ב-9 בנובמבר נאם נשיא צרפת עמנואל מקרון בבסיס של חיל הים הצרפתי בעיר טולון שעל חוף הים התיכון, ובדבריו הודיע על שינויים בכוננות הצבאית של צרפת. לפי דבריו, ההערכות העדכניות הן שיש הסתברות גבוהה למלחמה "באינטנסיביות גבוהה" במזרח אירופה. הערכות אלו אינן מפתיעות לנוכח הסלמת התוקפנות של רוסיה במלחמה באוקראינה: היא שיגרה טילים לעיר בשטח פולין ומאיימת להשתמש בנשק גרעיני נגד אוקראינה.
כמסקנה מן ההערכה הזאת החליטה ממשלת צרפת להגדיל את תקציב הצבא בשנת הכספים הקרובה ב-7.4%. התקציב ב-2023 יהיה 44 מיליארד יורו. התוספת לתקציב מיועדת לאפשר לצבא לרכוש ציוד כמו טנקים, תחמושת ומערכות הגנה מתקדמות נגד טילים ולהגדיל את תקציב האימונים. רמטכ"ל צבא צרפת הגנרל תיירי בורקרד אמר שבכוונתו להכין דיוויזיה אחת לפחות שתהיה בכוננות להפעלה מיידית. בנאומו הבהיר הנשיא שצרפת תמשיך במדיניות של סולידריות עם בעלות בריתה באיחוד האירופי ותהיה חברה נאמנה בארגון נאט"ו ותפעל במסגרתו.
הודעתו של נשיא צרפת מהדהדת את האמירה "הרוצה בשלום ייכון למלחמה", בלטינית: "Igitur qui desiderat pacem praeparet bellum". את האימרה מייחסים לסופר פובליוס פלאביוס וגטיוס רנאטוס, שחי במאה ה-4, אבל הוא כתב בספרו שהוא הסתמך על כתבים של קאטו (שחי מאות שנים קודם לכן, עוד בזמן הרפובליקה) וכתבים נוספים.
זה הזכיר לי סיפור ששמעתי לפני שנים ממדריכת תיירים בטירת וינדזור. על הקירות באולם האירוח המרכזי של הטירה היו תלויים מאות רובים מהסוג שהיה בשימוש במאה ה-18. המדריכה הסבירה שבאולם הזה היו מקבלים את פניהם של שגרירים שהגיעו לבריטניה. המלך רצה שהם ייווכחו שיש לו מספיק רובים כדי לחמש צבא גדול.
5 תגובות
אחת התועלות שיצמחו ממלחמת אוקראינה היא התלכדות נאטו והתעצמותה. חדוב לעתיד העולם
לא נשכח שהיא אחת מארבע מעמודי התווך של נאטו
לד"ר אליהו בורוכוב,
תודה על המאמר ועל הידיעה כי צרפת מתגברת את צבאה. אמנם השלטון שם מנסה להציג את הרושם שתגבור זה נועד לחזק את ההרתעה נגד רוסיה, אבל זו גנבת דעת ביודעין. אנא שים לב, ונכון כתבת שהצרפתים מכינים דיביזיה להפעלה מידית. אכן כך. אבל כל מי שקצת בקיא בענייני צבא יודע שלהפעלה מידית אפשר להקים ולאמן רק דיביזיה של חיל רגלים. לא חיל אוויר, לא שריון ובוודאי לא מערכות הגנה או התקפה באמצעות טילים. המסקנה היא שהנשיא מקרון וממשלתו מכינים כוח חי"ר צבאי שיהיה בכוננות להפעלה מהירה נגד מהומות רחוב במדינה. את הטריגר להכנת כוח מסוג זה קיבל הממשל הצרפתי מהמהומות שהתחוללו בעקבות מה שקרה בקטאר. ראה מאמרו המאלף של סטיב בלחסן מהיום באתר זה.
כל הכבוד לממשל הצרפתי שלא רק מדבר אלא גם מתכוון להתכונן טוב יותר. ודרך אגב ביטחון פנים הוא לא פחות חשוב, כדאי שיבינו זאת גם בישראל
תגובה ליצחק דגני
(1) הצרפתים הגדילו גם את התקציב למערכות הגנה מפני טילים.
(2)תגבור הצבא יכול להועיל גם לצרכי השכנת סדר בערים ובשכונות שבהן גרים מהגרים מוסלמים, וגם לריסון התוקפנות של פוטין.
(3)כל המדינות החברות באיחוד האירופי ובנאטו הגדילו את תקציבי הצבא שלהן.