סין מבקשת לבסס את מעמדה בעולם ומשקיעה מאמצים רבים בניסיון לרכוש השפעה פוליטית במדינות רבות, זאת לצד פעילות חשאית נרחבת של ריגול, גניבת פטנטים וידע טכני (כרקע ראו סדרת מאמרים קודמים שכותרתה "הסינים באים").
סין רכשה השפעה רבה במדינות באסיה ובאפריקה על ידי השקעות והלוואות, במידה כזאת שהן לא יעזו לפעול נגד האינטרסים של סין או נגד העמדות הפוליטיות שלה.
לעומת זאת, במדינות המערב המפותחות (והעשירות) סין נוקטת שיטות אחרות כדי לקדם את השפעתה הפוליטית. הפעילות נעשית בפרופיל נמוך, לעיתים ממש בחשאי, וכוללת גם "התיידדות" עם פוליטיקאים כמו חברי פרלמנט ודומיהם.
שיטה נוספת היא להמריץ ולעודד מהגרים סינים אתניים או בנים של מהגרים, להיכנס לפעילות פוליטית ולהיבחר לתפקידים פוליטיים במדינות שבהן הם התאזרחו.
בשנים האחרונות שירותי הביטחון במספר מדינות מפותחות התריעו על הפעילות הזאת של סין. להלן כמה דוגמאות:
בארה"ב בתקופת נשיאותו של דונאלד טראמפ, גבר החשש מפני פעולות הריגול של סין. הנשיא דיבר על כך בפומבי, ולכן פורסמו גם הזהרות של ראש ה-C.I.A כי הסינים משתדלים להשפיע על פוליטיקאים על מנת שלא יתמכו בקבלת החלטות שעלולות לפגוע באינטרסים של סין או אף ימנעו אותן.
לאוסטרליה יש יחסים מתוחים עם סין. אוסטרליה קרובה יותר לסין מארה"ב ואירופה, ומקיימת עימה קשרי מסחר ענפים. אוסטרליה היא אחת הספקיות הגדולות ביותר בעולם של עפרות ברזל. בשנות הצמיחה הגדולות של התעשייה ייבאה סין כמויות גדולות מאוד של עפרות מאוסטרליה. עם זאת אוסטרליה תומכת במדינות שגובלות בים סין הדרומי (וייטנאם, תאילנד, הפיליפינים, אינדונזיה) שמתנגדות לתביעות המפליגות של סין לזכויות אקסקלוסיביות בים סין הדרומי. בפברואר אמר Mike Burgess, ראש ארגון הביון והביטחון של אוסטרליהASIO) ), כי "ריגול וניסיונות להתערב בתהליכים הפוליטיים תפסו את המקום של מניעת פיגועי טרור" בפעילות של הארגון. הוא לא ציין את השם, אבל גילה כי אדם שזהותו ידועה להם, פעל מטעם מדינה זרה דרך אתר אינטרנט מחוץ לאוסטרליה. אותו אזרח אוסטרלי ממוצא סיני, איש עסקים ידוע, פעל דרך אתר האינטרנט כדי לתמוך בבחירות לפרלמנט במועמדים שיש סיכוי שיהיו נוחים לסין או בכאלה שכבר תמכו באינטרסים של סין. מדובר בעיקר בהתנגדות להצעות החלטה אנטי-סיניות. כמו כן הוא תמך במועמדים שאפשר יהיה להשפיע עליהם, אם על ידי גזר או אם על ידי מקל, לתמוך בעמדות נוחות לסין.
באירופה פועלת סין בדרכים המותאמות למצב בכל מדינה. לפי דו"ח שפרסמה קרן קרנגי (Carnegie Endowment for Peach), במזרח ובדרום אירופה סין פעלה כפי שהיא פועלת במדינות בלתי מפותחות, בעזרת השקעות גדולות. נוצר מצב שמספר מדינות משרתות את האינטרסים של סין. ביניהן הונגריה, רומניה, בולגריה, סלובקיה, סרביה, יוון ופורטוגל, חלקן חברות באיחוד האירופי. באמצעותן סין מונעת קבלת החלטות באיחוד האירופי שפוגעות בה. כך למשל, בשנת 2017 מנעו פורטוגל ויוון קבלת החלטה לגנות את סין על הפרת זכויות אדם.
