רבות נכתב על כך שלימודי קודש ללא לימודי ליבה במגזר החרדי פוגעים בתחושת הלכידות של החברה בישראל ובעתיד הלא רחוק יפגעו גם בכלכלת המדינה ואולי אף בעתידה. אבל לדעתי הדבר הגרוע מכול הוא ההתעלמות, לפחות בשיח הציבורי, מנקודת מבטם של תלמידי המגזר החרדי, המחויבים כולם ללמוד את אותם תכנים בדיוק, ללא אפשרות לבטא את כישרונותיהם הייחודיים. התייחסות זו באופן שווה לכולם היא מצג שווא, שהרי ברור שלא כל תלמידי המגזר החרדי מתאימים ללימודי קודש, בדיוק כפי שלא כל תלמידי החינוך הממלכתי מתאימים ללימודי 5 יח"ל מתמטיקה, שסביר להניח שהם קשים לפחות כמו לימודי הקודש.
בעת הדיון ברפורמת "5פי2" בשנים 2012–2018, רפורמה שמטרתה הייתה לקדם את לימודי 5 יח"ל מתמטיקה במטרה למצות את יכולות התלמידים ולהרחיב את מעגל המצוינות בישראל, רבים טענו כי לא ניתן להרחיב את מעגל המצוינות באמצעות לימודים כאלה היות שלא כל התלמידים והתלמידות מתאימים ללימודי מתמטיקה ברמה הגבוהה ביותר. הדבר כמובן נכון. תלמידים שונים בנטיותיהם הקוגניטיביות ובחוזקות הלימודיות שלהם – חלקן טובות במתמטיקה וחלקן לא, חלקם טובים באמנות וחלקם לא. אבל תארו לעצמכם שהיו מחייבים את כל התלמידים ללמוד 5 יח"ל מתמטיקה, לימודים הנחשבים ללימודים קשים הדורשים, מעבר לכישורים מסוימים, גם השקעה רבה. הרי ברור כי במצב זה רבים היו נושרים בתחושת כישלון עמוקה וקשה לתקנה, בעלת השלכות מעבר ללימודי מתמטיקה.
בדיוק כפי שלא כל תלמידי ותלמידות החינוך הממלכתי יכולים ללמוד 5 יח"ל מתמטיקה והיו נושרים לו היו מחויבים ללימודים אלה, סביר להניח שלא כל תלמידי המגזר החרדי יכולים ללמוד (רק) לימודי קודש. וכך, ללא אפשרויות אחרות, רבים מהם נושרים. למעשה, על פי הנתונים, שיעור הנשירה במגזר החרדי גדול פי שלושה מאחוז הנשירה בחינוך הממלכתי, ועל פי המחקרים בנושא, הנושרים נאלמים ונעלמים כאנשים. חשוב לציין כי המודעות לחשיבות פתיחתן של מסגרות חינוך חלופיות לנוער החרדי עולה בשנים האחרונות – במסגרות אלה, לצד לימודי קודש בהיקף מצומצם, בחלקן לומדים לבחינות הבגרות ובחלקן לומדים מקצוע.
השלכות התופעה ברמת המקרו – הן ברמת החברה והן ברמת המדינה – ברורות. אך יחד עם זאת, יש להתחיל מרמת הפרט ולהודות: לא כולם יכולים ללמוד לימודי קודש, וגם מי שיכול, סביר להניח שאינו יכול ללמוד כל היום (רק) לימודי קודש, בדיוק כפי שלא ניתן ללמוד כל היום רק 5 יח"ל מתמטיקה.
קשה להבין כיצד טיעון זה לא מובא לדיון בעת הדיון בפטור מלימודי ליבה למוסדות החינוך החרדי. הרי ידוע שרבים מתלמידי המגזר החרדי נושרים, והכספים המתקבלים בגינם יורדים לטמיון. אבל מעבר לכך, תלמידים חרדים רבים חווים תחושת כישלון, אף על פי שהיו יכולים להצליח במגוון תחומים אחרים, לתרום לחברה החרדית ולהימנע מתלות בכספי המדינה.
