המלחמה המתמשכת באוקראינה הפכה למוקד היחסים המורכבים בין איראן לרוסיה. שתי המדינות משתמשות בסכסוך כפלטפורמה לבחינה ושכלול של יכולותיהן הצבאיות ולהשפעה על הדינמיקה האזורית, תוך חיזוק השותפות האסטרטגית ביניהן. במאמר זה אבקש להתמקד במורכבות של יחסי איראן-רוסיה, באינטרסים המשותפים שלהן במלחמה עם אוקראינה ובהשלכות שיתוף הפעולה ביניהן על הביטחון והיציבות העולמיים. המאמר נכתב לפני ההתקפה הרצחנית של חמאס על יישובי הדרום ופריצת מלחמת "חרבות ברזל", אך רלוונטי גם למצב הנוכחי, כחלק מהתמונה הגדולה של מערך הכוחות בעולם ובאזור.
לאורך שנות ההיסטוריה יחסי איראן-רוסיה התאפיינו בתקופות של שיתוף פעולה ויריבות. ראשית הקשר ביניהן בתקופת המלחמה הקרה, אז תמכה ברית המועצות באיראן כאמצעי לבלימת ההשפעה האמריקנית במזרח התיכון. עם זאת, היחסים השתנו לאחר קריסת ברית המועצות, ושני העמים החלו לקדם את האינטרסים שלהם באופן עצמאי.
בשנים האחרונות מצאו איראן ורוסיה מכנה משותף בהתנגדותן המשותפת להשפעה מערבית, בעיקר במזרח התיכון. הדבר הוביל למפגשי אינטרסים ולשותפות אסטרטגית. מלחמת האזרחים בסוריה, למשל, הביאה לכך שגם איראן וגם רוסיה תמכו במשטרו של הנשיא בשאר אל-אסד, ובכך למעשה יישרו קו עם האינטרסים שלהן באזור.
המלחמה באוקראינה סיפקה לאיראן הזדמנות פז רבת ערך, וכעת היא בוחנת את יעילותם של הטילים, הכטב"מים, המל"טים והטכנולוגיות הצבאיות האחרות שלה בשדה הקרב. על פי דיווחי המודיעין, איראן סיפקה לבדלנים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה נשק מתקדם, המאפשר לה להעריך את ביצועי המערכות הללו בתנאי אמת, גם לעומת הטקטיקות והטכנולוגיות המערביות המוזרמות לאוקראינה, ובכך לשפר את היכולות במידת הצורך.
לעומתה, רוסיה ניצלה את המלחמה כדי לבחון את אסטרטגיית הלוחמה ההיברידית שלה, המשלבת כוח צבאי קונבנציונלי עם מתקפות סייבר. כל זאת לצד קמפיינים של דיסאינפורמציה ולחץ כלכלי. הלקחים המופקים מעימות זה ככל הנראה ישפיעו על התכנון הצבאי של רוסיה לקראת עימותים עתידיים אפשריים.
פן נוסף בשיתוף הפעולה בין איראן לרוסיה במלחמה באוקראינה הינו בעל השלכות משמעותיות על הדינמיקה האזורית ועל מאזן הכוחות. באמצעות עבודה משותפת הצליחו שתי המדינות לבלום את ההשפעה המערבית באזור ולקדם יעדים אסטרטגיים משלהן. שותפות זו משליכה גם על הביטחון והיציבות העולמיים. הטכנולוגיות והטקטיקות הצבאיות המשותפות שנוקטות איראן ורוסיה עלולות לשמש כלי לערעור היציבות באזורים אחרים, בדגש על המזרח התיכון. יתר על כן, שיתוף הפעולה הצבאי המוגבר בין שתי המדינות עשוי לעודד אותן לנקוט פעולות אגרסיביות נגד יריביהן, תוך הסלמת סכסוכים קיימים ואולי אף הצתת סכסוכים חדשים.
מערכת היחסים המורכבת בין איראן לרוסיה שזורה עוד יותר במעורבותן המשותפת במלחמה המתמשכת באוקראינה. שתי המדינות ממנפות את המלחמה כפלטפורמה לבחינת יכולותיהן הצבאיות ולחידוד השותפות האסטרטגית ביניהן. ההשלכות של שיתוף הפעולה מרחיקות לכת, ויכולות להשפיע על הדינמיקה האזורית, היציבות והביטחון העולמי.
ככל שהסכסוך האוקראיני ממשיך להתפתח, נדרש לעקוב אחר פעולותיהן של איראן ורוסיה ולהבין את ההקשר הרחב יותר של היחסים ביניהן. רק על ידי הכרה במניעים וביעדים של שתי המדינות, יוכלו קובעי המדיניות למתן את הסיכונים הנשקפים משיתוף הפעולה ביניהן ולפעול למען סביבה בין-לאומית יציבה ובטוחה יותר.
4 תגובות
וגם סין מאחור אבל בהחלט מחוברת אליהן. וכעת כל אלה יהיו נגדנו
אני לא מצליח להבין מה עמדת רוסיה. הדברים שאני שומע סותרים זה את זה
ג'יפים
רכבת אווירית אמריקנית דחופה הטיסה לנו ג'יפים
עד כדי כך הבעיה שלנו בצמרת גדולה?
מאמר חשוב, שמסביר את המתרחש בשכונה שלנו.