בין יום כיפור לסוכות נודע כי הממשלה "בלחץ אמריקאי כבד" מתכוונת להדק את המנגנון הקיים לפיקוח על השקעות זרות, ולמנוע, במקרה הצורך, השקעות של זרים במגזרים "רגישים" כמו תשתיות, תחבורה, פיננסים ועוד. גם ההחלטה מהו "מגזר רגיש" נתונה לקביעת הממשלה. אין אמירה מפורשת, אבל ניתן להבין שהכוונה היא להגביל ולצמצם את הפעילות של חברות סיניות בתחומים רגישים.
פרשני המוסף הכלכלי The Marker מסתייגים מכך שפקידי הממשלה שיופקדו על מנגנון הבקרה יוכלו להתחשב גם בשיקולים מדיניים עמומים ולא רק בשיקולים כלכליים שהם לדעתם "לגיטימיים".
לדעתי הסתייגותם זו משקפת חוסר הבנה משתי סיבות עיקריות: ראשית, הגבול בין שיקול כלכלי לשיקול מדיני הוא עמום. מספרים שהמלך פאהד אבן סעוד אמר שייתן מיליון דולר למי שיראה לו את הגבול בין שיקול כלכלי לשיקול מדיני.
שנית, ישראל חייבת לכבד את דעתה של ארה"ב בנושאים רבים, מפני שהתמיכה הצבאית והמדינית של ארה"ב חיונית לישראל. לא רצוי להגיע למצב שארה"ב צריכה להפעיל "לחץ כבד", או לחץ מתון, כדי להשפיע על ישראל למנוע מחברות סיניות לבנות בישראל קווי רכבת או להפעיל נמל.
ארה"ב מודאגת מחתירתה של סין לערער את הסדר הבינלאומי הקיים.
הסינים חושבים את עצמם ל"עם הנבחר". הנשיא הנוכחי Xi Jinping התבטא כמה פעמים באופן שמשקף כוונות "אימפריאליסטיות", כלומר לרכוש מעמד בינלאומי דומיננטי, ורצון לערער ולבטל את הסדר הבינלאומי הקיים שבו, לדעתם, יש לארה"ב מעמד דומיננטי.
כדי לממש את שאיפותיה פועלת סין בשני אפיקים עיקריים: האחד, פעילות חשאית של ריגול, גניבת פטנטים וידע טכני; והשני, השקעות הון והלוואות למדינות "חלשות" כמו טנזניה וסודן באפריקה ולאוס וסרי-לנקה בדרום אסיה, בהיקפים כאלה שהן לא יעזו לפעול נגד סין או נגד עמדותיה בארגונים בינלאומיים.
סין פועלת בצורה דומה גם במזרח אירופה, והשקיעה כספים בין השאר בהונגריה, רומניה, סלובקיה, בולגריה, סרביה יוון ופורטוגל. בשנת 2016 הכינה נציבות האיחוד האירופי הצעת החלטה לתמיכה בעמדת המדינות הגובלות בים סין הדרומי (הפיליפינים, וייטנאם, תאילנד ואינדונזיה) בעניין חופש השיט. ההחלטה הזאת מנוגדת לעמדת סין שרוצה לכלול חלק גדול מים סין הדרומי במים הטריטוריאליים שלה. קבלת ההחלטה הזאת נמנעה עקב התנגדות של הונגריה, קרואטיה ויוון.
בארצות מפותחות מבחינה כלכלית כמו אוסטרליה וארה"ב, סין פועלת בדרכים אחרות. דרך אחת: ריגול וגניבת פטנטים וידע טכנולוגי. ראש ה-FBI אמר לפני זמן מה שכל עשרה ימים הם פותחים חקירה על ריגול. דרך שנייה: הסינים משתדלים לרכוש באמצעות תמיכה כספית פוליטיקאים מקומיים שישרתו את האינטרסים שלה.
דו"ח של שירותי הביטחון והביון של קנדה לשנת 2021 דיווח כי "מדינה זרה" פועלת נגד תקינות הבחירות. ראש הארגון אמר בעל פה כי הוא מודאג מן הפעילות של רוסיה וסין. גם ראש ה-CIA התריע שהם זיהו ניסיון של "מדינה זרה" להתערב בתהליכים הפוליטיים במדינה. ראש ארגון הביון של אוסטרליה אמר בפומבי כי אזרח אוסטרליה ממוצא סיני תמך כספית במועמדים לתפקידים פוליטיים שיהיו נוחים לסין.
5 תגובות
הסינים בדרך לכיבוש המקום הראשון בעולם בכלכלה. לכן כדאי וחשוב לשמור איתם על קשר טוב. במיוחד שהם מעריכים אותנו
אכן הסינים פועלים להשתלט על תשתיות חשובות בכל ארץ אפשרית. קל להם יחסית לבצע זאת כי הם משטר טוטליטרי
השיחה אתמול בין מנהיג סין למנהיג ארצות הברית היתה מאוד חשובה ומאוד מעניינת
נושא חשוב מאוד שיכתיב את פני העולם העתידי
משום מה יש לי הרגשה כי הסינים מתחילים לאמץ גישה מרוסנת במשברים הבינלאומיים האחרונים, הן במישור הביטחוני והן במישור הכלכלי.