תנו לפוטין גזרים

כיצד לסיים את המלחמה באוקראינה?
תמונה של אפרים כהנא
ד"ר אפרים כהנא

אוקראינה איננה חברה בנאט"ו, ובמערב שמחים על כך. אילו אוקראינה הייתה חברה בנאט"ו, יתר חברות הברית הצבאית היו מחויבות לחוש לעזרתה ולאחוז בנשק נגד רוסיה התוקפנית. יחד עם זאת, גם ללא נטילת תפקיד בלוחמה ממשית נגד רוסיה, נאט"ו מעורבת בנעשה במלחמה באירופה.

לפי שעה המדינות החברות בנאט"ו מתחבטות בשאלה כיצד יש לסיים את המלחמה של רוסיה. יש מדינות הסבורות כי יש להסתפק בשביתת נשק בלבד ויש מדינות הסבורות כי כדי לסיים את המלחמה על רוסיה לסגת מכל השטחים האוקראיניים שכבשה, כולל חבל דונבאס וחצי האי קרים. אלה הדוגלים בכך שעל רוסיה לסגת מכל השטחים שכבשה מאוקראינה מתבססים על העיקרון שנקבע באירופה לאחר מלחמת העולם השנייה: "אין יותר שינוי גבולות בכוח באירופה". לעומתם, אלה הדוגלים בשביתת נשק מיד, כאן ועכשיו, חוששים שהמשך הלחימה יגרור הסלמה גרעינית.

בתחילת המלחמה בפברואר 2022, הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין העמיד את כל כוחותיו הגרעיניים במצב הכן. ב-21 וב-30 בספטמבר איים פוטין בשימוש בנשק גרעיני כדי להשיג את יעדיו הטריטוריאליים. חשוב לציין כי מלכתחילה לא הייתה לרוסיה כוונה לכבוש את כל אוקראינה. פוטין העמיד לצורך המלחמה באוקראינה צבא בסדר גודל של 190,000 לוחמים. גם פוטין יודע כי עם צבא בסדר גודל כזה לא ניתן לכבוש מדינה כמו אוקראינה. כדי להמחיש זאת, עם פרוץ מלחמת העולם השנייה שיגרה גרמניה הנאצית צבא של מיליון וחצי לוחמים לכיבוש פולין. זהו הסד"כ הנדרש לכיבוש מדינה כמו פולין או אוקראינה.

עוד בתחילת המלחמה של רוסיה נגד אוקראינה הכריז נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן כי לשימוש בנשק גרעיני מצד רוסיה תהיינה השלכות קטסטרופליות. איום זה מצד ביידן היה אפקטיבי ומיתן את האיומים הגרעיניים של פוטין. שימוש בטיל טקטי גרעיני בשדה הקרב לא היה מקדם את מטרותיו של פוטין לניתוק אוקראינה ממחנה המדינות המערביות.

מטרת נאט"ו צריכה להיות לגרום לרוסיה לסגת מכל השטחים שכבשה באוקראינה אך מבלי שהדבר יגרום להשפלתה. כדי להשיג מטרה זו על נאט"ו לתת גזרים לפוטין, והם:

  1. חידוש השיחות על היקף הכוחות הקונבנציונליים באירופה והגעה להסכם עם רוסיה שבמסגרתו הכוחות הקונבנציונאליים יורחקו מהגבולות.
  2. חידוש השיחות לגבי השמיים הפתוחים באירופה כך שהלוויינים מהחלל יוכלו לאמת את מימוש הסכם הכוחות הקונבנציונליים באירופה.
  3. חידוש ההסכם על פירוק הטילים הבליסטיים לטווח בינוני המוצבים באירופה, למעט הטילים האסטרטגיים המוצבים באיסלנד ובהרי אורל.
  4. חידוש ההסכם על הגבלת הטילים ההגנתיים וקביעת מכסות לגבי מספר הטילים ההגנתיים שיהיו מותרים לכל אחד מהצדדים.
  5. חידוש אמנת START בנוגע לטילים ההתקפיים האסטרטגיים.
  6. הסכמה בין המעצמות הקבועות באו"ם לגבי השימוש בנשק גרעיני במקרה של סכנה קיומית והגדרתה של סכנה קיומית.

האיום של ביידן לגבי תוצאות קטסטרופליות במקרה שפוטין ישתמש בנשק גרעיני אינן אפקטיביות עוד, ולפיכך על נאט"ו לשאוף לסיום הסכסוך שייראה בעיני כל הצדדים כמצב של win-win, שבו כולם יוצאים נשכרים מסיום המלחמה.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

14 תגובות

  1. השאלה היא אם פוטין יסתפק בגזרים. אישיותו מצביעה על כך שהוא לא יסתפק בפחות מנתחי בשר

