האובססיות הלא רציונאליות של הישראלים

על מחירי הדירות והמכוניות החשמליות
תמונה של רימון
שלום רימון

ככלכלן מנוסה לא ברור לי הטירוף הזה של ישראלים בתחום הדירות והמכוניות. מסתבר שאין כל בסיס למיתוס העממי ש"ישראלים לא פרייארים". התשובה נמצאת כנראה בתחום הפסיכולוגיה.

מחירי הדירות

לא ברורה האובססיה של הישראלים לרכוש דירה בכל מחיר, גם כאשר הוא חסר כל פרופורציה לעומת מדינות ה-OECD.

מקובל שכל אדם או משפחה זקוקים לקורת גג כמו לכל צורכי היסוד, כמו ביטחון, מזון, חינוך וכו'. משפחה ממוצעת של ארבע נפשות זקוקה לדירה של ארבעה חדרים, ועל פי תמהיל העדפותיה בוחרת באזור המגורים. בפניה עומדות שתי אפשרויות עיקריות: לקנות או לשכור. הצורך עצמו מובן מאליו, אך משום מה ובחוסר כל היגיון רציונאלי, הישראלי הממוצע רדוף אובססיה לקנות דירה גם כאשר אין לו אמצעים לכך.

מבחינה כלכלית צרופה הכדאיות לשכור את אותה דירה במסגרת העדפותיו (גודל, מיקום, סביבת מגורים, איכות, קומה וכו') גבוהה הרבה יותר מכדאיות רכישתה. שיעור השכירות ממחיר הקניה הוא כ-2.5% ממחיר הדירה. לדוגמה: השכירות לדירה במרכז בשווי 3 מיליון ש"ח הוא 6,000–6,500 ש"ח לחודש, ומהווה תשואה של 2.5% לבעל הדירה. גם אם למשכיר יש 3 מיליון ש"ח במזומן ללא משכנתות, עדיף להשקיע בהשקעה בטוחה כמו אג"ח ממשלתי בריבית של כ-5%, שתיתן כ-12.5 אלף ש"ח בחודש. לאחר תשלום שכירות של 6,500 ש"ח, ייוותרו 6,000 ש"ח בכיס מדי חודש, שהם 72 אלף ש"ח לשנה. אותם ניתן להשקיע בחיסכון לטווח ארוך עבור הילדים, וכעבור 30 שנה יצטברו 4.8 מיליון ש"ח!

לשוכר יש יתרון של גמישות מירבית בכל נקודת זמן: מעבר לדירה גדולה או קטנה יותר, לאזור מגורים אחר, פיצול במקרה גירושין, להיפטר מהדירה לצורך רילוקיישן וכו'…

אז למה לקנות ולהשתעבד לכל החיים למשכנתות שהולכות ומתייקרות?

מרבית האנשים לא מבינים שהחלטה לקנות דירה היא בתחום ההשקעות ולא המגורים. אפשר לגור בשכירות, ומי שמאמין בעליית מחירי הדירות, יכול להשקיע בדירה ולהשכיר אותה תמורת שכר דירה ששוויו 2.5% משווי הנכס, לעומת השקעה פיננסית בשוק ההון.

למי שלא יודע – באירופה ובארצות הברית שכר הדירה הוא 7%–8% משווי הנכס, לעומת 2.5% בישראל. מכאן שישראל היא גן עדן לשוכרים, שמשלמים כשליש משכר הדירה המקובל בחו"ל.

לסיכום, ממש לא ברור מדוע הישראלים באובססיה לרכישת דירה למגורים. זה כמו לרכוש פרה כדי לצרוך 2 ליטר חלב ביום…

מכוניות חשמליות

גם בנושא המכוניות לא ברורה האובססיה של הישראלים לרכוש מכונית חשמלית בכל מחיר, גם כאשר אין בכך כל היגיון מבחינה כלכלית.

מכונית חשמלית ידועה ביתרונות של חיסכון בדלק ותחזוקה. על יתרונות אלה משלמים פרמיה כבדה במחיר הרכישה – 50,000–100,000 ש"ח, שלמעשה מוחקים את כל החיסכון. נקודת האיזון מתייצבת על 8–10 שנים.

נוסף לכך, בגלל מחדלים בנושא עמדות הטעינה, תדלוק החשמליות הפך לנטל של חוסר ודאות, בזבוז זמן יקר ותוספת עלויות. שיקול נוסף הוא חוסר הוודאות הנוכחית בירידת הערך הצפויה לחשמליות, הן בשל התחרות המתגברת בין היבואנים והן בגלל תוחלת החיים של הסוללות.

למי שנוסעת קילומטרים רבים, יש כאן התלבטות לא קלה באשר לכדאיות מעבר לרכב חשמלי. אך עבור מי שנוסעת מעט, אין שום התלבטות. פשוט לא כדאי.

קצת חומר למחשבה.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

10 תגובות

  1. בעיה פסיכולוגית של מי שרוצים להיות, ואפילו רק לכאורה, כבעלי רכוש רב

  2. זה הצורך של הישראלי לתחושת ביטחון שליטה על חייו ופחות תלות באחרים. דירה על שמו -ולא שכורה, רכב פרטי ולא ציבורי הם דוגמות לחופד והשליטה שהישראלי רוצה על חייו

    1. אתה צודק גדעון, ההסבר נמצא כאמור בתחום הפסיכולוגיה של התנהגות הצרכנים והרחק מהרציונל הכלכלי, כמו בדפוסי התנהגות נוספים בחיים. עסקים שמזהים את התופעה, מנצלים אותה לטובת עסקיהם על חשבון הצרכן.
      בדיוק משום כך עלינו להקנות לדור הצעיר חינוך פיננסי ראוי בבתי הספר.

  3. דוקא יש פתרון לדיאות. תהיה חרדי. כעובדה, החרדים ברובם לא עובדים אבל אחוז בעלי הדירות מקרבם גבוה מאשר בקרב החילונים.

  4. בדיוק מאותה סיבה הישראלים ברובם ממש מרגישים חובה להיות במינוס בבנק ולא מבינים כמה זה עולה להם..

  5. והמרצה שלנו היה אומר: הישראלים הם לא פראיירים – הם סופר פראיירים!

  6. לישראלי הממוצע אין טיפה ידע בכלכלה ברמה האישית. לא מלמדים בשום גיל ובשום רמה. וזאת התוצאה

  7. עוד לא הבנת שהישראלים לא אוהבים שמבלבלים אותם עם עובדות?

    1. נכון וזאת תורה שמועברת בעל פה מאב לבן, לפחות בכל מה שנוגע לדירות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך