כשהחלה הפלישה לאוקראינה לפני כשמונה חודשים, לא ציפו שני הצדדים הניצים כאחד לתוצאה שבפניה הם נמצאים עתה. מפח הנפש של פוטין מביצועיו העלובים של צבאו, גרמו לו להחליף את מפקדי הכוחות באוקראינה בקצב מסחרר, וכן לשנות לחלוטין מעת לעת את טקטיקות הלחימה בשטח.
בעת מלחמת האזרחים בסוריה, הועברו יחידות רוסיות רבות ומגוונות לסוריה על מנת שיצברו שם ניסיון קרבי ויבחנו מערכות נשק חדשות. כשהחלה הלחימה באוקראינה, הופנו כוחות מנוסים אלו, על הגנרלים שלהם לאוקראינה, אך שם הם נחלו כישלון מוחלט. הסיבות לכך רבות ומגוונות. אציג שתיים עיקריות: ראשית, האויב הסורי מורכב בעיקרו מכנופיות הרכובות על רכבי שטח, ורבים מחייליו הם בכלל שכירי חרב; שנית, שטח הלחימה בסוריה מתאפיין במדבריות חשופים ורחבי ידיים, בניגוד לאוקראינה שמרבית שטחיה מכוסים יערות, שדות וערבות מוריקות. לשון אחר, אין שום קווי דמיון בין הלחימה בעבר בסוריה לבין זו המתנהלת עתה באוקראינה, ולכן הניסיון הרוסי שנצבר בסוריה, התגלה כלא מועיל באוקראינה.
להערכתי, גם הצד האוקראיני, אף שהיה נחוש להילחם ולהגן על המולדת למן הרגע הראשון, לא ציפה למצוא עצמו בסיטואציה הנוכחית לאחר שמונה חודשי לחימה. למעשה הצבא האוקראיני עבר הליך מזורז שהדהים גם את פוטין, משום שהוא לא האמין ביכולתה, אולי אף ברצונה של ברית נאט"ו, להתאחד כאיש אחד ולתמוך באופן מסיבי באוקראינה ולספק לצבאה מערכות נשק מהותיות. יתרה מזאת, פוטין הופתע אף יותר משום שהעריך כי מדינות נאט"ו ימאסו בתוך זמן קצר בתמיכה באוקראינה משום שהן ייאנקו תחת הנטל הכספי הכרוך בכך, ואז יפנו ללחוץ על קייב כדי שתתגמש ותיכנס למשא ומתן להשגת הפסקת הלחימה, ולא כך קרה.
ראוי לציין שתי עובדות שדי בהן כדי להבין איזה מהפך עבר הצבא האוקראיני בשמונת חודשי הלחימה, אותו צבא שפוטין והגנרלים שלו זלזלו בו וביכולותיו. בשל גיוס החובה שהוכרז באוקראינה וההיענות הרבה מצד האזרחים, הפכה היום אוקראינה, מבחינת כוח אדם, לאחד משני הצבאות הגדולים באירופה (השני הוא צבא צרפת, ולהוציא צבא רוסיה). זאת ועוד, רק ארה"ב לבדה העבירה לאוקראינה בשמונת חודשי הלחימה סיוע צבאי בסכום דמיוני של כמעט 18 מיליארד דולר! כדי להבין עד כמה הסיוע הכספי הזה יוצא דופן, אציין שמדינת ישראל שנמצאת באופן מסורתי בראש רשימת מקבלי הסיוע הצבאי מארה"ב, מקבלת מדי שנה 3.3 מיליארד דולר "בלבד".
במצב העניינים הנוכחי ולנוכח התמורה שחלה בחזית הלחימה, הצבא הרוסי מנהל עתה מגננה על הקרקע, ונטש למעשה כל יוזמה התקפית. יותר מכך, אפילו מינויו של מפקד חיל האוויר למפקד הכוחות הרוסיים באוקראינה, מעיד על כך שהרוסים החליטו לפעול בעיקר וכמעט רק "מנגד" (מרחוק) וזאת באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים, רקטות וטילים שאינם מחייבים התנגשות פרונטלית בשדה הקרב וכמובן חוסכים אבדות בחיים וציוד. מאחר שלמיטב ידיעתי הצבא האוקראיני אינו מפעיל בלחימה מסגרות אחודות גדולות כשל חטיבות ו/או דיביזיות, אזי גם מטרות צבאיות כבדות משקל לתקיפה לא בדיוק נמצאות בידי הרוסים.
