בנאומיו הרבים של ולדימיר פוטין הוא יצא נגד היסודות של הציוויליזציה המערבית, שאותה אף כינה "אימפריית השקרים". המושל האבסולוטי של קרמלין ציטט לא פעם את הפילוסוף הרוסי הידוע איוון אילין, ממייסדי הפאשיזם הרוסי, הנודע בביקורת חריפה נגד המשטר הצארי ובקריאתו לכינון דיקטטורה ברוסיה.
ההיסטוריון האמריקני טימותי סניידר, מהמחלקה להיסטוריה ע"ש ריצ'רד לוין באוניברסיטת ייל, טוען כי ההשפעה המכרעת על האמונות של פוטין באה מאיוון אילין, שביקר הכול במערב, כולל את השיטה הכלכלית. לא במקרה באוקטובר 2021 בכנס חשוב שנערך בסוצ'י הכריז פוטין כי "הקפיטליזם הליברלי מת". לפני ימים אחדים, כשדיבר על המלחמה באוקראינה, אמר פוטין כי רוסיה טרם התחילה לעשות משהו רציני מבחינת המבצע הצבאי – ובכך שוב עורר זעם במערב. התבטאות זו, לצד אחרות, חושפת כי המאבק התודעתי שמנהל נשיא רוסיה אינו מתמקד רק במאבק נגד נאט"ו, שלטענתו התקרבו מדי לגבולותיה של רוסיה, אלא עוסק בנסיבות קיומו של המערב בכלל כמו גם בזהותו הליברלית. במקום אחר נאמר כי לאחר הטלת הפצצה הגרעינית המערב יירקב בגיהינום, בשעה שהנתינים שלו (ולא אזרחים) יגיעו לגן עדן כמו שהידים טובים.
בבסיס התבטאויותיו של פוטין עומדת אידיאולוגיה חדשה יחסית המבקשת לבטל את ההישגים של הציוויליזציה המערבית, ושמה – רשיזם. אידיאולוגיה זו עומדת ביסוד של הפרופגנדה הרוסית אשר מכוונת לדה-לגיטימציה של אוקראינה והמערב, שלדידו של פוטין עושה באוקראינה שימוש ציני, ובמילים שלו "המערב נאבק ברוסיה באמצעות חימושה של אוקראינה עד לאוקראיני האחרון". במסגרת האולטימטום שהגיש פוטין לנאט"ו בפרט ולמערב כולו בכלל דרש נשיא רוסיה ממדינות חברות בארגון להודות בטעות שלהן, להתנצל בפני הרוסים על ההתפשטות ועל הכנסת שחקנים חדשים, ולבסוף, במילותיו, "לעוף חזרה לגבולות של 1997". בעקבות התבטאויות אלה החלו חוקרים ופרשנים רבים לעסוק ב"רשיזם" בתור אידאולוגיה ייחודית אשר מסבירה את התוקפנות הרוסית באוקראינה לצד שרשרת האירועים שהובילה לכך. הבנת הרשיזם מאפשרת לנו לפענח כיצד רוסיה דורשת מהאוקראינים, ללא כל אפשרות לפשרה, לא רק לשלם לרוסיה פיצויים – כאילו אוקראינה היא זו שתקפה, אלא גם להכיר ברפובליקות הבדלניות שאותן היא "משחררת מהמשטר הנאצי" שיושב בקייב.
רשיזם היא תופעה פוסט-מודרנית ובו-זמנית תגובת נגד, מעין אנטי-תזה, לאידיאולוגיה של פוסט-מודרניזם. היא מעלה על נס שלושה יסודות: סובייקטיביות, שוויון אתני וקוויריות. המאפיין הראשון של רשיזם הוא ניסיון להציג נרטיב היסטורי סובייקטיבי של ייחודיות. רשיזם משתמש בזכות הסובייקטיבית של אומות להרגיש ייחודיות, אך שוכח שגם לאוקראינים יש בדיוק את אותה זכות להיות ייחודיים. פוטין, הרשיסט המרכזי, לא מכיר באומה אוקראינית: מבחינתו מדובר ב"אי-הבנה היסטורית" – יצור משונה שנוצר על ידי הבולשביקים והאימפריה האוסטרו-הונגרית על מנת לחתור תחת האימפריה הרוסית.
אידיאולוגיית הפוסט-מודרניזם, שלפיה כל נרטיב הוא סובייקטיבי ויש לו זכות קיום, מזכה את פוטין בהבנה מסוימת. לא במקרה המאמרים שלו מתפרסמים בכתבי עת מערביים ומנהיגי מערב כמו מקרון ושולץ מוכנים לנסוע למוסקבה ולשמוע בין היתר את הנרטיב הזה. הדבר מסביר את אמירת פוטין ש"אתם (המערב) לא רציתם לשמוע לנרטיב שלנו, אז עכשיו, בעקבות המלחמה, אין לכם ברירה אלא להקשיב לנו". הרשיזם מאשים את המערב בפייק ניוז ובשם הסובייקטיביות מרשה לעצמו לשקר בכל סיטואציה. הרשיסטים טוענים שאם המערב משקר אזי גם להם מותר לעשות זאת.
