עלילת המחזה לא השתנתה; רק השחקנים חדשים: ג'ו ביידן בארה"ב, נפתלי בנט בישראל ואיברהים ראיסי באיראן.
עלילת המחזה התחילה בשנת 1970 כאשר איראן, תחת הנהגתו של השאח, הצטרפה לאמנה לאי-הפצת נשק גרעיני (NPT – Nuclear Non-Proliferation Treaty). ארה"ב וברית המועצות יזמו אמנה זו כדי לא לאפשר את הרחבת מעגל המדינות בעלות יכולות של נשק גרעיני. על פי האמנה, רק מדינות שהספיקו לערוך ניסוי בנשק גרעיני עד התאריך 1 בינואר 1967, הוכרו כמדינות בעלות נשק גרעיני; על המדינות האחרות נאסר לייצר או להשיג נשק גרעיני בכל דרך אחרת. עם זאת ארה"ב עודדה מדינות להשיג כורים גרעיניים למטרות אזרחיות של ייצור אנרגיה וחשמל, ואף סייעה להן בכך. איראן לא ערכה ניסוי גרעיני עד התאריך הקובע, ולכן היא הצטרפה לאמנה לאי-הפצת נשק גרעיני כמדינה לא-גרעינית.
משנת 2002 החלה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לדווח על הפרות, לכאורה, של איראן, המאפשרות לה לייצר נשק גרעיני, וכן דווח שאיראן לא מצייתת לאמנה לאי-הפצת נשק גרעיני. משנת 2003 מנסים מנהיגי המעצמות להגיע להסכם עם איראן שימנע ממנה את היכולת להשיג נשק גרעיני. בשנת 2013 חתמו מנהיגי המעצמות הגדולות על הסכם ביניים עם איראן, שאמור היה למנוע ממנה יכולת גרעינית צבאית. וביולי 2015 נחתם ההסכם שאמור היה להיות המקיף והסופי ומטרתו למנוע לחלוטין השגת נשק גרעיני על ידי איראן. ישראל, ממשלו של טראמפ וגם מדינות במזרח התיכון, וביניהן האמירויות, סברו כי ההסכם העניק לאיראן יתרונות רבים מאוד בתחום של ייצור נשק גרעיני, תמורת ויתורים מינימליים מאוד מצד איראן.
אילו איראן הייתה מצייתת לאמנה לאי-הפצת נשק גרעיני, לא היה צורך בהסכם הגרעין עם איראן. על פי האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני, איראן אמורה הייתה לעסוק בגרעין למטרות אזרחיות בלבד ולא להשיג או לנסות להשיג יכולת גרעינית צבאית. בפועל איראן מחויבת אסטרטגית, כלפי עצמה, להשיג יכולת גרעינית צבאית. השילוב של יכולת גרעינית צבאית והצהרותיה ההתקפיות נגד מדינת ישראל ממחיש את פוטנציאל האיום מצידה. בנוסף איראן מנסה לממש את שאיפותיה האימפריאליסטיות, לשלוט על המפרץ הפרסי כולו ולשלוח זרועות טרור דרך ארגונים הנתונים למרותה: חיזבאללה בלבנון והחותים בתימן, וגם להמשיך במפעל הייצור של טילי קרקע-קרקע.
המעצמות מנסות להתמודד עם שאיפותיה של איראן לנשק גרעיני, מאז החלו במשא ומתן איתה בשנת 2002 ועד ימינו. העיצומים הכלכליים לא השיגו את מטרתם מפני שלא היו הרמטיים. הסיכוי למהלכים צבאיים מול איראן מצד ארה"ב נראים קלושים, במיוחד לנוכח כישלונה של ארה"ב לשנות את המשטר באפגניסטן.
אם כן, האם המחזה השתנה? התשובה היא לא. זוהי אותה סאגה בלתי נגמרת מאז 2003 שמטרתה למנוע השגת נשק גרעיני על ידי איראן. בהתחשב בכך שכל האמצעים שננקטו כדי למנוע מאיראן לממש את שאיפותיה אלה, כולל מאמצים דיפלומטיים, סנקציות כלכליות ואי-מוכנות של הקהילה הבינלאומית ובראשה ארה"ב למנוע מאיראן נשק גרעיני באמצעים צבאיים – לא צלחו, יש לשאול האם איראן אכן מעוניינת בנשק גרעיני זמין, כאן ועכשיו, או שהיא בסך הכול בונה אופציה להשגת גרעין צבאי אם וכאשר תהיה מעוניינת בכך.
