מותג הוא מונח מתחום השיווק המתאר חברה, מוצר, קו מוצרים או שירות, וגם גורמים נוספים כמו עמותה, מפלגה או מדינה. המונח מותג מתייחס לסך כל העמדות, הרגשות והתפיסות הקיימות אצל הצרכנים בנוגע אליו. עמדות ורגשות אלה מכונים לעתים גם "נכסי המותג", והם משקפים ערך, כלומר זרם הכנסות לאורך זמן. ערך המותג הוא המחיר שהיה צריך לשלם תאורטית על מנת להעביר את הבעלות על המותג – כלומר את הסימנים הוויזואליים של המותג ואת הערכים והמוניטין המתלווים אליהם. בעולם השיווק המותג מהווה "ישות נפרדת משל עצמה" (האנשה) בעלת "ערכים", "אופי", "אישיות" ועוד. מטרתו של המשווק היא לייחס למותג ערכים חיוביים, כמו איכות, יוקרה, הנאה או תמורה טובה לכסף. עם זאת ייתכן בהחלט מצב שכתוצאה מכישלון שיווקי, לצרכנים יהיו עמדות שליליות כלפי מותג מסוים.
מה זה מיתוג מדינות
מיתוג מדינות (Nation Branding) הינו אחד מתחומי העיסוק הסקסיים בעולם השיווק המודרני. סיימון אנהולט הבריטי הוא הגורו של עולם מיתוג המדינות, המדרג מדינות לפי עוצמתן "הרכה" והשפעתן על "הבמה העולמית" וביחס ישר כמובן גם על דעת הקהל העולמית ולאחר מכן על מקבלי ההחלטות. עוצמה רכה הוא מונח ביחסים בין-לאומיים המתאר את ההשפעה של מדינה על מדינות אחרות בצורה לא כוחנית, כדי להשיג יעדים מדיניים שונים. עוצמה רכה מבוססת בעיקר על "אטרקטיביות" של המדינה, כלומר כוח המשיכה שמדינה יכולה להקרין, היכול לנבוע מלגיטימיות, תרבות, מוסר, ערכים, אתיקה ועוד. מדד העוצמה הרכה מתייחס להיבטים של מדינות בשישה פרמטרים: א. תרומת המדע והטכנולוגיה שהיא מפתחת לעולם. ב. תרומת התרבות. ג. תרומתה לשלום ולביטחון. ד. תרומה לסדר העולמי. ה. תרומה לשגשוג ולשוויון. ו. תרומה בתחום הבריאות והרווחה.
מיקומה של ישראל במדד הכללי עמד בשנת 2023 על 59 (מתוך 169 מדינות שנבחנו במדד). מקדימות אותנו השנה מדינות כמו הונגריה, אסטוניה, בולגריה, ליטא, פולין, מלטה, סלובקיה, ואפילו מולדובה, תוניסיה, טורקיה ורומניה, מדינות שבעבר היינו הרבה מעליהן ברשימה. בתחום של תרומה לטכנולוגיה ולמדע ישראל נמצאת במקום ה-43. בתחום של תרומת המורשת והתרבות שלנו לעולם (איכות מוצרי תרבות, אתרי מורשת, אירועים בין-לאומיים וחופש כניסה למדינה) הידרדרנו למקום ה-75. בתחום של שלום וביטחון אנחנו נמצאים במקום ה-134. בתחום של תרומה לסדר העולמי, למשל אירוח פליטים ומתן צדקה, אנחנו במקום ה-124. איחוד האמירויות לדוגמה נמצאת במדד זה במקום עשירי – ראשונים במזרח התיכון, לעומת ישראל הנמצאת במקום ה-27 באזור. בתחום של שגשוג ושוויון אנחנו במקום ה-59 ואילו בתחום של בריאות ורווחה אנחנו במקום ה-35.
עוצמתה הרכה של ישראל הייתה נכס אסטרטגי מאז הקמתה, והממשלות השתדלו לשמור עליה כמיטב יכולתן, אם במישור העשייה ואם במישורי שיתופי הפעולה הבין-לאומיים, מדיניות החוץ וההסברה. בשנה האחרונה נסדקה עמוקות העוצמה של ישראל. ביחס ישר הידרדר מעמדה הבין-לאומי ואנחנו הולכים ומתקדמים למצב גרוע של "עם לבדו ישכון". הסדקים בעוצמה הרכה של ישראל יפגעו בכל רובדי החברה, בין שהם בעד המהפכה המשפטית או נגדה. השנה האחרונה שילבה את ישראל בצורה "מצוינת" בתוך המאפיינים העלובים של השכנים שלנו. מהיותנו מדינה חזקה, אמיצה, מלוכדת, אטרקטיבית והייטקיסטית אנחנו הולכים ומצטרפים באי-גאון למאפיינים העלובים של מדינות המזרח התיכון. אם לא נעצור את הרגרסיה, נהיה שם על-מלא בתוך שנים ספורות. עד לאן יגיע הטמטום של מקבלי ההחלטות? מדוע בשם "הצדק והיושר" שלהם הם פוגעים אנושות במותג ישראל? לאלוהים פתרונים.
4 תגובות
גם המכה שאנו חוטפים לא תואיל לתדמית. אמנם זה לא ממש בכיוון שעליו כתבת, אבל זה יחליש את מעמדנו. במיוחד לאור מה שעוד צפוי
המלחמה שהתחילה והתוצאות שלה יורידו אותנו עוד יותר
נכון מאוד
ואתם לא מבינים בכמה יוריד
זה הזמן להחזיר לעצמנו את תדמית הכוח והעוצמה
אחרי הניצחון נחזור לטפל בפרמטרים האחרים