  2. נראה לי שפוטין היה שמח "לרדת מהעץ", אבל קשה לי להאמין שהוא יוותר על כל השטח שכבש כי לאחר מכן הוא יעמוד מול העם הרוסי ויאלץ לתת כמה הסברים שכול התשובות עליהם קטסטרופליות לכהונתו, עתידו ויתכן אפילו חייו.
    מצד שני יש את נשיא אוקרינה זלנסקי שחש ש"הרוח נושבת לטובתו" שלא בטוח שיסכים לחלק "גזרים" לפוטין, אדם שפלש לארצו, החריב ערים והרג בחייליו והאזרחים.
    הוא ירצה לראות את רוסיה מתפלשת על הברכיים.
    כאן נשאלת השאלה מה אירופה רוצה כי היא שתקבע.
    זלנסקי חי על העזרה האירופאית והאמריקאית, הם סוגרים את ה"ברז", "סוף הסיפור.
    השאלה מי ימצמץ הראשון כי המנצנץ, אולי רומז על חולשה, וחולשה גורמת לצד השני להימצא בעמדה טובה יותר במשא- ומתן.
    פוטין כבר הפסיד, זלנסקי כבר ניצח, אין כאן תיקו, זה ברור לשני הצדדים, לדעתי, והלוואי ואני טועה, הם ימשיכו לכתוש אחד את השני "על אש נמוכה יותר" והעולם יתרגל, העולם מתרגל לכול דבר.
    דבר אחד בטוח, המלחמה הזאת חידדה את העימות בין מזרח למערב, בין מדינות שמצדדות במערב למדינות שמצדדות במזרח ואנחנו אולי צועדים לעידן חדש של ה"מלחמה הקרה" אבל כולם בתנאים גרועים יותר. היום, אני לא רואה מנהיגים בעלי שיעור- קומה, באף אחד מהצדדים.

  3. מאמר מעולה של ד״ר אפרים כהנא שמסביר בצורה נאותה, כיצד אולי ניתן לצאת מהכאוס שנוצר בעקבות הפלישה של רוסיה לאוקראינה.
    המחבר צודק מאוד שצריך למצוא דרך להידברות עם פוטין ולהציע לו ״גזרים״, אך כמובן לא על חשבון שלמותה ועצמאותה של אוקראינה.

  4. זה רק יגביר לו את התיאבון ואז הוא ירצה גם אננס. מה יעשו אז?

  5. כנראה שעוד לא תפסתם שזה לא רק פוטין. אם הוא ילך יבוא מישהו אחר במקומו שיהיה אולי יותר גרוע. את רוסיה מנהלת שכבה של אלפי קצינים לשעבר במנגנונים סובייטים למיניהם שהשתלטו בכוח על נכסים אדירים של המדינה הכי גדולה ועשירה במקורות טבעיים בעולם. פוטין הוא המפקד התורן. אחרי שרוסיה הסובייטית התפרקה המדינה נכנסה לתהליך של התדרדרות שנמשך עשרות שנים אחדות. כעת הם מתרוממים מחדש. לא בלי בעיות. עם הרבה קשיים. אוקראינה הייתה בשבילם "קאזוס באלי". לפני 8 שנים הם כבשו בחזרה את קרים. עתה הם כבשו כחמישית משטח אוקראינה. אין מצב שהם יוותרו על זה. הרוסים כבר ניצחו. זלנסקי עשה טעויות נוראות כשנכנס למלחמה במקום להשתוות עם הרוסים. את הנזק שנגרם לאוקראינה ייקח כמה דורות לתקן. הסנקציות שהמערב הטיל פגעו במערב יותר מאשר ברוסים. למעמד השולט ברוסיה לא אכפת להקריב עשרות אלפי חיילים. הם רגילים לזה. כך הם נוהגים כבר במשך כמה דורות. האמריקאים גם טעו. הם לא יכניסו חיילים למלחמה עם רוסיה. הם יתנו סיוע צבאי שמשמעותו כסף מהאוצר הפדרלי האמריקאי לטייקונים בעלי התעשיות הביטחוניות בארה"ב. האוקראינים מקבלים ברזלים ופלסטיקים שממילא הולכים להם לאיבוד. יש פה גם קצת שחיתות אמריקאית (כולם היו בניי – זוכרים?). אז חברים יקרים, תתעוררו מהפנטזיות שלכם.
    והלקח כלפי ישראל – לא להתערב. לשמור כמה שיותר מרחק. היה לנו ראש ממשלה טיפש שחשב שהוא יתווך בין פוטין וזלנסקי. הדבר היחיד שאנו מצווים לעשות הוא לקלוט באופן מיטבי פליטים שמגיעים משם. לא יותר ולא פחות.

    1. על קצה המזלג – כי זה ביידן. כי יש לארה"ב אינטרס להחליש את רוסיה, לא יותר. כי הסנאט לא יאשר הכנסת חיילים אמריקאים למלחמה עם רוסיה בגלל תמלוגים שבנו של ביידן מקבל מחברת האנרגיה של אוקראינה.

  6. ההחלטות ההזויות של פוטין בימים האחרונים מעידים כנראה שמשהו חמור עובר עליו. נקווה רק שלא יעשה שטויות של מי שאין לו מה להפסיד

  7. הלוואי שלא יזכרו בדפי ההיסטוריה כמי שגרם לקטסטרופה בין לאומית היסטורית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

עצרו

מלחמת שנת היובל

דרכינו הנסתרות לציין יובל למלחמת יום הכיפורים

תמונת דוד

הפריימריסט

חמשיר לקראת הבחירות המוניציפליות