אקטואר יקר שלי

מהי אקטואריה וכיצד התפתחה בישראל?
תמונה של זיו
פרופסור זיו רייך

ייתכן שרבים מכם קיבלו בעבר מכתב מחברת הביטוח שבו הופיע צמד המילים "גירעון אקטוארי". למה הכוונה? מהי אקטואריה? מי הוא האקטואר ואיך הוא משפיע על חיי היום-יום שלנו? איך האיזון האקטוארי קשור לפנסיה שלנו? ואיך האקטואריה משפיעה במקרה של גירושין? במאמר זה אבקש להסביר מהי אקטואריה, כיצד התפתחה האקטואריה בישראל ומה הביא להקמת אגודת האקטוארים.

האקטואריה – בעברית ניהול סיכונים – היא התחום המדעי העוסק בסטטיסטיקה ביטוחית. סיכון נובע מחוסר ודאות – מצב שיש בו פוטנציאל לגרימת נזק או הפסד מסוים. ניהול סיכונים הוא תהליך שמטרתו לאתר סיכונים ולהעריך את עוצמת הפגיעה או הנזק. האקטואריה מנתחת מצבים חברתיים וכלכליים ומשתמשת בטכניקות מתמטיות, כלכליות וסטטיסטיות. לאקטואריה כמה תחומים חופפים: מתמטיקה, סטטיסטיקה, הסתברות, כלכלה ומימון. כמו כן, ענף האקטואריה עוסק בתחומים נוספים: מיסוי, חסכונות, ביטוחים, פנסיות, חישובי ריביות והסתברויות תמותה.

כולנו רוצים להימנע ממצב שיש בו סיכון, במיוחד כשזה נוגע לכיס שלנו. ועל כן, במצב של אי-ודאות אנו פונים לאקטואר, שהוא למעשה "מאחורי הקלעים" של חברת הביטוח. האקטואר מחשב כמה אנחנו צריכים לשלם בחודש עבור הביטוח שלנו. בענפים שונים בתחום ייתכן, לעיתים, פער בין אקטואר לאקטואר, ולפעמים ישנן שתיים או שלוש חוות דעת אקטואריות אשר מביאות לתוצאות שונות. שיקולי הדעת משתנים בין מקרה למקרה ובין אקטוארים שונים. בסופו של דבר, האקטואריה מבוססת על תחזיות שאינן מתיימרות להיות מדע מדויק, ובעקבות כך אין תוצאה אחת יחידה ובלתי מעורערת. עם זאת אפשר לומר כי ברוב הפעמים אקטוארים שונים מגיעים לתוצאות דומות.

האקטוארים עוסקים בשלושה ענפי התמחות עיקריים:

אקטואר ביטוח חיים, פנסיה ובריאות – מתמחה בעיקר בבעיות הקשורות לתוחלת חיים, סיכויי תמותה, נכות. אחד הנכסים העיקריים והנפוצים ביותר הוא זכויות הפנסיה (בין בני זוג).

אקטואר ביטוח כללי – עוסק בעיקר בביטוח רכוש, בחבויות ובניהול סיכונים פיזיים. לדוגמה: בביטוח רכב מחשב האקטואר את סכום הפרמיה השנתית שעל המבוטח לשלם על בסיס סטטיסטיקות, סוג הרכב, ותק נהיגה וקריטריונים נוספים.

אקטואר פיננסי – עוסק בניתוח וחיזוי מצבים כלכליים, בניהול סיכונים פיננסיים בחברות גדולות ובבנקים, מתמחה בשוק ההון ובאפיקי השקעה, ובאיזון משאבים בהליכי גירושין.

אקטוארים מועסקים בתחומים שונים הנוגעים לכל אחד מאיתנו, כדוגמת בנקים, חברות גדולות, בתי משפט ואפילו משפיעים על חיינו לאחר גיל הפרישה. לאקטואר אחריות גדולה, שכן לעיתים חוות דעת אקטוארית יכולה לשנות את ההתייחסות להתנהלות כלכלית שוטפת של חברה גדולה, בנק או אפילו משק בית.