לו ההכרה בנשירתם של התלמידים החרדים הייתה שקופה ומדוברת, ניתן היה, ברמת הפרט, לאפשר לתלמידים שאינם מתאימים ללימודי קודש לבחור בתחום המתאים להם, לחזק את תחושת המסוגלות שלהם ולאפשר להם לבטא את אישיותם ואת החוזקות שלהם. ברמת החברה ניתן היה לצמצם את תחושת האי-שוויון בנטל בתקווה שבעתיד הקרוב תלמידים אלה יפרנסו את עצמם, וברמת המדינה ניתן היה למצות את הפוטנציאל של אזרחיה ולתרום לכלכלתה ולחוסנה החברתי.
10 תגובות
הנשירה תגדל. ההתחזקות הפוליטית של החרדים תוביל ליותר חרדים שינצלו את האפשרות לחיות ללא עבודה, שירות, או לימודים.
מאמר שכולו אמת, ערכיות, הגיון ואיכפתיות.
הבעיה היא שאין כנראה למנהיגי הפלגים החרדיים שום אינטרס לתת לצעירים אלה כלים שיאפשרו להם להשתלב בחברה החילונית, כל' להיות עצמאים, מהטעם המקיאבלי העתיק: זה עלול לסכן את שלטונם המוחלט על המשפחות השייכים להם. לכן ההפגנות נגד הרכבת הקלה, הרס חנויות המוכרות טלפונים חכמים, הקנאות על שמירת הבידוד מטעמים של קדושה דתית שאינה אלא תירוץ רוחני לשליטה בצאן מרעיתם.
ככל שכוחם הפוליטי של החרדים עולה במדינה, כך מתחזקת בקירבם הקנאות ומתהדק הצורך של המנהיגים לבודד את אנשיהם מהציונים והחילונים, ולא להתחשב בצרכי המדינה.
אני מכיר את הנושא מקרוב. רוב אלה שלא נושרים הם ברמה מאוד נמוכה ונותנים להם לעבור רק בשל אפליה מתקנת. וזה רק מחמיר את הבעיה לטווח ארוך. זה אגב קורה גם עם הבדואים.
כאשר אישה צריכה לגדל 8 ילדים ואף יותר ובעלה לא עושה בבית כלום, גם היכולות שלה להתקדם, לעבוד, וללמוד, מוגבלות מאוד. והתמונה העגומה בזוית הזאת אליה לא התייחסתם מאוד משמעותית.
אולי למנהיגי החרדים לא כל כך כדאי שהם ילמדו מקצועות שיאפשרו להם עצמאות כלכלית וחברתית
הפתרון היחידי הוא:
שכל ילדי המדינה ילמדו לפי אותה תכנית כולל לימודי ליבה
ואחרי בית הספר היסודי גם תיכון עם בגרות
כך כל הבעיות יפתרו
מהיכרותי עם העולם החרדי, את צודקת שיש רבים במגזר החרדי שאינם יכולים ללמוד לימודי קודש ברמה סבירה באופן מתמשך. לא צריך לשגוח תופעה נוספת הגודמת לנשירה מלימודי קודש: כאלה שיכולים ואינם רוצים. אלה שנוטשים את העולם החרדי ויוצאים בשאלה או נשארים דתיים מחוץ לקהילה החרדית. יש ביניהם כאלה שמוסגלים ללמוד לימודי קודש ובחלק מהמקרים מדובר בעילויים של ממש. הם מעדיפים לממש את הכישרון שלהם בלימודים אחרים.
מאמר חשוב. להביא לידיעת מנהיגי משרד החינוך
בלי להכנס לעובי הקורה. תחשבות מה יהיה אחוז החרדים בארץ למשל בעוד עשר או עשרים שנים ותחשבו בכמה זה יזיז את כל תהליך ההשתלבות החברה אחורה
בכוח ובפקודה לא נצליח להביא שינוי
צריך תבונה והרבה סבלנות
לנסות כל מיני דרכים לצרף את החרדים
גם ללימודים מתקדמים וגם לעבודה מכובדת.