עם כניסתו לתפקיד הודיע הנשיא הנבחר ביידן על שורת שינויים שייכנסו לתוקף באופן מיידי ואשר אינם דורשים את אישור הקונגרס משום שהוכרזו כהוראה נשיאותית. כידוע, בבית הנבחרים הנשיא הנבחר נהנה מרוב בטוח, אם כי הרוב הדמוקרטי בקונגרס הצטמק (סה"כ מספר חברי קונגרס 435, מתוכם 221 דמוקרטים ו-211 רפובליקנים השאר אינם מזוהים כחברי מפלגה זו או אחרת). הוראה נשיאותית היא בגדר חוק והיא מוגבלת בזמן. להלן אביא את עיקר השינויים.
ביטול איסור הכניסה לארה"ב שהטיל הנשיא טראמפ (גם כן בהוראה נשיאותית) על אזרחי מדינות מוסלמיות שידועות בעוינותן לארה"ב: איראן, לוב, סומליה, סוריה ותימן. אזרחי מדינות אלו לא יכלו לקבל ויזות כניסה לארה"ב. בשנת 2016, כאשר אובמה היה נשיא, 72,000 אזרחים ממדינות אלו קיבלו ויזות כניסה, ואילו בשנת 2019 רק 16,000 מבקשים זכו לקבלן.
ביטול ההגבלות על מתן מעמד "פליטים" למבקשי מקלט בארה"ב. הנשיא אובמה העניק מעמד פליט ל-110,000 פליטים בכל שנה משמונה שנות שלטונו. כמעט מיליון פליטים נכנסו לארה"ב במעמד זה בתקופתו של אובמה. הנשיא טראמפ הגביל את כניסת הפליטים לכ-15,000 בשנה. בנוסף, טראמפ הטיל הגבלות מיוחדות על מבקשי מקלט מוסלמים. בתקופתו של אובמה, 40 אחוזים ממבקשי המקלט היו ממדינות מוסלמיות. מספר זה ירד בתקופתו של טראמפ ל-20 אחוזים. הנשיא ביידן התחייב להגדיל את מספר הפליטים אף יותר מהנשיא אובמה, ולאשר את כניסתם של 120,000 פליטים בשנה!
נושא הסנקציות על איראן: הנשיא טראמפ הטיל על איראן סנקציות כלכליות, אשר גרמו להרס הכלכלה האיראנית. משטר ביידן התחייב להוריד את הרמה והעוצמה של הסנקציות ולהקל על איראן בהתמודדותה עם הסנקציות.
נושא סיוע הנשק האמריקאי למדינות ידידותיות: ביידן הבטיח להפסיק את הסיוע האמריקאי לערב הסעודית במלחמה בתימן. הוא גם התחייב לבחון מחדש את ההבטחות לסיוע נשק אווירי משוכלל למדינות המפרץ.
הסוגיה הפלסטינית: הנשיא טראמפ עשה לפלסטינים חיים קשים. הוא קיצץ בסיוע לרשות הפלסטינית, קיצץ את התמיכה ברשות האו"ם לטיפול בפליטים הפלסטינים, הכיר בסיפוח רמת הגולן, העביר את השגרירות האמריקאית לירושלים ועוד. הנשיא הנבחר ביידן הבטיח לבדוק את הנושאים הללו וכן הבטיח הגדלה משמעותית של המענקים הכספיים לרשות.
זכויות הפלסטינים: טראמפ התעלם מהנושא הפלסטיני ואִפשר לישראל לקיים מדיניות של התפשטות בשטחים רבים בגדה וברמת הגולן. הנשיא ביידן הודיע שיבחן את נושא "סיפוח רמת הגולן", וכן שאינו מבטיח שממשלתו תתמוך בסיפוח. כמו כן ביידן מתנגד להמשך הרחבת ההתנחלויות.
יחסים עם מנהיגי האזור: הנשיא טראמפ טיפח יחסי ידידות קרובים עם מנהיגי ערב הסעודית, עם יורש העצר בן סלמאן, ועם ראש הממשלה נתניהו. הנשיא ביידן הביע ביקורת נוקבת על יחסי הקרבה של ארה"ב עם מנהיגי האזור ומאיים לחדש את חקירת רצח של העיתונאי הסעודי ח'שוקג'י בטורקיה.
לסיכום, קשה לחזות מה יהיה טיב היחסים בין הנשיא הנבחר ביידן לבין ראש הממשלה שייבחר בישראל בעוד שבועות אחדים, אבל ניתן לומר בבירור, שהיחסים בין הממשלה שתיבחר בישראל, לבין זו שנבחרה בארה"ב, לא יהיו דומים, אפילו במעט, ליחסים שהיו בין המדינות בעידן טראמפ.
5 תגובות
מסתמן שביידן יותר רציני וגם יותר קשוח ממה שהעריכו מתנגדיו, כולל רוב הישראלים. אני מאמין שבטווח הארוך זה יעשה טוב לישראל.
מאמר מקצועי באחד הנושאים הכי חשובים כעת לעתידה של מדינת ישראל. האם השלטון שיעלה כעת בישראל יהיה מספיק חכם לצעוד ביחד עם ממשלת ארצות הברית.
לטווח הארוך זה ממש ישתלם. גם אם לא יקבלו כל גחמה ישראלית באופן אוטומטי.
נקווה שתהיה התקרבות עם הממשל האמריקני
הכל תלוי בתוצאות הבחירות היום
מאמר מעניין שמציג מציאות משתנה
נקווה שממשלת ישראל (כאשר תקום בעתיד …….) תדע לנהוג בחוכמה מול מציאות זו.