זה כשלושים שנים איראן מתכוננת ופועלת להשגת אופציית גרעין צבאי. זהו אותו הסיפור, רק השחקנים התחלפו. השחקנים החדשים בארה"ב, ביידן, ובישראל, בנט, אכן מעוניינים למנוע אפשרות שיהיה גרעין צבאי בידי איראן. את מהלכיו של השחקן החדש באיראן, איברהים ראיסי, קשה לקרוא ולצפות, ואין להוציא מכלל אפשרות שהוא עלול לממש את פרויקט הגרעין האיראני ולהפכו לזמין. במצב כזה ישראל תצטרך לקבל החלטה נחרצת: האם להכיל אופציה כזו ולפתח דוקטרינת הרתעה מול איראן, כזו שאכן תרתיע אותה, או לנקוט צעדים צבאיים משמעותיים הרבה יותר למניעת גרעין צבאי מאיראן, צעדים צבאיים גלויים או המשך פעילויות מתחת למכ"ם.
25 תגובות
ואני אומר שיהיו פה ושם מתקפות אבל רק במימדים קטנים כדי שלא יווצר התפוצצות גדולה מידי.
פרופ' כהנא הנכבד –
ישראל סיכלה גרעין בעיראק ובסוריה. ההחלטות היו נכונות בזמנן והביצועים היו מכריעים. אין ספק שישראל תהייה חייבת לנהוג כך גם כלפי איראן. בינתיים ישראל צריכה להמשיך בפעולות מסוג אלה שהיא ביצעה ומבצעת נגד איראן, כולל הפעילות בסוריה בלבנון ובעוד מקומות. בבוא הזמן ישראל תצטרך לסכל גם את הגרעין האיראני כפי שכבר נהגה בעבר בשני המקרים הנ"ל. שיטות הפעולה יכולות להיות שונות וכמובן יותר משוכללות. ישראל תצטרך להיות מוכנה להגיב בעוצמה ללא תקדים אם בתגובה לסיכול הגרעין איראן או שליחיה ינסו לפגוע בעורף הישראלי. התגובה חייבת להיות בממדים שייזכרו בעולם המוסלמי-טרוריסטי למשך דורות וימגרו את החשק שלהם לא רק להשמיד אלא גם לפגוע בישראל באמצעות טרור. יש לישראל את האמצעים והיכולת לבצע זאת. יש לקוות שלמנהיגי מדינת ישראל בכל עת יהיה אומץ לפקד על ביצוע התסריט הנ"ל.
מאוד מקיף ושיטתי! נקווה שלא נעמוד מול הדילמה.
גם המנהיג החדש יודע שללכת על הסף ממקסם את היתרונות בעלות נמוכה, ואילו חציית הסף מוסיפה יתרון קטן בעלות גבוהה מאוד.
אכן ניסינו לסכל גרעין בעיראק וסיכלנו גרעין בסוריה.
יחד עם המודיעין נכשל בגילוי הכור בסוריה. המודיעין ידע על הכור בסוריה רק שלוש שנים לאחר שהכור כבר היה בסוריה. הסיבה הייתה שהיה קשה לזהות אותו. רוב הכורים בנויים בצורה של כיפה מעליהם. סוריה קנתה את הכור מצפון קוריאה הכורים הצפון-קוריאניים בנויים ללא כיפה.
אולם ברגע שנודע על הכור, הוצאנו לפועל את דוקטרינת בגין לפיה כל נסיון של מדינה באזור להשיג נשק גרעיני יש לסכל בעודו באיבו.
מרגע שנודע על הייתה הצלחה של המל"מ (מודיעין למבצע) וגם הצלחה מבצעית של השמדת הכור.
אי אפשר שלא להבחין, כי דווקא בתקופתו של בנימין נתניהו, התקרבה איראן מאוד למעמד של מדינת סף גרעינית.
ביטול הסכם הגרעין עם איראן, דווקא תרם לכך, שאיראן התקדמה בקצב מואץ.
צודק ד״ר כהנא במאמר המצויין שלו, כי איראן מתכוננת ופועלת להשגת אופציית גרעין צבאי. זהו אותו הסיפור, רק השחקנים התחלפו.