למעשה האוכלוסייה האזרחית האוקראינית נותרה כעת כיעד עיקרי לתקיפות הרוסיות. הרוסים, שהחוק הבינלאומי אינו בדיוק בראש מעייניהם, מנסים ואף ימשיכו לרכז מאמצים בתקיפת אוכלוסייה אזרחית ותשתיות אזרחיות, זאת במטרה לגרום לדמורליזציה בקרב האזרחים שייוותרו בחורף האוקראיני הקשה ללא גז, חשמל, ולא אחת אף ללא מזון בסיסי. תקוותם של הרוסים היא שלבסוף יעלה בידם לשבור את רוחם של האזרחים האוקראינים עד אשר זעקתם תגרום לשלטון בקייב להרים ידיים.
כאן המקום להזכיר שני כוחות נוספים הפועלים ברקע: איראן וסין. ראשית, כמה מילים לגבי סין. רבות כבר נכתב על הנשיא ביידן. עסקו בגילו, בהתנהלותו ואפילו היו מי שפקפקו בצלילותו. אולם הנשיא האמריקאי הוכיח לעולם וגם לסינים כי הקו הבדלני שאפיין את הנשיאים שקדמו לו, הוא ממנו והלאה. התמיכה האמריקאית חסרת הפשרות באוקראינים באספקת מערכות נשק ומתן תקציבי עתק, נועדו בין היתר גם לצנן את הרצון הסיני לעשות כ"מעשה פוטין" ולהשתלט בכוח על טאיוואן, אם מסיבות היסטוריות ואם בשל הבונוסים הצפויים לסינים שם, כגון השתלטות על חלק מהותי מתעשיית השבבים העולמית. שבבים חכמים אלו הפכו בשנים האחרונות למרכיב יסודי וחיוני בכל פיתוח של אמצעי לחימה מודרניים. למסר האמריקאי יש להוסיף כמובן את ביקורה של יו"ר בית הנבחרים הגב' ננסי פלוסי, ביקור שהתקיים חרף האיומים הסיניים שקדמו לו, שכללו אף איומים בפעולה צבאית.
באשר לאיראן, ברור למדי שהאיראנים ניצלו היטב את העובדה שהצבא הרוסי ואף מערכות הייצור הצבאיות שלו התגלו במלוא מערומיהם. הידוק היחסים בין טהראן ומוסקבה, אמוּר, בראייה האיראנית, להפוך את רוסיה לבת-ברית קרובה עוד יותר, כזו שיקל עליה לשמור להבא על האינטרסים האיראניים במזרח התיכון בדגש על סוריה. למשל אולי לגרום לרוסים להצר ולצמצם סוף סוף את צעדיו של חיל האוויר הישראלי בסוריה.
לגבי המל"טים האיראניים, הרי שמדובר בכלים פשוטים וזולים יחסית, שמהירותם איטית ומכאן שגם פגיעותם רבה. אולם אל יקל בעינינו הניסיון המבצעי שהאיראנים צוברים עתה באוקראינה, ושתוצאותיו יבואו ללא ספק לידי ביטוי בכלי הטיס ושיטות ההפעלה של כלים אלו, לכשנמצא אותם כאן מולנו. למרות זאת ומבלי להמעיט ביכולות האיראניות, עלינו לזכור כי גודלה של מדינת ישראל (בניגוד לאוקראינה) מאפשר הגנה טובה בהרבה מבחינת איתור חדירות יירוט והפלות כטב"מים, זאת בעיקר משום שלרשות מדינת ישראל עומדת מערכת מודיעין משובחת, מערך ל"א מתקדם ועימם משולב מערך הגנה אנטי-אווירית, שכמוהו אין בנמצא בשום מדינה אחרת בעולם.