האקטואר קובע את תעריפי הביטוח על פי קריטריונים שונים, וכן מה יהיה הסכום שחברת הביטוח תשלם במקרה של מימוש הפוליסה. האקטואר מתכנן את תנאי הפנסיה בקרנות פנסיה, קובע את עלותה ומכין מאזנים אקטואריים. האקטואר יוכל לדעת מה הסבירות שיקרו מצבים של אובדן כושר עבודה או אובדן הכנסה חודשית.

עיקר עבודתו של האקטואר היא חישוב סיכונים. למשל, מה הסיכוי לאסונות טבע, למוות או לאבטלה. האקטואר משתלב גם במוסדות לאומיים כגון ביטוח לאומי ומשרדי ממשלה וכך עוסק בהשקעות בשוק ההון, תוך התבססות על מודלים ארוכי טווח בסביבה של ודאות חלקית או חוסר ודאות.

בהליך גירושין האקטואר מביא בחשבון את אומדן ההלוואות והחסכונות של בני הזוג בנוסף על תשלומי משכנתה, פנסיות וקופות גמל. תהליך ההערכה מכונה איזון משאבים כלכליים או בשמו השני "חוות דעת אקטוארית". תפקידו לערוך איזון משאבים כלכליים על נכסים גם לאחר ביצוע הסכם הגירושין. לשם חלוקת הרכוש על האקטואר להביא בחשבון כמה קריטריונים: גיל, מין, מצב משפחתי, מצב בריאותי, מיסוי בעת מימוש הפנסיה, מקדם הקצבה, כסף הוני פטור מול כספים חייבים, סוגי פוליסות, המצב הכספי של בן/בת הזוג, כסף נזיל.

מונח נוסף שיש להסביר הוא "מאזן אקטוארי". זהו מאזן שמציג את הנכסים וההתחייבויות של הגוף המבטח. ההפרש בין הנכסים להתחייבויות הוא עודף אקטוארי או גירעון אקטוארי, כאשר מתקיים ביניהם שוויון יש איזון אקטוארי. קרן הפנסיה בודקת בכל רבעון את האיזון האקטוארי של הקרן, אם ההוצאות נמוכות מהצפוי ונוצר מצב של עודף אקטוארי, עמיתי הקרן מקבלים תוספת קטנה לחיסכון הפנסיוני שלהם. אך מנגד, במצב של גירעון אקטוארי, הזכויות של העמיתים נפגעות מעט בהתאם לחלקם היחסי בקרן הפנסיה.

בישראל, כמו במדינות רבות ברחבי בעולם, ישנה אגודה מקצועית של אקטוארים. ראשוני האקטוארים הגיעו לארץ בתקופת המנדט הבריטי, רובם היו ממוצא גרמני-אוסטרי, מומחים למתמטיקה ולפיזיקה. בעת ההיא לא הייתה בארץ מודעות לעולם הביטוח. עם הקמתן של כמה חברות ביטוח מקומיות, נוסף על חברות ביטוח זרות שפעלו כאן, נולד הצורך באקטוארים בחברות ביטוח ובמוסדות פיננסיים. בשנת 1946 התכנסו 9 אקטוארים הנחשבים למייסדים, והחליטו על הקמת האגודה בישראל. האגודה נרשמה כחוק בשנת 1952 והלכה והתרחבה עם קליטתם של אקטוארים שעלו לארץ מאירופה. הקורס הראשון להכשרת אקטוארים התקיים בשנת 1965 באוניברסיטה העברית בירושלים, 15 בוגריו פעלו בתחומי הביטוח והאקטואריה וחלקם אף פעילים עד היום. האגודה מקבלת אליה חברים בשלוש קטגוריות: חבר מלא, עמית מתמחה, ועמית לומד. המבחנים של האגודה בארץ תואמים לתוכנית הלימודים של האגודה הבריטית.

אגודת האקטוארים בישראל חברה מלאה ושותפה פעילה באגודה CERA GLOBAL הכוללת כ-15 אגודות אקטואריות מהעולם. האגודה הבין-לאומית לאקטואריה נמצאת בבריסל, ומקיימת מפגשים וכנסים לאנשי מקצוע מהעולם כולו.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

7 תגובות

  1. מדע הסיכונים מורכב. איכשהו הוא תמיד עובד לטובת חברות הביטוח..

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של יורם

מבוא לתעמולה

עמדה פוליטית אי-אפשר לשנות, עלינו ללמוד לחיות יחד