לנגד עינינו, שלב אחר שלב, הולך ומשתנה הסדר העולמי. במשך שבועות בנה שליט רוסיה, ולדימיר פוטין, משבר מול המערב בדרכו לכבוש את אוקראינה. בדרכים של רמייה, הטעיה, מניפולציה והולכת שולל (פנימה והחוצה) בנה פוטין את המהלך בדרך להשגת מטרותיו. כרגע נראה שהוא ישיג את מבוקשו. לא עוד מעצמת-על אחת ודומיננטיות מערבית בעולם! אנחנו עוברים לעולם מקוטב שבו כָּל דְּאַלִּים גָּבַר והבריון העולמי שמתווה את הדרך הפעם הוא נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין.
במשך שנים נוהג פוטין באלימות ובברוטליות כנגד יריבים מבית ומחוץ, מאמץ מדיניות המבוססת על שקרים כלגיטימציה לתוקפנות ועכשיו גם סחיטה באיומים – בריונות לשם השגת מטרה. כשבריון לא נתקל בהתנגדות דומה הוא ממשיך ומסלים את מעשיו.
רק לאחרונה האשים הקרמלין את אירופה בהתנהגות "עוינת", וטען כי הנשק שניתן לאוקראינה מעורר אי-יציבות באזור ומספק רק הצדקה נוספת לפלישה הרוסית, שאחד מיעדיה, כפי שהגדיר הנשיא פוטין, הוא פירוזה של אוקראינה. האין דבר יותר מגוחך מזה? הבריון מאשים את הנפגע בכך שהוא מנסה להגן על עצמו.
העולם שתק כשרוסיה רצחה את אלכסנדר ליטוויננקו על אדמת בריטניה. העולם שתק כשיריבים פוליטיים של פוטין נשלחים לכלא ואף מנסים לחסל אותם. העולם שתק כשרוסיה חיסלה עיתונאים "מרדנים". העולם שתק כשרוסיה אפשרה לאסד להשתמש בנשק כימי נגד אזרחיו. העולם שתק כשרוסיה אפשרה לרודן האחרון באירופה לשמור על שלטונו למרות הפסד בבחירות. ארה"ב והעולם שתקו כשרוסיה התערבה ושיבשה את הבחירות בארה"ב. ככל שפוטין משיג יותר, כך תאבונו גדל וכך הוא רוצה יותר.
ארה"ב והעולם המערבי נמצאים במלכוד ההרתעה הגרעינית וחוסר הרצון להיות מעורבים בקונפליקט צבאי מחד גיסא, והבטחת חיים טובים וחופשיים יותר לכל מי שמעוניין בכך, מאידך גיסא. הדילמה היא האם לעשות את הדבר הנכון ולהגן על החלש מפני הבריון או לאפשר לבריון להשיג את מבוקשו ולהקריב את החלש כדי לשמור על שקט יחסי בגזרות אחרות. אבל זוהי לא הדילמה האמיתית, משום שבריונים לא חושבים בצורה כזו ולא מסתפקים במה שהם משיגים, הם תמיד רוצים עוד, וכך יהיה עם רוסיה ופוטין עד שלא תהיה ברירה והעולם יצטרך להתעמת איתם, בתקווה שזה לא יהיה מאוחר מדי.
לפוטין יש כמה מטרות עיקריות ונראה שבטווח הקצר הוא ישיג את כולן, כי העולם מפחד להתעסק איתו.
- להרחיק את נאט"ו מגבולות רוסיה.
- למנוע מאוקראינה לחבור למערב.
- להפיל את השלטון באוקראינה ולהעלות ממשלת בובות רוסית.
- לייצר מצג של רוסיה כמעצמה עולמית בסגנון ברית המועצות.
- לערער את הדומיננטיות המערבית.
