מלחמת התשה

רוסיה ואוקראינה, לאן פנינו?
תמונה של סטיב
סטיב בלחסן

פלישתה של רוסיה לאוקראינה, שכנתה ממערב, החלה לפני כשנה (פברואר 2022). נכון לכתיבת שורות אלו המלחמה עדיין נמצאת בעיצומה. מבחינת רוסיה מטרת-העל של המלחמה הייתה להוביל לשינוי הסדר העולמי ולמיצובה של רוסיה כמעצמה עולמית רבת השפעה. המלחמה המתנהלת בין הצדדים היא מלחמה ארוכה, יקרה וללא סממני הכרעה כלשהם, מלחמת התשה.

כניסתה של רוסיה לעימות צבאי עם אוקראינה החלה בשאיפה שלא להסתבך במערכה צבאית ממושכת ולהביא לשינוי במדיניות של ממשלת אוקראינה ושל העומד בראשה. זה מספר שנים שרוסיה מביעה התנגדות פעילה להתקרבות למערב של מדינות ברית המועצות לשעבר, אוקראינה ביניהן. כמו כן רוסיה מתנגדת לחיבורן למוסדות האיחוד האירופי ולברית נאט"ו.

הנשיא פוטין רואה את המתרחש בחצר האחורית של ארצו כניסיון המערב להיכנס ולתקוע טריז בינו לבין אוקראינה. לתפיסת הנשיא הרוסי, רוסיה ואוקראינה הן "אומה אחת". הדרישות שהעלה ערב המלחמה לא באמת השתנו: הוא דורש כי נאט"ו תתחייב שלא להרחיב את פעילותה במזרח אירופה ושלא יוצבו טילים או אמל"ח כלשהו סמוך לגבולותיו.

הסנקציות החריפות אשר הושתו על רוסיה לא הרשימו במיוחד את הנשיא הרוסי. בד בבד, הבידול של רוסיה בזירה הבין-לאומית הוביל את איראן, אשר נתונה אף היא לסנקציות כלכליות כבדות, לאחד את השורות כנגד המשטר האמריקני. כאמרה הידועה "האויב של האויב שלי הוא חברי הטוב".

בחודשי הקיץ האחרונים פנתה רוסיה לאיראן ורכשה כטב"מים מתאבדים, ואלו נכנסו לזירת הלחימה. כניסת אמצעים אלו לצד האירועים שהתרחשו ב-22 באוקטובר האחרון מעידים כי הכלים הנ"ל אופרטיביים. אין ספק כי כניסת השהאד-136 היא מקור לדאגה למערב בכלל ולישראל בפרט. כעת ישראל בוחנת ומפתחת אמצעים כדי ללמוד על תכונותיו לעומק. לעניות דעתי, בעת עימות בזירה הצפונית ישתמשו בו אויבינו המשמשים כגרורותיה של איראן, קרי חזבאללה.

אין חולק כי מחווה זו של איראן ועמידתה בעת משבר לצד רוסיה מולידה ועוד תוליד תגמול הולם. החלטה אסטרטגית זו מצד איראן, בעוד ששיחות הגרעין מתקיימות בעצימות כזו או אחרת, היא החלטה כבדת משקל, ביודעין שעוד יבוא היום שבו היא תפדה את שכרה מול רוסיה. הברית ביניהן תתבטא במספר תגמולים, כגון מניעת הצבעה באו"ם או מרחב פעולה חופשי של איראן במזרח התיכון, באוויר ובים.

לשתי המדינות אינטרס משותף ב"סדר עולמי חדש". מחד גיסא רוסיה מבקשת לחזור ולמצב את עצמה כמעצמת-על, ומאידך גיסא איראן מבקשת לשלוט במרחב ולהחיל את מבוקשה.

לסיכום, שנה לאחר פרוץ מלחמת רוסיה ואוקראינה אין הכרעה ברורה. כל אחד מהצדדים מתבצר בעמדותיו. רוסיה נחשפת במערומיה מול העולם עם ציוד ישן ולא שמיש ברובו. אוקראינה, מדינה שרבים הספידו טרם תחילת המלחמה, מתגלה כשחקן אמין, נחוש וחזק. איראן אינה שוכחת ולו לרגע את האינטרסים שלה ואת מאבקה על עיצוב המרחב תוך השלטת הסהר הערבי השיעי. ואילו ישראל חייבת לעקוב בדאגה אחר ההתפתחויות וללמוד בכל עת על הכלים והאמל"ח שאיראן מפתחת ומייצרת. חשוב שנבין כי הניסוי שלהם בזירת קרב אמיתית נועד לשרת את יום הדין – מבחינתם העצם בגרון במרחב היא ישראל, כמקור הרע והצרות.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

7 תגובות

  1. הרוסים לא צדיקים
    בטוח
    גם האוקראינים לא כל כך
    תחשבו על זה

  2. אני מקווה שמישהו אצלנו חושב היטב על הצעדים מול האיראנים כשכולם עסוקים רק בפוליטיקה פנימית

  3. זה לא ימשיך עוד הרבה זמן. עד אמצע השנה יסתיים. איך? לא יודע. אבל יסתיים.

  4. האירנים סאת הבעיה שצריכה להטריד אותנו. והיום פרסמו שהם מקימים מפעל אדיר ברוסיה שייצר כלי טייס לא מאויישים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך