סביר להניח שכל אחד ואחת מאיתנו צפה בסרט שעוסק בסופה של האנושות. בכל הסרטים הקץ מגיע בצורה שונה. לרוב מדובר על מלחמה או התנגשות מטאור בכדור הארץ, וחלק מהתסריטאים אף הגדילו לעשות וניבאו את הקורה עכשיו – התפשטות של נגיף קטלני ברחבי העולם.
נשאלת השאלה מה יקרה אחרינו. האם הטבע ישתלט מחדש ויתאושש מהנזקים שגרמנו לו במשך השנים? עדיין מוקדם לענות על שאלה זו אבל ניתן להסתכל מה קורה לטבע כיום בימי הקורונה. האם שמתם לב למשל לציוץ ציפורים בקרבת ביתכם שמזמן לא שמעתם? אתם לא לבד, השתלטותו של הטבע מורגשת בכל העולם. בחיפה ובברצלונה ניתן לראות את חזרתם של חזירי הבר לרחובות. בעבר היו לחיות הבר שטחים גדולים ברחבי הכרמל, אך עם התפתחות העיר שטחים אלו צומצמו. כיום תושב חיפה היוצא להליכה סביב ביתו יפגוש בחזיר בר חוצה את מעבר החציה ומשפחת חזירים משחקת בחצר השכונתית. בסנטיאגו בירת צ'ילה הופיעה פומה במרכז העיר, ביפן יש איילים בתחנות רכבת מושבתות ובבאר שבע מסתובבים צבועים המחפשים ארוחה טובה בפחים אשר בשכונות המגורים.
ומה בנוגע להתחממות הגלובלית ולחור באוזון בתקופה שכזו? אם תשאלו את אנטרה בנרג'י, החוקרת הראשית באוניברסיטת קולורדו-בולדר בארצות הברית, וחוקרים נוספים, החור באוזון קטן ב-30 שנים האחרונות ללא קשר לתקופה הנוכחית אלא בגלל ההסכם שנחתם במונטריאול ב-1987, ההסכם היחיד של האו"ם שאושר על ידי כל מדינה בעולם, ואסר על שימוש בתרכובות כלור רבות שנעשה בהן שימוש בעבר לחומרי קירור ולתרסיסים. להערכתם זו אחת הסיבות העיקריות להקטנתו. הם טוענים שתקופה כה קצרה כמו זמן התפשטות הקורונה אינה יכולה להשפיע באופן דרמטי על גודלו.
בנוגע לזיהום האוויר יש חדשות משמחות: בחודשיים האחרונים נרשמה ירידה חדה ברמת הזיהום בישראל ובעולם בכלל. על פי נתונים של המשרד להגנת הסביבה, בישראל נרשמה ירידה של 30% בריכוז החנקן הדו חמצני באוויר, כתוצאה מהפחתה משמעותית בפעילות של תחבורה ושל מפעלי תעשייה גדולים.
גם בעולם התת-ימי ניתן לראות שיפור. בעת האחרונה נצפו בשונית באילת זני דגים שלא נראו בעשור האחרון, המים בתעלות ונציה צלולים למדי ויש דיווחים רבים על צבות ים אשר מטילות ביצים בחוף ללא הפרעה מצד בני האדם.
הטבע מרגיש את השינוי שחל בחיינו ואף מפיק ממנו את המירב. עם זאת יש להדגיש שאין זה הפתרון האידאלי. חוקרים רבים שבים ומזהירים כי אכן חל שיפור במערכת האקולוגית העולמית, אך יחד עם זאת עלינו להמשיך ולשמור על הטבע גם כשנחזור לשגרה. אין לנוח על זרי הדפנה ולהזניח הרגלי מחזור שאימצנו בגלל שקראנו לאחרונה כותרות אופטימיות לגבי המצב של הכדור שעליו אנו חיים. אין לדעת כמה זמן יימשך המצב, אם שיא המשבר מאחורינו או שפנינו לחזרה לשגרה.
בשל המצב וחוסר הוודאות עלינו לזכור שבכל רגע שבו אנחנו בבתים וכולנו כחברה מזהמים קצת פחות ונותנים לטבע להתאושש, אם במכוון או לא… אנו יכולים להתנחם בזה שבעיר רחוקה בלב צ'ילה יש פומה שמסתובב לו כי הוא מרגיש קצת יותר בנוח.
9 תגובות
נושא חושב ביותר, כתוב מעולה.
כתבה מאוד מעניינת ומועילה. תודה!
מדוייק, כתיבה מעניינת
תמצות מצויין של התקופה האחרונה
מדויק! כתיבה יפה
הלוואי שהתקיים ילמדו
איכות הסביבה
מעניין ומעורר מחשבה.
בחור ערכי, דואג ומודע לסובב אותו.
לחשוב על שמירת הסביבה