השאלה שיש עדיין להשיב עליה, היא האם מדינת ישראל יכולה להרשות לעצמה, לחיות תחת איום מוחשי של התקפה אטומית.
גבי ברטל הנכבד
בתקופת נתניהו ישראל עשתה הרבה מאד נגד איראן ונגד הגרעין האיראני. ללא הפעילות הזו האיראנים כבר היו יכולים להיות עוד כמה צעדים קדימה. הסכם הגרעין של האמריקאים עם איראן היה פאשלה לא נורמלית. האיראנים לא התכוונו לקיים את ההסכם והמשיכו בשלהם. בעוד כ- 4 שנים הם היו מורשים להתקדם גם באופן פורמלי לגרעין. ביטול ההסכם עצר את התקדמות האיראנים. מנע מהם כסף רב והכניס אותם לבעיות קשות. הם לא היו צריכים את ביטול ההסכם כדי להאיץ את התקדמותם – כפי שאתה כתבת. הם כל הזמן התקדמו ואף מנעו את כניסת המפקחים הבינלאומיים לכמה אתרים שבהם הם עבדו על הגרעין. כדאי, מר ברטל היקר, שתכנס לעומקם של הדברים ואז תיווכח שטעות בידך, כמו גם בידי האחרים, שטוענים כי בשל ביטול הסכם הגרעין האיראנים האיצו את עבודותיהם בתחום זה. אני מציע לכולנו לשים לב לדבריו של אפרים כהנא הקובע שאיראן פועלת להשיג נשק גרעיני. זו אצלם מדיניות קבועה שרק הולכת ומתקשחת. לזה יהיה רק פתרון אחד – סיכול בכוח. לא בדיפלומטיה ולא בקשקושים של "יודעי דבר".
הרןשם הכללי שלי הוא שהכל במציאות הןא תהליכי ולרוב יחסי: הצטברות של אירועים קטנים וגדולים, חלקם צפויים וחלקם לא, גורמת לתוצאות מפתיעות או להתנוונות או רגיעה איטיים. קשה לדעת אם מכות או הכלה יחסית יןבילו לתוצאה הרצויה.
ד"ר אפרים היקר,
הצגת יפה נושא חשוב.
לדעתי,
יש להחליף רק שחקן אחד, והוא משמרות המהפכה.
מדובר בחבורה תוקפנית וטרוריסטית, אך לא גדולה, שחטפה שליטה על משאבי נפט עצומים.
היכן שיש מספיק משאבי טבע, השלטון לא צריך שהעם יצור הכנסות,הוא מממן את עצמו, ואת ממשמרות השלטון, ישירות, משליטה במשאב ובמכירתו בחו"ל.
כוון שהעם לא יכול לעמוד מול חבורה עשירה וחסרת רחמים, כזאת, שתפסה את השלטון, ונהנית מכך מאד, צריך להחליף אותו מבחוץ כאשר הוא מגזים.
התשובה על איך מחסלים אותם, היא נושא נפרד.
רמז: זה מחייב את ניתוקם ממקור המימון שלהם, שהוא שליטה על שדות ומערכות ייצוא הנפט, ועל הכסף שכבר בידם. וסביר שזה מחייב התערבות פיזית בשטח.
אירן בלי משמרות המהפיכה וראשי המדינה מטעמם, כמו גרמניה בלי המפלגה הנאצית, או רוסיה בלי שליטת המפלגה הקומוניסטית בעזרת הקגב בברית המועצות, אינה סכנה גרעינית או אזורית.
בגדול, צריך עוד מנהיג ימני, ברמה של רייגן, שהפיל את חבורת השליטים בברה"מ, שאיימו על המערב גם בגרעין, כדי לבצע מהלך נגד הנהגת, משמרות המהפיכה באירן.
ביבי וטראמפ היו קרובים לכך, ואפילו תקפו בתוך אירן, את מובילי תכנית הגרעין, ואפילו את ראש משמרות המהפכה.
אבל חולשת האנושות לעמוד באומץ מול איום מחד, והכוח של יפי הנפש בדמוקרטיות, מאידך, מביאה להעדפת הכלת איומים, כדוגמת התנהגות אובמה וראשי האיחוד האירופי הצמא לנפט והצבוע, על התקפה נקודתית, לחיסולם. עד שזה יותר מידי פעמים מאוחר מידי.