העולם הדמוקרטי המערבי משתמש שימוש רך בכוח (סנקציות) ואילו העולם האחר משתמש בכוח הזרוע בעוצמה, ומה שלא הולך בכוח ילך בעוד יותר כוח, כפי שמדגימה לנו רוסיה בימים אלה. ומהי תשובתו של העולם לכיבוש אוקראינה? פחדנות המערב וציניות סינית. סין מתנהגת בציניות מפני שהצלחה של פוטין תפתח בפניה אופציות שכרגע היא נמנעת מהן – השתלטות על טאיוואן וים סין.
לנוכח ההתרחשויות הללו, אם לא תקום מנהיגות ראויה לעולם המערבי ותיתן מאבק אמיתי להתנהלות הבריונית הרוסית – העולם יהיה הרבה פחות טוב.
המשוואה תהיה סין, רוסיה, גרורותיהן ומדינות סוררות כמו איראן וצפון קוריאה אל מול עולם מערבי לא מאוחד, בהנהגה מהוססת של ארה"ב. הנזק של שלטון פוטין המאפיונרי ושלטון טראמפ ההרסני מתכנס לאירועים שאנחנו חווים בימים אלה.
מה כן עושה המערב? מנסה בדרכים "רכות" לתת מענה להתנהגות אלימה: הטלת סנקציות על פוטין עצמו, על אוליגרכים רוסים ועל כלכלתה של רוסיה. מבין הקשות ביותר, סילוקם של כמה בנקים רוסיים ממערכת הסליקה הבינלאומית,SWIFT , סנקציות קשות על הבנק המרכזי של רוסיה באופן שמונע ממנו גישה לעתודות המטבע שלו מחוץ לרוסיה, וסגירת המרחב האווירי של כלל מדינות האיחוד האירופי ומדינות נוספות, כמו קנדה, בפני מטוסים רוסיים. הסנקציות הקשות הביאו לצניחה היסטורית בערכו של הרובל.
דוברו של ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון מסר, כי מנהיגי המערב הסכימו בשיחת טלפון כי "ההתנגדות האמיצה" של אוקראינה לכוחות הפולשים "מעוררת השראה". ג'ונסון אמר כי יש להמשיך בלחץ על מוסקבה – בדמות סנקציות שיביאו לפגיעה אנושה בכלכלתה. לפי הודעת לשכתו, המנהיגים הסכימו "לפעול בכל אפיק על מנת להבטיח שפוטין ייכשל בשאיפותיו".
גם בזירה המשפטית הולכת רוסיה ומסתבכת: קארים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, הודיע כי יבקש מהשופטים שם לאפשר לו לפתוח בחקירה בחשד לפשעי מלחמה אפשריים המתחוללים באוקראינה, בטענה כי רוסיה תוקפת תשתיות אזרחיות. מוסקבה מכחישה את הטענה הזו. אוקראינה פנתה שלשום לבית הדין בבקשה לפתוח בחקירה שכזו. ראש ממשלת ליטא הגב' אינגרידה שימוניטה הייתה נחרצת מאוד בסוגיה, ובריאיון שנתנה לוושינגטון פוסט אמרה: "מה שפוטין עושה הוא לא אחר מאשר רצח, ואני מקווה מאוד שהוא יגיע להאג".
טום ניידס, שגריר ארצות הברית בישראל תקף בחריפות את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ואת ההחלטה לפתוח במלחמה מול אוקראינה, וכינה אותו "אדם משוגע". אני לא חושב שפוטין משוגע, הוא הרבה יותר גרוע מזה, הוא אדם שאינו בוחל בשום אמצעים, כולל אלימות קטלנית, כדי להשיג את מטרתו. מבחינתו, חיי אדם אינם דבר שצריך להתחשב בו אם הם מפריעים לו בדרך להשיג את מבוקשו.
למרות שפוטין כנראה ישיג בטווח הקצר את מבוקשו, מכל המהלך הזה נראה שארה"ב והמערב יצאו נפסדים וכך גם רוסיה. מי שתרוויח מן ההפקר זו סין, המשקיפה מהצד ומחכה לעשות את המהלכים שלה אחרי שהאבק ישקע.
