התארים האפשריים במסגרת לימודי חינוך כוללים תואר ראשון, שני ושלישי ומסלולים עם תעודת הוראה. הדילמה העיקרית היא בחירת תחום לימודים שישפיע לאחר מכן על אפשרויות התעסוקה ועל תחושת הסיפוק. אז כיצד מקבלים את ההחלטה הנכונה? הנה כל מה שכדאי לדעת
לימודי חינוך קיימים במגוון רחב של מוסדות אקדמיים ברחבי הארץ. מלבד מכללות שמתמחות בחינוך, יש אפשרות ללמוד את התחום במוסדות אקדמיים שמציעים שילוב עם ענפים אחרים כמו מנהל עסקים, תקשורת ועוד. עם זאת, תארי הלימוד האפשריים פחות או יותר קבועים. הם כוללים מסלול של תואר ראשון בחינוך עם או בלי תעודת הוראה, תואר שני בחינוך למי שמתכנן להישאר בשדה חינוכי מסוים או לעשות הסבה אקדמאית ותואר שלישי למי שרוצה להשתלב באקדמיה כדי לחקור את תחום החינוך באופן מקצועי.
בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא כל לימודי חינוך זהים מבחינת הנושאים בהם הם עוסקים. יש מוסדות שמשלבים בין הוראה מעשית ותיאורטית ומוסדות שדרכם ניתן להתקבל להתמחות בבתי ספר מסוימים. מעבר לכך, את ההבדלים בין המסלולים ניתן לזהות בתחומי הלימוד הנלמדים.
הבדלים בין תחומי לימוד
החשיבות של בחירת תחום לימודי חינוך נובעת מהאופן שבו היא משפיעה על הקריירה. תחום מסוים קובע מה יהיו סיכויי הקבלה למשרת הוראה, מה יהיה השכר ההתחלתי והסופי של אותו מורה ומול מי הוא יצטרך להתחרות על תקנים ותפקידים. יתרה על כך, בחירה נכונה של תחום מסוים עשויה להיות השפעה על תחושת הסיפוק והאתגר. רוב הסטודנטים בוחרים ללמוד חינוך כי הם רוצים לממש את עצמם, אך חלקם לא יודעים איזה תחום יעניק להם את התנאים הטובים ביותר להשגת המטרה.
הפתרון הטוב ביותר הוא קודם כל להכיר את ההבדלים בין תחומי הלימוד השונים. הבדלים אלו נובעים מהנושאים שבהם עוסקים תחומי הלימוד ומקהל היעד שלהם. חלק מתחומי הלימוד מיועדים לתלמידים בשכבות נמוכות של בית ספר יסודי, חלק לתלמידים בשכבות ביניים של חטיבת ביניים וחלק לתלמידי תיכון. לחילופין, יש נושאי לימוד כמו אנגלית ומתמטיקה שרלוונטיים לכל שכבות התלמידים ללא יוצא מן הכלל.
מבחינה פדגוגית, ההבדלים בין תחומי הלימוד נקבעים לפי ההתמחות. במסגרת לימודי חינוך ניתן לבחור למשל בין ייעוץ חינוכי בלבד ובלי הוראה פרונטאלית מול הכיתה לבין מדע, הלכה וחינוך, חינוך לגיל הרך, חינוך מיוחד לליקויי למידה, חינוך גופני, טיפול באמנויות, חינוך סביבתי, טכנולוגיה בחינוך, חינוך לשוני ועוד. אין תחום אחד שמתאים לכולם וכמו תמיד, גם כאן השאיפה היא למצוא מסלול לימודים שמתכתב עם העניין האישי של הסטודנט ועם היכולת שלו להביא לידי ביטוי את הפונטציאל הגלום בו.
מעבר בין תחומים
תחום לימודים שנבחר על ידי הסטודנט לא מחייב אותו לכל החיים. אפשר לעבור בין תחומים ויש הרבה מורים שעושים את זה רק כדי לרענן את השגרה. כמובן שעדיף להשקיע בבחירה של תחום מתאים כבר בשלבים הראשונים של ההכשרה וזאת על מנת לחסוך זמן, עוגמת נפש ומאמץ מיותר, אבל גם מי שלא מצליח להגיע להחלטה כזו יכול להיות רגוע.
המעבר בין תחומי לימודים מתבצע על פי הנחיות של משרד החינוך. את רוב מסלולי הלימוד ניתן לעבור במכללות, באוניברסיטאות ובמוסדות אקדמיים מיוחדים. מעבר לכך, יש בתי ספר ששולחים מורים מנוסים להסמכה נוספת על מנת להעשיר את הידע שלהם. המטרה של מעבר בין תחומים מהבחינה הזו היא לא רק להתאים את היכולות של המורה לדרישות הקיימות בבית הספר, אלא גם להעניק לו אפשרות להתפתחות אישית ומקצועית.
טיפים לבחירת התחום שמתאים לך
יש כמה טיפים מעשיים שיכולים לסייע לסטודנטים שמתלבטים בין תחומי לימוד. אפשר למשל להגיע למוסדות הלימוד ולתאם פגישת ייעוץ. הפגישה היא מול יועץ אובייקטיבי של כל מוסד לימודים. תפקידו של היועץ הוא להכווין את הסטודנט לקראת תחום לימודים שמתאים לו. פגישה מן הסוג הזה היא הזדמנות לשמוע פרספקטיבה נוספת מאדם שלא מכיר את הסטודנט באופן אישי. דווקא חוסר ההיכרות האישית מסייעת לגיבוש החלטה מושכלת, שמביאה בחשבון את הרקע האישי של הסטודנט ואת הנסיבות שבגינן בחר ללמוד הוראה.
עוד טיפ הוא להגיע לבתי הספר ולהתייעץ עם המורים עצמם. מי שמכיר מורים באופן אישי יעשה זאת בקלות רבה יותר מאשר סטודנטים שעושים את צעדיהם הראשונים בענף, אבל אין סיבה להתבייש. אפשר לקבל הכוונה מהמרצים במכללה לחינוך או להגיע באופן עצמאי לבתי ספר באזור המגורים. פגישה עם מנהלים של בית ספר מסוימים יכולה לחשוף את פערי הביקוש למקצועות מבוקשים ואת הדרישה למורים במסלול חינוך רלוונטי.
סטודנטים גם יכולים לעבור בין תחומי התמחות תוך כדי הלימודים עצמם. לא תמיד קל לעשות את זה ותלוי באיזה שלב נמצאת ההכשרה, אבל אפשר להתייעץ עם נציגי מוסד הלימודים כדי לקבל פרטים נוספים. מבחינת תנאי קבלה לא אמורים להיות הבדלים גדולים בין תחומי לימודים. ההבדלים הם רק בין תנאי הקבלה של תואר ראשון, שני או שלישי ולימודים שכוללים תעודת הוראה.
לסיכום, בחירת תחום לימודים היא נושא שמטריד סטודנטים רבים אבל אפשר להתמודד איתו בצורה טובה יותר אם מבינים את כל ההשלכות. כדאי להשקיע זמן בבחירת תחום לימודים אבל לא להיבהל אם לא מצליחים להגיע להחלטה. מומלץ להתייעץ עם כמה שיותר אנשי מקצוע ולהישאר ערניים לביקוש למורים בתחומים מסוימים. הדבר החשוב ביותר הוא לקבל החלטה מושכלת שמביאה בחשבון את הצרכים והיכולות של הסטודנט. רק כך ניתן להשתלב בענף ההוראה בצורה מוצלחת, לפתח קריירה מקצועית ולקדם גם את ההתפתחות האישית לכל אורך הדרך בבית הספר.