הבעיה שהשחקנים בכל הצדדים הם הרבה פחות מנוסים ועלולות לקרות שגיאות שיעלו ביוקר
אכן ניסינו לסכל גרעין בעיראק וסיכלנו גרעין בסוריה.
יחד עם המודיעין נכשל בגילוי הכור בסוריה. המודיעין ידע על הכור בסוריה רק שלוש שנים לאחר שהכור כבר היה בסוריה. הסיבה הייתה שהיה קשה לזהות אותו. רוב הכורים בנויים בצורה של כיפה מעליהם. סוריה קנתה את הכור מצפון קוריאה הכורים הצפון-קוריאניים בנויים ללא כיפה.
אולם ברגע שנודע על הכור, הוצאנו לפועל את דוקטרינת בגין לפיה כל נסיון של מדינה באזור להשיג נשק גרעיני יש לסכל בעודו באיבו.
מרגע שנודע על הייתה הצלחה של המל"מ (מודיעין למבצע) וגם הצלחה מבצעית של השמדת הכור.
באופן מעשי אין לישראל הרבה מה לעשות מעבר להמשך של מה שנעשה עד היום. ישראל לבד לא תפעל וארה״ב ממוקדת בנושא הסיני. כך שכל חובבי העימות הצבאי צריכים להרגע.
למר אבנר ברנע
אתה שוב טועה כפי שטעית בעניין הטלת משימת פעולה נגד הקורונה על המל"ל. אתה גם סותר את עצמך כשאתה כותב: ש"באופן מעשי אין לישראל מה לעשות מעבר להמשך של מה שנעשה עד היום". אתה צריך לדעת שישראל מסלימה את פעולותיה נגד איראן באופן שוטף בידיעת האמריקאים ולעתים אף ללא ידיעתם. אף אחד לא "חובב עימות צבאי". אבל – כפי שנעשה בעבר לא אחת כאשר ישראל הייתה הרבה יותר חלשה – אם ישראל תיאלץ היא תוכל לפעול לבד. בשום מקרה אל לישראל להשלים עם התגרענות איראנית. אני שב ומדגיש נקודה זו. ואגב – ארה"ב ממוקדת בעוד כמה נושאים לא פחות מאשר בנושא הסיני. אבל זה כבר חומר למאמר אחר.
פרופ כהנא היקר.
תודה , המאמר חשוב.
לעניות דעתי, יש גורם אחד שיש לחסל ומיד, והוא קיום שלטון הטרור באירן, שבחסות משמרות המהפכה .
זה יקרה בשני תנאים:
א) שיאסרו, יחוסלו, או יגורשו מאירן, אלו שכיום ,שולטים ונהנים מכספי הנפט של אירן, (שבעזרתם הם ממנים את משמרות המהפיכה והטרור). כלומר שיבוצע שם מהלך "ליל הסכינים הארוכות", כפי שנעשה כבר ברומא העתיקה. וכפי שעשה ארדואן בתורכיה לא מזמן, כדי להמשיך לשלוט. ומהלך כזה לא חייב להיות רק מבפנים.
ב) שהאנושות המאויימת על ידי הנהגת אירן, תבחר בקו הימני במקום הפייסני ההזוי לגבי אירן,הקרוי "הסכם הגרעין " כפי שהובילו אובמה, קרטר ,ואירופה הצבועה והמכורה לנפט. וכמובן סין הקומוניסטית.
ותתחיל פיזית לתקוף את האיום ונציגיו, כולל את ראש משמרות המהפכה, כפי שביצעו והובילו טראמפ וביבי. ,תוך הצבת עמדה מדינית וצבאית,ימנית, בלתי מתפשרת מול שלטון הטרור באירן, בדומה למה שעשה רייגן , שקרא לברה"מ אימפרית הרשע , והפיל אותה בלי יריה אחת.
דני, כמו שאתה כותב הסכם הגרעין שאמור למנוע מאיראן השגת גרעין צבאי היה פגום ובחסות ההסכם איראן המשיכה עם פתוח גרעין צבאי. חבל שלא השתתפת בהרצאה שהעברתי לגימלאי צים. בהרצאה הדגשתי את כל הסעיפים הפגומים בהסכם שאמור היה להיות Final and Comprehensive.