בשנת 2016 הכינה נציבות האיחוד האירופי הצעת החלטה לתמיכה בעמדת המדינות הגובלות בים סין הדרומי, בעניין חופש השיט. החלטה זו מנוגדת לעמדת סין שרוצה לכלול חלק גדול מים סין הדרומי במים הטריטוריאליים שלה. ההחלטה נמנעה עקב התנגדות של הונגריה, קרואטיה ויוון.
בקנדה פורסם בשנת 2021 דו"ח של שירותי הביטחון והביון, ובו התרעה על פעילות מתוחכמת ומתמשכת של מדינה זרה המאיימת על תקינות הבחירות בקנדה. בהזדמנות אחרת אמר ראש שירותי הביטחון והביון שהוא מודאג מפעולות של מדינות כמו סין ורוסיה.
Yen Xiong הוא פליט מסין שקיבל מקלט ואזרחות בארה"ב. הוא היה פעיל במחאות בכיכר Tiananmen בשנת 1989. כיום הוא פעיל בארה"ב, מרצה ומדבר על הפרת זכויות אדם בסין. Yen Xiong מנסה להיבחר לבית הנבחרים ורץ לבחירות המקדימות של המפלגה הדמוקרטית. סוכן חשאי של סין הוקלט על ידי ה-F.B.I. כשהוא מנסה לשכור חוקר פרטי בארה"ב כדי להשתיק אתYen Xiong , על ידי חשיפת פשע כמו העלמת מס או על ידי תאונת דרכים.
11 תגובות
אין ספק
זאת מעצמת העל הבאה
ואם מנהיגיה ינהגו בחוכמה, זה יקרה יחסית מהר
כל עוד שסין היא מדינת רודנות קומוניסית, אין לה סיכוי להגיע להיות מעצמת העל
מעניין ומחכים.
אשמח לקרוא במסגרת הזו מה הסינים עושים בישראל:
בענף התחבורה הימית והיבשתית?
באקדמיה?
אני מניח שגם בענפים נוספים
הם מעורבים בהרבה דברים
אנשי הימין משני המחנות מתכוונים כנראה לדחוק אותם
וזאת תהיה טעות קשה
ובכול זאת
רוב הכתבות היום בעניין סין ספוגות בנימה שלילית כאשר הביקורת העיקרית אם לא היחידה- עוסקת בסוגית זכויות הפרט- שארה”ב ראתה בכך "אם כול חטאת" וסיבה לראות בסין אויב- מלבד כמובן המאבק על השליטה/ ההגמוניה הכלכלית והאסטרטגית בעולם הגלובלי. אבל כאשר בוחנים את המצב מנקודת המבט הסינית- הדברים יכולים להיראות אחרת.
אין חולק היום בעולם שהמהפכה שעשתה סין בקידום הרווחה של תושביה במהלך שלושה עשורים, כאשר עברה מחברה חקלאית מפגרת עם עוני ובורות משווע, לאחת המדינות המשגשגות בעולם הנמצאת במקום הראשון במבחינה כלכלית, ובעמדת זינוק לדחוק את ארה"ב גם במישור ההשפעה האסטרטגית בזירה ה בין לאומית. גם קיימת היום הסכמה כללית שרק באמצעות שלטון ריכוזי נוקשה ניתן היה להגיע להישגים אלה- במיוחד כאשר משווים למצבה של הודו השכנה מרובת התושבים, בה נהוג משטר דמוקרטי (בערך) שאנליסטים מתקשים לראות מתי -אם בכלל – תוכל הודו להתחרות בסין. כאשר על הפרק הדילמה "האם חופש הביטוי" הוא שווה ערך לעוני רעב, מחסור ותמותה.
סין הנשלטת עי מפלגה אחת, מודעת לביקורת אך דוחה כול ניסיון להתערב בענייניה הפנימיים. החשש מפני התפוררות או חריגה מצוו המפלגה מניעה אותה לפעול נגד כול ניסיון לממש אוטונומיה לאומית של מיעוטים כמו האויגרים המוסלמים. יחד עם זאת היא מקדמת חופש יזמות כלכלי המביא ליצירתו של מעמד בינוני מבוסס בסגנון קפיטליסטי המאפשר בין השאר את ההתפתחות הכלכלית המטאורית.
