חם במֶכָּה

על מצוות החג' ואתגר האקלים
תמונה של בורוכוב
ד"ר אליהו בורוכוב

העלייה לרגל למֶכָּה – החג' – היא אחת מחמש מצוות היסוד באסלאם. כל מוסלמי צריך לקיים, לפחות פעם אחת בחייו את מצוות החג' הכוללת ביקור במֶכָּה, וקיום כל הטקסים הנלווים בתאריכים קבועים. אולם לנוכח משבר האקלים שפוקד את כדור הארץ שלנו, ייאלצו המוסלמים בעולם להתמודד עם אתגר קשה.

באזור חג'אז, האזור שבו הוקמו הערים הקדושות למוסלמים, מֶכָּה ומדינה, שורר בחודשי הקיץ יוני עד אוקטובר מזג אוויר קשה, הטמפרטורות והלחות גבוהות מאוד. מדענים סבורים שבשיעורי הלחות ששוררים באזור חג'אז בחודשים האלה, ובטמפרטורות של 30 מעלות ויותר – חיי אדם בסכנה חמורה.

את מצוות החג' מקיימים בחודש דחו-אל-היג'א, שהוא החודש האחרון בלוח השנה המוסלמי. לוח השנה המוסלמי מונה 12 חודשי ירח (כלומר 29 או 30 ימים) והוא קצר ב-11 יום מלוח השנה לפי השמש. מצוות החג' כוללת כמה טקסים שהעולה לרגל צריך לבצע, במשך חמישה ימים.

כאשר החג'יסטים (עולי הרגל) מגיעים למכה הם צריכים "להיטהר". עליהם להסיר את בגדיהם הרגילים ולהתעטף בשתי יריעות (סדינים) לבנות, להסיר את כיסוי הראש ולהלך יחפים או לנעול סנדלים. לאחר שהחליפו את לבושם הם רשאים להיכנס למסגד הגדול שבו נמצאת "הכעבה". עליהם להקיף אותה שבע פעמים. לאחר מכן רובם רצים שבע פעמים כשלושה קילומטרים בין שתי גבעות. הסעודים השקיעו במנהרות שבתוכן רצים המאמינים. ללינת הלילה החג'יסטים נוסעים או הולכים לאזור שנמצא שמונה קילומטרים מחוץ לעיר. שם הסעודים התקינו אוהלים ענקיים ממוזגים שבהם החג'יסטים מוזמנים לישון. ביום השני עליהם ללכת או לנסוע להר ערפאת (במרחק 12 קילומטר) ושם הם מתפללים. בערב הם נוסעים או הולכים תשעה קילומטרים למוזדליפה, בכיוון חזרה למכה, ושם הם מבלים את הלילה תחת כיפת השמים. ביום השלישי הם הולכים או נוסעים לג'מאראת (Jamarat) ושם עליהם לזרוק אבנים על עמודים שמייצגים את השטן.

בימים השלישי והרביעי מממשים את מצוות "הקורבן" – עליהם לשחוט כבש, לאכול שליש ממנו, ואת שני השלישים הנותרים עליהם לחלק לעניים. הסעודים דואגים לכל הדרוש לקיומה של מצוות הקורבן: הם קונים מיליוני כבשים באוסטרליה ושוחטים אותם בבתי מטבחיים מסודרים. שני שלישים נשלחים למוסלמים עניים בבנגלדש, פקיסטן ומלזיה (לא חסרים שם עניים). ושליש – החג'יסטים אוכלים. לדעתי זהו חיקוי לקורבן פסח שהיה נהוג בתקופת בית שני.

הנתונים מראים כי בשנים האחרונות בערך אחד מכל אלף חג'יסטים מת במכה. חלקם מתים ממכת שמש ורובם מהתקף לב וקשיי נשימה. ממשלת סעודיה הקימה במֶכָּה בתי חולים שבהם 4,000 מיטות ואלפי פרמדיקים, אחיות ורופאים. רבים מעולי רגל הם אנשים מבוגרים או אף קשישים, שחסכו כסף במשך שנים רבות כדי לקיים את מצוות החג', ומזג האוויר הקשה במכה מעמיד את חייהם בסכנה. החג'יסטים מבלים את הימים במֶכָּה במאמץ ובפעילות גופנית אינטנסיבית.

לנוכח ההתחממות הגלובלית, נשאלת השאלה: מה יקרה בעוד שנים מספר כשהטמפרטורות יעלו בעוד שתיים-שלוש מעלות? במיוחד בעוד כעשר שנים כאשר זמן החג' יהיה בחודשי הקיץ. מה יעשו עולי הרגל? מה תעשה ממשלת סעודיה כאשר שיעורי התמותה של החג'יסטים ילכו ויגדלו?

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

5 תגובות

  1. שוב ושוב דוגמאות על הנזקים שההתחממות עושה לכולנו, ורוב העולם אדיש משום מה.

  2. מזג האוויר משתגע. תלק גדול מזה בשל התנהגות מופקרת של אנשים ומדינות
    ובמה עסוקים המנהיגים בהרבה ארצות?
    בשנאה, באגו, באינטרסים פרטיים, …..

  3. זה קורה היום. מחר מתחיל עיד-אל-אדחא ( عيد الأضحى חג הקורבן). אם לא ראיתם בימים האחרונים מוסלמי שאתם מכירים, אולי הוא השבוע במֶכָּה.

  4. כדור הארץ לא מתחמם ולא מזדהם
    הכל פייק של השמאל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

עצרו

מלחמת שנת היובל

דרכינו הנסתרות לציין יובל למלחמת יום הכיפורים

תמונת דוד

הפריימריסט

חמשיר לקראת הבחירות המוניציפליות