חץ בענף רפת החלב

השפעת נזקי המבצע והחלטות האוצר על ענף רפת החלב
פרה בשדה
פרה צילום: Keith Weller USDA he.wikipedia.org

מבצע "מגן וחץ" מאחורינו. יש מי שחגג ניצחון. הג'יהאד האסלאמי אומנם סופר את אבדותיו, אבל ביישובי עוטף עזה יש מי שסופר את נזקיו. השדות, הלולים והרפתות ביישובי העוטף ספגו טילים, באחד מהם הייתה פגיעה ישירה בלול של עופות מטילות. אבל גם בלולים שלא ספגו פגיעה נגרם נזק. פרות חולבות נבהלו מן הרעשים, והבהלה גרמה לירידה בכמות החלב. הפסקות בזרם החשמל שיבשו את פעולת המשאבות והממטרות שמקררות את הרפתות ואת הלולים וגרמו לירידה בכמויות החלב והביצים.

נוסף על כך, טנקים ותותחים מתנייעים וטילים ופגזים שנפלו בשדות השחיתו יבולים של גידולים חקלאיים כמו חיטה, תפוחי אדמה וירקות אחרים. על כל אלה מתווסף הנזק שמשרד האוצר מתכוון להנחית על ענף רפת החלב.

ענף החלב הוא חלק מן הפרנסה של הקיבוצים והיישובים שלאורך הגבול עם רצועת עזה, מניר עם בצפון עד לכרם שלום בדרום. במרבית היישובים יש רפתות של פרות חולבות.

לפי דו"ח מבקר המדינה (שתפרסם ב-2.5.2023) מחיר החלב לצרכן בישראל ביוני שנת 2022 היה 6.2 שקל לליטר, שזה בערך 1.81 דולר לליטר. לשם השוואה, מחיר ליטר חלב באירופה היה 1.02 דולר. לפיכך, המחיר בישראל גבוה מן המחיר באירופה ב-77%. אבל ההשוואה הזאת פגומה, מכיוון שבישראל המחיר כולל מע"מ ובאירופה בחלק מן המדינות אין מע"מ על חלב, ובחלקן יש מע"מ בשיעור מופחת. אם נפחית 17% ממחיר החלב בארץ הפער מצטמצם ל-44%.

הפער בין המחיר שהרפתנים בארץ מקבלים (ביוני 2022 219 שקל ל-100 ליטר) לבין המחיר שמקבלים הרפתנים באירופה (ביוני 2022 177 שקל ל-100 ליטר) קטן יותר, והוא בערך 24%. אולם גם ההשוואה הזאת מעוותת. שכן באירופה הרפתנים מקבלים מענק של כ-20% מן המחיר שהם מקבלים.

העלויות של הרפתנים בארץ גבוהות יותר מאשר באירופה מכמה סיבות: מחירי המזון לפרות (בעיקר תירס וסויה מיובאים) לפי דו"ח מבקר המדינה, גבוהים יותר בערך ב-33% ממחירי המזון לפרות באירופה. דרישות הכשרות ובייחוד "כשרות מהדרין" מייקרות את העלות, אבל מבקר המדינה לא פרסם נתונים על כך.

קיים איפה הבדל ניכר בין הפער במחיר החלב שמקבלים הרפתנים בארץ לבין אירופה. והפער ניכר כמובן גם במחיר לצרכנים. כלומר יש תוספת משמעותית לפער כאשר החלב עובר מן החקלאים אל המחלבות ורשתות השיווק. ראוי שמשרד האוצר יבחן מניין צומחת התוספת ולאן עובר הכסף.

משרד האוצר רוקח כבר מספר שנים "רפורמות" שפוגעות בחקלאות. האוצר אישר יבוא פירות כמו תפוחי עץ שמגדלים בארץ ופגע בפרנסה של יישובי קו העימות עם לבנון וסוריה בהרי הגליל העליון ובצפון רמת הגולן. הממשלה אישרה יבוא שום ואף פטרה ממכס ובכך פגעה בפרנסה של קיבוץ דורות, אחד מיישובי עוטף עזה שהתמחה בגידול שום. האוצר הוריד את המכס והתיר לייבא כמות מוגבלת של גבינות ומוצרי חלב אחרים. בשנת 2022 היה היבוא של מוצרי חלב בערך 10% מערך תפוקת ענף החלב. כלומר נגרעה בערך עשירית מן הפרנסה הפוטנציאלית של יצרני החלב. כעת האוצר מתכוון במסגרת חוק ההסדרים להגדיל עוד את יבוא מוצרי החלב.