27 תגובות
במאמרי "בטווח הארוך רוסיה תפסיד" הבעתי את דעתי שהפלישה הזו לא תיגמר טוב לרוסיה. אני חולק עליך שבטווח הקצר רוסיה תשיג את כל מטרותיה. בתחילת המלחמה הייתי סבור שרוב מטרותיה יושגו ועכשיו אני די בטוח שלא. המערב לא מפולג. הוא מראה אחדות מרשימה ואחד הלקחים מעמידתה הוא שמלחמה כלכלית יעילה מאד ואין צורך להקריב חיילים בשדה קרב לא להם. אני סבור שהמערב יצא מורווח בטווח הארוך וסין, שעוקבת בעניין אחרי המלחמה הזו, תגיע למסקנה שנסיון השתלטות על טאיוון בכוח לא כדאי בעת הזו.
היות שהמאמר נכתב יחסית בהתחלה אני נוטה היום לחשוב שרוסיה לא תשיג הכל. אולם היא בהחלט תשיג חלקים חשובים של דרישותיה וכבר שינתה את ההתיחסות.
רוסיה תקבל את אוקראינה "ניטרלית" וזה מעמיד את ארה"ב והמערב בעמדה מתגוננת ומפסידה. התנהגות ביריונית צריכה להענות בתשובות נחרצות ואסור שיהיה רווח להתנהגות כזו. אני מניח שתסכים איתי שפוטין יקבל חלק מדרישותיו, הרי אנהחנו במשא ומתן.
אולי המצב לא כל כך גרוע כפי שחששתי תחילה אבל התשובה של הסנקציות לא מספיקה. התשלום על כך יגיע בהמשך.
נאט"ו לא התכוונה להתגרות ברוסיה ולצרף את אוקראינה. נייטראליות והצטרפות לאיחוד האירופי היא פשרה סבירה עבור אוקראינה. השאלה היא מה עוד היא תאלץ לתת, תמורת אי הריסה מוחלטת שלה.
סנקציות לא מספיקות? אז מה, מלחמה כוללת? היית שולח חיילים ישראלים להלחם שם?
הדבר החשוב הוא שהמלחמה הקרה נפתחה מחדש. לרוסיה יש רק גז ונפט ונשק שהוכח כלא טוב במיוחד להציע. בטווח הארוך יותר, רוסיה תפסיד בגדול ממלחמה קרה וסין לא תרצה ללכת לפי המודל הזה. לכן, כמו שכתבתי, אני חושב שבמאזן הכללי המערב ינצח בגדול בטווח הלא מיידי.
אני מקווה שאתה צודק.
מתקשה לראות את התסריט האופטימי, ולא בגלל שהוא בטווח הארוך.
ב- 2019 נוסף לחוקה האוקראינית סעיף המציין שבכוונת המדינה להצטרף לנאט"ו. עוד קודם לכן הודיעה נאט"ו שבכוונתה לצרף את אוקראינה (ועוד מדינות אחדות שקודם לכן היו חלק מבריה"מ) לארגון. המלחמה שנפתחה איננה "מלחמה קרה" אלא חמה מאד. במאזן הכללי לפחות בשלב זה זחילת נאט"ו מזרחה נבלמה. עליית מחירי הנפט והגז משפרת את הכלכלה הרוסית.
לחשוב שהמערב יצא מעורו זאת נאיביות. מאידך אני מקווה שפוטין לא ישיג את יעדיו. אם זה יקרה גם סין לא תמהר לחבור אליו.
העניין הוא שהתנגדות לביריון היא אינטרס של כולם לא רק של הנפגע המידי.
הבריון מקבל עידוד מחוסר התגובה וכפי שצינתי פוטין קיבל עידוד מחוסר התגובה של המערב לאורך השנים.
מה שאני "שמעתי" כהד מתוך המאמר הוא, שרוסיה היא השטן והמערב שונה ממנו תכלית השינוי. שהמערב לא יתקוף מדינות "פורקות עול" ולבטח לא יהרוג אנשים במדינה אחרת, כדי להשיג מטרות פוליטיות.