המאפיין השני של רשיזם הוא שוויון אתני בנוסח מערבי. מצד אחד רוסיה היא מדינה רב-אתנית, ואתנוסים שונים לצד קהילות דתיות שונות אינם מרגישים מאוימים. התקינות הפוליטית שעומדת בבסיסה של אידיאולוגיית הפוסט-מודרניזם תקפה גם ברוסיה. המיעוט הצ'צ'ני נהנה מזכויות יתר בדיוק כמו המיעוטים המוסלמיים בגרמניה, בבריטניה ובצרפת. גם היהודים באימפריה הרוסית הפוסט-מודרנית נהנים מאהדה ומקבלה. מצד שני ערך השוויון נשבר ברגע כשמדובר במדינות אחרות. "הגרוזינים, הארמנים, האזרים, הקזחים, ובמיוחד האוקראינים אינם שווים לנו", אומרים הרשיסטים. הם מוסיפים כי הם – במיוחד בני הרפובליקות הסובייטיות לשעבר – "נחותים מאיתנו". כלפי פנים הרשיזם הוא רב-תרבותי וגם שוויוני יחסית, אך הוא שוביניסטי וגזעני מאוד כלפי חוץ. לשם השוואה, הנאציזם הגרמני היה שוביניסטי הן פנימה והן החוצה, ואילו הרשיזם אינו בונה היררכיות פנימיות. הדבר מסביר מדוע רוב הקורבנות הרוסים באוקראינה הם, למרבה הפלא, לא רוסים אתניים. מי שאיבד את חייו במבצע הצבאי ברוסיה בדרך כלל שייך למיעוטים, כגון בורטים, טטרים וצ'צ'נים. נדיר למצוא רוסים אתניים תושבי הערים הגדולות בין כ-37,000 קורבנות של רוסיה במלחמה (נכון ל-14.7.2022). יש שיגידו כי לשלוח למלחמה את בני המיעוטים על מנת לשמר על האתנוס הרוסי בשלמותו – זוהי למעשה גזענות פנימית.
המאפיין השלישי של רשיזם הוא קוויריות. פוטין ומקורביו אינם מנהלים חיים מסורתיים עם משפחה מסורתית. בהיותם קווירים, הרשיסטים נלחמים בקוויר המערבי בכל הכוח. האליטה הפוליטית ברוסיה, שהיא קווירית ביסודה, מעלה על נס את המלחמה באידיאולוגיה הלהט"בית והקוויר המערבי נחשב לאויב של רשיזם. מאז שנת 2000 דחו מנהיגי רוסיה הצעות מערביות לכינון מדינה סובלנית לדרישות הפוליטיות והחברתיות של הקהילה הלהט"בית. פוטין עצמו אמר שכל עוד הוא נשיא הוא לא ייתן למערב להחדיר לחברה הרוסית את "הרצף של יותר מ-50 מגדרים" אשר נמצא בין גבר ואישה. רשיזם, בדומה לפאשיזם ונציונל-סוציאליזם, מחייב אויב שעליו אפשר לתלות את כל בעיות החברה, במיוחד את אלה הכלכליות. ללא אויב לרשיזם אין שום משמעות. יום ולילה התעמולה הרוסית עוסקת בדמוניזציה של האויב. ההתנגדות של רשיסטים לרטוריקה המערבית של ריבוי זהויות עשויה להסביר מדוע ההנהגה רוסית אינה מקבלת את הדרישה המערבית להיות סובלניים לבני הקהילה הלהט"בית. המאבק בקהילה נעשה גם הוא תחת עיוות של עקרון הסובייקטיביות: רשיסטים מדגישים את הייחודיות שלהם על ידי ההנגדה לקוויר המערבי.
14 תגובות
פוטין המנהיג הכי הזוי, הכי פחות ערכי, והכי מסוכן בקרב המעצמות
מרתק אם זה נכון, גם מפחיד מאד. גם לגופו של הנאמר וגם העיקרון שאין שום עובדה אובייקטיבית.