ממשל אובמה היה הגרוע ביותר בהתנהלותו מול אירן, ולרוע מזלנו אותו צוות שניהל את המשא ומתן והתגאה בו – ממשיך באותה דר ואולי גרוע מכך, והבטחות ביידן "לא במשמרת שלי" היא חזרה על הבדיחה הגרועה של אובמה. אילו ניתן היה בידי טראמפ הזמן להמשיך במסע הסנקציות הכלכליות – ניתן לשער שהיה מצליח לכופף את אירן (העם האירני החל למרוד), אך כהונתו שקוצרה והתנגדות האיחוד האירופאי הכשילו את המהלך הזה, לכן לא נכון להאשים את נתניהו בכך (מלבד מי שנהנה ללעוג לאידו- אבל לא בנושא הזה).
לפי מצב העניינים- אירן תשיג נשק גרעיני כפי שצפון קוריאה השיגה אותו עוד בימי קלינטון, וישראל לא תוכל- ללא עזרת ארה"ב- לחבל במהלך הזה הספון עמוק באדמה!. לדעתי- רק העם האירני- יוכל לחולל מהפכה- או איזו רעידת אדמה טובה.. הם הסיכוי לכך
לדעתי הכוח שיש לאיראנים זאת העובדה שרוסיה וסין תומכות בה או לפחות לא מחרימות אותה. ומצד שני הם גם כנראה יצננו כל ניסיון איראני לעבור למלחמות עולמיות
למר מנחם יוגב
סין ורוסיה מקיימות קשר עם האיראנים משיקולים שלהן. ואכן כן – קשרים אלה מחזקים את האיראנים. אולם אין, ואין כל סיכוי שיהיה, שקשרים אלה עם סין ורוסיה ישפיעו על האיראנים (תחת שלטון האייטולות) לצנן את תכניותיהם להתעצם גרעינית ואח"כ להשתמש בזה לצורך השגת מטרותיהם. אגב, כבר כיום האיראנים מעורבים במלחמת עולם על ידי תמיכתם בטרור האיסלאם הקיצוני המהווה בעצם התחלת מלחמת עולם רביעית.
אני לא מצליח להבין. אנחנו כמעט כל יום תוקפים את האיראנים בכל מיני מקומות. הם לא ממש מגיבים. האם המשמעות באמת פשוטה שאנחנו הרבה יותר חזקים מהם?
אתה צודק. אנו חזקים מהם בכמה דרגות. ההרתעה הישראלית מונעת מהם להגיב, ברור להם שאם יגיבו הם יחטפו הרבה יותר.
הפנטיות המוסלמית הקיצונית מעוורת את עיניהם. הם משלים את עצמם שיוכלו לבנות כוח שיביס את ישראל. זה לא יקרה.
בסופו של דבר משטר האייטולות יקרוס ויקום שם משטר אחר שעמו ישראל תוכל להחזיר את העטרה האיראנית ליושנה.
הם אינם מגיבים כי אנו משחקים היטב לידיהם. האייטולות לא ממש שונאים אותנו. דיקטטורים זקוקים לאויבים כדי להצדיק את הוצאותיהם הגבוהות לבטחון שהוא למעשה הקמת צבא כאמצעי לרדות בעמם. מה יש להם להגיב? הם המציאו אויב והוא מתפקד כאויב לכול לדבר. גם האמריקנים עוזרים להם עם הסנקציות. " אנחנו מוקפים אויבים שבאים עלינו לכלותינו תשבו בשקט ותנו לנו לעשות את העבודה ולהגן עליכם. " ישראל היא אויב נוח כי קל להגדיר אותה כמדינה תוקפנית אימפריאליסטית וקולוניאליסטית המדכאת פלשתינאים עד עפר. מה הם רוצים מארה"ב? תשאלו אותם. יש עוד משטר רודני בונצואלה שנוקט באותה שיטה של הגנה על האזרחים המפוחדים משתי חיות טרף ישראל וארה"ב.