פוטין לעומת זאת, עושה דברים שהמערב לא היה מעז לעשות. הוא מאיים על השלום העולמי, כדי לא לקבל את נאטו בתוך החצר האחורית שלו, בניגוד לפוטין שכן פועל כך. המערב לא היה מפציץ שטחים של מדינה ריבוני, כדי להשיג את מטרתו.
המערב כמובן מדבר בשם ערכים אנושיים / אוניברסליים נפלאים, בעוד שפוטין הוא היחיד בסביבה שאין כלל ערכים.
אז זהו, שזה לא בדיוק כך. משבר הטילים בקובה שבו קנדי הימר על כל הקופה ולו במחיר של מלחמה גרעינית, לא נראה לי ממש שונה. המעורבות של ארה"ב במדינות אמריקה הדרומית, כדי למנוע את כניסת הקומוניזם, השחיתות שלוותה זאת, השימוש הברוטלי בנשק ובהרג, על ידי שלוחי ארה"ב, לא נראית לי שונה ממה שפוטין עושה. אני משוכנע שב סי אי איי, ישנם מנהלים, שסגנון החשיבה של פוטין, לא זר להם. האם ניקסון באמת היה שונה מפוטין באישיות?
כנ"ל הפלישה של בריטניה לאיי פוקלנד וכמובן מלחמת ויטנאם. אין טובים ורעים במשחק הגלובלי, רק ריאל פוליטיק במקרה הטוב ופוליטקה של אלימות, במקרה הגרוע וזה אינו מאפיין רק צד אחד.
תחושת העליונות המוסרית של המערב, מונעת את תחושת הצורך לוותר על העימות ולחפש דיאלוג. אם משתמע מזה שעימות תמידי הוא מטרה של מישהו, אכן כך הוא הדבר ומי שקרא את 1984, כבר הבין זאת מזמן.
ליגאל אפרתי – בוא נניח לרגע שאתה צודק. האם כבר החלטת באיזה צד אתה?
סתם קצת רקע היסטורי – מה שעשה המערב, היכן שעשה כפי שציינת, היה כתגובה לניסיון ההשתלטות של הקומוניזם על העולם.
את הקואומינטרן הקים לנין מיד אחרי מלחמת העולם הראשונה. ה- CIA, על כל חסרונותיו, הוקם רק אחרי מלחמת העולם השנייה.
מצטרף לדברים ומוסיף, האם היית רוצה לחיות תחת פוטין או במדינה מערבית, שלדבריך אינה טובה יותר מרוסיה?
האם אתה באמת חושב שאין הבדל ולכל דיקטטור מצוי יש את הזכות לפתוח במלחמה כדי להשיג את מבוקשו – כוח?
אני בהחלט חושב שישנם הבדלים מהותיים, ערכית, מוסרית ומבחינת רצון התושבים של המדינות. למדינות הדמוקרטיות יש, בעיני עליונות ערכית ובעקר בלמים. כך נבלם ניקסון וכך הצליחו להתגבר על הטעות שנקראת טראמפ.
אין לדעתי כל הקבלה בין משבר הטיליחם בקובה לפלישה של פוטין לאוקראינה.
תחושת העליונות המוסרית לא מונעת דיאלוג להיפך מאפשרת דיאלוג גם אם אין הצדקה לדיאלוג עם בריון.
המערב מחפש קודם כל שיח ופשרה ולכן הגענו עד הלום.
היטבת להגדיר את פוטין. נקווה שהוא ילך הביתה כמו הביריון שהיה בארצות הברית (ונקווה שלא ישוב).
הבריון שהיה בארה"ב היה הנשיא הטוב ביותר שהיה אי פעם לישראל. מקווים מאד שישוב. במה הוא הפריע לך?
לא ממש ברור לי מה טוב יצא לנו מטראמפ. הסכם הגרעין החדש שהולכים לחתום עכשיו גרוע מקודמו ונובע מזה שטראמפ נסוג מההסכם. האם אתה רואה את טראמפ יוצא למלחמה באיראן?