לד"ר יבגני קלאובר הנכבד,
אפשר לבנות כל מיני תאוריות דמיוניות או אפילו שמתבססות על תופעות כאלה או אחרות. כל התאוריות שכתבת עליהן נמצאות בשולי השוליים של מה שקורה כיום עם רוסיה הפדרלית. האמת המרה היא שרוסיה, שעד 1991, עוד מתקופת הצארים, צמחה והייתה לאימפריה ענקית שהתפרסה על פני חלק גדול מאד של העולם והגיעה לשיאה במלחמה הקרה. מ- 1991 האמפריה הרוסית החלה להתפרק. תחילה היא אבדה את מעמדה מחוץ לגבולות מסך הברזל. לאחר מכן "ברחו" ממנה 15 מדינות שהיו בתוך מסך הברזל ואוכלוסייתה הצטמצמה מ (בערך) 250 מיליון בני אדם ל- 140 מיליון בני אדם. רוב המדינות שעזבו אותה עברו למחנה המערב. הלק הצטרפו לקהילייה האירופית וחלק לנאט"ו. ה- CIA נכנס לכל המדינות הללו. כאשר הגיעו מים עד נפש, דהיינו המערב עמד לחדור גם לאוקראינה ולהשתלט על נמל סבסטופול פוטין התעורר וכבש את חצי האי קרים, לא לפני שהוא העביר למערב אזהרות בעניין זה. בסך הכל רוסיה שפעם הייתה מעצמה חובקת עולם ומתחרה על ההגמוניה העולמית עם ארה"ב, הפכה בתוך כ- 30 שנה, בתהליך שהלך והתעצם, למדינה נגררת, חלשה יחסית, סובלת מבעיות כלכליות רציניות, בעלת תעשייה של המאה שעברה, שאזרחיה המוצלחים בורחים ממנה (ראה ההאשמות שהם מטילים על הסוכנות היהודית) ושלמעשה מרוויחה את רוב המט"ח שלה מיצוא אנרגיה בדומה למדינות המפרץ הערביות. בנוסף לכך הישראלים "היהודים האלה" פיצצו על הקרקע והרסו בקרבות אוויר כ- 1500 מיגים. פאר תעשיית התעופה הרוסית.
זה מה שיודעת וחשה ההנהגה הרוסית. עם זה הם מתמודדים. זו הסיבה העיקרית, אם לא היחידה שהביאה אותם לפלוש לאוקראינה. נכון, הם מתנהגים בדרך רצחנית. אבל זו טבעה של מלחמה. תשאל את תושבי הירושימה ונגסקי. תתעניין אצל הלונדונים של ה"בליץ" או אצל אזרחי דרזדן.
סך הכל הרוסים לא מפעילים את כל יכולות כוח האש שלהם. תשאל את האמריקאים מה הם חיפשו באוקראינה?
ד"ר דגני הנכבד
מפתיע אותי שאתה מבטל כך את מאמרו של קלאובר. ודאי שהאידאולוגיה שהוא מספר עליה יושבת על מצע של פוליטיקה וכלכלה – מאז ומעולם אנחנו מייצרים תיאוריות בהתבסס על העולם המציאותי שסביבנו. אבל לדעת איזה סיפור אנשים מספרים לעצמם, להבין מה הם חושבים שהם חושבים – הרי יש בכך כוח עצום. וזה גם מעניין.
רוסיה היתה יכולה להיות מדינה דמוקרטית משכילה ופורחת. אבל ההיסטוריה והמסורת שלה גורמים לכך שמנהיגים אנטי מערביים עם אינטרסים של שליטים אבסולוטיים גורמים בעיות לכל העולם וקודם כל לרוסים
בארץ מעט מאוד מומחים שבאמת מבינים את התנהגות רוסיה. הרוב הם "פרשנים" שבכלל לא מבינים את המחשבה והמנטליות הרוסית. מה שמתואר כאן זה זה נכתב על ידי מישהו שהוא מומחה. לראש הישראלי קשה להבין את זה
אתה ממש טועה. אין אף מדינה בעולם שיש בה כל כך הרבה אנשים שמבינים את התנהגות רוסיה, מדברים וקוראים רוסית, ואף שומרים על קשרים עם ידידים וקרובי משפחה שחיים שם. תתחיל לחשוב מההשפעה המונגולית-הונית על התרבות הפוליטית ברוסיה ועד היום כשקבוצת אקס-ק.ג.ב. השתלטה בכוח הזרוע על מוסדות השלטון ברוסיה. בין היתר רבע עד שליש מאזרחי רוסיה הנם מוסלמים וגם זה נכנס ל"מיקס" של המחשבה והמנטליות הרוסית. שיעזור להם אביהם שבשמים.
מאמר פוקח עיניים. מעניין מה שקורה ברוסיה ואנחנו לא יודעים על כלום למרות שיש לנו חלק גדול של יוצאי רוסיה באוכלוסיה.
כולם טוענים שפוטין הזוי ומוזר ושהוא לא מצליח, ואני דוקא חושב שבסופו של דבר הוא משיג את מה שהוא רוצה, וכך יהיה ם באוקראינה
הכל מתחיל בכך שרוסיה אף פעם לא היתה דמוקרטיה.
לראות את פוטין הנמוך והלא בריא, ללא חולצה, ולהבין מאיזה רגשי נחיתות הוא סובל
שימו לב שהוא הולך ומגביר את דרישותיו ואיומיו כל שבוע. ממש מדאיג. הוא הבין שהעם הרוסי מוכן לקבל על עצמו את כל הצרות ולשתוק
אני מקווה שגם במקרה של רוביה הפוטינית יוכח בסוף שהטובים מנצחים
אני מקווה שבסוף ההגיון ינצח