העולם בשנת 2023

תחזיות של האקונומיסט
תמונה של בורוכוב
ד"ר אליהו בורוכוב

השבועון האנגלי The Economist פרסם תחזיות לשנת 2023. להלן חלק מן התחזיות:

הם חוזים שהתוצר של כל העולם יחד יגדל בשנה הקרובה ב-1.5%–3%. כלומר הם לא צופים מיתון גלובלי.

בישראל הם צופים שהתוצר יגדל בשנת 2023 ב-2.8%. הם מודעים לתוצאות הבחירות ולכך שנתניהו הרכיב ממשלה עם הימין הקיצוני. לדעתם הדבר יגרום לבעיות בממשל.

ארצות הברית: התחזיות שלהם על ארה"ב הן במידת מה בנאליות. הם חוזים שהתוצר בארה"ב יצמח ב-2023 ב-0.5% ושהאינפלציה תהיה בשיעור של 3.7%.

הם מעריכים שהמתיחות הפוליטית בארה"ב תחריף השנה. זאת איננה תחזית, זאת כבר המציאות. למעשה מערכת הבחירות לקראת נובמבר 2024 כבר התחילה, אחרי שדונלד טראמפ הכריז שיהיה מועמד לנשיאות בבחירות האלה.

כמו כן האקונומיסט מעריך שמצבה של המפלגה הדמוקרטית יתחזק הודות להישגיו של הנשיא ג'ו ביידן בשנתיים הראשונות של כהונתו – הוא העביר חקיקה להשקעות גדולות בתשתיות, עידוד פיתוח של אנרגיה ירוקה, השקעות במפעלי הייטק בתחומי ארה"ב ועוד.

הם חוזים שנשיא טורקיה ארדואן ייבחר לקדנציה נוספת של חמש שנים בבחירות שייערכו ביוני 2023.

בעיות צפויות לממשלת עבד אל-פתאח א-סיסי במצרים, עקב התייקרות החיטה בשוק הבין-לאומי. הממשלה מתקשה לסבסד את מחיר הלחם, והיא תלויה בסיוע שהיא מקבלת ממדינות המפרץ. אלה האחרונות מרוויחות מעליית מחירי הגז והנפט.

אספקת מזון: תמונת המצב של הייצור החקלאי ואספקת המזון בעולם מסובכת. המצב מושפע לרעה מן המלחמה באוקראינה ומבצורות שהיכו את החקלאות בכמה אזורים של ארה"ב ובארצות נוספות. אוקראינה ורוסיה היו ספקיות חשובות של חיטה ושל גרעיני חמניות. רוסיה משבשת את היצוא של חיטה מנמלים בים השחור, ובכך פוגעת במיוחד במצרים ובאינדונזיה, שהיו מייבאות חיטה מאוקראינה. כמו כן רוסיה הייתה יצרן חשוב של דשנים כימיים. היצוא של דשנים מופרע, דבר שיפגע בייצור החקלאי בכמה ארצות באסיה ובאפריקה.

עם זאת המחסורים בשנת 2023 יהיו קטנים משהיו בשנת 2022, ולכן האקונומיסט צופה ירידה של 12% במחירי גרעיני חיטה, תירס ודורה.

מתכות: הביקוש לפלדה ולאלומיניום, מתכות הדרושות בין השאר לענף הבנייה של בנייני מגורים ותשתיות, יגדל בשנה הקרובה. הביקוש לנחושת יגדל עקב העלייה בהקמת מתקנים לייצור חשמל באמצעות פאנלים פוטו-וולטאיים וטורבינות רוח. אף על פי כן האקונומיסט חוזה שמחירי המתכות יירדו בערך ב-7%, הודות להגדלת הייצור. גם אחרי ירידת המחירים המחירים ייוותרו גבוהים ב-40% מן המחירים ב-2019. הם חוזים ביקוש ער לגרוטאות בשנה הקרובה.

אגב, כלכלן של "בלומברג" חוזה שהביקוש לנחושת יגדל מ-25 מיליון טון ב-2021 ל-40 מיליון טון ב-2030.

לדעתם יימשך המאמץ לבלום את האינפלציה ויהיו עוד העלאות ריבית.

השפל בשוקי ההון: באקונומיסט סבורים שלא יהיו ירידות עמוקות בשוק ההון הדומות לאלה שהיו ב-2008–2009, אבל אינם חוזים ששערי המניות (כפי שנמדדים על ידי מדד Standard & Poors 500) יעלו ושהשוק כולו יעלה עוד בשנה הזאת.

באופן ספציפי ביחס למניות "טסלה" הם סבורים שהשוק הפסיק לראות את החברה כחברת טכנולוגיה אלא רואה אותה כיצרן מכוניות, ולכן יש לתמחר אותה בהתאם.

כתבי האקונומיסט מתגאים בכמה תחזיות שפרסמו בשנה שעברה והתממשו. בין השאר הם ניחשו נכון את תוצאות הבחירות בצרפת ובברזיל. הם חזו שיהיה גידול רב בחיסונים נגד נגיף COVID-19.

לעומת זאת הם טעו בתחזית להתאוששות בענף התיירות ובענף התעופה. שני ענפים אלה הושפעו לרעה מהופעת הווריאנט אומיקרון של הנגיף, שעיכב והאט את התאוששות התיירות והטיסות, במיוחד בארה"ב.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

4 תגובות

  1. תנו לנו תחזיות כאלה. אנחנו לא פוגשים אותן ביום יום. וזה מעניין וחשוב.

  2. אני ממש לא מומחה
    אבל לדעתי בעולם המערבי המצב ישתפר
    אבל בארץ המצב יורע
    וכאן הבעיה

  3. תמיד אחרי כל עליה יש ירידה
    ולהיפך
    אבל בסך הכל יש עליה לטווח הרחוק

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פרסום תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר.
התגובות יפורסמו לפי שיקול דעת העורך.

עשוי לעניין אותך