אנו מצויים בשבועות האחרונים במגיפה עולמית של מחלה חדשה. לחוקרים ולרופאים אין מידע מספיק על המחלה הזאת, ולכן כנהוג במדע, הם מנסים להתמודד עם המחלה באמצעות ידע על מחלות ומגפות מן העבר.
אנשים רבים חרדים מן המחלה החדשה, וחרדתם מועברת לילדיהם, לכן אחד מתפקידי המורים בימים אלו הוא לדבר על המחלה, על מה שידוע עליה, וכך להפחית חרדות ולהרגיע. יש להסביר לתלמידים מהי המחלה, למי היא מסוכנת וכיצד אפשר להתגבר על התפשטותה. הידע מסייע למבוגר ולילד להירגע. חוסר הידע גורם לחרדה. צריך להסביר לילדים כי המחלה אינה מסוכנת להם, היא כמו שפעת, לרוב היא מחלה קלה. הסתבכויות תיתכנה רק בקרב אחוז קטן מהאזרחים המבוגרים בעלי מחלות רקע.
הסבר על חשיבות הבידוד למי שחזר מחו"ל תתרום רבות לתלמידים בכמה היבטים: הראשון הוא אחריות אישית. המדינה נותנת אמון באנשים שיישמעו להוראות וימנעו הדבקת אנשים אחרים. חשוב להסביר לתלמידים מהי סולידריות חברתית, מה על הפרט לעשות למען הכלל. בידוד אדם שחזר מחו"ל מצילה מהדבקת אנשים רבים אחרים. הפרט מבודד את עצמו מן החברה כדי להגן עליה מפני המחלה. כפי שאדם צעיר נוהג לסייע לאדם זקן, כך אדם שייתכן שנדבק מסייע באמצעות הבידוד לאחרים שלא יידבקו ממנו במחלה.
נכון, אין זה נעים להיות בבידוד, אך אפשר למלא את הזמן בתכנים מעניינים, לחשוב מה אפשר לעשות כשנמצאים בבידוד בבית. מתברר שיש דברים מעניינים רבים שאפשר לעשותם בבית. יש משחקי יצירה, יש פעילויות בבית, כגון בישול, אפייה, ציור, צביעה, תפירה, רקמה, סריגה, אפשר לחבר סיפורים, בדיחות, חידות ועוד ועוד. הורים יכולים לעיין עם ילדיהם בספרי אמנות, באלבומים ולדבר עם הילדים על מה שרואים. זו גם הזדמנות מצוינת לשוחח עם הילדים על נושאים שונים, אישיים וחברתיים.
אחת התכונות הלא יפות האופייניות לנו הישראלים היא גאווה, אמונה שאנחנו מוכשרים ומבינים יותר מעמים אחרים. כשפרצה המגיפה בסין, לעגו לסינים במקומות רבים בעולם, כולל אצלנו. אמרו שהסינים אינם שומרים על ניקיון, אינם חיים בדמוקרטיה, אינם יודעים כיצד להתמודד עם המחלה. אך הסינים בצניעות שלהם, בחריצות שלהם ובשקט שלהם בנו בתוך ימים ספורים כמה בתי חולים חדשים לטפל בחולים, ועם הזמן השתלטו על המגיפה והתגברו עליה מבחינת מספר החולים החדשים והמתים. הסינים לא הגיבו על הלעג וחוסר הערכה שהיו כלפיהם בעולם המערבי. הם עשו את שלהם בשקט ובלי להתגאות על הישגיהם.
זה בדיוק הזמן להסביר לתלמידים מהי ענווה ומהי גאווה. הענווה היא תכונה יפה ומתחשבת. היא נותנת מקום וכבוד לזולת. היא מעמידה את בני האדם כולם בעמדה שווה. לכל אחד מאתנו יש החוזקות שלו ויש החולשות שלו. כולנו בני אדם על מעלותיהם ועל מגרעותיהם. עלינו לראות בכל אדם מישהו השווה לנו. אין טעם להתחרות באחרים. אם נרצה שהחיים על פני כדור הארץ יהיו טובים לכולנו, חובת כולנו בני האדם היא לראות עצמנו כמשפחה אחת גדולה שבה הסיוע לזולת והכבוד כלפיו הם ערכים יסודיים, ערכים שעליהם מושתת הקיום האנושי. חשוב שהילדים יגדלו בהתנהגות של כבוד, הערכה, סיוע והתחשבות כלפי כל אדם אחר ביקום בלי קשר למגדר, למוצא, לצבע ולמראה.
3 תגובות
גם אם הם מנותקים פיסית מהתלמידים
ואולי דוקא בגלל זה
יש הרי אינטרנט וסלולר וכל היתר
ותראו מה עושה הממשלה למורים
כל העולם כרגע בסוג של עצירה וכפי שאומרים הצעירים מחשבים מסלול מחדש.כולי תקווה שתהיה זאת תקופה שבסופה נקרא לה "אהבה בימי קורונה" ומשם רק נתחזק כאנשים כאומה וכעולם גלובלי טוב הרבה יותר.