מי מפחד מבית הדין הפלילי הבינלאומי?

חקירת פושעי המלחמה הלובים בבית הדין הפלילי בהאג
תמונה שלניצה
פרופ' ניצה נחמיאס

בהאג, בירת הולנד, פועלים שלושה בתי דין בינלאומיים שתפקידם לבצע את החלטות משפחת העמים כפי שהן מתקבלות בסוכנויות השונות של האו"ם. שניים מתוך שלושת בתי הדין קיימים כבר למעלה ממאה שנה והוקמו על ידי ארגון חבר הלאומים, אותו ארגון שהחליט על המנדט הבריטי בארץ ישראל. בית הדין הבינלאומי השלישי הוא "צעיר" יחסית, והוקם בשנת 2002, והוא שונה במהותו משני בתי המשפט האחרים.

שני בתי המשפט ה"ותיקים" דנים בסכסוכים בין מדינות – האחד דן בסכסוכים מדיניים בין המדינות, והשני דן בסכסוכים "אזרחיים-כספיים". בית הדין ה"צעיר" הוא בית דין פלילי, והוא דן בעבירות על החוק הבינלאומי המבוצעות על ידי "אזרחים מן השורה", והנוגעות לשלושה תחומים: פשעי מלחמה, רצח עם, ופשעים נגד האנושות. בית הדין הפלילי משמש גם כמשטרה חוקרת וגם כפרקליטות המוציאה כתבי אישום וגם כמו הרשות השופטת, אשר לאחר החקירה – הגשת כתבי אישום וקיום משפט כהלכתו – גוזרת פסקי דין על הנאשמים.

כאמור, בית הדין הפלילי הבינלאומי משמש כשלוש ערכאות: ערכאה חוקרת, ערכאה מאשימה, וערכאה שופטת. בית הדין הפלילי מתחיל לפעול לאחר שמדינה חברה באו"ם או מועצת הביטחון מעבירות אליו בקשה לחקור אירוע מסוים או אנשים מסוימים, שנחשדים בביצוע הפרות של החוק הבינלאומי.

לאחרונה פנתה מועצת הביטחון לבית הדין הפלילי הבינלאומי בבקשה לחקור פשעי מלחמה שביצעו אנשי צבא בלוב, לאחר מותו של קדאפי. אנשי הצבא היו חלק מקבוצה צבאית שרצתה להשתלט בכוח על השלטון בלוב. במסגרת המאבק על השלטון בוצעו בלוב פשעי מלחמה שגרמו להרג של אלפי אזרחים. האזרחים נקברו בקברי אחים ואלה התגלו על ידי האו"ם. השבוע הודיע בית הדין הפלילי בהאג על הוצאת ארבעה כתבי אישום וצווי מאסר (INTERNATIONAL ARREST WARRANTS) לארבעה אנשי צבא לובים, שלכאורה היו אחראים על הרג האזרחים. בית הדין הפלילי מתכוון להוציא עוד ארבעה כתבי אישום ופקודות מעצר לארבעה אנשי צבא לובים נוספים החשודים בפשעי המלחמה.

אזרחי לוב רוצים שהפושעים ייענשו, הם רוצים צדק עבור משפחות הנספים. ברם למרות מאמצי בית הדין הפלילי ולמרות הוצאת כתבי המאסר הבינלאומיים, אזרחי לוב אינם מאמינים שפעולות בית הדין הפלילי אכן יביאו להענשת הפושעים. התובע הראשי של בית הדין הפלילי הבינלאומי, המשפטן הבריטי קארים קאן, טוען כי האזרחים בלוב אינם מאמינים שלבית הדין הפלילי הבינלאומי יש את הכלים המתאימים להעניש את הפושעים. אולם כל המדינות החברות במועצת הביטחון ואפילו ארה"ב שאינה חברה בבית הדין הפלילי הבינלאומי, מחזקות את ידיו של בית המשפט ומבטיחות תמיכה מלאה וסיוע ככל שיידרש כדי שהצדק ייעשה.

כדי לבצע את צווי המאסר הבינלאומיים חייבים לאתר את הנאשמים, לעצור אותם ולהסגירם לבית הדין הפלילי בהאג. את הפעולות האלה צריכה לבצע הממשלה הנוכחית השולטת בלוב. מתי ואיך הן תתבצענה, נדע בהמשך.

לדעתי, ישראל צריכה להיות קשובה לכל מה שקורה במערכת המשפט הבינלאומית, משום שבעקבות פעולות שונות של צה"ל גם אנחנו יכולים להיות על הכוונת של בית הדין הפלילי הבינלאומי. יש לזכור את פרשת המרמרה וכן פרשות אחרות שגרמו למעורבות בינלאומית בעקבות פעולות צבאיות שביצענו בעיקר בעזה אבל גם בלבנון.

לסיום, חשוב מאוד לזכור שאנחנו לא יכולים לפנות לבית הדין הפלילי הבינלאומי בבקשה לעצור ולשפוט טרוריסטים פלסטינים שרוצחים אזרחים ישראלים, מכיוון שמדינת ישראל בחרה שלא להיות חברה בארגון בית הדין הפלילי הבינלאומי. אי לכך, בית הדין הפלילי בהאג יכול להוציא צווי מעצר בינלאומיים נגד אזרחים ישראלים. מצב זה מעמיד כל אזרח ישראלי ששירת בצבא במצב לא פשוט. לסיכום, אל לנו לזלזל בבתי הדין הבינלאומיים!

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

6 תגובות

  1. עושה רושם שרוב ממשלת ישראל עושה הכל להתגרות בארצות שתומכות בנו. זה עלול להתפוצץ לנו בפנים

  2. אם חס וחלילה זה יהפוך לרלוונטי וישראלים יתבעו בגופים משפטיים עולמיים, יהיה קשה מאוד לבטל זאת. לכן לא לזלזל

  3. ניצה- תודה למאמר החשוב, אך יש מקום לדיון נרחב במסקנות ודרכי התמודדות עם התופעה שבעיקרה השימוש בבית הדין הבינל הוא מכשיר תעמולה אנטי ישראלי והדבר האחרון הקשור לצדק, כפי שמתרגמנית של האום לא יכלה להאפק ותוך כדי שידור הביעה דעתה על האיפה והאיפה שהאום למשל פועל נגד ישראל, המאמץ סטנדרטים מחמירים כלפיה שאינם קיימים כנגד אף מדינה אחרת בעולם. יש בכך מישום עיסוק סיזיפי שכן כל מה שישראל תעשה כדי להגן על עצמה- ישמש את אויבה ותומכיהם כדי להוקיע ולהגביל את חופש הפעולה. להגיד כמו בן גוריון "אומ שמומ" כבר לא רלוונטי, וכל מח"ט הנאלץ לצאת לקרב עם עורך דין צמוד- זה כמו ללכת עם עזיקון הפוגע ביכולת הלחימה של הצבא. ופתרון- אין!! במיוחד כאשר חוקי המלחמות שנוסחו בין שתי מלחמות העולם- אינם מאפיינים מלחמה נגד כנופיות טרור המוצאות מחסה מאחורי אזרחים. נגזר עלינו

  4. בכל העולם שוחטים כל יום אנשים בכל מיני ארצות בגלל מריבות בין ארצות ובין דתות ובין קבוצות אתניות. דווקא אלינו נטפלים. למה זה כל כך עקום ומעוות?

  5. כאשר יתחילו בארץ להבין את גודל הבעיה, כבר לא ניתן יהיה לשנות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של דורון

גַּלִּי

שיר על "כולם"