שי ידידי,
בעצמך אמרת: הסכם הגרעין הראשון היה גרוע. טראמפ ביטל אותו. בעצם הסנאט לא אישרר אותו. לכן היה לטראמפ קל לבטל. הביטול לקח מהאייטולות מיליארדים וערער קשות את משטרם. וכן- עם טראמפ היה לישראל הרבה יותר קל להכות באיראן. וכן – אני רואה מצב שטראמפ היה יכול להכות צבאית באיראן. טראמפ, בעזרת חתנו קושנר הביא את הסכמי אברהם. הכיר בירושלים כבירת ישראל. אשרר את סיפוח הגולן.
הנה מה טוב יצא לנו מטראמפ. האם זה לא מספיק? – וזה כנראה עוד לא הכל.
אמונה זה דבר חשוב אבל כתוצאה מביטול ההסכם אנחנו כאן היום במצב גרוע הרבה יותר. כדאי מלהבין את הדינמיקה של המעצמות והיא לא הולכת לכיוון התתערבות צבאית. רואים את זה בהעדר תמיכה צבאית במלחמה היום.
בכל מקרה את העבודה מול איראן נצטרך לעשות בעצמנו!
שי מכובדי
נכון. את העבודה מול איראן לא נצטרך (בעתיד) לעשות – אנו כבר עושים אותה זמן רב ובהצלחה לא מבוטלת.
עוד דבר – כתוצאה מביטול ההסכם האיראנים היום במצב הרבה יותר גרוע. לא אנחנו. לוגיקה פשוטה – אם אנחנו במצב יותר גרוע כתוצאה מביטול ההסכם, דהיינו האיראנים לעומתנו במצב יותר טוב מהביטול – מדוע הם רוצים לחדש את ההסכם?
יצחק שלום
אכן עושים כבר שנים את העבודה, עם הצלחות לא מבוטלות ועדיין איראן מתבססת בסוריה. מצב האיראנים אחרי ההסכם לצערי הולך להשתפר וכתוצאה מכך העבודה שלנו תהיה קשה יותר. לכן לא הרווחנו כלום מביטול ההסכם ע"י טראמפ – להיפך. על הדברים צריך להסתכל לא דרך התוצאה המידית אלא לטווח הארוך. טראמפ, דרך אגב, איננו מסוגל לחשיבה כזו לכן הוא היה אסון!
חידוש ההסכם על ידי האיראנים רק משפר את מצבם גם לעומת ההסכם הקודם. לכן הם מעוניינים בו. בפרט שברור להם שהם לא יקיימו אותו כלשונו כפי שלא קיימו קודם.
הדברים מורכבים אבל צריך לשקול יתרונות וחסרונות, לטווח המידי ובעיקר לטווח הארוך.
יש לקוות שיצליחו לנתק אותו מהשלטון ולאפשר שיח ראוי בין הצדדים.
אף אחד בעולם לא יודע ולא מבין לאן באמת כולם הולכים. אין ספק שפוטין הסתבך, ודוקא בגלל זה הסכנה גדלה
אכן הסכנה גדולה יותר אבל חייבים להעמיד אותו במקומו אם אנחנו לא רוצים בהמשך הדרך להיות חשופים לבעיה גדולה יותר.
לחשוב שפוטין יסתפק במה שיקבל עכשיו זו אשליה מוחלטת.
מסכים עם ד"ד עינבר
אסור לוותר!
ומי נמנע מלהגיד עליו דברים רעים? …..?
אם אתה מתכוון לפוטין אז מרבית הפוליטיקאים הישראלים נמנעים מביקורת עליו. זה אכן מאוד מצער ומעמיד אותנו במקום הלא נכון של ההיסטוריה והמוסר.
בריון קשקשים
)מכירים את הביטוי?)
לכולם- תמיד מומלץ לשמוע דעות שונות כדי להגיע לתובנות מושכלות
ממליץ על המאמר הרצב
Why John Mearsheimer Blames the U.S. for the Crisis in Ukraine
תמיד עצה טובה