רק שאחד השחקנים המרכזיים לא יקלע בחזית הפנים לבעיות, כי במקרה כזה הוא ירצה להוכיח כוחו בחזית החיונית ויגרום לפיצוץ
לדעתי כל הטיפול בקונפלירט עם איראן הוא שגוי. הבעייה שלנו היא לו הגרעין האיראני. פרוייקט הגרעין החל בתקופת השח ואז לישראל לא היו הסתייגויות. ישראל גם לא התנגדה לפרויקט הגרעין של פקיסטן שגם היא מחרימה את ישראל. הבעייה היא העוינות של המשטר האיראני הנוכחי כלפי ישראל ללא כל בסיס הגיוני. ומה שישראל עושה, שופכת דלק על הלהבות. איראן מתלהמת נגד ישראל ונגד ארה"ב. ארה"ב מבליגה וישראל נלחמת מילולית ומעשית ומעצימה את הקונפליקט. המשטר האיראני זקוק לאויבים חיצוניים ישראל וארה"ב הם אויבים נוחים – לא מתכופפים ולא מזיקים. ישראל ממש משחקת לידי איראן. לאיראן יש בעיות עם מיעוטים וכנראה חלק מהחבלות וההתנקשויות נעשים לא על ידי ישראל אלא על ידי מתנגדי משטר פנימיים. אבל עקב התנהלות ישראל קל למנהיגי המשטר ליחס את הכול לישראל ולהציג את המשטר כמקובל ב 100% על כל אוכלוסיית איראן. אפשר היה לפעול אחרת. למשל להכריז שאם איראן תיתן לכורדים בצפון מערב, לערבים בדרום ולעוד כל מיני מיעוטים לממש את זכותם להגדרה עצמית ולהקים להם מדינות כמו שעשתה ברית המועצות, אין סיבה שישראל לא תסכים להקמת מדינה פלסתינית. זה יביך את האיראנים כי אם הם יגידו לא אז מה יש להם נגד ישראל? וללכת לקראת מיעוטים שרוצים עצמאות הם לא ירצו אז כך נוציא להם את הרוח מהמפרשים והעוינות המלאכותית נגד ישראל תתפוגג. אפשר להתחיל במגעים חשאיים ולהציע לאיראנים ברצינות עסקת חבילה. עצמאות לכל המיעוטים הסונים באיראן תמורת מדינה פלסתינית ריבונית לצד ישראל. נראה לי שהאיראנים יעדיפו לסיים את הקונפליקט עם ישראל ולא להוציא את השד שלהם מהבקבוק.
תיקוני שגיאות: דעתי כל הטיפול בקונפליקט עם איראן הוא שגוי. הבעייה שלנו היא לא הגרעין האיראני. פרוייקט הגרעין החל בתקופת השח ואז לישראל לא היו הסתייגויות. ישראל גם לא התנגדה לפרויקט הגרעין של פקיסטן אל אף שהיא מחרימה את ישראל. הבעייה היא העוינות של המשטר האיראני הנוכחי כלפי ישראל ללא כל בסיס הגיוני. ומה שישראל עושה, שופכת דלק על הלהבות. איראן מתלהמת נגד ישראל ונגד ארה"ב. ארה"ב מבליגה וישראל נלחמת מילולית ומעשית ומעצימה את הקונפליקט. המשטר האיראני זקוק לאויבים חיצוניים ישראל וארה"ב הם אויבים נוחים – לא מתכופפים ולא מזיקים. ישראל ממש משחקת לידי איראן. לאיראן יש בעיות עם מיעוטים וכנראה חלק מהחבלות וההתנקשויות נעשים לא על ידי ישראל אלא על ידי מתנגדי משטר פנימיים. אבל עקב התנהלות ישראל קל למנהיגי המשטר ליחס את הכול לישראל ולהציג את המשטר כמקובל ב 100% על כל אוכלוסיית איראן. אפשר היה לפעול אחרת. למשל להכריז שאם איראן תיתן לכורדים בצפון מערב, לערבים בדרום ולעוד כל מיני מיעוטים לממש את זכותם להגדרה עצמית ולהקים להם מדינות כמו שעשתה ברית המועצות, אין סיבה שישראל לא תסכים להקמת מדינה פלסתינית. זה יביך את האיראנים כי אם הם יגידו " לא" אז מה יש להם נגד ישראל? וללכת לקראת מיעוטים שרוצים עצמאות, הם לא ירצו . אז כך נוציא להם את הרוח מהמפרשים והעוינות המלאכותית נגד ישראל תתפוגג. אפשר להתחיל במגעים חשאיים ולהציע לאיראנים ברצינות עסקת חבילה. עצמאות לכל המיעוטים הסונים באיראן תמורת מדינה פלסתינית ריבונית לצד ישראל. נראה לי שהאיראנים יעדיפו לסיים את הקונפליקט עם ישראל ולא להוציא את השד שלהם מהבקבוק.
הגב
לא בטוח שהבנתי את דעתך מה יקרה בפועל.
נידמה שזה מגיע לנרודת הכרעה