לסיכום: נכון להיום, חרף המשבר הכלכלי שהעולם חווה- סין שומרת על מעמדה הכלכלי בעולם, וממשיכה לחזק את השפעתה הגלובלית- בעוד ארה"ב מקרטעת. סין דוחה את הניסיונות להתערב בניהול המשטר הפנימי ומוכיחה את יעילותו גם באופן בו מיגרה את מגפת הקורונה עם מינימום תמותה בהשוואה לשאר המדינות הדמוקרטיות במערב.
סביר שעם הזמן, כאשר סין הפרנואידית תחוש שהיא מספיק חזקה כדי להתמודד עם כול מתחריה בעולם, היא תעבור בהדרגה לחברה פתוחה יותר, ועדיין תשמר את הקולקטיביות החיונית להצלחת החברה הסינית חרף הוויתור על החופש המוחלט בסגנון המערב. והמערב- ימשיך לקונן על תחלואי הדמוקרטיה האנרכיסטית הפושה בו.
כמי שנולד לתוך התרבות הדמוקרטית וגדל בה, וודאי שדעתי אינה נוחה בהמעטה מהתרחש בתרבות החברה הסינית בהיקשר זה. אך אני מודע לכך שזה מה שמתאים ל-סין היום- ואין לי הזכות להטיף לה מוסר או לתבוע ממנה דבר בעניין זה.
לגדעון שניר – הביקורת המשתמעת מה-POST שכתבתי על החתרנות של סין, איננה מתייחסת לעניין זכויות האדם בסין והיחס לאויגורים. אני ציינתי שסין מרגלת , גונבת פטנטים וסודות טכנולוגיים במערב (לרבות באוסטרליה ) סין חותרת לעמדה דומיננטית בעולם.
בעניין עידוד היזמות והמעמד הבינוני, אני מציע לעיין במה שכתבתי כאן ב- 7.9.2021 בכותרת "קפיטליזם נוסח סין".
נושא שלא התייחסתי אליו הוא הבעיה הדמוגרפית. יש סכנה או סיכוי שהאוכלוסייה בסין תפחת, שאחוז הקשישים יגדל ואחוז האנדים בגיל העבודה יקטן. זה עלול להקשות על הצמיחה הכלכלית.
נכון, הגבתי באופן כללי כי בעיקר המערב משתמש בטקטיקה זו נגד סין במקום בעיקר כפי שפרטת היטב.
בהמשך ראוי להרחיב על השלכות המאבק בין ארהב וסין על יחסי ישראל-סין (לדוגמא הפירסום לאחרונה על ביטול השתתפות סין בסלילת המטרו והרכבת הקלה)*
תודה
לגדעון ולאליהו,
אני קורא את הוויכוח שביניכם בעניין סין. להערכתי שניכם נתפסים, כל אחד מזווית אחרת, להערכת יתר כלפי סין. האמת היא שמכיוון שסין היא מדינה סגורה אין מספיק מידע על הנעשה בתוכה מהרבה בחינות. האם מישהו יודע באמת, כולל הסינים בעצמם, מה מצב תחלואת הקורונה אצלם? האם מישהו שם לב שלמרות הקידמה בסין וכו' כ- 500 מיליון בני אדם שם הולכים כל לילה לישון רעבים? בכמה מדינות מחזיקה סין צבא לעומת ארה"ב למשל? כל הדוקטורים הצעירים רצים לעשות "פוסטדוק" בארה"ב, כולל הסינים, כמה רצים לעשות "פוסטדוק" בסין? למרות שעל ארה"ב עובר כרגע משבר פוליטי רציני (יש לחכות לתוצאות בחירות האמצע כדי לראות לאן המשבר הפוליטי הזה יפנה) סין עוד רחוקה מאד מלהפוך (אם בכלל) למעצמה מספר אחד בעולם. מדינה שמרשה לפקידיה לקצור אברים של אסירים בריאים על מנת למכור אותם, תמורת תשלום נאה לנציגי השלטון, להשתלה בגופם של חולים ממדינות מפותחות, לא תוכל לקיים משטר מהסוג שהיא מקיימת עוד הרבה שנים.
הכל תלוי אם השלטון הסיני יסכים להתגמש. אם יסכים הניצחון שלהם מובטח.
רוסיה היא מעצמה גם כשהשלטון לא דמוקרטי. התנאי שמציבים כאן כמה גולשים שעל סין להיות דמוקרטית בכדי להפוך למובילה לא נכון.
סין רחוקה מאירופה. לכן שלא כמו במקרה של רוסיה, המערב פחות יפחד במקרה של התלקחות