מישהו באגף התקציבים למד בקורס מבוא לכלכלה או בפורום קהלת שאפשר להפחית או לבטל את המכס ועל ידי כך להגדיל את היעילות ולהוריד מחירים. אולם הם לא למדו מן הניסיון. היבוא של תפוחי עץ גדל. האם מחיר תפוחי העץ ירד כתוצאה מכך? אם היו לומדים מן הניסיון, היו יודעים שהשוק לא פועל לפי מודל "התחרות המשוכללת". יש גורמים בעלי כוח מונופוליסטי שמונעים את ירידת המחירים.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

7 תגובות

  1. הכח הכי גדול הוא בידי הקונים. ואם היתה להם תודעת צרכנות, המחירים היו יורדים פלאים

  2. הפסקה האחרונה אומרת הכל על הבעיה. הגורמים האינטרסנטים בעלי הכוח שמנצלים זאת לשליטה מונופוליסטית. שכחת רק לציין שכל זה בחסות פוליטיקאים

    1. הכול בחסות הפוליטיקאים. השוק אף פעם לא פועל לפי מודל "התחרות המשוכללת". תמיד צריך לזהות מי הם הגורמים ששלחו את הפוליטיקאים לשלטון כדי להבין כיצד עובדת הכלכלה ו\או נקבע גובה מדרגות המסים למיניהם וכיצד נקבעים המחירים.

  3. אמת כתבת. יש גורמים מונופוליסטים שמונעים את ידידת המחירים. הגורם הראשי הסופר מונופוליסטי שמונע את ירידת המחירים הוא ממשלת ישראל.
    דוברי הממשלה משלמים "מס שפתיים". הם מוליכים שולל את הציבור כאשר הם מספרים שאם הם יבחרו להרכיב ממשלה הם יפעלו להורדת המחירים.
    למשל בקניית כול דירה חדשה מסתתרים כשני שליש ממחירה בתשלומים שהקבלנים חייבים לשלם לממשלה. כך הוא הדבר בענף התחבורה. במחירי המזון (מע"מ והוצאות כשרות) וכיו"ב. הנבלה הגדולה ביותר כלפי האזרחים נעשתה עם העלאת הריבית. השתוללות המשכנתאות מרוששת את הציבור, מעשירה ללא תקדים את הבנקים, מורידה את כוח הקניה של משקי הבית, ולמרבה הפרדוקס גורמת לעליית מחירי רוב המוצרים. מדוע – אם כוח הקניה של הציבור יורד הפירמות ימכרו פחות סחורות. אבל הוצאות הפירמות (מיסים, תשלומי ריבית, מחיר התשומות) עולות. על מנת לעמוד בהוצאות הפירמות חייבות להעלות מחירים. והמעגל השוטה הזה נמשך.
    לגבי מחירי החלב ומוצריו – עלות ייצור החלב ומוצריו בישראל גבוהה בערך בשליש לעומת העלויות הללו באירופה. הסיבות – רוב מזון הפרות מיובא. על החלב ומוצריו מוטלים מע"מ, עלויות הכשרות, הוצאות מימון שערוריתיות ועוד. נוסף על כול אלה הנזק שנגרם לחלק ממשקי החלב כתוצאה מהמצב הביטחוני עוד מתעצם כתוצאה מטיפול מקצועי וביורוקרטי מזעזעים ומשיכת הזמן עד לתשלום עבור נזקי המלחמות.

  4. לא רק אינטרסים של בעלי הון, אלא גם של אלה שמקבלים תגמול על בישול ההסדרים הנוחים לבעלי ההון

  5. אף אחד לא מתעסק בנושאים שחשובים לנו האזרחים. שמחה רוטמן ולהקתו מתקשקשים בקבלות פנים בחו"ל

  6. את הממשלה מעניינים רק עניין של היום ולא של מחר. לא פותרים בעיות. רק יוצרים בעיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך

תמונה של דורון

גַּלִּי

שיר על "כולם"