בחודשים הקרובים, כשיגיע לאוקראינה השלג ולאחריו הבוץ, תיעצר הלחימה הפרונטלית בחזית (להוציא פעילות גרילה כזו או אחרת) ואת עיקר האש יספגו מהאוויר אזרחיה האומללים של אוקראינה. לכטב"מים / מלט"ים האיראניים יצטרפו כנראה גם טילי קרקע-קרקע איראניים לטווחים בינוניים (טילי "פאתח 110" ו"זולפיקאר") הנושאים ראשי נפץ במשקל מאות קילוגרמים, בניגוד לכלי הטיס המתאבדים הנושאים ראשי קרב במשקל של כ-40 קילוגרמים.
מאחר שאינני מחויב לאובייקטיביות בסכסוך זה, אומר רק שליבי ליבי עם אזרחיה האומללים של אוקראינה ולצפוי להם בחודשים הקרובים, אם כי לזכותם יש לומר, שכבר הוכיחו עד כה פטריוטיות ורוח קרב ראויים לציון.
21 תגובות
מרתק.
הסכום המוכר לי הוא 53 מליארד ולא מה שכתבת במאמר:
https://www.usatoday.com/…/ukraine-aid…/9674471002/…
אציין עוד שיש חבילה נוספת שעומדת כעת על שולחן הקונגרס לאישור של 725 מליון דולר:
https://www.aljazeera.com/…/us-announces-new-725m…
שקווין מקאקתי, יו"ר אופזציה רפובליקנית בקונגרס מאיים שלא יעבור אםי נצחו בחירות אמצע:
https://www.axios.com/…/republicans-ukraine-aid-mccarthy
קובי 53 מיליארד ועוד נכון לחודש מאי השנה לאחר 3 חודשי לחימה בלבד??? נראה לי שיש איזה בלבול בנתונים (אולי לאו דווקא הסיוע הצבאי אלא כלל התמיכה מהמערב). את זה מצאתי עכשיו: "הסיוע הצבאי האמריקאי לאוקראינה מאז 2014, לאחר פלישת רוסיה לחצי האי קרים, כבר הגיע ל־19.6 מיליארד דולר, בהם 17.5 מיליארד דולר מתחילת השנה הנוכחי
ללא ספק האוקראינים מפגינים יכולות ונחישות מעוררי הערצה, המערב לעומת זה , מסתפק בחימושם ולא ממש מבין שהאיום הרוסי ריק מתוכן, יש להניח שפוטים מבין שהדרך ממוסקבה מערבה, מובילה מהמערב למוסקבה וטילים גרעיניים יודעים לעוף גם לכיוונו. המגלומניה וחוסר ההכנה האסטרטגיים שלו גרמו וגורמים לרוסיה שגם כך התגלתה במערומיה, נזק אדיר, אבל אין לו למטורף רוורס בתיבת ההילוכים ולכן רק כוח יבלום את הטרוף, יש לארופה ניסיון עם מטורפים שלא עצרו אותם בזמן
להערכתי ולאור ביצועי צבאו, פוטין כבר מוכן/מבושל לעצור את "המבצע המיוחד" ולהכריז כי הושגו בו כל היעדים (בעיקר שחרור המחוזות המזרחיים והשבתם למולדת), אך לטנגו צריכים שניים וז'ילנסקי עם הרוח הגבית הנוכחית, ימשיך בשלב זה ללחוץ ולדחוק את רגלי הרוסים מערבה.
לדודי ירון
ללחוץ ולדחוק את רגלי הרוסים מזרחה – לא מערבה.
הערה: הרוסים כבשו כבר כ- 150.000 קמ"ר משטח אוקראינה כולל קרים.
עם כל המאמץ האוקראיני הם כבשו בחזרה משהו כמו 3000 עד 4000 קמ"ר. די שולי.
עד כה אוקראינה ממשיכה להיהרס. מיליונים רבים מאזרחיה הפכו לפליטים.
עשרות אלפים נהרגו ונפצעו. רכוש פרטי וציבורי שערכו מיליארדים רבים הושמד.
ייקח עשרות שנים לשקם את אוקראינה.
ברוסיה, למרות החולשה הבולטת של הצבא הרוסי, הנזקים מזעריים.
יצחק נכבדי
חוץ מטעות הסופר (מזרחה כמובן), לא מצאתי בכל מה שציינת בתגובתך, איזה שהוא קשר לנושאים/לנקודות שהעלתי המאמר
דודי ירון הנכבד,
בסה"כ הוספתי הערה למאמרך החשוב. לא תמיד חייבים להתנצח. להערכתי בסופו של דבר יתברר שמשטר פוטין (הוא בהחלט לא לבד) העלה מחדש את האינטרסים של רוסיה על סדר היום האירופי. לבי על אזרחי אוקראינה בשל הטעות הנוראה שעשו מנהיגיהם בדחיפה אמריקאית. רק לדבר אחד הנני מייחל בכעניין זה – שישראל לא תתערב בכלל בקטסטרופה האוקראינית.
אני דוקא מייחס חשיבות לעובדה שסין לא הצביעה עם רוסיה בהצבעה האחרונה באו"ם
יוסי, אני כיוונתי למתיחות שבין ארה"ב וסין. ההצבעה באו"ם יכולה להעיד על אי הנחת הסינית מהפלישה לאוקראינה, שהביאה למשבר כלכלי עולמי שפגע בעוצמה גם בסין והוריד את אחוז הצמיחה בכלכלה הסינית
רוסיה מפסידה מאוד מהמלחמה באוקראינה. התגלה דרוסיה זאת יומרה פוטינית ללא כיסוי. יהיו לזה תוצאות משמעותיות. גם בפוליטיקה הפנימית אם כי זה תהליך ארוך בשל אופי המדינה. אבל זה יקרה בסוף.
אין ספק שהפרסה בהתנהלות הצבא הרוסי ואפילו ההשפלה מבחינתם של רכישת מערכות נשק מאיראן, יורידו בעתיד את פרופיל האיומים והכוחניות הרוסית בעתיד. לגבי הפוליטיקה הפנימית, בהחלט סביר שיקומו עליו על פוטין
אני חושב שאתה קת יותר מידי אופטימי. האם העם האוקראיני לא ישבר? זאת השאלה.
איפה. כתבתי שהעם האוקראיני לא ישבר לאור מה שצפוי לאוכלוסיה האזרחית (החורף הקפוא וריכוז ההפצצות בעיקר עליהם)
קשה הנושא… החורף הוא איום אדיר כשאין דיור מסודר.
מה קורה אצלנו?
נראה לי שהבריחה למחוזות חוץ…
ולדעתי שני הצדדים יצאו מפסידים
ברגע שמדובר בכך שרוסיה צריכה כלי טיס וטילים מאירן, ברור לי שרוסיה הפסידה. כי כל המערב עם ארהב בראשו מספקים הרבה אמצעים יותר מתקדמים לאוקראינה וגם כסף ואוקראינה הופך לצבא שממומן על ידי המערב.
ומה דעתך על מטוסי הסילון הצבאיים שמתרסקים ברוסיה? מקרה או אקט לחימתי נגד הצבא של פוטין?
ממש לא אוהבת את העובדה שישראל לא מוכנה לעזור ממשית לאוקראינה. בצדק כעסנו כעם על מה שקרה במלחממת העולם בשואה. אז למה אנחנו עוצמים עיניים?
לא הכל נחתך ונקבע כשחור או לבן. לרוסים יש יכולות יצור לכטבמ"ים, אך דווקא כטבמ"י תקיפה לא פיתחו/יצרו ואלו אגב נמצאים בסה"כ במעט מדינות מדינות. חוץ מאיראן אין לאף מדינה כמות גדולה של כלים תוקפים כאלו כך שניתן לספק מאות כאלו בתוך ימים
ריטה צריך להיות ריאלים. האוקראינים צריכים רק להגנת קייב 10 מערכות כיפת ברזל ומדובר במדינה ענקית. לנו אין כיום אף מערכת מיותרת שלא לדבר על טילים שכדי לחדש את המלאי התחננו לאמריקאים שיממנו זאת. בקיצור, טכניקות ואמצעי עזר אפשר להעביר אך לא את מה שהם מבקשים לקבל.
אגב, לא כדאי להרחיק עם האוקראינים עד למלחמת העולם, משום שהתנהלותם אז הייתה בעייתית
לאוקראינים יש הרבה עזרה, יש להם כמעט כל מה שהם צריכים, והם יקבלו עוד. הבעיה שלהם היא מספר הלוחמים. מקווה שהם לא ישברו