעריך איך תצליח תעשיית הקריפטו לשכנע את הלקוחות שלה שהיא אמינה דיה ומוגנת מפני גניבות ופריצות של האקרים. בורסות הקריפטו עלו לכותרות פעם אחר פעם בגלל גניבות ומעשי נוכלות של פושעי סייבר, וברוב המקרים הלקוחות שאיבדו את כספם לא זכו בפיצוי. לכן בורסות וארנקי קריפטו יצטרכו למצוא דרך להגן על עצמם, והפתרון לבעיה הוא ביטוח סייבר.

אז מהו בעצם ביטוח סייבר? הביטוח עצמו הוא מעין משענת לעסקים או לבעלי חברות במקרה של פשיטת רגל או מקרה אחר. כיום אין צל של ספק שהטכנולוגיה המתקדמת חיונית לעולם העסקים ויש יותר ויותר חברות אשר כמעט כל פעולה שלהן מתבצעת דרך המחשב, ולצד היתרונות יש סכנה גדולה וחשיפה גבוהה לסיכוני סייבר. הנה כאן נכנס ביטוח הסייבר לתמונה. ביטוח הסייבר הוא ההבטחה שבעלי עסק לא יצטרכו להתמודד לבדם עם פריצה לחשבונות בנק כתוצאה מפריצה לאתר העסק, גניבת מידע או כל מקרה אחר הקשור בפעילות דיגיטלית. ביטוח הסייבר חשוב מאוד מכיוון שמתקפת סייבר עלולה לשתק את החברה או לפגוע מאוד בכשירותה, ולעיתים נדרש זמן רב כדי לחזור לפעילות מלאה, בייחוד כאשר מדובר בגוף גדול. ביטוח הסייבר מעביר את הסיכון הכספי מהחברה המבוטחת אל חברת הביטוח. לדוגמה בסיפור של "טארגט" – החברה אמנם הפסידה עשרות מיליוני דולרים, אך מכיוון שהיה לה ביטוח סייבר לא נאלצה להתמודד לבדה עם כל ההפסד הכספי.

המודעות למתקפות סייבר הולכת וגדלה ולכן חברות נערכות בהתאם ודואגות לביטוח סייבר לצד ביטוח לסיכונים הרגילים שהיו במודעות עד היום, כמו פשיטת רגל ופגיעה פיזית של החברה. חברות קטנות או גדולות אשר אינן דואגות לביטוח סייבר עלולות לסבול מנזקים כלכליים גדולים וחלילה אף להגיע לקריסה במקרה של מתקפת סייבר.

בדרך כלל כאשר חברה פונה לחברת ביטוח בנוגע לביטוח סייבר, חברת הביטוח תגדיר את הסיכונים אשר אפשר להימנע מהם בעזרת גיבוי המידע על גורם חיצוני או באמצעות תוכנת אנטי-וירוס ואת הסיכונים שאפשר להימנע מהם בעזרת ביטוח סייבר.

אשר לפוליסה עצמה, היקף הכיסוי משתנה מחברה לחברה. מכיוון שתחום ביטוח הסייבר נמצא עוד בתחילת דרכו (אם כי מעריכים שהתחום יגדל בקצב מהיר, מכיוון שהטכנולוגיה מתפתחת וחודרת יותר ויותר), אף שהיקף פשעי הסייבר בעולם כבר מוערך בכ-113 מיליארד דולרים, אין עדיין פוליסה אחידה לביטוח סייבר. אבל רוב הפוליסות מכסות מקרים של סחיטה וכופר כלפי החברה – סכום כספי שהוא כביכול פיצוי עבור כספים ששולמו להאקרים על מנת להציל את המידע שניזוק או על מנת להפחית נזקים.

לא רק חברות חשופות לסיכונים בתחום הסייבר. גם במגזר הפרטי יש סכנות, למשל יש משפחות אמידות שהחליטו לרכוש ביטוח סייבר בשביל להימנע מסכנות של פריצה וסחיטה מקוונת. גם אצלכם בבית הסכנות אורבות. הצפי הוא שיותר חברות ועסקים קטנים ובינוניים שלא יכולים להרשות לעצמם טכנולוגיות יקרות וחברות ייעוץ בתחום הסייבר יפנו לפוליסת ביטוח סייבר ויעבירו חלק מהסיכון לחברת הביטוח.

לסיכום, בכל דבר חדש שאנו נחשפים אליו יש גם סכנות חדשות שאנו נאלצים להכיר ולפעמים לחוות על בשרנו. אמנם הטכנולוגיה נפלאה ותורמת לנו בתחומים רבים, אך ישנן גם סכנות. לכן אנו צריכים להיערך לכל תרחיש, גם במגזר הפרטי וגם בחברות הקטנות והגדולות. ברור שאנו יכולים להגן על עצמנו מסכנות סייבר מסוימות באמצעות הגנות ברשת, אך בלתי אפשרי להימנע מכל הסכנות ולהיות מוגנים מהכול, לכן לפעמים עדיף להעביר את הסיכון הכספי למקור חיצוני אחר, כגון חברת ביטוח, ולהקל על החברה במקרה של מתקפת סייבר. כמו כן, לחברות הביטוח ישנו ניסיון רב בתחום והחברות יודעות להתמודד עם הסכנות ולהקטין את הנזקים ככל האפשר.

*

האתר של פרופסור זיו רייך

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

7 תגובות

  1. חברות הביטוח גורפות הון מכך שהם אוהבות לגבות בגדול ולא אוהבות לשלם ויש לם אין סוף סעיפים עם אותיות קטנות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של שי ענבר

בלב המאפליה

ישראל עומדת בפני מהפכה משפטית ומשטרית מסוכנת

פטור ממס הכנסה

חולים שעברו ניתוח גידול סרטני וחולים שסובלים ממחלה מפושטת

צילום של אבי

בקיץ

חזון אפוקליפטי לנוכח ההפיכה המשפטית